Дали или не...... това май го обсъждахме, според докторите 100% да, според стопаните 50%:50%. Едни са против защото се нарушава хармонията на природата, други защото все пак може да решат за кученца, трети просто не искат да си травмират кучето с операция.
При нас все пак бе решено малко принудително, защото Фрея продължаваше да се изживява като майка и да се опитва да мине за кърмачка на всяко разгонване, а не ми се води всеки път да и набият сума ти инжекции с антибиотици, да я мажа с хума и пр. Отгоре на всичко при всяко посещение при доктор ми се натякваше колко безотговорно спрямо кучето е да не я кастрирам, пилометри, и пр. женски болести и т.н. Ако не беше това сигурно нямаше да се реша. Все пак се порадвахме на кученца, повече не се предвиждаха и като че ли това наклони везните.
Та така, мина изложбата, видя ни съдийката, и дойде момента. След една безсънна нощ на терзания, заведохме я в лечебницата, Фрея заспа и се събуди кастрирана. До вечерта бе леко замаяна, не яде, но излезе да пишка, а на сутринта вече ме събуди готова за разходка. Прояде на следващия ден вечерта.
Първите 1-2-3 дни се пазеше и не тичаше много. Аз не съм я и зорил естествено. Веднъж дори синът и Лари "Танка" премина през нея като бърз влак през малка гара, тръшна я та чак изквича, но иначе нищо сериозно. Минаха 5 дни започна пак да катери де кого види и сега си е същия бяс както преди.
Раната е около 4-5 см, шевът е всъщност вътрешен от резорбиращи се конци, а кожата на коремчето я лепят с някакво спец лепило и няма шевове. Зарасна за няколко дни. Не се ближеше, а когато все пак посягаше с лекота успявахме да я разсеем.
Промяна в характера и апетита и физическата активност няма. Засега. Не, всъщност ми се струва малко по-палава от по-рано, но може би се лъжа. Сега чакаме да и порасне козина на коремчето, че ни е неудобно от мъжките, така бръснати да ходим.
Така че който е решил, мога да го успокоя, не е толкова страшно.
Терзанията са главно психологически и за стопаните, а не за кучето.
Никого не навивам, просто споделям.
Ами това е нашата история.
Ф-Б
ПП
Закриха ми сайтът, в който ни бяха снимките и сега всички снимки на Фрея и кученцата ни вече ги няма?!