Първа помощ при кучета

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения: 2134
Регистриран: нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение: София

Първа помощ при кучета

Мнение от eli i maxi » нед яну 17, 2010 11:02 pm

Темата беше сложена в справочника, но мисля, че би била по-полезна тук.

Част I

Биологичната възраст на кучетата в сравнение с човешката се променя стремително – едногодишно куче отговаря на 15-20-годишен юноша. Забавяйки се да потърсите ветеринарна помощ само с 1 ден, губим около 2 седмици, забавянето от седмица е равносилно на неоказване помощ на млад човек в течение на 4-5 месеца!
Запомнете: Ако нещо в поведението и състоянието на вашето куче ви притеснява, не се страхувайте да се обадите на вашия ветеринарен лекар за да получите необходимата консултация относно неговото здраве.

КАК ДА ОПРЕДЕЛИМ ЧЕ КУЧЕТО Е БОЛНО
И така, аптечката за първа помощ е окомплектована. Сега е нужно да се научим да различаваме болното от здравото куче, за да можем да му окажем своевременна и според силите си помощ. Също така за да можем да изложим пред ветеринаря симптомите на започващото заболяване. Помнете, че кучетата не могат сами да се оплачат, затова тяхното здраве се намира във вашите ръце. Вие сте длъжни внимателно да следите животното и при първите признаци на неразположение, промяна във външния вид или поведението да проверявате болно ли е кучето.
Няколко думи за това, как изглежда здравото куче.
Здравото куче има апетит, гладка и блестяща козина, хладна и влажна носна гъба (по време на сън тя може да бъде суха и топла), слизестите обвивки са розови и умерено влажни. Признаци за здраво животно са също така бодрост и подвижност. Важни критерии при оценка на състоянието на здравето са температурата, пулса и дихателната честота.

Нормална за кучетата се счита температура от 37,5 до 39,2 градуса по Целзий при кучета от големи породи, и от 38,5 до 39,4С – при малки породи. Повишаването на температурата по-високо от указаната може да свидетелства за начало на патологичен процес (възпаление, инфекциозно заболяване и т.н.) Запомнете, а най-добре си запишете нормалната температура на вашето куче в състояние на покой.
Температурата на тялото на животното може да се повиши при вълнение и страх, след физическо натоварване, а също при горещо време, при отравяне, след електрошок или при хиперфункция на щитовидната жлеза.

Пулса отразява честотата и ритъма на сърцебиенето, а също и силата на ударите на сърдечния мускул. В спокойно състояние честотата на пулса при здравото куче се колебае от 70 до 120 удара в минута. При големи кучета и животни водещи прекалено спокоен живот, сърцебиенето е забавено. Учестен пулс се появява при повишение на температурата, при възпалителни процеси, болка, физически натоварвания, при превъзбуждане, страх и горещо време. При малките кученца и кучета от дребни породи честотата на пулса може да достига 160 удара в минута.
Пресметнете и запишете честотата на пулса на вашето куче в състояние на покой – в бъдеще това може да ви помогне да определите изменила ли се е неговата честота в една или друга ситуация. Достатъчно е да преброите броя на ударите за 15 секунди, а след това да умножите полученото по 4.

Честотата на дишане на кучето лесно можете да определите по движението на гръдния кош, коремната стена или краищата на носа. В норма тя представлява 12 до 25 дихателни движения в минута. Кученцата и младите животни, при които обмяната на веществата е по-активна отколкото при възрастните, дишат по-често отколкото възрастните кучета, а кучките дишат по-често отколкото мъжките кучета. Освен това, малките кученца дишат по-често, отколкото големите. Изменение в честотата на дишане на вашето куче може да бъде предизвикано от страх, болка, шок, заболявания на респираторната система. Необходимо е също така да се отчете, че дишането се учестява в горещо време, при физическо натоварване, при възбуда на кучето. Дишането на здравото животно след натоварване се възстановява за няколко минути. Затруднение в дишането може да бъде предизвикано при топлинен удар или в редки случаи при недостиг на калций в кръвта в периода на лактация при кучките. Животното може да се задъхва при сърдечна недостатъчност, при възпаление на пикочо-половата система, а също при поглъщане на чуждо тяло.
Болното куче се различава от здравото, както по външен вид, така и по неговото поведение. Известно е, че всяко заболяване предизвиква в организма на всяко животно, в това число и у кучетата, цял куп повече или по-малко сериозни разстройства, които имат различни видими проявления.

При заболяване поведението на кучето се променя. То става вяло, лежи повече от обичайното, изглежда тъжно, старае се да се укрие в тихо и затъмнено място, на повикване откликва неохотно; или обратно – прекалено възбудена, постоянно се премества из дома, жално скимти или проявява агресия. Движенията могат да станат непохватни, некоординирани. Като признаци за начало на заболяване служат също така бързата уморяемост, нарушение в апетита, безсъние или обратно – повишена сънливост.

Космената покривка става разрошена, потъмнява, може да се наблюдава повишено линеене, изменение в цвета (жълтеникавост) или еластичността на кожата.

У болното куче се наблюдават изтечения (гнойни, слузести и др.) от носа, очите, устата и други органи. Безцветните изтечения могат да бъдат свидетелство за анемия, жълтеникавите говорят за увреждане на черния дроб, кървавите насочват към сериозни инфекции или отравяне.

Носната гъба - суха, постоянно топла, кожа с пукнатини, "асфалтов" нос, слузесто-гнойни изтечения от ноздрите, образуване на сухи корички.

Очите – гнойни изтечения, примижаване, сърбеж по кожата на клепачите, пожълтяване на слизестите обвивки. Очите могат да бъдат полузакрити от третия клепач.

Устната кухина - повишено слюноотделяне, неприятен мирис от устата, венците и езика са покрити с налепи или язвички. Слизестите обвивки в устата и клепачите – бледни, синеещи или жълтеещи.

Храносмилане - дейността на стомашно-чревния тракт е изменена: отбелязва се повръщане, диария, запек, болезнена дефекация, събиране на газове в червата. В изпражненията се появяват чужди тела (козина, глисти и др.). Капки кръв във фекалиите говорят за сериозна вътрешна патология. За стомашно кръвотечение или кръвотечение в предния отдел на червата свидетелстват изпражнения с тъмен почти черен цвят.

Пикочо-полова система - повишено отделяне на урина, не задържане на урина, отсъствие на уриниране, болезненост при изпразване на пикочния мехур, изменение в цвета (в норма урината е жълта) и количеството урина, неприятен мирис, слизесто-гнойни изтечения от половите органи, прегърбен гръб, вкочанясана (скована) походка, болезненост в областта на кръста. За това, че у кучето са възникнали проблеми с бъбреците може да свидетелства също сладковатия мирис от устата. Болестите затрудняващи уринирането и преминаване на храната могат да бъдат тумори, хипертрофия на простатата, цистит и други.

Дишането - става начесто, или обратното – рядко и повърхностно (при болезненост), появяват се хрипове, сумтене, кашлица, задух, пресипнал лай.. Задух у кучетата може да бъде предизвикан от повишена физическа активност, възпаление или емфизем на белите дробове, явяващи се в следствие на отравяне. Затруднено дишане се наблюдава при плеврит, сърдечна недостатъчност, анемия, сърдечни глисти. При стари кучета признаци на сърдечна недостатъчност може да бъде кашлицата.

Лимфна система. Увеличение на размерите на лимфните възли като правило свидетелства за наличен възпалителен процес. Преди всичко в този процес са въвлечени подчелюстните лимфни възли, и затова вие трябва да се научите да ги намирате и опипвате.

Повишената жажда може да бъде свързана с простуда, диабет, воднянка, бъбречна недостатъчност или болест на бъбреците, а ако към нея се прибави физическа слабост и мирис от устата, то това по-скоро свидетелства за уремия.

Повръщане се развива в отговор на попадане в стомаха на отровни треви и изобщо при отравяне, при глистна инвазия, пътуване в транспорт. Повръщане и нарастваща физическа слабост в съчетание със запек свидетелства за непроходимост на червата и за присъствие на чужди тела в червата.

