Родословие - на кого му е притрябвало?

Всичко свързано с развъдната дейност на клуба. Правилници, кучила, съвети...
Неси
Потребител
Мнения:724
Регистриран:чет ное 10, 2005 2:51 pm
Местоположение:София
Родословие - на кого му е притрябвало?

Мнение от Неси » пет юли 14, 2006 10:28 am

Темата стана актуална във форума напоследък. От някои мнения,които прочетох виждам, че битува някаква погрешна предства, че видите ли всички които имат кучета с родословие страдат от някаква тежка форма на снобария. Затова искам да споделя защо аз лично съм си взела куче с родословие.

“Родословие – на кого му е притрябвало? Аз просто искам голдън, другото не е важно.”

Аз бих попитала – а защо искаш да си имаш точно голдън, какво толкова ти харесва в тях?
Предполагам, че отговора ще бъде нещо в стил “ами много са красиви, умни и добрички са...” (напълно съм съгласна :)).

А замисляли ли сте се откъде аджеба са се взели тези наши прекрасни голдъни ? Защо са именно такива, а не някакви други? И изобщо защо има голдъни, немски овчарки, пудели, дакели?


В случая ще говоря конкретно за голдъните, но това в основни линии важи и за останалите породи.

Голдъните като порода не са творение на природата, а на човека. Те са създадени защото е възникала необходимост от тях – от кучета, които да вършат точно определена дейност в услуга на хората.
Създаването на порода изобщо не е лесна и проста работа. Запазването й като такава също, защото не става от самосебеси, а трябва да го правим ние - тези които отглеждаме и развъждаме голдъни.
За да вършат работата, за която са предназначени, голдъните трябва да имат определени физически данни и определен тип поведение. Създателят на породата лорд Туидмаут е започнал да кръстосва кучета от различни породи, всяко от които е притежавало някои от необходимите качества, като целта е била всички тези качества да се съберат на едно място – в породата голдън ретривър. Също така, освен че всеки голдън трябва да носи тези белези на породата, той трябва и устойчиво да ги предава на поколенията си. А това се постига трудно - необходими са много години на добре обмислена селекция на развъжданите кучета. В същото време то много лесно може да бъде разрушено.
От времето на Лорд Туидмаут до наши дни сериозните развъдчици на голдън ретривъри се стремят така да извършват развъдната си дейност, че да съхранят и развият специфичните качества на голдъните. Предмет на селекционно развъждане обаче могат да бъдат само кучета с родословия, защото можем да преценим дали две кучета са подходходящи за създадаване на поколение (с оглед на това, което искаме да получим в поколението) единствено знаейки какви качества и недостатъци имат и техните предци.
Представете си, че всички мислят по начина “аз искам куче, някаква си хартийка не ме интересува”. След 10-15г. на практика вече няма да има кучета с родословия. Запложданията ще стават на принципа “в съседния вход има мъжки голдън, хайде да заплодим нашето момиче с него”. Тези кучета обаче нямат родословия и единственото, което знаете за тях е това, което можете да разберете от външния им вид. А дали те не са брат и сестра, баща и дъщеря? Дали например техните майки не са имали едни същи наследствени заболявания, които със сигурност ще се предадат и на малките? Дали въобще и двете кучета са голдъни или бабата на едното е ирландски сетер, а дядото на другото е лабрадор?
Действайки по такъв начин бавно, но сигурно отличителните белези на голдъните ще се размиват и нашите разкошни приятели ще бъдат изгубени като порода.

Затова, ако наистина държите на куче без родословие моя съвет е : излезте на улицата и се огледайте – пълно е с най-различни 100% неродословни кучета, при това напълно безплатни . Харесайте се с някое и си го приберете в къщи – ще спасите една нещастна душичка, а всички ние ще ви поздравим и ще ви стиснем ръката за доброто дело.
Ако обаче наистина обичате голдъни и искате именно такова куче, това означава че искате куче с родословие – не само заради вас, а и ЗАРАДИ ТЯХ.

Родословията ни най-малко не са някакво луксозно допълнение към кучетата. Просто запазването на информацията за произхода на всяко куче от дадена порода и обмисленото развъждане на тази база е единствения начин, по който нашите прекрасни голдъни, лабрадори и т.н. могат да продължат да бъдат такива.
Последна промяна от Неси на вт фев 07, 2012 9:26 am, променено общо 1 път.

Stefy
Потребител
Мнения:234
Регистриран:пет фев 03, 2006 1:53 pm

Мнение от Stefy » съб юли 15, 2006 6:38 pm

Напълно съм съгласна с Неси. крайно Време е хората да проумеят, че да си вземеш куче с родословие не е проява на снобария.
Вкъщи имаме 2 кучета - Рошко го намерихме на улицата, Абигейл я купихме. И двамата си ги обичаме еднакво, без значение, че тя е с родословие, а той-не.

