отглеждане на бебе

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
topsi
Потребител
Мнения: 774
Регистриран: пон ное 21, 2005 6:02 pm

отглеждане на бебе

Мнение от topsi » вт окт 20, 2009 12:03 pm

Чета че се въртят едни и същи въпроси, което е нормално, хората имащи бебе голден в къщи се сблъскват с едни и същи неща.Ще се опитам в тази тема да обобщя лични знания и навлюдения.Пак казвам това е лично мнение.

Когато решите да си вземете бебе голден сте прочели или чули колко са умни, послушни, така де, те са водачи на слепи.Всичко това е така, но основното предназначение е да са ловни кучета и колкото и да са забравили какво е това, защото живеят в градска среда, гените са си гени.Създадени са да могат да ловуват 5-6-8 часа на ден заедно със своите стопани и това ден след ден.Не знам колко хора са ходили на лов , но това е голямо натоварване за кучето и то трябва да има необходимата енергия да го върши.Същата тази енергия неизразходвана и психическа и физическа става деструктивна -изяжда ви къщата.С две думи не му се сърдете , взели сте си ловно куче.
Когато вземете бебе голден( в повечето случай много рано) то няма навици , за това трябва да се погрижите вие и да знаете, с бой не става. Когато прави нещо нередно, едно силно НЕ е достатъчно за да престане , след това взимате играчка и се заигравате с нея.Само да забранявате не става , трябва да се заменя, това не може , но ето това може даже ще си пойграем заедно.Бебетата имат една любима игра в кучилото да се боричкат. Ако сте го взели по-голямо другите бебета и мама са обяснили колко силно може да се хапе , но човека е друго нещо , ще трябва да обясните вие какъв праг на болка имате, когато ви захапе по силно едно извикване на ОХ е достатъчно да разбере че е прекалило и така докато се научи, с проба грешка.Научаването на каквото и да е било не става бързо, кучето не възприема само едно нещо -например вашата команда .То по същото време знае какво се готви , дали някой от съседите се кара , слуша музика или негов приятел излиза на разходка.За много от нещата който знае вашето куче вие сте в неведение , и в цялата тази обстановка вие искате да седне, ако имате нещо вкусно което ще получи става по лесно , по концентрирано е в храната:), но следващият път когато трябва да седне , напримен нищо не се готви , за него ситуацията е променена и не е ясно дали трябва да седне .Така безкрайно много пъти повтаряте една и съща команда докато то разбере че независимо другите фактори че се променят щом чуе да седне , значи сяда.Хората си мислят че - седни , сядай, седни де , сядай долу , уф седни ......... са една и съща команда , не не е :) най-добре командите да са на език който не говорите добре за да нямате склонност да сменяте думичките, както и седни , легни звучат по един и същи начин и кучето се ориентира само по жестовете , ако ги няма не знае какво точно искате от него.

Желателно е храната да е суперпремиум поне до 1 година, когато има интензивно израстване.Купичката с вода трябва да е винаги на разположение и водата да е прясна.Давате храната като преди това сте дали команда - например седни (храната се заработва) след това давате команда за ядене и след 5 мин. прибирате храната ако има или само купата ако всичко е изпахосмукано:)
Когато е бебе козината е пух ,не пада и за това гребена е четка , може и дамска - идеята е да свиква да бъде ресан и това да му доставя удоволствие.Когато се смени козината , но е все още къса ви трябва гребен със средна дължина на зъбците ,има такива от едната страна са по-гъсти от другата по -редки.След като навърши година вече имате дълга козина и трябва гребло с къси и дълги- въртящи се зъбци -това помага да не се къса козината при ресане .Къпете когато има нужда , но не по-често от веднъж в месеца с хубав шампоан за кучета с дълга козина.Хубав значи около 18-20 и нагоре лева :) , никога не решите когато козината е мокра , и не ползвайте катранен сапун или шампоан, той много суши козината и сатва чуплива.Има едни четки с много тънки и леко изкривени зъбци , тях може да ги ползвате за разпухкване на гащите , опашката и гърдите преди да влезнета в изложбеният ринг, те не стават за ежедневно ресане.