Пожълтяване на слизестите обвивки може да бъде признак на хепатит, отравяне, лептоспироза, пироплазмоза.

Повишено слюноотделяне възниква при повреждане на езика и устната кухина, при попадане на чужди тела в хранопровода, при топлинен и слънчев удар, при отравяне и някои болести на черния дроб. Също така може да бъде симптом на такава страшна болест като бяса.
Температурата на тялото на кучето, дишането, пулса, се изменят, но споменатите признаци на заболяване на кучето, като правило не се проявяват едновременно: обикновено най-ярко изразен е един признак, а останалите го съпътстват (в едно или друго съчетание). За подобрение и за оздравяване на кучето може да се съди след изчезване на всички прояви на болестта, характерни за едно или друго заболяване.

Много може да ни говори и позата на кучето. Здравото животно почива или спи в непринудена поза, изправяйки тяло и изпъвайки крайници. Болното куче заема принудителна поза, способстваща за намаляване на болевите или други неприятни усещания. В частност, при заболяване на сърцето кучето стои със широко разтворени предни крайници – това облекчава дишането; Повредените крайници кучето държи отпуснато; При бъбречно-каменна болест е възможна редуваща се куцота на задните крака в ляво или дясно, съответстващо на болния бъбрек и т.н.
Гореизброените признаци могат да се проявяват в различна степен, като съчетанието им широко варира. Ако нещо в състоянието на вашето куче ви притеснява, позвънете на своя ветеринарен лекар или в най-близката ветеринарна клиника (старайте се тези телефони винаги да ви бъдат под ръка или на видно място).
Възможно е телефонната консултация да се окаже достатъчна за оказването на помощ на вашия любимец.

Част II

ПЪРВА ПОМОЩ
Помнете: целта на оказване на всяка първа помощ се заключава преди всичко в това, да облекчите страданията или даже да запазите живота на вашето куче. По-нататък вниманието е нужно да бъде насочено към предотвратяване на всякакви възможни отрицателни последици от заболяванията, нещастните случаи или травмите. Вие трябва да се научите не само правилно да се грижите за болното куче, но и на умението оперативно да оценявате обстановката, за да може при необходимост бързо да транспортирате до ветеринаря пострадалото животно за оказване на професионална помощ.

Какво да направим най-напред? Ако с кучето се е случило нещастие, преди всичко внимателно огледайте животното. Това е много важно за вземане на правилното решение по оказването на долекарска помощ.
Вие трябва да можете: своевременно и правилно да спрете кръвотечение, да направите на кучето изкуствено дишане (процедура по възбуждане на дишането), да поддържате живота на главния мозък, да обработвате рани, да слагате превръзки и шини, да предизвиквате повръщане, да поставяте инжекции, да отнесете заболялото или травмирано животно при ветеринаря.
За да може правилно да се определи степента на сериозност на заболяването или травмата у вашето куче е нужно да знаете как правилно да го обследвате. Естествено, че болното животно може да бъде недоволно от това че го безпокоят, затова не забравяйте да го поощрите с любимото му лакомство по време на огледа.

РЕАНИМАЦИЯ
ПОДДЪРЖАНЕ ЖИВОТА НА МОЗЪКА

Прилагането на този похват е необходимо в тези случаи, в които се нарушава нормалния приток на кръв към главния мозък на животното: при топлинен и слънчев удар, при поражение от електрически ток и т.н. Помнете, ако мозъкът не получава кислород в продължение само на няколко минути, то произтича необратимо нарушение на неговата дейност.
Първа помощ: отпуснете кучето с главата надолу държейки го за задните крака с две ръце. Ако кучето е много голямо и тежко поставете го така, че главата му да виси надолу, а задните крака да бъдат по-високо от тялото. Малки на размер кучета можете да развявате из въздуха, държейки за задните крака. Всичко това осигурява допълнителен приток на кръв към главата.

ВЪЗБУЖДАНЕ НА ДИШАНЕТО
При нарушаване или спиране на дишането (например след даване на някои лекарствени препарати, в резултат на поражение на дихателния център от някои отрови, при травматичен и болеви шок и т.н.) се използват няколко начина за неговото възбуждане:
1. Гъделичкане на носа.
2. Няколко (три-четири) резки шляпвания с широката страна на дланта по гръдната кухина. При това се задейства диафрагмата и междуребрените мускули.
3. Обливане или опръскване на кучето със студена вода с едновременно пляскане по гръдната кухина с мокра кърпа или парцал.
4. Раздразване на дихателния център посредством поднасяне на памук напоен със спирт.
5. Ритмично подръпване на езика на кучето. За това е необходимо да се разтворят челюстите на животното и да се фиксират в отворено положение, поставяйки между тях дървена пръчица, еднократна спринцовка и т.н. Езика се хваща с палците на които е намотан бинт, носна кърпичка и т.н. След това трябва силно да се подръпва езика с периодичност около 4 секунди. Появата и на най-малко съпротивление по време на издърпването на езика свидетелства за начало на възстановяване на дишането. При липса на незабавен ефект не губете надежда и продължавайте да стимулирате дишането.
Може да се счита че процедура е успешно завършена когато се възобнови самостоятелно дишане и розовия цвят на венците е запазен.

НЕПРЯК СЪРДЕЧЕН МАСАЖ НА СЪРЦЕТО В СЪЧЕТАНИЕ С ИЗКУСТВЕНО ДИШАНЕ (СЪРДЕЧНО-БЕЛОДРОБНА РЕАНИМАЦИЯ)
Тази комплексна процедура се прилага при животни с нарушено кръвообращение и спиране на дишането (при слънчев и топлинен удар, анафилактичен шок, електрошок, отравяне с изгорели и изпуснати газове, при диабетична криза, остра сърдечна недостатъчност и др.).
В основата на провеждане на процедурата по изкуственото дишане лежи последователното притискане и разширяване на гръдния кош, благодарение на което въздухът се всмуква в белите дробове и се изтласква от тях. При прилагане на изкуствено дишане е необходимо да се следи животното да не глътне езика си. За тази цел челюстта на кучето се разтваря и езика се изважда навън. Кучето лежи на корема си, предните крака се протягат и главата се поставя на тях. Изкуственото дишане се прави стоейки над кучето на колене, с длани върху външните страни на гръдния кош. Необходимо е накланяйки се напред да притискате гръдния кош на кучето, а изправяйки се да отслабвате натиска без да махате ръцете си. Време за всяко притискане 2-3 секунди. Ритмичност – 14-24 пъти в минута.
Можете да правите изкуствено дишане и по друг начин. Отначало предните крака на кучето се изпъват напред, което съответства на вдишване, а след това да притискате гръдния кош (съответства на издишането). Както и в горния случай е необходимо да се следи за гълтане на езика. Ритмичността е същата – 14-24 пъти в минута.
При травма на гръдния кош тези методи за изкуствено дишане не се прилагат, тъй като могат да доведат до сериозни последствия.
В такива случаи се прилага така наречения способ "уста в нос", който често се използва при оказване на първа помощ на новородени кученца. Придържайки челюстта на кучето в затворено положение, вдишайте въздух през ноздрите му, което съответства на вдишване. Издишането ще бъде самостоятелно още щом отлепите устните си от ноздрите на кучето. Ритмичност – 14-24 пъти в минута.
Изкуственото дишане трябва да се прави дълго, до появата и установяването на самостоятелно дишане.
Целият комплекс по изпълнение на процедурите по сърдечно-белодробна реанимация може да се изпълнява както от един човек, така и от няколко. При особено сериозни случаи (когато отсъства дишане, не се напипва пулс) шансовете за благополучен изход нарастват, ако един човек прави сърдечния масаж, а друг прави изкуствено дишане "уста в нос". Процедурите се повтарят ритмично. Освен това, в такива случаи се препоръчва да се повдига таза на кучето и да се масажира коремната област на животното, тъй като тогава към мозъка постъпва допълнителен приток на кръв.
При анафилактичен шок, поражение от електрически ток, при колапс, а също и в други случаи, когато може да настъпи спиране на сърцето, е необходимо да се провежда непряк сърдечен масаж в съчетание с изкуствено дишане. Ако кучето е малко (до 7кг), поставете го да лежи на една страна, ако е голямо – процедурата се провежда в гръбно положение (желателно е главата да бъде по-ниско от тялото). Ритмично притискайте гръдния кош в областта на сърцето с честота около 80 пъти в минута (120 при дребни породи).
От време на време проверявайте пулса и щом той се появи започнете да правите изкуствено дишане. След завършване на процедурите заведете пострадалото животно във ветеринарна клиника.

