Възпитание на малкото кученце.

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
Потребителски аватар
joro9
Потребител
Мнения:760
Регистриран:пет дек 12, 2008 11:20 pm
Местоположение:София - Люлин

Мнение от joro9 » пет юли 01, 2011 10:08 am

Преди година, две в дог.бг бяха пуснали превод от руски на една серия от упражнения за начално обучение на кучета. Използвам възможността да им благодаря за положения труд и да споделя с вас написаното. То би помогнало на тези, които нямат възможността да посещават училището, но ... не може да ви покаже грешките, които допускате, нито да ви покаже как да ги отстраните.
Приятно четене !!!


Занятие 1

Избор на място за упражненията

За провеждане на упражнението изберете добре познат на кучето терен. Желателно е да няма странични дразнители: други кучета, хора, автомобили. Ако сте избрали подходящо, но непознато за кученцето място, преди да започнете заниманията, разхождайте се там няколко дена, за да привикне – да изучи местността, да привикне към страничните шумове и дразнители. Така вашият възпитаник ще се отвлича по-малко по време на заниманията.

Продължителност на упражненията

Общо време за упражненията – 90 мин. Това е общото време, което е необходимо за отработване на всички упражнения. Занимавайте се по няколко пъти на ден, в различно време. Отработвайки отделните упражнения, избирайте времето преди хранене, по време на разходка или у дома, но никога веднага след хранене. Ако се упражнявате веднага след хранене – стимула на поощрение с лакомство ще бъде неефективен (кученцето практически няма да реагира на лакомството).

Лакомството

Като лакомство е най-добре да се използва варено месо. Подходящ е и всеки продукт, който кученцето харесва. Давайте лакомството на малки хапчици, по 5-7 милиметра (необходимо е да го нарежете или начупите предварително). Парченцата трябва да са достатъчно малки, така че кучето да не се нахрани след 3-5 поощрение.


Препоръки

За разлика от заниманията с големи кучета, упражненията за малките се разпределят през целия ден. Категорично не се препоръчва да се упражнявате с малкото куче час и половина без прекъсване. Работете за едно упражнение 10-15 минути и направете почивка. Отделните упражнения отработвайте по различно време. Така ще намалите натоварването на кучето – по време на упражненията кученцето през цялото време ще бъде активно и бодро. По-добре е пет минути да се занимавате с активно работещо куче, отколкото, половин час да се опитвате да постигнете нещо с уморено и загубило интерес кученце.
Преди започване на курса се убедете, че кученцето нормално реагира на нашийника, не му обръща внимание и не се опитва да го свали.
Между отделните упражнения правете почивки от по 5 минути (не повече), през които не се опитвайте да отработвате каквито и да е навици. Просто оставете кученцето на почине и да потича.Упражнение #1 (Продължителност – 10 мин.)

Идване по команда

Преди започването на това упражнение разходете кученцето на подбраната площадка около 10-15 минути. Нека потича, да обдуши околността, не го разсейвайте.
Вземете в лявата си ръка лакомството, дайте на кучето да го подуши (пъхнете под носа му свитата в юмрук ръка с лакомството в нея). Щом кученцето се прояви интерес – веднага направете няколко крачки назад, протягайки лявата си ръка напред, с отворена длан.
Дръжте се игриво, разговаряйте с кученцето, привличайте вниманието му с гласа и движенията си. При първите занимания не се дръжте като робот, движете се живо и активно, предайте доброто си и игриво настроение на кученцето.
При отработване на всички упражнения, особено при идването по команда, в никакъв случай не говорете на кученцето със строг тон. Така ще убиете желанието му. Тепърва престои прилагането на силните дразнители. Не се опитвайте да изисквате нещо от кучето, трябва да му говорите с весел тон, да го поощрявате с активни движения.
Не е нужно да се подава командата "при мен" на първото занятие. Използваме метод, при който в началото постигаме желаното поведение, а след това се подава стимул. Ако всичко сте изпълнили правилно, кученцето с желание ще дотича при вас и ще посегне към ръката с лакомството. Трябва веднага да му го дадете, да го поощрите с погалване и гласова похвала. Като гласова похвала можете да използвате командата "браво". Тази дума все още е безсмислена за кученцето, но произнасяйки я заедно с погалването и давайки лакомство, вие я превръщате в одобрение.
Не задържайте кучето, не се опитвайте да го накарате да седне или да изпълни нещо повече. Най-добре е да го пуснете веднага отново да се разходи.
За 10 минути повторете упражнението 5-6 пъти.


Упражнение #2 (Продължителност 10 мин.)

