Страница 1 от 4

за Дисплазията

Публикувано: пет дек 09, 2005 12:27 pm
от Неси

Публикувано: ср окт 04, 2006 8:30 am
от emiliikata
Не че в момента ще ми олекне, ама да си споделя...........Златко вероятно има дисплазия на едното краче. Не че не си мислех какво ли не, ама както го чух и от лекар ми дойде шокиращо. Сега ще му правят нови снимки и ще поставят по-точна диагноза, но са почти сигурни, че става въпрос за дисплазия......................

Публикувано: ср окт 04, 2006 9:48 am
от Таня
Еми, много съжалявам, че имате такива тревоги.Дано съмненията да се окажат фалшива тревога. Целувки за Златко и стискам палци да се отхвърли диагнозата.

Zlatko

Публикувано: ср окт 04, 2006 12:10 pm
от 4u64ica
Еми, дано всичко да се оправи. Бъди оптимист.И аз стискам палци!

Публикувано: ср окт 04, 2006 2:51 pm
от Красен
И аз съжалявам да го чуя... Затова и съветът ми към всички членове е: без значение дали кучето ви има или няма родословие, снимките за дисплазия са нещо почти задължително, ако наистина ви е грижа за състоянието на вашите любимци. Снимките не са задължителни, само защото са част от документацията при заплождане. Те показват в доста ранен период състоянието на ставите на кучето. Това, че няма видими признаци, че кучето може да има дисплазия, не означава нищо. Не забравяйте, че болест номер 1 при нашата порода е точно ТД! Знам, че има хора, които се притесняват да направят снимка, за да не би случайно да излезе, че има ТД - но живеенето в "неведение" не помага на никого. ТД или има, или няма.

Не се опитвам да поучавам никого, а просто давам съвет. Ще дам и личен пример, като следващата седмица снимам своето куче (без родословие). Всъщност това трябваше да е факт тази сутрин, но се наложи да го отложа.

Емилия, докторът каза ли нещо за степен на дисплазията или..?

Публикувано: ср окт 04, 2006 3:09 pm
от emiliikata
Иска първо да се направят нови снимки и тогава да каже окончателно, те старите са отпреди 3-4 месеца и на тях според него има съвсем леко отклонение, но каза че при прегледа усеща съвсем явно как ставата се мести и излиза, а и според него и признаците говорят за същото. А снимки ще ходя да му правят събота/неделя. В тази клиника където му правят снимките казват, че е с много хубав рентген, а и скоро си били купили някаква "линийка" която е за поставяне на по-точна диагноза за тазобедрена дисплазия конкретно. Аз ще се консултирам и с рекарите там...........

Публикувано: ср окт 04, 2006 3:14 pm
от Таня
Къде е тази клиника, че и на нас ни предстои да правим снимка?

Публикувано: ср окт 04, 2006 3:26 pm
от emiliikata
"Син Кръст" в Панчарево. Малко е далече, ама са оборудвани много добре

Публикувано: ср окт 04, 2006 7:06 pm
от Iglika
Точно в Син кръст е добре да направиш снимката.
Не се притеснявай. Първо най-важното е, че едното краче е здраво. То може да поеме тежестта на цялото тяло, ако кучето не е с наднормено тегло разбира се. За другия крак, ако се потвърди дисплазията има подържащи процедури или оперативна намеса, така че да се избегнат болките. Пак повтарям най важното е , че си имате здраво краче.
Има вариянт ставата да мърда ако са скъсани ставни връзки. На ренгеновата снимка добре ще се види дали хлабината се дължи на не добре развит ацетабулум или глава на бедрената кост (което е същинската дисплазия) или става въпрос за отхлабена капсула и връзки, които се скъсяват оперативно и не толкова сложно.
Стискам палци за Златко и не унивай. :D

Публикувано: чет окт 05, 2006 8:19 am
от emiliikata
Благодаря!!! Оиптвам се да не си мисля нищо докато не се направят новите снимки. А във връзка с теглото,в момента Златко е отслабнал в сравнение от преди няколко месеца когато го бяхме изпуснали и се беше ошишкал, ама лекаря каза, че трябва още. Понеже той е дребосъчко и не е с нормалните размери за голдън, ми препоръча да му сменя храната от maxi на medium и да му давам по- малко от дневните дози за неговите килограми за да свали. Аз и сега му давам количество отнесено към неговите килограми и се чудя какво да направя?!?

