Dog Show USA

Изложби, конкурси
Valia & Kara
Потребител
Мнения: 3047
Регистриран: съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение: София
Контакти:

Dog Show USA

Мнение от Valia & Kara » съб ное 04, 2006 3:22 pm

Пускам тази тема, за да си говорим за американската линия при голдън ретривърите. Тъй като не съм специалист, вие ще коментирате. Аз утре се надявам да започна качването на снимки от изложбата, на която бях. Надявам се темата да е интерестна и да си говорим за съдии, как се става американски шампион и кога българско куче, ще има преди име то си Am, Can Ch :wink:
Ваш ентусиаст,
Валя

Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Мнения: 3198
Регистриран: ср ное 09, 2005 4:38 am
Местоположение: Бургас/София

Мнение от Красен » съб ное 04, 2006 7:32 pm

Супер, Валя! Добра тема за разговор. Много хора си мислят, че разликата е предимно в цветовете - т.е. в американската версия на стандарта се допускат както кафяв, така и махагонов цвят. Вярно... но далеч не изчерпателно.

Започвам аз - като начало, разликите в двата стандарта - английския (приет и от FCI) и американския. Английският стандарт е първоначален и описва породата такава, каквато пионерите са желали да бъде. В тази връзка, той по-скоро фиксира рамките с доста голяма свобода на интерпретация, като се спира само на основните характеристики. Версията на AKC (American Kennel Club) е доста по-подробна и описателна. Там ще намерите дори и такива фиксирани параметри, като допустимо тегло при мъжките и женските кучета. Доста са се постарали, като освен рамки на стандарта, едновременно с това има и елементи на коментар относно "правилно" и "неправилно", т.е. рамката там е доста по-тясна и не толерира голяма свобода при тълкуването

Иначе... разлика между кучетата в САЩ и останалия свят не е ЧАК толкова голяма... Има разлика по-скоро на фенотипно ниво (т.е. външен вид), отколкото на генотипно. Произходът тъй или иначе е един и същ - Шотландия, оттам и Англия. Откъде са се появили американските голдъни и защо те са по-различни? Има различни легенди. Ето една от тях, разказана от г-н Хенрик Фрикстранд, който пък я е научил от старите развдчици в Англия:

По време на Втората Световна война, Англия е разделена на северна и южна, тъй като бомбардировките на германците не позволяват да се пътува между двете части. Американците от своя страна организират редовни конвои с кораби до южната част в стремежа си да подпомагат съюзниците и най-вече Лондон. Наобратно с тези конвои пътуват голяма част от цивилните граждани, като една значителна част кучета също са трансферирани, за да изчакат края на военните действия. Те, от своя страна, оказват голямо влияние върху популацията на американските голдъни.

След края на войната по време на първата изложба, развъдчиците на голдъни с учудване забелязват, че има значителна разлика във външния вид на "северните" и "южните" голдъни. Заради невъзможността за пътуване, всеки е работил с този генофонд кучета, които е имал на разположение, като по този начин са закрепили фенотипните белези. Най-общо казано, северния генотип е бил светло (кремаво) на цвят куче, с набита структура и по-скоро ниско на ръст, с голяма глава с широка муцуна, с широк гръден кош. "Южняците" са били по-скоро това, което днес преобладава в САЩ като популация на голдъни - по-скоро високо куче със здрава костна система, малко по-изтънена и издължена глава/муцуна, по-тесен гръден кош, и с определено по-тъмен цвят на козината, клонящ към кафяво-махагонова тоналност. За около 5-8 години разликите са били значителни, поради ограничения генетичен "материал".

Това, което днес преобладава като популация на голдъни в Европа и най-вече Великобритания, е смес между тези два фенотипа кучета. За да изравнят разликите и да получат една здрава порода, развъдчиците са започнали внимателно да кръстосват кучета от двата вида. Като нежелани, цветовете кафяво и махагон отпадат от разрешените за стандарта. В АКС варианта, обаче, те са разрешени.