Сядане по команда

Кученцето свободно тича около вас. Вземете лакомството в дясната си ръка и го притиснете с палеца си. Привлечете вниманието на кучето, давайки му да го подуши (дръжте ръката с отворена длан напред, близо до носа на кучето). Щом кучето се заинтересува, плавно повдигнете длан, изнасяйки я над главата на кучето. То ще бъде принудено да седне тъй като лакомството се намира точно над главата му. Ако кучето се върти, скача, опитва се да достигне ръката ви с лапи – задръжте го за нашийника с лявата си ръка. Командата „Седни!” засега е безполезна, да се подава на първо упражнение е ненужно.
Щом кученцето седне, веднага подайте команда „Браво!”, поощрете го с погалване и лакомство. С целия си вид изразявайте радостта и одобрението си. Повторете упражнението 5-6 пъти за 10 минути.Упражнение #3 (Продължителност 10 мин.)

Приучаване „на място”

Това упражнение е необходимо да проведете у дома.
Вземете в дясната си ръка лакомство, както и при предишните упражнения, привлечете вниманието на кученцето. Важното е, кучето да се намира близо до своето „място”, на 2-3 крачки. След като кучето се заинтересува от лакомството, обърнете ръката си с дланта надолу и бавно движейки ръката си, поведете кученцето към мястото му. Ако то се отвлича, спира или просто не иска да върви напред, опитайте отново да привлечете вниманието му с миризмата на лакомството. Ще му го дадете само след като кучето се окаже на мястото си. Не забравяйте да го поощрите с командата „браво” и погалване. Не опитвайте да карате кучето да остане дълго на мястото си, достатъчно е това, че е стигнало.
Повторете упражнението 5-6 пъти.


Упражнение #4 (Продължителност 10 мин.)

Привикване към повод

Посветете това упражнение на привикването към къс повод.
Закачете повода и отвлечете вниманието на кучето с игра или лакомство. В никакъв случай не дърпайте кучето за повода. Внимавайте да не се закачи за стърчащи предмети, камъни, тъй като дръпването ще бъде много силно и рязко.
Към повода и нашийниците вие и кучето трябва д имате особено отношение. Никога не наказвайте кучето с повод или нашийник, никога не му позволявайте да си играе с тях или да ги гризе.
Засега не опитвайте да дърпате повода на кучето, влачейки го след себе си. Доастатъчно е да го приема спокойно.


Упражнение #5 (Продължителност 20-30 мин.)

Социализация

В течение на 20-30 минути поиграйте с кученцето в парка, на разстояние 50-100 метра от оживена улица. Поощрявайте го, отвличайте го с игри. Би трябвало на такова разстояние кучето да не реагира на силните дразнители от улицата (силно ревящи автомобили, например).Упражнение #6 (Продължителност 15-20 мин.)

Приучване към возене в автомобил

Необходимо е автомобила да е далеч от оживена улица. Така страничните дразнители няма да отвличат и плашат кученцето. Изключете двигателя. Поиграйте си с кучето 15-20 мин. близо до автомобила, приучавайки го да реагира спокойно на „голямата машина”. Ако кучето прояви интерес, дайте му възможност да подуши автомобила, да се запознае с вида и мириса му.
Засега не трябва да се включва двигателя.


Упражнение #7 (Продължителност 10 мин.)

Развиване на апортировъчни реакции

Поиграйте 5-10 мин. с кученцето с апортировъчния предмет. За това са подходящи любимите играчки на вашето кученце, а също и специално приготвените за целта. Много добро за развитие на апортировъчните реакции е тенис топка с ластик. Не се опитвайте да дърпате предметите. Достатъчно е да привлечете вниманието на кученцето с движещия се предмет. Щом кучето го хване в уста – пуснете го.
За сега не трябва да криете предметите – желанието да търси за сега не е развито и интереса на кученцето може рязко да спадне.

Повторете това занятие след един ден.Съвети, как да избягвате основни грешки

Не се престаравайте с повторение на предложените упражнения по няколко пъти на ден. Кученцата са много чуствителни към претоварване. В най-добрия случай просто ще откажат да работят. Количеството упражнения, които са предложени, са напълно достатъчни за изработване на първоначални условни рефлекси.

Командите (жестовете) е необходимо да подавате в момент, когато кучето ви гледа. Много дресьори пренебрегват това правило.

Често може да се види как кученце, или подрастващо куче захапва със зъби повода, с който го водят и го дърпа. Това поведение е следствие на груба грешка, допусната при възпитанието на малкото куче. Забраната да се играе с повода е най-сериозното изискване, което трябва да се изпълнява веднага и безпрекословно. Но не отивайте и в другата крайност – кученцето не трябва да се страхува от повода. За това никога не наказвайте кучето с повода или друг аксесоар.

Надяваме се, че вече сте определили на малкото куче постоянно място в къщата, където то трябва да отиде по ваша команда. В никакъв случай не местете мястото, то трябва да бъде постоянно. Поне до тогава, докато не отработите командата „място” по време на движение.