Стига толкова за сега:) ако има още нещо което трябва да се знае пък съм пропуснала , ми .... и аз съм грешна:)
Извинявам се за правописните грешки, не ме подхващайте:)

Потребителски аватар
TEODORA
Потребител
Мнения: 166
Регистриран: съб сеп 26, 2009 10:13 am
Местоположение: Враца

Мнение от TEODORA » вт окт 20, 2009 2:12 pm

БРАВО! :D Винаги е по-добре да споделиш от опит, отколкото да се бълтаем по разни сайтове, он-лайн вет клиники и прочее....
Човекът е създал божествата, обратното все още не е доказано.
Изображение

Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Мнения: 3198
Регистриран: ср ное 09, 2005 4:38 am
Местоположение: Бургас/София

Мнение от Красен » ср окт 21, 2009 9:42 am

Благодаря Ели!

Потребителски аватар
Alex&Sunny
Потребител
Мнения: 70
Регистриран: пон сеп 07, 2009 2:02 pm

Мнение от Alex&Sunny » ср окт 21, 2009 9:50 am

Благодаря, много полезен опит! Аз искам да се похваля, че вече нямаме проблеми с бебешкото хапане, зверчето схвана, че не е приятно и че не може така. Аз казвах "не", но на нея не й правеше впечатление, разбира се - опитвах се да хвана най-близката играчка, но ако тя е на повече от един метър, направо не можех да стигна до нея от хапане по крачолите и краката. Налагало се е и за вратлето да я хващам. Сега вече само командата "не” помага. Бързо се научават, много умни са кученцата.
Изображение

Потребителски аватар
gvpekov
Потребител
Мнения: 751
Регистриран: вт авг 11, 2009 7:25 pm
Контакти:

Мнение от gvpekov » ср окт 21, 2009 12:40 pm

topsi ако ти се занимава можеш да опишеш и какво може да се очаква от кученцето като поведение .Тоест как да се подготви средата за новия член на семейството .. какво може да се очаква да бъде изядено нахапано и безвъзвратно унищожено :) (срещал съм хора на които представата за домашен любимец е само мачкане гушкане целуване и тн. и не са подготвени за деструктивните способности на живите плюшени играчки)
Георги Пеков
www.milinkamuk.com

If you think dogs can't count, try putting three dog biscuits in your pocket and then giving Fido only two of them. ~Phil Pastoret

Math is like love : a simple idea but it can get complicated.

topsi
Потребител
Мнения: 774
Регистриран: пон ное 21, 2005 6:02 pm

хигиенни навици и игра

Мнение от topsi » чет окт 22, 2009 1:58 pm

Когато бебето е било с мама , тя е почиствала леговището, когато дойде в новият си дом ще трябва да обясните какво искате.Единият вариант е пелена за еднократна употреба , дали кучешка (там има специални капки който отделят миризма) или човешка.И всеки път когато стане от сън , нахрани се и тргва да се върти в кръг и да души - в най-честият случай го водите до пелената и там да си свърши работата.Това е удобно , НО :) и след като започнете да излизате навън бебока се стиска данеби да се изпишка или изака на друго място и всичко си носи в къщи:)Няма какво да му се сърдите , нали вие сте го научили къде се вършат нещата, и изведнъж сменяте правилата , то не знае какво се иска от него .В такъв случай взимате пелената и пред външната врата , след няколко дни пред блока, след това на най-близката тревна площ.И търпение, наградка и много радост .
За мен по-добрият вариант е стискате зъби няколко дни и не го учите къде е тоалетната.Където му дойде там, не се карате просто почиствате - като мама:) Щом сложите 2-ра ваксина и минат 10 дни спокойно може да го извеждате навън да си върши работата.Сега започва дебненето, щом видите че застава в поза -ей сега ще свърша нещо , го вдигате -когато го вдигнете бебето ще престане да върши каквото и да е било .Излизате и на най-близката тревна площ го слагате изчаквате да свърши каквото трябва и Браво на кучето наградка и се прибирате.И така до след няколко часа:) Имайте в предвид че бебетата не могат да задържат дълго време , и ако сте на работа и се приберете и ............ просто го почистете без коментар:)
Ако се карате че е свършило нещо в къщи има голяма вероятност , бебока да започне да почиства след себе си , скрива следите за да сте доволни , но вие пак не сте:( сега идва проблема защо си яде лайната.Имайте в предвид че мъжките кучета могат да задържат повече урина от женските , физиология, затова бъдете по-толерантни към младите дами:)