Иначе и едните и другите са си все същите сладури - вече е въпрос на личен вкус кой какво харесва повече. :roll:

Сега, надявам се, Валя ще поеме щафетата и ще ни разкаже как се става Am.Ch. и Can.Ch. - точковата система и т.н. Валя - давай, тъй и тъй ти си подхванала темата... :lol:

Valia & Kara
Потребител
Мнения: 3047
Регистриран: съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Valia & Kara » нед ное 05, 2006 6:08 pm

Красене, тука 3 часа търся какви са изискванията за Am и Can. CH и не мога да ги намеря :evil: :( Направо се чувствам като изгубена в гоогле. Знам, че има точкова система, но до там. Ти можеш ли да ги намериш? Ако не аз ще пиша да ми обяснят :oops:

Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Мнения: 3198
Регистриран: ср ное 09, 2005 4:38 am
Местоположение: Бургас/София

Мнение от Красен » нед ное 05, 2006 6:52 pm

Бях ги чел, ама са ми изкочили от главата... сега ще потърся и аз.

Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Мнения: 3198
Регистриран: ср ное 09, 2005 4:38 am
Местоположение: Бургас/София

Мнение от Красен » нед ное 05, 2006 7:10 pm

Валя - ето ти линк - http://mypage.uniserve.com/~acclaim/title1.html - да не кажеш, че съм лош. :lol: Обаче в момента нямам време да превеждам... ако се наемаш - давай, аз мога да ти помагам.

Valia & Kara
Потребител
Мнения: 3047
Регистриран: съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Valia & Kara » нед ное 05, 2006 8:11 pm

Много благодаря, не си вече лош :lol: Аз се наемам да превеждам, но после ще ти го пратя ти да го погледнеш, да не заблуждавам хората с лошия ми английски :roll:
Пепи, аз да питам, погледнахте ли с Ели книжките, които донесох от Америка? Стават ли за превеждане и качване на сайта?

Потребителски аватар
Peter_Topsi
Site Admin
Мнения: 803
Регистриран: ср ное 09, 2005 10:40 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от Peter_Topsi » вт ное 07, 2006 9:58 am

Валя, съжалявам, че късно отговарям, но откакто се появиха хора без работа, с единственото желание да тровят отношенията между хората (доста лицемерно и гадничко), нещо не ми се влиза изобщо по форуми. Та затова и много не влизам.

Та на въпроса:
Ели много хареса книгите. Аз за съжаление все още не съм имал щастието да ги прегледам, но определено са доста полезни.

Valia & Kara
Потребител
Мнения: 3047
Регистриран: съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Valia & Kara » вт ное 07, 2006 10:18 am

Пепи, равам се че книжките са полезни :) Аз съм почти готова с превода, още малко ми остана.
Ех, искам пак много хора да пишат във форума, да има мнение, ентусиазъм, ама това тема за друг разговор. Сега се концетрирам върху следващата ми цел в живота, Am Ch :lol: Това в кръгът на шегата разбира се!

Таня
Потребител
Мнения: 215
Регистриран: ср ное 09, 2005 11:31 am

Мнение от Таня » вт ное 07, 2006 10:25 am

Хайде, Валя, захващай се с превода, защото това , което ще ни предложиш е много интересно. Предварително получаваш едно голямо БРАВО!

Valia & Kara
Потребител
Мнения: 3047
Регистриран: съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Valia & Kara » вт ное 07, 2006 10:31 am

Заслугата ще е и на Красен, който ще поправи грешките в превода, от мен ентусиазма и снимките :wink:

Неси
Потребител
Мнения: 724
Регистриран: чет ное 10, 2005 2:51 pm
Местоположение: София

Мнение от Неси » вт ное 07, 2006 11:33 am

Разликите според мен:
Европейците са по-масивни и изглеждат по-ниски, американците са по-дългокраки и елегантни (повече ми отиват към сетер). При американците се наблюдава скъсена крупа, което води до по-високо носене на опашката.
Е. имат масивна и изразителна глава, с ясно изразен стоп и красиво чело. При А. главата е по-малка, отколкото е необходимо, за да е пропорционална на тялото, стопа също е добре изразен, но челото е някакси по-ниско.
Освен разликите в цвета, за мен има разлика и в типа космена покривка.
При А. покривния косъм е доста по-дълъг , за сметка на по-слаб подкосъм
(което ми е малко странно, защото в техния стандарт пише, че кучето трябва да изглежда в работна кондиция, а дългата козина определено не улеснява работата на кучето из блатата).
При европейците се търси козина с гъст, плътен подкосъм.
Има и разлики в прическите и представянето на изложба, които предполагам Валя ще ни покаже нагледно :)

П.С. Като се има предвид, че никога не съм виждала американски голдън наживо, изобщо не претендирам за обективност ;)

Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Мнения: 3198
Регистриран: ср ное 09, 2005 4:38 am
Местоположение: Бургас/София

Мнение от Красен » вт ное 07, 2006 11:38 am

Мисля, че сме виждали един голдън, който според мен е точно американски тип... но не мога да съм сигурен. Просто външността му поразително прилича на това, което съм виждал по снимките в американските сайтове.