Избирайки нашийник, обърнете внимание на качеството на халките. На повода трябва да има две халки (презацепвайки дългия повод вместо късия, вие през цялото време ще контролирате кучето; двете халки ще ви потрябват и в бъдеще за отработка на някои специални и защитни навици).

Потребителски аватар
joro9
Потребител
Мнения:760
Регистриран:пет дек 12, 2008 11:20 pm
Местоположение:София - Люлин

Мнение от joro9 » пет юли 01, 2011 10:56 am

Занятие 2

Място на занятието

Старайте се на първите занятия всичките упражнения да провеждате на едно и също място. Така ще отслабите въздействието на отвличащите дразнители за кученцето. Само по себе си, това не касае социализацията. И разбира се, упражнението за приучаване „на място” – провеждайте у дома. За упражнението по привикване на кучето към автомобил трябва да подберете съответните описани условия.Продължителност на занятието

Общото време е 90 мин. Както и на предишното занятие, вие ще отработвате различни упражнения в различно време на деня. Не тренирайте веднага след хранене – вкусово поощрителният метод на обучение ще бъде неефективен (кученцето няма или ще реагира неохотно на лакомството).Лакомство

Като лакомство е най-добре да се използва варено месо. Подходящ е и всеки продукт, който кученцето харесва. Давайте лакомството на малки хапчици, по 5-7 милиметра (необходимо е да го нарежете или начупите предварително). Парченцата трябва да са достатъчно малки, така че кучето да не се нахрани след 3-5 поощрение.


Препоръки

И така, вие два пъти сте провели първото занятие. Кученцето трябва вече да реагира на жест и да дотичва при вас, по жест да сяда и да следи от мястото си отблизо ръката ви. Също така трябва вече спокойно да реагира на дразнителите от улицата, на разстояние 50-100 метра, спокойно да играе покрай автомобил с изключен двигател и да си играе с предложената му топка (или друг апорт). Също така трябва да реагира спокойно на закачения къс повод.
Разбира се, изработените навици още не са надеждни. Кученцето след вашия жест може да изпълни желаното (да седне, да дойде към вас или да отиде на място), а може и да не го изпълни. Това е нормално. Важното е, че първоначалните условни рефлекси вече се появяват. Ако кученцето изобщо не изпълнява, ще трябва да повторите първата част толкова пъти, колкото се налага. Не трябва да преминавате към следващо упражнение, ако предишното не е изпълнено. Не трябва да бързате, все пак обучавате кучето за себе си. По-добре е надеждно да отработите само няколко навика, отколкото повърхностно да изучите сложната програма на обучение.
Всяка добре изпълнена команда (напомняме ви, че командите се подават с жест) се поощрява както с глас, така и с лакомство и с погалване.

Не сегашното занятие ще започнем да въвеждаме гласовите команди. Вие вече познавате поведението на вашето кученце и ще можете правилно да отгатнете, кога кучето ще изпълни нужното действие. Работата е в това, че за изработването на условен рефлекс, е изключително важно командата да се подава ПРЕДИ да подадете съответния жест и е важно кучето да седне след този жест. Тоест, нужно е да се спазва строга последователност:
- команда
- жест
- изпълнение на командата и жеста от кучето
Именно в такъв ред. Интервалът между тези действия трябва да е 0,5-2 секунди. Интервалът между командата и жеста зависи от вас, а към минимален интервал между жеста и изпълнението на командата ще се стремите не един месец.
Кучетата обикновено бързо започват да работят по жест, приучаването към гласови команди се получава по-късно. Именно за това първоначално се работи с жест и вашето куче още достатъчно дълго няма да изпълнява команди без жест. Това е нормална ситуация, не се притеснявайте. Просто повтаряйте гласовата команда преди жеста и след известно време (месец и половина) ще можете да използвате само гласови команди.
Пристъпвайки към отработване на упражненията, сложете нашийника на кучето.
Между всички упражнения правете почивки от по 5 мин., през които не се опитвайте да отработвате никакви навици. Просто оставете кучето да си почине и да потича.Упражнение #1 (Продължителност 10 мин.)
Идване по команда