Бебетата се учат на всичко като си играят, най-силна връзка се изгражда като играете с бебока, а не като давате яденето.
За в къщи ви трябват 3 играчки който на всяка седмица да се сменят .Най-добре е да е от твърда гума едната, въже , и нещо плюшено.Така бебето свиква да носи неща с различна твърдост и от различни материй.Играчката за да оживее трбва да си играете заедно с кучето , не просто да ги оставите на пода да се забавлява само.Ако бебето гризе и разчаства плюшената играчка я махнете.След една седмица вземете тези играчки измийте ги и ги приберете и дайте други 3, идеята е да не им омръзват.Играчката за разходка , не е на кучето , тя е ваша:), когато искате я вадите позволявате на бебока да си играе с вас и после я прибирате.Така поддържате по-голям интерес към играчката, желателно е и нея да я сменяте периодически, пак измивате и прибирате.С течение на времето ще разберете какви играчки харесва вашето куче.Ако сте купили според вас супер играчка , но малкото хич не и обръща внимание , дайте я за ден два , на някое съседско куче да си поиграе и полигави- да стане негова ,няма по-хубава играчка от чуждата :)

Когато излизате на разходка и имате усещането че или ръката ви ще излезне от рамото или в крайна сметка колко може да е здрав този повод.Срещу вас се задава глутница бездомни с лаене , а вашето бебе върти опашка право към тях, или някой в парка е оставил нещо недоядено и вашето прекрасно бебе почиства със светлинна скорост .Честито вие сте горд собственник на здраво бебе голден.

И нещо важно за храненето , НИКОГА не хранете бебето преди разходка , винаги 30-40 мин. след разходка.Много хора си мислят че ако го нахранят преди разходка , то ще яде по-малко боклуци - опита показва че това не е така.Но ако стомаха е пълен с храна и кучето тича скача има голяма опасност да се превърти и ако до 2 часа не се оперира изхода е летален .

topsi
Потребител
Мнения: 774
Регистриран: пон ное 21, 2005 6:02 pm

Мнение от topsi » чет окт 22, 2009 2:11 pm

gvpekov, всичко може да бъде изядено:)
Като се започне от стените и ъглите - което е дребно и не би трябвало Данчо толкова да се впряга:) и се стигне до наводнение - защото са изядени меките връзки на чешмата, липса на диван , или опит за правене на кафе- разбирай всички котлони са включени а ключовете безвъзвратно изядени и не може да ги спреш след като се прибереш.

Ако бебето има разрушителни наклонности се ограничава периметъра:) само коридора да кажем в началото и постепенно се допуска в другите помещения.Ако кучето не седи дълго време само да кажем 3-4 часа , най-добрият вариант е клетка , в началото се привиква , дава се нещо за гризане , слага се храната и така постепенно се увеличава времето за престой.Клетката става неговото легло , никога не му се карате когато е вътре .След време ако имате желание за изложби е много полезна , дава спокойствие и защита.
Но най-важното е разходка, игра и обучение.Трябва нещо да му занимава мозъка и да е достатъчно изморено за да не се чуди каква нова беля да измисли.