КРЪВОТЕЧЕНИЕ И НАЧИНИ ЗА СПИРАНЕТО МУ
Кръвотеченията се разделят на артериални, венозни и капилярни.
Артериално кръвотечение. Кръвта изтича на силна пулсираща струя с яркочервен (ален) цвят.
Венозно кръвотечение. Кръвта изтича на струя, но не пулсира. Цветът е по-тъмен.
Капилярно кръвотечение. Кръвта е тъмна, отделя се по цялата повърхност на раната на капки или тънка струйка.
За спиране на кръвотеченията се правят: а) стягаща превръзка; б) турникет; в) притискане на съдовете с пръсти; г) превръзка със стърчащи краища върху разкъсания съд.

ПОСТАВЯНЕ НА СТЯГАЩИ ПРЕВРЪЗКИ
Стягаща превръзка се използва при капилярни и неголеми венозни кръвотечения. Върху раната се поставя няколко пласта стерилна марля (може да се използва парче стерилен бинт), намокрена с кислородна вода (тя не само разтваря мръсотията, но и служи като дезинфекциращо и кръвоспиращо средство), върху нея се поставя слой памук и всичко това се бинтова. Върху крайници превръзката се поставя като се бинтова отдолу нагоре за да може всяка следваща намотка на бинта да попадне върху предишната. Стягащата превръзка може да не се сваля 1,5 – 2 денонощия. Върху превръзката може да се постави торбичка с лед (или пакет замразени плодове), за намаляване на кръвотока в областта на раната.

ПОСТАВЯНЕ НА ТУРНИКЕТ
Турникет се поставя при силни венозни и артериални кръвотечения на крайниците и опашката. Като турникет може да се използва парченце тънък гумен маркуч, гумен или обикновен бинт, лента (ширит), носна кърпичка и т.н. Помнете, че турникет винаги се слага над мястото на кръвотечението. Силата на стягане на турникета трябва да бъде достатъчна за да спре кръвотечението, но не прекалено голяма за да не предизвика болка. След поставянето на турникета, върху раната се прави стягаща превръзка. В топло време турникета се оставя 1,5 часа, а през зимата не повече от 1 час за да не предизвика умъртвяване на тъканите. Ако е необходимо турникета да се държи по-дълго от указаното време, то на всеки 40 минути се отхлабва за 3-4 минути като с пръсти се притиска кървящия съд.
При повреждане на големи кръвоносни съдове, например бедрена артерия, до поставянето на турникета и превръзката, е необходимо кръвоносния съд здраво да се притиска към прилежащите кости. След поставянето на турникета и превръзката на кучето трябва да се даде да пие топла, леко подсолена вода, сладък чай или кафе.
Трябва да се помни, че турникетите са опасни: понякога те могат да донесат повече вреда отколкото полза. При неправилно поставяне на турникета е възможно стягане на нервни стволове, което може да доведе до умъртвяване на тъканта и парализа на крайника. Но от друга страна, кучето може да загине от кръвозагуба от разкъсания съд. При неголеми венозни и капилярни кръвотечения се образува кръвен съсирек и раната се запушва (затваря). В такива случаи за преустановяване на кръвотечението вместо турникет е желателно да се използва натискане. Използвайте турникет само в този случай, когато кръвотечението е много силно и не можете да го спрете с други средства. Като правило това е артериалното кръвотечение ( виж горе).
За да поставите правилно турникета навийте парче гума или друг подръчен материал над раната и здраво завържете на възел, след това промушете под възела химикалка, молив или друг подходящ предмет и завъртете до спиране на кръвотечението.

ЧРЕВНО КРЪВОТЕЧЕНИЕ
Поглъщането на остри разнородни предмети, а също и някои заболявания на червата могат да се съпровождат с чревно кръвотечение. За неголямо кръвотечение може да се съди по катранено черните фекалии. При обилно кръвотечение животното се изхожда често и изпражненията са с тъмен цвят. В такива случаи е необходимо кучето да бъде в покой.
Животното не трябва да се храни и пои, да му се прави клизма или да се дава слабително!
Върху корема сложете студен компрес, а след това заведете кучето на ветеринаря за щателен оглед.

БЕЛОДРОБНО КРЪВОТЕЧЕНИЕ
При удар от движещи се средства (автомобили, мотоциклети, велосипеди), когато ударът е попаднал директно, а също и при някои хронични заболявания, у кучетата може да се наблюдава кръвотечение от устата и носа, понякога заедно с кървава кашлица.
Кучето трябва да се остави в покой, да не му се позволява да лае и да се движи, да се даде лекарство за спиране на кашлицата и след това животното бързо да се занесе при ветеринаря.

ПОСТАВЯНЕ НА ШИНИ
Обикновено шини се поставят при счупване на крайниците. На разтревоженото куче практически е невъзможно да се постави правилно шина. То се дърпа, опитва се да хване пречещия й предмет, а това може да доведе до по-нататъшно травмиране на счупения крайник. За да се ограничи подвижността на кучето, поставете му фиксиращо „трико”. За целта можете да използвате стари чорапогащи, обгърнете с тях цялото тяло, а също и мястото на повреждане. За тази цел на чорапогащника се отрязва долната част за да може лесно да се постави на тялото на животното.

ПОСТАВЯНЕ НА ШИНА НА ПРЕДНИ КРАЙНИЦИ
Обвързвайки с „трикото” тялото на кучето, изрежете на нужното място отвори и внимателно промушете повредения крайник. За шина можете да използвате парче дъска (за малки породи – може и молив) или линийка. Бинтовайте внимателно шината с подръчни материали: вратовръзка, кърпичка, колан, въженце. За тази цел най-добре е да се използва еластичен бинт.
След оказването на първа помощ отведете кучето при ветеринаря.

ПОСТАВЯНЕ НА ШИНА НА ЗАДНИ КРАЙНИЦИ
Повреден заден крайник се диагностицира лесно – той „виси”. Възможно е образуване на хематоми. Задния крайник се имобилизира аналогично на предния. Помнете само, че при счупване на бедрена кост трябва една шина да се постави от вътрешната страна, а втора шина – от външната страна на задния крайник.
След оказването на първа помощ отведете кучето при ветеринаря.
Ако счупването е открито и се вижда костта, най-напред трябва да сложите върху раната стерилна марля, а след това да поставяне шината. Не използвайте никакви мазила и кремове при поставяне на превръзката. Запомнете, че като последствие от всяка травма може да се получи шок, който е много опасен за живота.
За обезболяване и премахване на травматичния шок дайте на кучето аналгин. За малки кученца – 1,5-2 мл, за големи – до 5 мл.