След 10-15 минути разходка започнете да отработвате упражнението. Сега, преди да подадете жеста, подайте гласова команда „при мен” (около 0,5-2 секунди преди жеста). Командата трябва да се произнася ясно, силно, но не крещейки, за да не изплашите кученцето. Тонът ви трябва да е доброжелателен. Изработването на този навик не трябва да е свързано с отрицателни емоции или раздразнение. Не забравяйте, че при подаване на жеста, вие активно отстъпвате назад, за да увлечете кученцето след себе си.
На това занятие кученцето трябва вече да реагира на жест, затова не е нужно да привличате вниманието му с лакомство. Дайте му да подуши лакомство само ако кученцето упорито игнорира жеста, или много се разсейва.
Не се стремете да увеличавате разстоянието, привикайте кучето от около 3-4 крачки.
Поощрявайте кучето всеки път, когато след команда и жест дотича при вас. След поощрението веднага освободете кучето. Ако дотича при вас без команда, искайки лакомство, не го поощрявайте (но не се и карайте, просто не реагирайте на това действие). Движете се активно, живо, предавайки вашето състояние на кученцето.
За 10 мин, повторете повикването 5-6 пъти.Упражнение #2 (Продължителност 10 мин.)
Сядане по команда


Вашето куче вече трябва понякога да сяда след подаване на жест (напомняме ви, че жеста в случая е повдигаща се дясна ръка, с обърната към кучето длан).Сега вече, преди подаване на жеста (около 0,5-2 сек.) подайте команда „седни”. Ако кучето не реагира, привлечете вниманието му с миризмата на лакомство. На това упражнение, необходимостта да придържате кучето с лявата ръка за нашийника, би трябвало да отпадне, кученцето е разбрало какво се иска от него и активно сяда. Не изисквайте да остава седнало дълго време, нека просто седне и веднага го поощрете.
Много вероятно е кученцето да се опитва да си изпроси лакомство, сядайки без команда. Не реагирайте на това действие, дори ако е изпълнено бързо и перфектно. Трябва да го поощрявате само ако седне, в следствие на команда и жест.
Повторете упражнението 5-6 пъти.Упражнение #3 (Продължителност 10 мин.)
Приучаване „на място”

Това упражнение трябва да правите у дома.
Отработвайте го, както в първото занятие. Практически, стойте до „мястото”, увличайки кученцето с жест. Но сега, преди подаване на жеста – дайте команда „на място”. Не увеличавайте разстоянието. Нека кучето отиде на мястото си от разстояние 1-1,5м., след подаване на гласова команда и следвайки ръката ви. В момента, в който се окаже там, където искате, веднага му дайте лакомство и го поощрете.
Повторете 5-6 пъти.Упражнение #4 (Продължителност 15 мин.)
Приучване към повод


Продължаваме да привикваме кученцето към закачения повод. Разхождайки се с кучето, вече можете понякога да го увличате в посоката, в която искате. Не е страшно, ако кучето е още неуправляемо, главното е да реагира спокойно на опъването на повода. Не трябва да дърпате рязко повода. Поощрявайте и ободрявайте кученцето по време на разходката.
Отново ви обръщаме внимание на особеното отношение, което трябва да имате вие и кучето към повода и нашийника. Никога не наказвайте кучето с тях, никога не позволявайте на кучето да си играе с тях или да ги гризе.Упражнение #5 (Продължителност 20-30 мин.)
Социализация

Играйте с кучето на същото място, като и при предишното занятие, но сега вече се приближете към оживена улица (в края на парка) на 20-30 метра. Отвличайте вниманието на кучето с игра, ако то реагира силно на дразнителите от улицата. Ако кученцето не се страхува, периодично го водете до края на парка (така че, до оживената улица да има 10-15 метра), а след това се отдалечете. Поощрете кучето при първите 2-3 приближавания към края на парка.Упражнение #6 (Продължителност 15-20 мин. мин.)
Приучаване към возене в автомобил

За това ще ви е нужен помощник. Нека автомобила е там, където беше и на първото занятие. Помощника трябва да седне в автомобила. Двигателя трябва да е изключен. Приближете кучето към автомобила, нека се запознае с обстановката. След това го отведете на 20-30 метра. Помощника по ваша команда трябва да включи двигателя. Успокойте и поощрете кучето. Ако то реагира спокойно – разхождайте се наоколо, без да доближавате автомобила. Помощника трябва 2-3 пъти до края на упражнението да включи и изключи двигателя (но не трябва да дава газ силно).
Ако кучето проявява безпокойство, то дистанцията за вашия питомец е малка. Увеличете я (например до 50 метра) и продължете да отработвате упражнението.Упражнение #7 (Продължителност 10 мин.)
Развиване на апортировъчни реакции

Играйте с кученцето с апорта, също и с топка на ластик. Сега пробвайте не просто да давате предмета, а преди да го дадете да се отдалечавате с него. Нека кученцето ви догони и да опита да вземе предмета. Не дърпайте предмета от устата на кучето – в момента, в който кучето го захапе – веднага го пуснете.
Както и преди, за сега не трябва да се крият предмети – стремежа за търсене още не е развит и интереса на кученцето може рязко да спадне.