Valia & Kara
Потребител
Мнения: 3047
Регистриран: съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Valia & Kara » вт ное 28, 2006 5:48 pm

Ето тук преведох пак малко информация за Американската линия при Голдън ретривърите.
Източник:"The Ultimate Golden Retriever"
Автор:Valerie Foss
Издателствто:"Howell Book House" NY

Превод: Валя К. (извинете ме за неточностите, грешките, приемам критика)

American Type and British Type

Докато Голдън ретривърът е една е съща порода по целия свят, то насоката на развитие в различните географски области, е довела до определени разновидности(отклонения от типа). Породата по произход от Британия, е била установена много по-късно в Северна Америка, отколкото в другите страни извън Британия; оттук са и някои от разликите в породата. Тъй като повечето от страните по света са внесли основните си кучета от Обединеното Кралство, по-голяма част от тях приблизително през 30-те годни, то тяхната популация е насочена значително към Британския модел за куче. В Северна Америка, породата е основана от по-тъмни голдъни, по-разпространени в Англия пред 30-те години и без прекъсване до 60-те години повечето от Американските кучета били с по-тъмен нюанс. В основата на породата в Америка са предимно използвани работни голдъни, което допринася за ранния им успех в изпитанията за “Следа” и “Послушание”. Сравнително често се внасяли кучета от Британия; някои дали своя принос към Американската линия, други имали ограничени значение за развитието и. Някои били много успешни- Доброто куче е добро куче, където и да бъде показвано! Uk Am. Ch. Figaro de Yeo е едно от тях. Неговите постижения включва спечелването на Националната Специалка на Голдън ретривър клуб на Америка (Golden Retriever Club of America). Внасянето на работните линии е оставила незаличима следа в Американските участници в състезанията за “Следа” и “Послушание”. Линията на “Holway”, която се преплита с Американската работна линия е била невероятна успешна.
Американските шоу-класа кучета са преминали през няколко тенденции в развитието си. Пред 50-те години на миналия век, е била опашката, която наподобявала тази на Сетера, козината била тъмна, често с тясна и заострена глава. До 70-те години били популярни набити(за телосложение) кучета с извънредно плътна и изобилна козина, понякога дори напомняли на Нюфаундлендите. Сега е много “красиво”, очарователно куче, което е ефектно(пищно) грумнато и показано от хендлер, често печели на много ранна възраст, но често по-късно в доста загрубял вид, или пък друг път си остават вечните бебета, които никога наистина не стават напълно развити(узрели). Кучетата за “Следа” значително са се различавали от кучетата шоу-класа. По настоящем кръвните линии при работните голдъни са много близко свързани и съществуват някои реални здравословни проблеми, особено лимфома (lymphoma) и апоплектични припадци (seizires). Трудно е да се намери приемлива линия, която може да бъде използвана без да намали от дарбата и стила, които са съществени за успеха в състезанията “Следа”.
В основата на кръвната линия при голдъните, използвани в състезанията за “Послушание”, има кучета от шоу-класа, следови, без-никаква-конкретна цел линия и т.н. са доста успешни в последните години. Желанието, готовността за обучението на дисциплина, както и опитен инструктор са най-важните съставки за успех в състезанията за “Полсушание”, които се съчетават и в Британския работен изпит, и в изпита за “Послушание”.
Малко по-късно ще сложа някоя и друга снимка:) Отивам да си разходя балканския голдън :wink:

Valia & Kara
Потребител
Мнения: 3047
Регистриран: съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Valia & Kara » вт ное 28, 2006 7:44 pm

Така продължавам по темата, с още малко информация.Понеже си съм си наивник се надявах, да намеря снимка на този Uk Am. Ch. Figaro de Yeo, но не. Затова пък намерих част от историята на тази "Holway" линия. Та, споменава се за едно конкретко куче, което е производител(баща) на голяма част от шампионите на изпита за "Следа"-AFCh. Holway Barty. Той също завършва своя "Amateur Field Champion" през септември 1979г.
Barty е внос от Англия от развъдника Holway Kennel на г-жа June Atkinson, през юни 1971г. Негова собственичка е била Barbara Howard от развъдника Tartan Kennel.
Ето и снимка на кучето:
Изображение
February 22,1971 - February 2, 1982