Публикувано: чет окт 05, 2006 10:36 am
от cydonia
Здравейте,
и ние имаме проблем за съжаление.
Марвин започна преди седмица да накуцва с едното краче. Отидохме на лекар и казаха, че е малко по-тежък за възраста си (на 4.5 месеца-20кг.) и може би не му достига калций. Направиха му кръвна картина, казаха че всичко е наред, но в продължение на седмица му биха инжекции - калций, защото се приемал по добре от организма по този начин. Опитваме се да свалим теглото но не ми се вижда много възможно , защото сме намалили храната , но той изобщо не слабее. Днес и ние ще отидем в тази клиника да направин снимка за всеки случай, за да отхвърлим вероятностите за нещо по лошо от наднормено тегло и недостиг на калций. Искам само да попитам, дали е добре да сменя храната (давам му Роял Канин за бебета), защото тя е доста мазничка и мисля че с нея, колкото и да намаляван количеството няма да отслабне. И освен тази клиника, която препоръчахте за снимката, дали има специалист ветеринар за тази болест при който да отидем на консултация, защото почнах и аз да се притеснявам като чета всичко написано по горе. Благодаря ви предварително

Публикувано: чет окт 05, 2006 7:05 pm
от Iglika
Добре е да направите снимка за дисплазия, тъй като такава диагноза не може да се постави само с преглед. Най-добре да снимате в Син кръст. Може и да не е дисплазия, може да е паностеит, това е доста по-безобидна болежка която отминава и също се вижда само на ренгенова снимка. Симптомите са същите куцане най-често със заден крак.

Публикувано: пет окт 06, 2006 7:32 am
от Peter_Topsi
Не бързайте да изпадате в паника. Едно куче на 4.5месеца може да куца от какво ли не.

Публикувано: пет окт 06, 2006 2:58 pm
от Richi
Много е жалко да чуя това за Марвин. Но ми се струва, че още е рано да се притесняваме за дисплазия, ако я има, тя рано или късно ще се прояви. Ричи, който е братче на Марвин, също ми прави впечатление, че е много едър за възрастта си. Той също тежи 20 кг., но аз мисля, че след като и двамата са така, може би са се метнали на баща си. Не мисля, че трябва да му намалявам храната, той не изглежда дебел. Когато го извеждам навън, никой не може да повярва, че е на 4 месеца, повечето хора мислят, че е на половин година. :shock: Аз го храня с роял канин джуниър, давам му 150 гр. сутрин, добавям телешко варено месо, понякога малко сурова кайма телешка, извара, кисело мляко, моркови. Вечер му давам същата храна, същия грамаж роял канин и едни сварено яйце с черупките. Преди три седмици ми направи впечатление, че задните му крачета са по-слаби. След това се сетих, че му давам калций като за 15-килограмово куче, а той е вече доста по-едър. Увеличих дозата на две хапчета. Сега ми се струва, че заякна. Имаме едно съдедско годлънче с един месец по-голям от Ричи, но изглежда по-мъничък и фин, с по-издължена муцунка. Ричи пък има муцуна на голямо куче вече и е двойно по-голям от него. Затова си мисля, че както и при хората, те просто са си различни всички. Много се надявам да се оправи крачето на Марвин. Успех!

Публикувано: пет окт 06, 2006 5:46 pm
от Daysi&Yoni
Аз давам на Дейзи по 100 грама 3 пъти на ден(така пише на листовката за 4 месечно куче) и отгоре й слагам кисело мляко обезсолено сирене,морков,обезкостена сварена риба и пилешко месо!НЕ й давам калции а рибено масло !незнам колко тежи защото нямаме кантар !