Повторете цялото занятие след ден.Съвети, как да избягвате най-честите грешки


При отработване на идване по команда се старайте да давате командата в момента, когато кучето не се отвлича със странични дразнители. Ако то се е заинтересувало от нещо в тревата, трябва да го отклоните или да почакате, докато ви обърне внимание. Условния рефлекс при командата „при мен” още не е изработен и не бива да усложнявате процеса на работа.
.
Понякога кученцето се разсейва и не реагира нито на жест, нито на команда. Не се дразнете, постарайте се да го привлечете към себе си, като при това – не стойте на едно място.

Оптималната дължина на късия повод е 1 метър. Практически, всички продавани поводи са по-дълги (до 3 метра). Дължината не ви улеснява, дори създава неудобство при работа. Затова, непременно скъсете повода.

Командите и жестовете винаги подавайте по един и същи начин. Така по-лесно и бързо ще изработите условния рефлекс.

Не използвайте при обучението на малкото куче нашийник, тип „удушвач”. Вашите сили с достатъчни, за да контролирате 2-3 месечно куче от всяка порода, с помощта на обикновен нашийник.

Никога, при обучението на малко куче, не използвайте метален нашийник с шипове. Не го използвайте дори през почивките между упражненията, за разходка. Този вид нашийник е много силно средство, използвано само в някой случаи при големи кучета.

Потребителски аватар
julyto
Потребител
Мнения:10
Регистриран:пон май 09, 2011 12:54 pm
Местоположение:Пловдив

Мнение от julyto » съб юли 02, 2011 8:05 am

Благодаря много ! :)
Само че тъй като не сме минали 3тата ваксина,всички тези занимания ще са подходящи след нея.Аз всъщност я изкарвам за по няколко минутки пред блока,където сме направили градинка със съседите.Това го правя след ядене и малката веднага си знае какво да прави,направо ме изумява ! Мисля,че само с пишкането не мога да се справя,все не мога да я издебна,ако почне да души,за да я заведа в банята или на терасата,но съм се заредила да бързо почистване :D

Потребителски аватар
mi6eto_i_ashley
Потребител
Мнения:824
Регистриран:вт ное 22, 2005 10:52 am
Местоположение:София- Суха Река
Контакти:

Мнение от mi6eto_i_ashley » съб юли 02, 2011 10:29 am

Обучението трябва да започне от момента в който кученцето пристигне в новият дом. Ашли знаеше седни, легни, ела и редом преди да започнем да излизаме. Така по лесно ги приложих на разходките и тя свикна по-бързо.

Потребителски аватар
julyto
Потребител
Мнения:10
Регистриран:пон май 09, 2011 12:54 pm
Местоположение:Пловдив

Мнение от julyto » съб юли 02, 2011 11:12 am

Моят мъник научи ела,но май правя грешка като казвам и "айде" без да се усетя,сигурно я обърквам,вие как мислите?
А отностно командите,смятате ли,че е по-добре една команда да се упражнява 1 ден,естествено с почивкети,а другата команда да е за друг ден,за да не се обърква и натоварва? Или просто различни команди,но с време между тях?
Май питам твърде много и въпросите могат да ви се сторят глупави,за което се извинявам :D ,но просто искам всичко да е наред :)

amneziq_ivg
Потребител
Мнения:41
Регистриран:нед ное 06, 2011 8:39 pm

Мнение от amneziq_ivg » ср ное 16, 2011 9:48 pm

joro9 написа:Преди година, две в дог.бг бяха пуснали превод от руски на една серия от упражнения за начално обучение на кучета. Използвам възможността да им благодаря за положения труд и да споделя с вас написаното. То би помогнало на тези, които нямат възможността да посещават училището, но ... не може да ви покаже грешките, които допускате, нито да ви покаже как да ги отстраните.
Приятно четене !!!


Занятие 1

Избор на място за упражненията

За провеждане на упражнението изберете добре познат на кучето терен. Желателно е да няма странични дразнители: други кучета, хора, автомобили. Ако сте избрали подходящо, но непознато за кученцето място, преди да започнете заниманията, разхождайте се там няколко дена, за да привикне – да изучи местността, да привикне към страничните шумове и дразнители. Така вашият възпитаник ще се отвлича по-малко по време на заниманията.

Продължителност на упражненията

Общо време за упражненията – 90 мин. Това е общото време, което е необходимо за отработване на всички упражнения. Занимавайте се по няколко пъти на ден, в различно време. Отработвайки отделните упражнения, избирайте времето преди хранене, по време на разходка или у дома, но никога веднага след хранене. Ако се упражнявате веднага след хранене – стимула на поощрение с лакомство ще бъде неефективен (кученцето практически няма да реагира на лакомството).