Толкова мисля, че е достатъчно, ако ви е интерестно може да потърся още неща.
Валя

Valia & Kara
Потребител
Мнения: 3047
Регистриран: съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Valia & Kara » пон яну 15, 2007 2:00 pm

Това отдавна, трябваше да го сложа тук, но... :roll: :wink:

Целта да придобиеш шампионска титла е да утвърдиш, че твоето чистопородно куче e ценен екземпляр от определената порода. Ние осъществяваме това, чрез съдена на нашите куче в състезания, според официалните стандарти на породата, одобрени от Американския Кенъл Клуб и Канадския Кенъл клуб. Без този вид състезания утвърждаването/запазването на породата би се изложило на риск. Титлите Ам. и Кан. Шампион предхождат името на кучето по родословие.
Умствено(Теоретически), съдията има изграден мисловна картина на теоретично идеалното куче, според последния публикуван стандарт от официалния Кенъл клуб на съответната държава. Съдията оценява кучето според този визуализиран(нагледен)идеален стандарт; всеки дефект или отклонение от стандарта е наказван.

Кучетата трябва да бъдат разделяни в класове към който те принадлежат.. Класовете са както следва:
• Подрастващи кучета (от 6 до 9 месеца)
• Възрастни кучета ( от 9 до 12 месеца)
• Кучета, развъдени в Канада ( няма ограничение за възрастта; съответно американски в САЩІ)
• Развъдени от участника в изложбата ( няма ограничение за възрастта; трябва да са притежавани и развъдени от човекът, който представя кучето)
• Отворен клас (няма ограничение за възрастта; често в САЩ е разделен според цветовете в дадена порода)
• Специален( Шампионски) ( всяко куче, което в завършил своя шампионски цикъл)

Специализираните изложби, може да включват и допълнителни класове, както следва:
o От 12 до 18 месеца ( това е обичаен клас в САЩ)
o Клас Ветерани ( 7 или повече годишни кучета; тези кучета може да бъдат кастрирани или.....)
o Двойка ( две кучета от една порода, с един собственик, съдени поотделно, индивидуално )
o Отбор ( подобно на клас “двойка”, но с четири кучета )
o Специално изложбени ( за кучета, които искат да се състезават само в не- обичайните класове )
o Разплодник и Поколение ( разплодник и две кучета от потомството му)
o Кучка и Поколение ( кучка и две кучета от потомството й)
o Променящ се клас ( променящият се клас също е валиден( на лице); единствено в Канада )
o Парад ( с не състезателен характер ) и кучета избрани на лотариен принцип, такъв клас също може да бъде предложен на Специализираните изложби.