Потребителски аватар
Janis
Потребител
Мнения:405
Регистриран:пет апр 21, 2006 9:51 am
Местоположение:Благоевград

Мнение от Janis » съб юли 15, 2006 7:16 pm

Кая купих от Лесковац, т.е. донесе ми я дилър, с родословие.
Да, ама не било такова, дето трябвало. Нямало Export на него, не му бил перфориран номера, шменти капели. Тукашен един ми вика "кучето е менте", Камен Литов вика "Ок е...", и накрая аз теглих една и си казах - взех голдън, щото куче с такъв характер исках, и забравих.

В Благоевград Кая си е самичка златка, и когато стана на 2,5, я събрах с черен лабрадор. Исках да роди веднъж (е, робувала съм на това разбиране, че е хубаво да роди веднъж) . Родиха се две момичета само, със секцио, че попаднах на кофти ветеринар и сменях доктора в движение. И двете бебета бяха мангалчета, Айше и Фатме (настоящи Багира и Кая джуниър) - черни арапчета, живи лабрадорчета. Малката Кая дадох на приятелка, Багирка оставихме в къщи.

Разлика между двете не правя. Нито Кайча знае, че има тескере, ни Багирка - че няма.

Хубаво е да имат родословия кучетата, но не за това ги обичаме. Не трябва да изживяваме, като го нямат (като мен в началото), нито пък да се надуваме, като го имат.

А тук никога никой не се е надувал. И затова аз например съм още тук.

Благодаря на всички.

А това са моите момичета:)
Изображение

Stefy
Потребител
Мнения:234
Регистриран:пет фев 03, 2006 1:53 pm

Мнение от Stefy » съб юли 15, 2006 7:29 pm

Когато решихме да купим голдънче държахме да е с родословие и от лицензиран развъдник ( в нашия случай Ивана Халабалова, развъдник Анави) Както написа Неси - родословието е заради самото куче, не заради нас. То е неговият документ, който гарантира произхода му, за да е сигурен купувача, че купува голдън, а не нещо, което прилича на голдън, но пък е на половин цена "като за наши хора"!

Stefy
Потребител
Мнения:234
Регистриран:пет фев 03, 2006 1:53 pm

Мнение от Stefy » съб юли 15, 2006 9:57 pm

Това за надуването даже не мога да разбера като идея откъде се появи! Никой не влиза в този сайт да прави това! А колкото до това да има ли кучето родословие или не - моля прочетете устава на клуба и по-точно точки 5 и 6.

Потребителски аватар
Iglika
Потребител
Мнения:556
Регистриран:пон ное 21, 2005 7:12 pm
Местоположение:София
Контакти:

Мнение от Iglika » нед юли 16, 2006 7:39 am

Разбире се родословието не е определящо за любовта ни към кучето. В един индивидуален план не е важно, ако няма да развъждаш! Но в глобален план Ива е съвършено права. Ето един пример - внасят 5 кученца от едно кучило от Унгария. Ти получаваш мъжкото, някой женско. Срещате се случайно в парка харесвате си взаимно кученцата, колко много си приличат. Вашето от къде е, от Унгария и нашето, хайде да ги направим семейство! Случват се такива неща, обаче после виждаш, че кучетата имат рожден ден на един и същи ден, а бебетата вече са факт. Може и да са здрави - някой ще си вземе едно такова бебе и той ще иска да го заплоди и става мад и маскара.
Имахме наскоро и случай с неродословно кучило лабрадори. Един човек взима женско куче от кучилото и изчезва. Кучилото се разпродава, собствениците на майката знаят кое кученце къде е отишло, но не знаят нищо за изчезналото жълто момиче. През това време на поляната на училище се появява Лара - купена от ветеринарен лекар, внос от Канада, но понеже канадското родословие било трудно да се вземе предлагат на стопаните на Лара фалшиво унгарско. Те отказват - разумни хора слава богу.
След време във лабрадорския форум се оказва, че Рекс - куче от неродословното кучило има рожден ден заедно с Лара - от Канада. Обаче Лара от Канада е одрала кожата на таткото на Рекс!!! А сега де ? Брат и сестра ли са?
Не едобре да се правят такива неща.
Освен това нерегламентираното развъждане може да повлече след себе си един лавинообразен процес.
Срещаш две неродословни кучета - имаш поколение от 5 кученца . Тези 5 неродословни порастват и всяко от тях става майка или баща на още 5. Така за няколко години имаш над 100 неродословни кучета. Това не би трябвало да се допуска от клуб по дадена порода - и без това зоомагазините усилено работят в тази посока. Всеки собственик на Голден или Лабрадор или каквото и да е друго куче от дадена порода, би трябвало да има родословие, което му се полага по право.

tyrsim_pes
Потребител
Мнения:3
Регистриран:чет дек 21, 2006 10:52 pm

Мнение от tyrsim_pes » чет дек 21, 2006 10:58 pm

Кво родословие бе да не се женим за него...