Лакомството

Като лакомство е най-добре да се използва варено месо. Подходящ е и всеки продукт, който кученцето харесва. Давайте лакомството на малки хапчици, по 5-7 милиметра (необходимо е да го нарежете или начупите предварително). Парченцата трябва да са достатъчно малки, така че кучето да не се нахрани след 3-5 поощрение.


Препоръки

За разлика от заниманията с големи кучета, упражненията за малките се разпределят през целия ден. Категорично не се препоръчва да се упражнявате с малкото куче час и половина без прекъсване. Работете за едно упражнение 10-15 минути и направете почивка. Отделните упражнения отработвайте по различно време. Така ще намалите натоварването на кучето – по време на упражненията кученцето през цялото време ще бъде активно и бодро. По-добре е пет минути да се занимавате с активно работещо куче, отколкото, половин час да се опитвате да постигнете нещо с уморено и загубило интерес кученце.
Преди започване на курса се убедете, че кученцето нормално реагира на нашийника, не му обръща внимание и не се опитва да го свали.
Между отделните упражнения правете почивки от по 5 минути (не повече), през които не се опитвайте да отработвате каквито и да е навици. Просто оставете кученцето на почине и да потича.Упражнение #1 (Продължителност – 10 мин.)

Идване по команда

Преди започването на това упражнение разходете кученцето на подбраната площадка около 10-15 минути. Нека потича, да обдуши околността, не го разсейвайте.
Вземете в лявата си ръка лакомството, дайте на кучето да го подуши (пъхнете под носа му свитата в юмрук ръка с лакомството в нея). Щом кученцето се прояви интерес – веднага направете няколко крачки назад, протягайки лявата си ръка напред, с отворена длан.
Дръжте се игриво, разговаряйте с кученцето, привличайте вниманието му с гласа и движенията си. При първите занимания не се дръжте като робот, движете се живо и активно, предайте доброто си и игриво настроение на кученцето.
При отработване на всички упражнения, особено при идването по команда, в никакъв случай не говорете на кученцето със строг тон. Така ще убиете желанието му. Тепърва престои прилагането на силните дразнители. Не се опитвайте да изисквате нещо от кучето, трябва да му говорите с весел тон, да го поощрявате с активни движения.
Не е нужно да се подава командата "при мен" на първото занятие. Използваме метод, при който в началото постигаме желаното поведение, а след това се подава стимул. Ако всичко сте изпълнили правилно, кученцето с желание ще дотича при вас и ще посегне към ръката с лакомството. Трябва веднага да му го дадете, да го поощрите с погалване и гласова похвала. Като гласова похвала можете да използвате командата "браво". Тази дума все още е безсмислена за кученцето, но произнасяйки я заедно с погалването и давайки лакомство, вие я превръщате в одобрение.
Не задържайте кучето, не се опитвайте да го накарате да седне или да изпълни нещо повече. Най-добре е да го пуснете веднага отново да се разходи.
За 10 минути повторете упражнението 5-6 пъти.


Упражнение #2 (Продължителност 10 мин.)

Сядане по команда

Кученцето свободно тича около вас. Вземете лакомството в дясната си ръка и го притиснете с палеца си. Привлечете вниманието на кучето, давайки му да го подуши (дръжте ръката с отворена длан напред, близо до носа на кучето). Щом кучето се заинтересува, плавно повдигнете длан, изнасяйки я над главата на кучето. То ще бъде принудено да седне тъй като лакомството се намира точно над главата му. Ако кучето се върти, скача, опитва се да достигне ръката ви с лапи – задръжте го за нашийника с лявата си ръка. Командата „Седни!” засега е безполезна, да се подава на първо упражнение е ненужно.
Щом кученцето седне, веднага подайте команда „Браво!”, поощрете го с погалване и лакомство. С целия си вид изразявайте радостта и одобрението си. Повторете упражнението 5-6 пъти за 10 минути.Упражнение #3 (Продължителност 10 мин.)

Приучаване „на място”

Това упражнение е необходимо да проведете у дома.
Вземете в дясната си ръка лакомство, както и при предишните упражнения, привлечете вниманието на кученцето. Важното е, кучето да се намира близо до своето „място”, на 2-3 крачки. След като кучето се заинтересува от лакомството, обърнете ръката си с дланта надолу и бавно движейки ръката си, поведете кученцето към мястото му. Ако то се отвлича, спира или просто не иска да върви напред, опитайте отново да привлечете вниманието му с миризмата на лакомството. Ще му го дадете само след като кучето се окаже на мястото си. Не забравяйте да го поощрите с командата „браво” и погалване. Не опитвайте да карате кучето да остане дълго на мястото си, достатъчно е това, че е стигнало.
Повторете упражнението 5-6 пъти.


Упражнение #4 (Продължителност 10 мин.)