ТРАНСПОРТИРАНЕ НА БОЛНОТО ИЛИ ТРАВМИРАНО ЖИВОТНО
Често се случва така, че болното или пострадало в резултата на някакъв нещастен случай куче е необходимо бързо да отиде при ветеринаря. За тази цел е необходимо да имате определени знания и умения. Най-напред, травмираното куче е изплашено и често изпитва остра болка и затова може да ви ухапе. Второ – при неправилно транспортиране (например при счупвания) и без това тежкото състояние на животното може да се влоши. При всички видове счупвания пригответе опора за тялото за да намалите болката и да избегнете по-нататъшни повреждания при транспортирането. При открити счупвания не поставяйте антисептични средства и кремове. Транспортирайте пострадалото куче в изопнато (разгънато, протегнато) състояние, покрито с нещо леко, но достатъчно топло. При счупвания на крайниците или опашката можете да приготвите портативна носилка от одеало. За тази цел, придържайки животното отпред и отзад го повдигнете и внимателно го поставете върху одеялото. След това хванете одеялото за противоположните краища и внимателно пренесете с него животното. При счупване на гръбначния стълб или тазови кости на животното, внимателно го преместете на твърда носилка (например лист шперплат).
За избягване на по-нататъшно травмиране, пострадалият крайник трябва да се намира в щадящо положение: почивайки отгоре или висейки. При превозване на болното животно не го тръскайте и накланяйте. Ако засучете (огънете) кучето, убедете се, че гръдната кухина не е притисната и дишането е свободно.

ОГЛЕЖДАНЕ НА КУЧЕТО И ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НЕГОВОТО СЪСТОЯНИЕ

Оглеждането е желателно да започне с оценка състоянието на космената покривка и кожата. Най-напред е необходимо да проверите за появата на кожни паразити у животното, има ли наличие на зачервени петна, разчесвания и т.н. След това трябва да проверите за наличие на трънчета по лапите.
Оглеждайте очите за наличие на изтечения, ушната раковина и слуховия проход най-добре на дневна светлина. При кучетата с дълги уши трябва да се обърне особено внимание за възможно наличие на кърлежи, а също и за кафяви изтечения с неприятен мирис.
Обърнете внимание на обема и консистенцията на урината и фекалиите на вашето куче. За пълна яснота на състоянието можете да измерите температурата на тялото, да определите дихателната честота и пулса.
Ако сте сам, без помощник, и ви се налага да дадете на активно съпротивляващото се куче таблетка или течно лекарство, да обработите рана в областта на главата и шията, тогава трябва плътно да увиете животното в одеяло или друг плат, с притиснати лапи към тялото му. Ако разполагате с фиксираща торба, поставете кучето в нея и изпълнете необходимите манипулации.

НАЧИНИ ЗА ФИКСИРАНЕ НА КУЧЕТО
При фиксирането, кучето се съпротивлява, способно е да причини сериозни травми със своите зъби и нокти на хората, които се опитват да му окажат помощ. За да не се случи това, е необходимо кучето да бъде надеждно фиксирано, а това изисква индивидуален подход, специални знания и умения. Впрочем, нищо сложно няма в това, но за всеки случай се препоръчва да потренирате предварително.
Способ 1. Фиксация за врата и устата – хванете здраво животното с една ръка, държейки го за кожата на врата, а с лакти притиснете кучето към твърда повърхност (например диван) с цел то да не може да се повдигне на задни крака. С дясната ръка здраво хванете кучето отдолу за челюстите като ги стискате. В този случай необходимите манипулации изпълнява друг човек.
Способ 2. За изпълнение на необходимите манипулации, когато сте сам (например поставяне на инжекция), е необходимо да фиксирате устата на кучето. За целта се използва намордник или челюстите се омотават с бинт, краищата на който здраво се завързват на врата.
Способ 3. Някои стопани могат лесно да поставят кучето в торба (особено ако е малка порода). От отвора на торбата се подава само главата на животното, като то се придържа с две ръце под гърдите и за гърба.

ИЗМЕРВАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРАТА
Температурата на тялото на кучето се измерва с ветеринарен или медицински термометър в правото черво. Отчитайки важността на този показател за ветеринарния лекар, постарайте се да приучите кучето към тази манипулация още от най-ранна възраст. Смажете края на термометъра с вазелин или крем и след това внимателно го въведете в правото черво на дълбочина 4-5 см. По време на манипулацията придържайте кучето под корема за да не може то да седне. В противен случай термометърът може да се счупи. Дръжте термометъра 5 минути. След всяко използване на термометъра внимателно го почиствайте, измивайте с топла вода и сапун и дезинфекцирайте със спирт.

ИЗМЕРВАНЕ НА ПУЛСА
Пулса се измерва на бедрената артерия, която лесно се напипва от вътрешната страна на бедрото. Честотата на сърдечните съкращения можете да определите върху раменната артерия от вътрешната страна в областта на рамото, слагайки ръка върху гръдната кухина на кучето отляво, в областта на лакътната става.
В първия случай поставете пръсти върху мястото където се съединява бедрото с тялото, напипвайки пулсиращата артерия. Няма да можете да намерите пулса, ако натискате прекалено силно.
Във втория случай леко натиснете с показалец и среден пръст върху гръдната стена отляво зад лакътната става за да почувствате и после да преброите ударите на сърцето. Не натискайте с палеца за да не сбъркате собствения си пулс с този на кучето. При слабите (мършави) животни сърцебиенето се определя по-лесно, отколкото при охранените. Натискайте с такава сила, все едно определяте мек ли е хляба.

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДИХАТЕЛНАТА ЧЕСТОТА
Дихателната честота се определя по движенията на гръдния кош, коремната стена или краищата но носа. В спокойно състояние дихателната честота се колебае в широки граници -от 12 до 25 дихателни движения (вдишване и издишване) за минута.
Най-удобно е дихателната честота да се определи, когато кучето ви си почива. Възбуденото състояние затруднява точността на проверката. Пресметнете и запишете нормалния дихателен ритъм на вашето куче.

ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА ПОВРЪЩАНЕ

Отворете устата на кучето и изсипете в основата на езика половин чаена лъжичка готварска сол. Главата на животното не трябва да се повдига. Силното дразнене на вкусовите рецептори ще предизвика повръщане.
Може да се използва още един начин, но той е доста трудоемък: трябва насилствено да давате на кучето вода до появата на повръщане. Може да са ви нужни от 0,5 до 3,0 литра вода, в зависимост от големината на животното.

ОЧИСТИТЕЛНА КЛИЗМА
Понякога, например при запек или разни патологични състояния е необходимо на кучето да се направи очистителна клизма. За целта се препоръчва да се направи отвара от цвят на лайка или да се използва подсолена вода (1 чаена лъжичка сол на 1 чаша вода). Поставете кучето в леген или във ваната, фиксирайте го в лежащо положение на лявата му страна. Приготвения разтвор със стайна температура сложете в спринцовка, края й смажете с вазелин, повдигнете опашката на кучето и внимателно без да бързате въведете с въртеливи движения края на спринцовката. Постепенно изпразнете съдържанието й. След изваждането на спринцовката от правото черво притиснете опашката на кучето към ануса за да възпрепятствате изтичане на течността. Задръжте така 15-20 мин. до настъпване на дефекация.

НАПРАВА НА ЗАЩИТНА ЯКА
Защитната яка служи за да предотврати самоповреждане на животното (близане, дъвчене, разчесване на муцуната с лапи, разчесване на рани по главата и ушите). Такава яка може бързо да се направи от картон, тънък шперплат, а също и от подходяща по размери пластмасова бутилка или кръгло шише на което може да се отреже дъното. Яката се прикрепя към врата на кучето с бинт или въженце.
За изготвянето на защитна яка отрежете дъното и гърлото на пластмасовата бутилка. По краищата на тясната част направете четири отвора и промушете през тях бинта или въженцето. Убедете се, че няма остри ръбове, които да повредят шията на животното. Обрязаните краища облепете с лейкопласт.
Ако изработвате защитна яка от тънък картон, трябва да го залепите във формата на конус.

КАК БЪРЗО ДА НАПРАВИМ НАМОРДНИК
Ако ви е нужно бързо да вържете челюстта на кучето, а нямате намордник, то направете примка от бинт или канап, обвържете челюстите и закрепете краищата с възел отзад на шията.