Потребителски аватар
gvpekov
Потребител
Мнения: 751
Регистриран: вт авг 11, 2009 7:25 pm
Контакти:

Мнение от gvpekov » чет окт 22, 2009 3:08 pm

topsi ами на мен тези неща са ясни :) все пак мерси за пояснението :)
Георги Пеков
www.milinkamuk.com

If you think dogs can't count, try putting three dog biscuits in your pocket and then giving Fido only two of them. ~Phil Pastoret

Math is like love : a simple idea but it can get complicated.

IvaYakova
Потребител
Мнения: 31
Регистриран: нед окт 18, 2009 10:34 am
Местоположение: София

Мнение от IvaYakova » пет окт 23, 2009 8:54 am

Страхотна информация. Благодаря Ви. Аз ще си взема бебчето в събота (утре) :D .Много се радвам ,че има такива форуми и такива хора .Надявам се да стна част от вашето семейство.
Кучето, най-добрия приятел на човека !!! :)

kami_zamfirova
Потребител
Мнения: 175
Регистриран: пон ное 23, 2009 7:26 pm
Местоположение: БЕРКОВИЦА - СОФИЯ
Контакти:

Мнение от kami_zamfirova » пет ное 27, 2009 3:59 pm

Здравейте от 5 дни чета вашият форум,и научих много полезни неща,от два дни си имаме бебе Голдън,момиченце е ,на 40 дни,утре сме на 1-ва ваксина,казва се Голди,всички много я обичаме,най вече малкия ми син Георги,който е на 2 годинки.Благодаря ви отново за полезната информация.

Потребителски аватар
mi6eto_i_ashley
Потребител
Мнения: 824
Регистриран: вт ное 22, 2005 10:52 am
Местоположение: София- Суха Река
Контакти:

Мнение от mi6eto_i_ashley » съб ное 28, 2009 12:42 pm

Пускайте бързо тема за Голди в Нашите кучета и ни обсипете със снимки на двамата сладури :P
GOLDEN RETRIEVER AGILITY TEAM
Изображение
SKYPE: mi6eto_i_ashley

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения: 532
Регистриран: пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » нед окт 24, 2010 5:20 pm

имам един въпрос, Дейви се научи да пишка навън, почти на всяка разходка до 10 минути се е изпишкал (е, понякога и повече, понякога не иска, но това е обичайното). Но вкъщи продължава да пишка, изобщо не може да стиска. Още щом пийне малко вода или стане от сън и хайде. При това напоследък използва по-рядко банята го прави където му падне, но не му се карам много, за да не го объркам (само казвам "не" и го пренасям в банята). Ако живеехме в къща, щях при всяко клякане да казвам "не" и да го извеждам навън, но тук е абсурд, имаме поне 5 минути до градинката, а и не винаги съм готова и облечена. И се чудя това местене в банята дали не го обърква, защото го хвалим като пишка в банята, но го хвалим (много повече + лакомство) и като пишка навън. Освен това нормално ли е на 4 месеца да не може изобщо да стиска и да не се сеща за това? Честите разходки не помагат, случва се и 30 минути след разходка да се изпишка вкъщи, а аз все пак не мога през 15 минути да го извеждам.

Аз си мисля, че нещата сами ще си станат с времето и постепенно ще почне да пишка почти само навън. Иска ми се обаче когато пишка вкъщи, да го прави в банята, защото не мога да претърсвам целия апартамент постоянно. Приемам съвети, според мен е горе долу добре и сам ще се научи, но все пак да видя какво мислите и вие :) И най-вече за клетката и за банята.

marin4eto_50
Потребител
Мнения: 514
Регистриран: нед апр 25, 2010 11:29 am

Мнение от marin4eto_50 » нед окт 24, 2010 5:27 pm

И аз имам едно питане свързано с това на korneliq.Кара пишка и навън и в банята на пелена.Ясно ми е,че е бебе и процеса с ходенето само навън ще стане доста по-късно.Затова се радвам,че се е научила в банята,а не из целия апартамент.Но се чудя дали това,че все още й слагаме пелена няма да забави много времето когато ще започне да ходи само навън и дали няма да се обърка.Конкретно въпросът ми е кога да махна пелените?