Изложбите имат краен срок, обикновено 17 дни преди първия изложбен ден, след който допълнителни кучета не могат да бъдат записвани. Когато се включваш в шоуто, трябва да представиш потвърждението си за участие, който си получил преди крайния срок. Той ще включва официалния ти номер за участие, който обикновено е валиден за целия изложбен уикенд.
Изложителят е задължен да доведе кучетата си един час преди съденето на неговия клас. Кучетата се викат в изложбения ринг спрямо класовете си, обикновено според каталожния им ред. Клас “мъжки” е съден първо, следван от клас “женски”. Кучетата са представяни прави, където хендлерите поставят кучетата в кръг. Желателно е кучетата да изгледат енергични и жив. Съдията ще изиска кучетата да се движат по определен образец. След това всяко куче е разглеждано/ преглеждано за предимства и недостатъци. Съдията ще разгледа устата, главата, врата, рамената, гърба и т.н., а мъжките кучета ще бъдат проверени за наличието на два тестиса. След това хендлерът ще покаже по определен начин кучето, така че съдията да наблюдава движението на кучето. За завършек на представянето, кучето трябва да спре близо до съдията и да бъде представено в естествената му поза. Тогава съдията те моли да се върнеш при останалите участници. След като всяко куче е индивидуално разгледано от съдията, той ще отсъди първите четири кучета, награждавайки от 1-во до 4-то място във всеки клас. Тези четири кучета остават в изложбения ринг, така че техните номера да бъдат официално записани и да им бъдат раздадени лентите на победителите. След това тези кучета напускат ринга, за да направят място за следващия клас, първо и второ място от всеки клас остават близо до ринговете, докато всички класове от един пол бъдат отсъдени.
Кучетата, поставени на първо място отново влизат в изложбения ринг, за да бъде отсъден победител при мъжко и женско куче и точно тогава шампионските точки се присъждат. Съдията може да помоли за кръгове или стойка, каквито той смята да необходимо, за да потвърди избора си на победител. След като победителят е избран, кучето заело второ място от съответния клас излизат в ринга, за да се състезават, със останали първи места кучета за титлата Резервен победител. Мъжкия и Женския победители трябва да изчакат извън ринга за по-нататъшно съдене.
Следва отсъждането, победите при клас “Мъжки” и “Женски” влизат в ринга, за да се присъдят титлите BOB(Най-добър представител от породата), BOS(Най-добро куче от противоположния пол), BOW(Най-добро куче сред победителите), BP(Най-добро подрастващо куче, ако се избира). Съдията разглежда, наблюдава движенията и избира според НЕГОВИТЕ възгледи BOB, BOS и BOW. Ако не нито едно от кучетата в ринга (подрастващи такива) не бъде присъдена титлата BOB или BOW, то всички подрастващи кучета, които не са били победители досега, се привикват в ринга, за да бъде отсъдена титлата BPB(Най-добро подрастващо куче от породата). След това най-доброто BP, може да продължи да се състезава за BPG(Най-добро подрастващо куче от Групата) и ако спечели, може да се яви за BPS(най-добро подрастващо куче на изложбата).
Кучето, което е спечелило BOB, се явява за отсъждане на BOG(най-добро куче в групата). В групата, на кучетата се присъждат места от 1-во до 4-то място, а победителят в групата се състезава за BOS(най-добро куче на изложбата. Според Канадския и Американския Кенъл клуб, кучетата се разделят в 7 групи: Спортни, Хрътки, Работни, Териери, Той, Не-спортни и Овчарски.

Изисквания за покриване на шампионска титла в Канада
Шампион на Канада се присъжда на куче, което е събрало 10 точки, дадени му от минимум трима лицензирани съдии. Шампионски точки се присъждат на победителите в Клас “Мъжки” и Клас “Женски”, на изложба, която е одобрена от Канадския Кенъл клуб, според бройката на допустимите кучета от стандартните класове за всеки пол, и според таблицата за точки. В бройката на допустимите кучета не са включват тези, които са дисквалифицирани, отхвърлени, освободени или заповядано да напуснат ринга от съдията или онези кучета, на които наградата им е отнета. Максималният брой точки, които могат да бъдат присъдени на куче в едно състезание са 5 точки!
Ако кучето, спечелило клас “Мъжки и клас “Женски” му е присъдено също така BOB, то кучетата от двата пола, които са се състезавали за BOB-a и са се победили един друг в състезанието, в такъв случай те се смятат допълнително към кучетата, които се състезават в стандартните класове.
Същата процедура се прилага и при отсъждането на BOS
На Кучето спечелило BOW, му се дават толкова точки, колкото са изчислени според бройката на кучетата в съответния клас.
Кучето от определен клас, който е спечелило също така BOB и също така спечели място в състезанието за Група, му се присъждат шампионски точки според таблицата на изложбата.
Кучето от пределен клас, който спечели BOS, му се присъждат шампионски точки според таблицата на изложбата.

Изисквания за покриване на шампионска титла в САЩ
Шампионска титла на САЩ се присъжда на куче, което е събрало 15 точки,
Спечелило при минимум трима лицензирани съдии. От тези 15 точки, 6 точки трябва да са спечели като “важни”, където кучето е наградено с минимум 3 точки от едно състезание. Шампионски точки се присъждат на победителите в клас “Мъжки” и клас “Женски” от лицензирана от Американския Кенъл клуб изложба. Максималният брой точки, които могат да бъдат присъдени на куче в една изложба са 5 точки.
Разликата при присъждането на шампионски точки при САЩ и Канада е, че на кучето, което е спечелило в BOB и също така BOG, му се присъждат шампионски точки съобразно най-високата точкова ставка от всяка порода, взела участие е груповата надпревара. Същите условия важат и за шампионските точки при избора на BIS.

Ако имате забележки или несъгласие, ще се радвам да ги напишете!

P.S. Извинявам се за нескопосания превод, ама толкова си знаем ние бригадирите :D

Отговори