КАК ДА ПОДГОТВИМ БИОМАТЕРИАЛ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ
За определяне на вирусни агенти, хелминти и техните яйца, а също и за изследване на микрофлората на червата вземете сутрешна порция изпражнения в чист стъклен съд с плътно затваряща се капачка. Съдът трябва предварително да бъде изваряван в продължение на 30 минути. Взетата пробата трябва да отнесете в лабораторията не по-късно от 2 часа от вземането й. Не забравяйте да поставите етикет с вашите данни и датата.
Урина за общ анализ вземете сутрин в количество 30-50 мл, в чист, сух, стъклен съд. За бактериологичен анализ на урина е необходимо тя да бъде взета в стерилен съд, който е изваряван предварително в продължение на 30 минути. Преди да вземете нужното количество измийте външните полови органи на кучето. Отнесете взетата проба до 2 часа.
Материал за бактериална посявка от поразени тъкани, за изследване на кожна микрофлора или микрофлора от слизестите обвивки и други поразени участъци е необходимо да се вземе с помощта на стерилен тампон, който можете да получите в лабораторията. Там ще ви запознаят и с правилата при взимане на такава проба.
При подозрение за сепсис при хронични случаи на заболяване (силно изтощение, треска) е необходимо да се вземе кръв от животното. Това трябва да направи специалист. Трябва да се знае, че условията на стерилност при взимане на такава проба са задължителни.
При нужда от вземане на патологичен материал за анализ за тази процедура трябва да заведете кучето при специалист. В случаи на арахноентомози се правят дълбоки изстъргвания, включващи епидермален слой кожа и космени фоликули. При трудни и съмнителни случаи се взимат решения от специалист.

Част III

ОКАЗВАНЕ НА ДОЛЕКАРСКА ПОМОЩ В ЕКСТРЕМНИ СИТУАЦИИ
АНАФИЛАКТИЧЕН ШОК

Анафилактичен шок може да бъде предизвикан при ухапване от насекоми, лекарствени препарати или в много редки случаи – от хранителни продукти (в частност, алергени за кучето могат да бъдат кравето мляко или дори говеждото). Лекарствените препарати могат да предизвикат алергична реакция за която е характерно подуване (отичане) на муцуната и сърбеж. Понякога се случва обикновена на пръв поглед алергична реакция да се развие в опасен за живота на кучето анафилактичен шок.
Симптоми: затруднено дишане до задушаване, мускулни спазми, оток на тъканите, повръщане, диария, неспокойно поведение, посиняване на лигавиците, учестено уриниране и дефекация. Най-опасната форма на проявление на алергична реакция са отоците, които могат да доведат до смърт на животното.
Първа помощ: поставете животното в удобна поза. Преди всичко се опитайте да прекратите действието на причинителя, довел до анафилактична реакция. Спреде въздействието на лекарствени препарати, изключете реакция дължаща се на ухапване или някаква миризма, предизвикайте у кучето повръщане и освободете дихателните пътища от повърнатите маси. При необходимост изпълнете процедурата по стимулиране на дишането и непряк сърдечен масаж. Колкото се може по-бързо извикайте ветеринарен лекар, който ще уточни диагнозата и ще назначи лечение.

НАВЯХВАНИЯ
Навяхване – това е разместване на ставните връзки на костите, при което напълно или частично се нарушава взаимното съприкосновение. Навяхванията се делят на травматични, вродени, патологични и обикновени.
При травматично навехване костите излизат от ставите. При кучетата навяхвания в ставите се срещат сравнително често. Получават се при неудачно прескачане на препятствие, при попадане на крайник в дълбока дупка, заклещване в корени на дървета и др.
Симптоми: От рязката болка кучето може силно да вие и квичи. Крайникът е повдигнат, ставата рязко деформирана. Наблюдава се: рязка болезненост, подпухналост, местно повишаване на температурата в ставата. Крайникът може да бъде удължен, или обратно – скъсен.
Не се опитвайте самостоятелно да наместите навяхванията. Можете да нанесете още по-голяма вреда!
Първа помощ: поставете намордник и дайте на кучето обезболяващо. Ако кучето изпитва силна болка – на мястото на навяхването поставете студен компрес (торбичка с лед, пакет замразени зеленчуци), след това поставете стегната превръзка и незабавно отведете животното във ветклиника за да му се направи рентгенова снимка.

ИЗГАРЯНИЯ
Изгаряне – повреждане на тъканите под действие на висока температура (термично изгаряне) или химически вещества (химическо изгаряне). Основната причина за изгаряния при кучетата е невниманието на стопаните.

ТЕРМИЧНИ ИЗГАРЯНИЯ
Различават се термични изгаряния от три степени.
1. Ако кожата на кучето е почервеняла, наблюдава се болезненост, подпухналост, пришки, то това е повърхностно изгаряне от 1-ва степен, което ще премине след 2-3 дни и животното може да бъде излекуване от стопанина си в домашни условия.
2. Ако козината на кучето опадва или може лесно да се отскубне с ръце, кожата е посивяла и на нея се образуват мехури, това свидетелства за изгаряне от 2-ра степен.
Ако козината опадва, кожата е овъглена, умъртвена, то кучето има тежка 3-та степен на изгаряне.
При изгаряния от 2-ра и 3-та степен трябва да потърсите ветеринарна помощ.
Първа помощ: постарайте се незабавно да отстраните действието на температурния фактор, да понижите местната температура на кожата (обливайте пострадалото животно с хладка вода от душ, маркуч, поставете на участъците с мехури пакетчета с лед). След това обработете изгорените участъци със спирт, поставете стерилна превръзка която да защитава поразения участък, но няма да позволява на кучето да го облизва. Сменяйте превръзките ежедневно. Ако от раните се носи неприятен мирис веднага се обърнете към вашия ветеринарен лекар.
Ако изгарянето е причинено от електрически ток (например кучето е прегризало ел. кабел) най-напред изключете тока, а едва след това се докосвайте до пострадалото животно или до електропровода.

ХИМИЧЕСКИ ИЗГАРЯНИЯ
При подобни изгаряния основната разлика се състои в това, че предизвикващото изгаряне вещество продължава да действа продължително върху кожата. По тази причина, за да се прекрати неговото действие трябва на пострадалото животно незабавно да се окаже първа помощ. За избягване на изгаряне на вашите ръце трябва да си сложите гумени ръкавици.
Първа помощ: незабавно промийте поразения участък със силна струя вода. Ако изгарянето е причинено от киселина, трябва да се неутрализира с разтвор на сода бикарбонат (1 чаена лъжичка на 1 чаша вода). Най-добре да напоите салфетка или носна кърпичка с този разтвор и да я поставите върху засегнатия участък. При изгаряне с негасена вар, засегнатото място трябва да се полее с растително масло (олио). При изгаряне с основи поставете на мястото на изгаряне салфетка или носна кърпичка напоена с оцетна киселина (оцет), ябълков оцет или лимонена киселина. При химическо изгаряне на очите щателно промийте поразеното око с чиста вода (промиването трябва да продължи 20-30 минути), след което веднага заведете пострадалото животно при ветеринарния лекар. За намаляване на болката дайте на кучето аналгин (0,5-2 гр.).

СПИРАНЕ НА ДИШАНЕТО
Спиране на дишането може да настъпи по различни причини: в резултата на поразяване на дихателния център от отрови, при травматичен и болеви шок, при диабетична криза, остра сърдечна недостатъчност, в резултат на травма, слънчев или топлинен удар, при задушаване с нашийник или синджир, а също и при попадане на чужди предмети в дихателните пътища.
Първа помощ: свежда се до незабавно отстраняване на причината, предизвикала спиране на дишането, освобождаване на дихателните пътища от чужди предмети, възбуждане на дихателната функция. Поставете кучето на една страна, почистете дихателните пътища, изпълнете процедурата по възбуждане на дишането. Повторете тази процедура няколко пъти в течение на минута. Ако сърцето спре, направете масаж в съчетание с изкуствено дишане.
Изпълнявайте процедурите дълго и търпеливо до появата и стабилизиране на самостоятелно дишане.