Потребителски аватар
goldroks
Потребител
Мнения:1240
Регистриран:съб ное 03, 2007 5:44 pm
Местоположение:Хасково

Мнение от goldroks » пон фев 04, 2008 9:17 pm

И аз съм "ЗА" родословията. Родословието не е просто за да се исфукаш. Според мен то е за да се запази породата. :idea:

galinastanilova
Потребител
Мнения:35
Регистриран:пон сеп 08, 2008 7:19 pm

Мнение от galinastanilova » ср ное 12, 2008 1:37 am

Добре аз явно немога да разбера едно нещо, как може да отварям сайт след сайт и да има кученца със снимки и "родословие" за по 300лв макс а тези от развъдници да са ТРОЙНО по скъпи Surprised И аз искам да си взема такова куче но нали се сещате защо все още не съм, затова е нормално да има хора които се блазнят от ниската цена и съответно хора като Trixy които незнам може би някои от тях правят необходимите изледвания други не. Но един съвет за trixy запознай се с форума и забележи че тука никой не си е взел куче от някоя обява в местен вестник така че едва ли сте има желаещи Exclamation

Valia & Kara
Потребител
Мнения:3047
Регистриран:съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение:София
Контакти:

Мнение от Valia & Kara » ср ное 12, 2008 11:47 am

galinastanilova, вие изобщо прочетохте ли в коя тема пишете? Ако не сте, прочетете я, както и всички подобни теми във форума. Може пък и да разберете защо.

galinastanilova
Потребител
Мнения:35
Регистриран:пон сеп 08, 2008 7:19 pm

Мнение от galinastanilova » ср ное 12, 2008 9:34 pm

еми да очевидно съм се объркала но така и така съм в тази тема искам и аз да изкажа мнение :!: Аз съм за родословията ако не бях досега да съм си взела просто някакво куче от някоя обява уж голдън. всмисъл ако си решил че искаш точно тази порода трябва си поне сигурен че купуваш това което си искал :!: Аз си мечтая за такова куче още от малка,нямам финансовата възможност вмомента да си взема но знам че един ден когато го направя ще искам да сам на 100 процента сигурна в породата и всичко останало :)

galinastanilova
Потребител
Мнения:35
Регистриран:пон сеп 08, 2008 7:19 pm

Мнение от galinastanilova » ср ное 12, 2008 9:36 pm

А и още нещо, може да съм За родословията но съм ПРОТИВ от това да се прави бизнес :!: :!: :!: :!:

Потребителски аватар
Gery
Потребител
Мнения:245
Регистриран:вт апр 29, 2008 6:15 pm
Местоположение:София, Лозенец
Контакти:

Мнение от Gery » вт фев 17, 2009 7:53 pm

Е как така се прави бизнес от родословията?
Развъдчиците са хората, за които продажбата на кученца не е особено доходна.
Изледвания на родителите, изложби на родителите, малките кученца и суетнята около тях докато се родят-още пари, ваксини, храна, евентуални проблеми-кеф ти разходи да трупаш.
И накрая вероятността да закрепят зейналата финансова дупка от тия кученца е малко вероятна.

Докато един средностатистически търгаш си запложда кучката 2 пъти годишно на всяко разгонване, продава си кученцата за 500лв, ако мине номера, без първа ваксина, без вътрешно или външно обезпаризяване, едвам му се откъснала храна за тях.
Майката, както следва традицията е внос от Чехия или Унгария, но дядо й е с родословие, тя няма, няма изследвания, ама нали я виждате че не е умряла...значи е здрава.

Потребителски аватар
arabia
Потребител
Мнения:192
Регистриран:пон апр 06, 2009 9:03 am
Местоположение:Димитровград

Мнение от arabia » пон апр 13, 2009 8:25 am

добро утро , в този ред на мисли някой ще ми обясни ли как мога при вече пораснало куче и без родословие да се създаде такова за потомството ?

Mira
Потребител
Мнения:464
Регистриран:нед ное 13, 2005 5:58 pm
Местоположение:гр.Бургас

Мнение от Mira » пон апр 13, 2009 8:37 am

Извинявай за отговора ми, но просто забравяш за родословие за потомство!
А историята с белите родословия е просто алати - балати!

Заключена