Привикване към повод

Посветете това упражнение на привикването към къс повод.
Закачете повода и отвлечете вниманието на кучето с игра или лакомство. В никакъв случай не дърпайте кучето за повода. Внимавайте да не се закачи за стърчащи предмети, камъни, тъй като дръпването ще бъде много силно и рязко.
Към повода и нашийниците вие и кучето трябва д имате особено отношение. Никога не наказвайте кучето с повод или нашийник, никога не му позволявайте да си играе с тях или да ги гризе.
Засега не опитвайте да дърпате повода на кучето, влачейки го след себе си. Доастатъчно е да го приема спокойно.


Упражнение #5 (Продължителност 20-30 мин.)

Социализация

В течение на 20-30 минути поиграйте с кученцето в парка, на разстояние 50-100 метра от оживена улица. Поощрявайте го, отвличайте го с игри. Би трябвало на такова разстояние кучето да не реагира на силните дразнители от улицата (силно ревящи автомобили, например).Упражнение #6 (Продължителност 15-20 мин.)

Приучване към возене в автомобил

Необходимо е автомобила да е далеч от оживена улица. Така страничните дразнители няма да отвличат и плашат кученцето. Изключете двигателя. Поиграйте си с кучето 15-20 мин. близо до автомобила, приучавайки го да реагира спокойно на „голямата машина”. Ако кучето прояви интерес, дайте му възможност да подуши автомобила, да се запознае с вида и мириса му.
Засега не трябва да се включва двигателя.


Упражнение #7 (Продължителност 10 мин.)

Развиване на апортировъчни реакции

Поиграйте 5-10 мин. с кученцето с апортировъчния предмет. За това са подходящи любимите играчки на вашето кученце, а също и специално приготвените за целта. Много добро за развитие на апортировъчните реакции е тенис топка с ластик. Не се опитвайте да дърпате предметите. Достатъчно е да привлечете вниманието на кученцето с движещия се предмет. Щом кучето го хване в уста – пуснете го.
За сега не трябва да криете предметите – желанието да търси за сега не е развито и интереса на кученцето може рязко да спадне.

Повторете това занятие след един ден.Съвети, как да избягвате основни грешки

Не се престаравайте с повторение на предложените упражнения по няколко пъти на ден. Кученцата са много чуствителни към претоварване. В най-добрия случай просто ще откажат да работят. Количеството упражнения, които са предложени, са напълно достатъчни за изработване на първоначални условни рефлекси.

Командите (жестовете) е необходимо да подавате в момент, когато кучето ви гледа. Много дресьори пренебрегват това правило.

Често може да се види как кученце, или подрастващо куче захапва със зъби повода, с който го водят и го дърпа. Това поведение е следствие на груба грешка, допусната при възпитанието на малкото куче. Забраната да се играе с повода е най-сериозното изискване, което трябва да се изпълнява веднага и безпрекословно. Но не отивайте и в другата крайност – кученцето не трябва да се страхува от повода. За това никога не наказвайте кучето с повода или друг аксесоар.

Надяваме се, че вече сте определили на малкото куче постоянно място в къщата, където то трябва да отиде по ваша команда. В никакъв случай не местете мястото, то трябва да бъде постоянно. Поне до тогава, докато не отработите командата „място” по време на движение.

Избирайки нашийник, обърнете внимание на качеството на халките. На повода трябва да има две халки (презацепвайки дългия повод вместо късия, вие през цялото време ще контролирате кучето; двете халки ще ви потрябват и в бъдеще за отработка на някои специални и защитни навици).
Много полезна информация но имам 1 въпрос... със толкова много лакомства като порасне кученцето не се ли научава да си търси лакомството след изпълнението на всяка команда?

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения:851
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение:София

Мнение от ana_crime » ср ное 16, 2011 10:09 pm

Постепенно наградките се намаляват, след като командата се усвои давайте веднъж на 5-10 изпълнения да кажем. Учат се много бързо, ако се занимавате съвестно и редовно ще се убедите сами :)

amneziq_ivg
Потребител
Мнения:41
Регистриран:нед ное 06, 2011 8:39 pm

Мнение от amneziq_ivg » ср ное 16, 2011 10:49 pm

ana_crime написа:Постепенно наградките се намаляват, след като командата се усвои давайте веднъж на 5-10 изпълнения да кажем. Учат се много бързо, ако се занимавате съвестно и редовно ще се убедите сами :)


Имам много време и постоянно се занимавам с малкия.Благодаря за инфото

sotko
Потребител
Мнения:1
Регистриран:пет яну 27, 2012 8:25 pm

Ядене на всичко от земята

Мнение от sotko » пон фев 20, 2012 3:43 pm

Здравейте най-накрая и от мен.С нашият малчо Рекс ,който в момента е на 3м. и половина имаме проблем ,с който не можем да се справим и това е яденето от земята(двора,поляна и др)когато яде не ни слуша изобщо. :(
Как да го отучим