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения: 532
Регистриран: пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » нед окт 24, 2010 8:35 pm

Здрасти :) според мен зависи колко често я рахождаш. Докато са малки (под 4-5 месеца), не могат да стискат повече от няколко часа (доколкото знам горе долу броят на месеците е равен на броя часове, които могат да стискат). Тъй че ако я оставяш сама за 4 часа, не можеш да очакваш да не пишка, по-добре да има пелена, за да не се обърка. Но ако можеш да я извеждаш на всеки 2-3 часа и щом ходи САМО навън и на пелена, мисля, че ако махнеш пелената, ще се научи само навън. Но просто според мен преди да речем 5тия месец ще е й е много трудно да стиска. Затова махането трябва да стане след няколко седмици поне, ако не и месеци. Освен ако не я разхождаш наистина всеки ден през няколко часа, но едва ли имаш тази възможност.

вече като са на 6 месеца и повече, мисля, че могат и цял ден да стискат без проблеми.

Не че съм голям ескперт де, нека другите да кажат, аз това мисля от моите наблюдения и четенето на много информация.

Иначе браво за пелената. Дейв откакто пишка навън, някак "забрави" за вестника в банята (или е 50:50). Но той с пелена абсурд,накъсва я на дребни парченца и изяжда каквото може от тях :lol: и с вестника понякога прави така, затова може скоро да я караме само на канал :lol:

Още един въпрос- препаратите за почистване, които уж не са с белина (не е ЦИФ, а Медикс в случая) и които се разреждат, опасни ли за кучетата- ако след това ближе пода? Едва ли в таквоа малко количество, но все пак. Има ли напълно безвредни препарати и кои марки са?

И последен въпрос- какво да правя против миризмата на кучето? От няколко дена козината мирише ужасно, днес го изкъпах, но явно шампоанът не беше хубав или миризмите се смесиха, но стана още по-силно и неприятно. Знам, че не бива да се къпе повече от 1 месечно и сега ще търпя няколко седмици, но всички приятели казват, че много силно мирише (ние не усещаме ЧАК толкова). Купих дезодорант-парфюм, не върши работа. Възможно ли е от гранулите да мирише целият? Дали капките, които се слагат във водата, вършат работа? Че са скъпи за единия тест.

t3ss
Потребител
Мнения: 8
Регистриран: нед окт 31, 2010 9:13 am

бебе голдън

Мнение от t3ss » пет ное 05, 2010 4:43 pm

Здравейте! Нова съм тук :) и от 15 дни си имам малка дама, на 2 мес. и 10 дни - Либърти. Много е умна. Знае си името, идва като я викам 90% от случаите, знае " Не" и " Седни". Много съм доволна. Имам усещането,че е по-умна от човек. Тя си има няйна стая и имам двор където я извеждам постоянно. Пишка и вън и вътре 50/50 но не с екарам като е вътре, освен ако не е отворено, а тя просто пишка където се намира в момвнта когато й се пишка :). Но ше се научим! Тежи 5,5 кг. Храни се нормално. Не е много лакома. Не изяжда всичко наведнъж. Не е унищожила нищо. Все още се храним с нисък клас храна- Фрискъс, защото скоро я взех,а там са я хранили с това и миналата седмица беше втората ваксина. Но след 3-тата, както ме посъветва втеринарят, мисля да я сменя с Хилс. Давам калции и 1 път в седмицата пилешко. От време на време подавам нещо без подправки от човешката готвена храна. Не съм я къпала още. Дали да я изкъпя сега преди да е наближила 3-тата ваксина или 10 дни след нея? Живее на топло, не навън и не мисля че има от настинка. Ако някой би препоръчал нещо ще съм благодарна :) Поздрави от Велико Търново!

Отговори