ОТРАВЯНИЯ
Отравяния (токсикози, интоксикации) е един от най-актуалните проблеми с който се сблъскват собствениците на кучета. Отравянето – това е заболяване и критично състояние, което възниква при попадане в организма на животното на отровни вещества, а също и хранителни продукти които действат като отрови в резултат на неправилно хранене. В болшинството от случаите главен виновник за отравяне при кучето е самия стопанин, който навреме не е прибрал опасните лекарства, битовите химически препарати, бил е невнимателен по време на разходка, своевременно не е отучил кучето да не взима храна от земята и да рови в помийни ями. На отравяне по-често се поддават недохранени и изтощени кучета, на които не им достигат витамини и минерални вещества.
Кучето може да се отрови, както поглъщайки отровна храна, така и облизвайки отровно вещество от своята козина или дишайки отровни изпарения.
Симптоми: Симптомите на отравяне варират много широко, в зависимост от това, какво вещество е отровило животното. Като правило, признаците на отравяне се появяват внезапно и нарастват бързо. У животното се наблюдава слабост, треперене, обилно слюноотделяне, повръщане, мускулни спазми, учестено повърхностно дишане, болезненост в областта на корема, диария, прекалена възбуденост, или обратното – угнетено състояние.
Първа помощ: При отравяне или при подозрение за отравяне първата помощ се заключава в това, колкото се може по-скоро да се прекрати постъпването на отрова в организма и задържането й в кръвоносната система. Трябва да се предизвика повръщане, а за намаляване концентрацията на отровата в стомашно-чревния тракт трябва да се даде на животното да пие много вода и да се направи очистителна клизма. След промиване на стомаха на кучето се дава силен чай. Мляко не трябва да се дава, тъй като отровите взаимодействайки с белтъчните молекули на млякото, започват да се всмукват в стомашно-чревния тракт. На кучето може да се даде активен въглен (3-15 таблетки).
Очистителна клизма се прави с подсолена вода (1 чаена лъжичка на 1 чаша вода) при температура 25-30 градуса. Обема зависи от размера на животното (от 100 мл до 1,5 л).
Като подръчни средства за повръщане могат да се използват:
-Готварска сол – две чаени лъжички на една чаша топла вода. Вливайте през устата насилствено с помощта на спринцовка;
-Горчица – една чаена лъжичка на една чаша топла вода;
-Водороден прекис (кислородна вода) – смесете в равни пропорции с вода. Наливайте през устата в следното съотношение - 1 чаена лъжичка на 3 кг тегло на кучето.
Може да предизвикате повръщане и като наливате в устата на кучето голямо количество вода.
За да дадете сухо средство за повръщане с една ръка отворете устата на кучето придържайки я за горната челюст и притискайки горната уста към зъбите, а с другата ръка поставете в основата на езика парченце сол или сода. След това затворете устата на животното и го поглаждайте по гърлото. Ако кучето се опитва да оближе устните си значи е успяло да погълне повръщащото средство и рефлекса за повръщане ще се прояви след няколко минути.
При изразена слабост и понижена обща температура, кучето трябва да се покрие с нещо топло за намаляване на топлозагубата.
След оказването на първа помощ незабавно отведете кучето във ветеринарна клиника или повикайте лекар в дома си.
При разговора с ветеринарния лекар се постарайте да анализирате ситуацията и да си спомните какво, къде и кога е могло да изяде кучето. Това значително ще облекчи поставянето на диагноза и ще повиши ефективността на предприетите от лекаря мерки по спасяването на вашия питомец.
Да разгледаме подробно различните варианти на отравяне.

ОТРАВЯНЕ ПРИ ПОПАДАНЕ НА ОТРОВА ПО ТЯЛОТО НА ЖИВОТНОТО
Боя, смола, машинно масло, разтворители и много други химически вещества могат да станат причина не само за химическо дразнение или изгаряне на кожата. Облизвайки козината си, кучето може да се отрови.
Симптоми: повръщане, вялост, загуба на съзнание, спиране на дишането, треска.
Първа помощ: колкото се може по-бързо махнете невсмуканата отрова, предизвикайте повръщане, промийте стомаха, дайте на кучето активен въглен.
Профилактика: ако забележите, че кучето се е изцапало с някое от изброените вещества не се опитвайте да го изстържете или почистите по механичен начин, а също и в никакъв случай не използвайте битови миещи средства. Намажете засегнатия участък с растително масло (олио), а след това промийте с топла вода и сапун, или даже с обикновен детски шампоан до пълното отстраняване на замърсяването. Следете животното, особено малките кученца да нямат достъп до подобни вещества.

ОТРАВЯНЕ ПРЕЗ ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА
В организма може да попадне отрова и през дихателните пътища, например при вдишване на дим, газове, инсектициди и други вещества. Отравяне с газ се среща в тези случаи, когато газови печки и други подобни уреди имат изтичане на газ в непроветриви помещения. Кучето може да се отрови с изгорели газове в гаража, а с пАри от разтворители – в помещения където се извършват бояджийски работи.
Симптоми: повръщане, слюноотделяне, учестен пулс, вялост, задух, конвулсии, загуба на съзнание.
Първа помощ: при отравяне с газообразни вещества е необходимо най-напред да изнесете кучето на свеж въздух, да махнете нашийника, да почистите дихателните пътища и при необходимост да проведете процедурата по възбуждане на дишането в съчетание със сърдечен масаж. Поднесете към носа му памук напоен със спирт. Отведете кучето при ветеринарен лекар.
Докато евакуирате кучето от опасното място покрийте лицето си с влажна кърпа и се постарайте да задържите дъха си.
Профилактика: не оставяйте кучето в лошо проветриви помещения, в гаражи, бани, кухни и т.н.

ОТРАВЯНЕ ПРИ ПОГЛЪЩАНЕ НА ОТРОВА
Кучетата често се отличават с това, че са непридирчиви към храната. Това може да доведе до поглъщане на вредно или отровно вещество. Тежките отравяния могат да предизвикат бърза смърт.
Симптоми: слюноотделяне, вялост, повръщане, диария, свиване на зениците, конвулсии, задух или учестено дишане, спиране на дишането.
При всички случаи, когато има признаци за хранително отравяне трябва възможно най-бързо да се обърнете към ветеринарен лекар!
Първа помощ: както при всички отравяния, е необходимо бързо да се премахне неусвоената отрова (отделяне на всмуканата отрова и възстановяване на функциите на организма ще се извърши във ветеринарната клиника от специалист).
Помнете! Ако кучето е погълнало някакъв химически разтворител, киселина или основа, в никакъв случай не предизвиквайте повръщане!
Ако кучето е погълнало химически разтворител, киселина или основа, незабавно го отнесете при ветеринарен лекар. Долекарската помощ се състои в неутрализация на основата с киселина (лимонена, ябълков оцет), а киселината – със сода, яйчен белтък или зехтин.
В останалите случаи на попадане на отрова в тялото трябва да се предизвика повръщане. Но имайте в предвид, че повръщането ще помогне само в случай, че отровата е била погълната не повече от 1-2 часа назад. Ако отравянето се е случило по-рано, трябва възможно най-бързо да промиете червата на кучето. За тази цел се използва клизма с хладка вода.
Запомнете: при отравяне с хлорорганични съединения в никакъв случай не трябва да се дава на кучето растително масло, мазнини и мляко, тъй като те способстват за всмукването на отровата.
При отравяне с развалени хранителни продукти е желателно стомаха да се промие, да се даде слабително и да се направи очистителна клизма. Може да се даде и активен въглен.