Aivar
Потребител
Мнения:29
Регистриран:чет май 03, 2012 5:09 am
Местоположение:Пловдив

Мнение от Aivar » пон юни 04, 2012 7:45 pm

От кога трбва да започнем с обучението на кучо ? Сега сме го научили на командите - ЕЛА и НЕ .... сега се учим и на командата ЯЖ .....
Интересуваме,кога да започнем с другите основни команди като СЕДНИ,ЛЕГНИ,МЯСТО и т.н. ....
Коя е най-подходящата възраст? След 3-та ваксина , когато започнем да изкарваме навън или по-скоро да започнем от сега,докато сме все още на домашно :)
Благодаря! и се извинявам предварилно,ако вече има подобна обсъждана тема!

Потребителски аватар
maggie
Потребител
Мнения:111
Регистриран:пет мар 15, 2013 11:34 am

Мнение от maggie » вт юни 25, 2013 11:18 pm

Научихме го да сяда и ляга, обаче не ги изпълнява винаги. Ако кажа седни, се ослушва известно време и след това сяда и не мога да разбера дали го прави от мързел, или защото съм му казала. А ако нещо наоколо мръдне, вече е забравил, че ме има, ама си го обяснявам с това, че е бебе още.
А пък лягането става с командата долу и това е само ако клекна пред него и си сложа ръката на земята или посоча. Никога не ляга, ако просто му кажа долу и съм изправена пред него. Гледа ме умно само и маха с опашка.
Та въпросът ми е още време ли трябва, за да ги усвои, или ние някъде бъркаме?

Другият ми въпрос не е много свързан с обучението, но колко най-дълги може/трябва да са разходките му като е на 3 месеца и половина?

Потребителски аватар
mi6eto_i_ashley
Потребител
Мнения:824
Регистриран:вт ное 22, 2005 10:52 am
Местоположение:София- Суха Река
Контакти:

Мнение от mi6eto_i_ashley » чет юни 27, 2013 10:54 am

Aivar, на въпросите ти вече е отговорено тук. Четете темите!

Потребителски аватар
koralski
Потребител
Мнения:60
Регистриран:ср ное 26, 2014 4:27 pm
Местоположение:Карнобат

Мнение от koralski » пон яну 05, 2015 12:45 pm

Здравейте и извинявайте че ще повторя съобщение от един потребител но и аз имам същия проблем и не открих решение. Имам кученце на 4 месеца и го разхождам от около 2 седмици. Когато го пусна да бяга на полянките и ако открие акита веднага ги изяжда ,яде и всевъзможни боклуци. Ако посегна да го бутна или да посегна към устата му докато го яде ръмжи и посяга да хапе или тръгва да бяга и аз го гоня( но като бяга си личи че е на игра , защото маха с опашка и подскача). Страх ме е да не му стане навик да яде пацулчета, макар и да не яде всички видове( незнам как си ги избира-едни акита яде а други не) а и като порасне това сръмженето ме притеснява да не стане хапане. В нас яде чак като му сложа храната в купата , до тогава седи мирно и чака. Като му я сложа и започне да яде, дори и да бъркам в нея нищо не прави. И последно - от Карнобат съм да знаете училище за кучета или треньор в Бургас или някой който ходи до адрес или онлайн обучения. Парите не са фактор. Благодаря

Потребителски аватар
joro9
Потребител
Мнения:760
Регистриран:пет дек 12, 2008 11:20 pm
Местоположение:София - Люлин

Мнение от joro9 » съб яну 10, 2015 11:44 am

koralski - Като за начало вземете си по-дълъг повод или автоматичен. Така кучето ще бъде под непрекъснат контрол, а Вие ще можете да му давате малко свобода на движенията около Вас. Когато отива в неправилната посока дръпнете рязко повода (колкото да го изкарате от състоянието на целеустременост) и кажете НЕ. С времето ще се научите да виждате боклуците преди него, да познавате симптомите на това , че е открило поредното "лакомство" и да го спирате със строго НЕ. Кучето е още малко и сега открива света, а той се свежда до миризми и вкусове. Опитвайте се по време на разходките да ангажирате вниманието му с упражнения и игри. Бъдете неговият лидер и го научете какво искате да прави и какво не. Информация за това в Интернет колкото искате.
Последна промяна от joro9 на чет яну 15, 2015 12:26 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
koralski
Потребител
Мнения:60
Регистриран:ср ное 26, 2014 4:27 pm
Местоположение:Карнобат

Мнение от koralski » пон яну 12, 2015 7:15 am

Благодаря ти! Задължително ще опитам

Заключена