Историята на Ема

Изгубени/Намерени кучета
marin4eto_50
Потребител
Мнения:514
Регистриран:нед апр 25, 2010 11:29 am
Историята на Ема

Мнение от marin4eto_50 » нед юни 08, 2014 12:22 pm

Здравейте, копирам написаното от стопанката на Ема в Дог.бг. Знам, че е закупена от Варна, само на няколко месеца е, но е много болна...и момичето търси решение...

"Здравейте! Имам нужда от сбор от компетентни мнения, тъй като за сега проблемът на моето кученце си остава мистерия. Взех си Голдън Ретривър на 45 дена от Варна (аз съм от София), от стопани, които са отгледали кученцата в двор, сред други животни и са ги хранели с попари и човешка храна. Взехме последното им останало кученце, което беше пълно с бълхи. Кръстихме я Ема. За няколко дена я обезпаразитихме вътрешно и външно - имаше 2 глиста. Тъй като нямаше ваксини, а очевидно бяхме изпуснали времето, когато се бие първата - на 42-рия ден, бихме всъщност първата на 52-рия. Като цяло беше много игрива, даже досадно,неадекватно игрива - скачаше като кенгуру. Леко обаче залиташе, но реших, че е още малка и за това губи координация. След първата ваксина, Ема започна стабилно да пада, като походи малко, на задните си крака. На следващия ден ту ходеше, ту се влачеше. На следващия - не можеше въобще да се изправя на задните си крачета и трепереше много с тях сякаш още малко ще ги счупи. Своевременно много наддаде с теглото - растеше като гъба и сякаш крачетата ѝ бяха непосилни да удържат коремчето ѝ. Другото, което забелязах в нея бе, че задните ѝ крака са О-образни, а пък предните ги кривеше в Х-образна форма. Много плачеше нощем, не можехме грам да спим. Като я заведох при кварталния ветеринар, той бе твърдо убеден, че Ема е паднала от някъде и това било травма. Щяло да ѝ мине. Би ѝ течен аналгин и се приключи. На следващата вечер Ема плачеше още по-силно и се влачеше като тюлен. Заведохме я в една денонощна ветеринарна клиника, където след първоначален оглед, лекарката диагностицира, че Ема има генетична аномалия на скелета от кръвосмешение на родителите ѝ. Би ѝ и тя някакво лекарство и ни записа час за следващия ден за ортопед, за да потвърди диагнозата. Ортопедът, от своя страна, след като ѝ направи снимки, отрече да има дизплазия, но пък загледа коленцата ѝ и каза, че според него, те не се развиват правилно, даже въобще ги нямало. Препоръча само да сменим храната с по-качествена и да я тъпчем 6 пъти на ден. Междувременно посещавахме кварталния ветеринар. Той пък от своя страна каза, че е нормално кученца на такава възраст да имат недооформени капачки на коленцата и се опасяваше, че мускулите ѝ може да атрофират, за това започна да ѝ бие всеки ден по 4 инжекции - Нивалин, Б-12 или 16 (ще ви излъжа) и още 2 други лекарства. Всяка сутрин ѝ даваме калций по половин таблетка. Седмица по-късно отидохме пак при ортопеда. Той констатира, че задните ѝ крака са О-образни, а предните - Х-образни и че и на 4-те не може да се държи, просто на предните пада по-малка тежест и за това поне се подпира на тях. Предположи, че имало разни инфекции, които се предавали от плъхове и през плацентата на майката и можело да е такава инфекция. Предписа ѝ 2 антибиотика, но каза и че най-вероятно ще трябва да ѝ се направи ядрено магнитен резонанс, да не би проблемът да е в гръбначния мозък. Този път и на диета трябвало да я подложим, че много едра била.
В момента Ема е на 65 дена, към 4 кила и половина. Толкова е сладка и толкова ѝ се играе, а стои и плаче, защото не може. Гледката е просто жалка. Правя всичко за нея - всеки ден хапчета, 2 антибиотика, 4 инжекции, масажи, раздвижване, плуване. Покрай всички тези лекарства даже и втора ваксина не можем да ѝ бием. Къпя я по 4 пъти на ден, защото се нааква и напишква. Даже не може да клекне, за да не се омаже. Не дай си Боже да не съм си вкъщи, си спи в пикнята. Моля за съвет! Това на Ема не е живот. Отчаяна съм, че никога няма да мога да я изведа навън сред другите кучета да тича и бяга с тях. Никой не може да ми даде точна диагноза... А в интернет така и не попаднах на подобен случай."

Потребителски аватар
Melina
Потребител
Мнения:2068
Регистриран:ср мар 19, 2008 1:35 pm
Местоположение:София

Мнение от Melina » нед юни 08, 2014 1:15 pm

Да отидат при д-р Златинов в ЦВК. Ако нещо може да се направи, той е човекът. Но колкото и да е трудно, ако кучето така трябво да си изживее живота, по-добре да не я мъчат...

ЯМР за животни в България - трудно. Хубово е миелография да направят, да се види как е гръбнакът, но най-сигурно е при Златинов да отидат, по-кадърен за ортопедия и неврохирургия не познавам.

Заключена