ОСОБЕНИ ОТРОВИ
Като силнодействащи отрови се явяват много от използваните в бита почистващи средства (течност за измиване на тоалетни, разтворители и др.). Отравяне може да настъпи, както от небрежност на стопанина, така и в резултат на детски лудории, поливащи кучето с такива вещества. В подобни случаи не трябва да се предизвиква повръщане, а трябва на кучето да се растително масло (2-3 лъжици) и да се промият засегнатите участъци с детски шампоан.
Опасност за кучето могат да представляват и противопаразитните каишки, шампоани и аерозоли, съдържащи инсектициди. Също така са опасни средствата за борба с мравки и хлебарки. Кучето може да се отрови ако прегризе каишката си или ако изближе от козината си инсектициден препарат.
Симптоми: обилно слюноотделяне, диария, повръщане, сънливост, конвулсии, тремор, гърчове. В такива случаи бързо се предизвиква повръщане, дава се активен въглен, промива се стомаха и веднага кучето се отвежда във ветеринарна клиника.
От другите битови опасности трябва да споменем отровата за мишки.
Симптоми и долекарска помощ: същите както при отравяне с инсектициди.
При отравяне с миша отрова смъртта може да настъпи след 2-4 часа. Веднага заведете кучето при ветеринар.
При отравяне с бариев карбонат е необходимо веднага да се предизвика повръщане.
При отравяне с варфарин (зоокумарин) дайте на кучето витамин К. Ветеринарният лекар ще постави и други необходими лекарства венозно.
При отравяне с цинков фосфат промийте стомаха на кучето, предизвикайте повръщане, дайте активен въглен и слабително. Отведете го незабавно при лекар.

МЕДИКАМЕНТОЗНИ ОТРАВЯНИЯ
Много терапевтични средства, които за човека са лечебни, за кучетата са токсични и даже смъртоносни. Опасен, особено за малките кученца е разтворимия аспирин. За изчистване на организма от това лекарство са нужни до 4 дни. След отравяне с аспирин кучето загубва апетит, развива депресия, чревни конвулсии и повръщане, нарушава се координацията на движение.
Долекарска помощ: незабавно предизвикайте повръщане с помощта на сода, която неутрализира ацетилсалициловата киселина (аспирин).
Към опасните последствия може да се добави поглъщането на успокоителни и сънотворни средства, които могат да предизвикат у кучето сърдечна аритмия и тахикардия, дълбок сън и даже кома. За детоксикация трябва да се предизвика повръщане, да се даде активен въглен.

Част IV

СЧУПВАНИЯ
Счупването е частично или пълно нарушаване целостта на костите. Причина за счупванията преди всичко се явява падането от високо, удари, попадане на крайници в капан, блъсване от автобус, а също така скачане през препятствие по време на тренировка или състезание. Последното се свързва с недостиг на микроелементи при храненето.
Ако при счупване на кости кожата не е нарушена, то такива счупвания се наричат закрити. При открити счупвания, парчета от костта разкъсват мускули и слоя кожа, стърчат навън и тогава съществува голям риск от инфектиране на раната. Понякога травми на мускулите, ставни връзки и сухожилия напомнят за счупвания. Окончателна диагноза ще поставят във ветеринарната клиника след направата на рентгенова снимка.
При всякакви счупвания, а също и при подозрение за такива е необходимо кучето да се отведе при ветеринарен лекар.

ОТКРИТИ СЧУПВАНИЯ
Откритите счупвания са съпроводени със силна болка, кръвозагуба, а в някои случаи и с шок. Долекарска помощ трябва да се окаже незабавно, след което бързо да се отведе пострадалото животно в клиника.
Долекарска помощ: поставете на животното намордник и му дайте обезболяващо. Осигурете пълен покой. При силно кръвотечение поставете турникет. Обработете засегнатото място с 3%-на кислородна вода, но в никакъв случай не поставяйте кремове и други мазила. Поставете на раната превръзка и веднага отведете кучето във ветеринарна клиника.

ЗАКРИТИ СЧУПВАНИЯ
Симптоми: куцота, силна болева реакция, оток на мястото на травмата, подвижност на кости извън ставите. При оказване на помощ на пострадалото животно трябва да бъдете внимателни, тъй като острата болка може да направи кучето агресивно.
Долекарска помощ: поставете на кучето намордник и му дайте обезболяващо. По възможност осигурете пълен покой на засегнатия участък. При счупвания на кости на крайниците (предмишница, коляно, китка, между петата и пръстите) трябва да се постави шина, използвайки подръчни средства (дървена пръчка, линийка и др.). Дължината на шината се избира така, че да се имобилизират две стави, разположени над и под счупването. Кучето трябва да се намира в пълен покой. Това е важно, с цел да се намали болката и да се избегнат други повреждания при транспортирането.
Пострадалото куче трябва да се транспортира в легнало положение. При счупване на крайници или опашка можете да приготвите портативна носилка от одеяло, а при счупване на гръбначния стълб или тазови кости – внимателно поставете кучето на твърда носилка (твърд шперплат или дъска) и веднага го заведете в най-близката ветеринарна клиника, оборудвана с рентгенов апарат.
Не се опитвайте самостоятелно да намествате краищата на счупените кости. Това ще направи ветеринарният лекар под обща наркоза.

ПОРАЖЕНИЕ ОТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТОК
На поражение от електрически ток преди всичко са изложени малките кученца, които обичат да прегризват кабели. Електрошока най-напред действа на централната нервна система на животното. Възможна е парализа на дишането и сърдечната дейност, а при късо съединение – изгаряния. Макар, че прегризването на кабели се явява най-разпространената причина за смъртни електротравми, контакта с кабели на електрически и битови осветителни прибори също така често завършва със смърт. Трябва да се отбележи, че мъжките кучета могат да получат сериозен електрошок когато уринират върху оголени кабели или незащитени контакти.
Симптоми: конвулсии на мускулите, бледност и посиняване на лигавиците, нарушение в ритъма на дишане и сърцето.
Първа помощ: постарайте се възможно най-бързо да прекратите действието на електрическия ток върху кучето. Помнете, че спасяването на живота му е във ваши ръце и разполагате с минути. Ако нямате възможност да издърпате щепсела, използвайте подръчни средства, които не провеждат ток (дървени летви, книги, сухи ръкавици и др.), издърпайте електропроводника от кучето или го отделете от него с помощта на дървена дръжка от лопата или метла. В никакъв случай не докосвайте кучето с голи ръце. Помнете! Вие не сте длъжни да рискувате своя живот. Ако кучето е неподвижно, то пипайки го рискувате да получите смъртоносен токов удар. Не докосвайте също така течност в която може да лежи кучето.
При електрошок, както и при други случаи в които е настъпило кратковременно нарушаване в кръвоснабдяването на главния мозък (например при слънчев или топлинен удар) повдигнете кучето за задните крака за да предизвикате приток на кръв към главата. Малки на размер кучета можете да разклащате като ги държите за задните крака. Ако кучето е в безсъзнание, направете му изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж, като притискате гръдния кош в областта на сърцето с честота 50-60 натиска в минута, при възможност вземете в спринцовка адреналин и атропин (по 0,5 – 1 мл) и го поставете подкожно. Ако кучето е в съзнание дайте му да пие топла вода или чай.
При всеки такъв случай трябва възможно най-бързо да отведете кучето във ветеринарна клиника.
Профилактика: за да отучите малкото кученце да гризе кабели, намажете ги с нещо горчиво, например хинин, горчица или слаб разтвор от люта чушка. Старайте се да не оставяте малкото кученце само в стаята, където има открит достъп да електропровод.

РАНИ
Раните са вид травми, които при кучета се срещат често. В зависимост от причината раните се разделят на порезни, прободни, разкъсни, от натъртване, от ухапване и огнестрелни.
Порезните и прободните рани се отличават с относително неголяма площ на повредена тъкан, обилно кръвотечение, с равни краища.
Раните от натъртване, ухапване и разкъсване се характеризират със сравнително голяма площ на травмирана тъкан, неравни краища и като правило – неголямо кървене.
Най-голяма опасност представляват раните от ухапване и огнестрелните рани, които често се инфектират и се съпровождат с некроза. С тяхното лечение трябва да се заеме ветеринарният лекар, но до неговото идване вие можете да вземете мерки по дезинфекциране на раната.
Долекарска помощ: обработката на която и да е рана започнете с отстраняване на гнойно кървящите участъци от повърхността на кожата. За тази цел използвайте стерилни тампони, напоени с 3%-ен разтвор на водороден прекис (кислородна вода). Това е не само дезинфекциращо но и кръвоспиращо средство. Старайте се да не отмивате съсирената кръв от раната, тъй като кръвотечението може да се възобнови с нова сила. След спиране на кървенето, козината около раната трябва внимателно да се остриже. При наличие на чужди тела в раната (стъкло, песъчинки и др.) извадете ги с помощта на пинцети, а повърхността на раната промийте няколко пъти с 3%-на кислородна вода. При голяма и зееща рана, покрийте я със стерилна марля и поставете превръзка.
Особено внимателно трябва да се обработват рани от ухапване, тъй като в раната попадат слюнка, козина, мръсотия. Такива рани трябва най-напред да се промият с кислородна вода (3-4 пъти) с помощта на спринцовка без игла. При многобройни рани от сдъвкване е трудно в козината да се намерят и обработят всичките. Добър резултат дава непрекъснатото промиване на ухапаната област с течност приготвена от 1 ч.л. сол, 1ч.л. терпентин, 200 мл кипяща вода, всичко това разбъркано добре и долято с 40 мл кислородна вода. Мястото се обработва 2-3 пъти на ден като сместа предварително се разклаща.
След първичната обработка на раните заведете кучето на лекар.
При прободни рани се препоръчва поставяне на кучето на серум против тетанус.

ПРОНИКВАЩИ РАНИ В ГРЪДНИЯ КОШ
Причините, предизвикващи рани по гърдите на кучето могат да бъдат най-различни: стълкновение с остри предмети или движещи се преводни средства, скокове през метални огради, рани от нож.
Проникващите рани в гръдния кош са опасни с това, че в плевралната кухина попада въздух, и започва бързо нарастване на симптомите на дихателна недостатъчност (задух, побледняване на лигавиците на очите). При рана преминаваща от единия до другия край на гръдния кош се наблюдава засмукване на въздух в раната (раната "диша"), а също така изтичане на кървава пяна от раната, ноздрите и устната кухина.
Долекарска помощ: колкото се може по-бързо прекратете достъпът на въздух в гръдния кош. За тази цел закрийте раната с пакет от четири ката, направен от мушама, носна кърпичка, салфетка и след това здраво бинтовайте. Дайте на кучето обезболяващо и колкото се може по-бързо го отведете във ветеринарна клиника.

ПРОНИКВАЩА РАНА В КОРЕМА
Такива рани се срещат след неудачни скокове през метални огради с остри шипове, бодлива тел, счупени прозорци, а също и при раняване с нож. При проникваща рана в коремната стена, в просвета на раната могат да се видят органи от коремната кухина. В тежки случаи е възможно изпадане на червата.
Долекарска помощ: поставете на раната стягаща превръзка от някакви подръчни материали (пешкир, носна кърпичка, кърпа за глава, парцал), дайте на животното обезболяващо средство и бързо го отведете в най-близката ветеринарна клиника. При изпадане на черва (в никакъв случай не се опитвайте да ги оправите самостоятелно) трябва да поставите на кучето намордник, да го сложите да легне на една страна, да облеете изпадналите черва с физиологичен разтвор, да сложите бинт или салфетка и внимателно да бинтовате червата към корема.
Кучето не трябва да се храни или пои!
При проникващи рани в гръдния кош и коремната кухина не прилагайте никакви антисептици!
Незабавно отведете кучето в най-близката ветеринарна клиника.

ОГНЕСТРЕЛНИ РАНИ
Сложността в оценката на огнестрелни рани се състои в това, че е много трудно веднага да се определи степента на травмиране на животното, увредени ли са вътрешни органи, големи съдове и други жизненоважни центрове. Най-опасни и непредсказуеми са множеството рани от сачми, предизвикващи силна болка. В някои случаи живота на кучето може да зависи изключително от правилните действия при оказване на долекарска помощ.
Долекарска помощ: изведете кучето от шоковото състояние – извършете процедурите по възбуждане на дишането в съчетание със сърдечен масаж. Дайте обезболяващи, спрете кръвотечението с поставяне на турникет или притискане с пръсти на голям разкъсан кръвоносен съд, по възможност поставете на кучето подкожно адреналин с атропин. Поставете фиксираща превръзка и веднага го отведете в клиниката.

ГНОЙНИ РАНИ
Долекарска помощ: гноясващите рани внимателно промийте с 3%-на кислородна вода, отстранете гнойта заедно с умъртвените тъкани. Козината около раната може да се обработи с 5%-ен йод. За професионална обработка на гнойни рани трябва да се обърнете към вашия ветеринарен лекар.

РАЗТЯГАНИЯ
Разтягане – процес, който се съпровожда с разделяне на отделни мускулни влакна, връзки, малки кръвоносни съдове. При кучета тази травма се среща сравнително рядко.
На разтягане са подложени връзки, сухожилия, капсули на ставите, мускули. Разтягане настъпва, когато връзката, сухожилието и долепените към тях кръвоносни съдове се разтягат или частично се скъсат. При кучета, страдащи от излишно тегло, често се наблюдава скъсване на коленните връзки. От друга страна, разтягане на коленните връзки понякога се наблюдава при кучета просто след качване по стълби.
Симптоми: нарушение във функцията на крайниците, отоци в местата на уреждане, болезненост при опипване и сгъване на крайника, куцота.
Долекарска помощ: стегната превръзка, покой. Болкоуспокояващи средства при разтягания са противопоказни, тъй като подпомагат животното да се активизира, а това може да доведе до нови травми. Може два пъти дневно, сутрин и вечер, болното място да се намазва с троксевазин, но ако болката и куцотата не преминат в продължение на едно денонощие следва да потърсите ветеринарна помощ.

СЛЪНЧЕВ И ТОПЛИНЕН УДАР
Слънчев удар – нерядко явление през горещите летни месеци. Причина за възникването му се явява прякото въздействие на слънчевите лъчи върху главата на животното, и като следствие – върху главния мозък. Поведението на кучето става неспокойно, често има припадъци, може да има повръщане и гърчове, понякога се отбелязва повишение на температурата на тялото с 1 градус.
Топлинен удар може да се получи при прекомерно нагряване на тялото при повишена физическа активност в съчетание с висока температура на околната среда. За разлика от слънчевия удар – температурата на животното се повишава с 1-2 градуса. Под гъстата си козина кучетата по-лесно понасят студ, отколкото жега. Ако у намиращото се в покой куче гъстата козина способства да предпазва организма от прегряване, то при физическо натоварване е обратното – тя играе отрицателна роля. Потните жлези по кожата на кучетата не са развити и затова те не се потят, а се освобождават от топлината чрез учестено дишане и провесен език. Последното е неефективно при жега, тъй като настъпва нарушаване на топлинния баланс. Температурата на тялото на кучето бързо се покачва. Особено бързо това става, ако на кучето е поставен намордник. Ако не се вземат незабавни мерки по снижаване на температурата, то животното може да загине. Най-предразположени към топлинен удар са кучетата от дългокосместите породи.
Симптоми: като първи признаци за настъпване на топлинен удар служат вялост, задух, повишено слюноотделяне, слаб пулс, учестено сърцебиене, обща слабост, зачервяване на лигавиците на очите, а понякога гърчове, повръщане и даже загуба на съзнание.
Първа помощ: при наличие на учестено, тежко дишане, повишено слюноотделяне, зачервяване на лигавиците, учестено сърцебиене и повишаване на температурата над 40,6С, трябва незабавно да преместите животното на сенчесто прохладно място и да свалите температурата му (потапяне на кучето в хладка вода, поливане с маркуч или душ, поставяне по тялото на пакетчета с лед). Също така може да опитате да напоите кучето със силно, студено кафе.
При нарушаване координацията на движение, разширени зеници, загуба на съзнание, побледняване на лигавиците, повръщане и диария, трябва незабавно да потърсите ветеринарна помощ. Ако кучето е в безсъзнание, повдигнете го за задните крака и поставете главата му по-ниско, или го разклатете държейки за задните крака, до появата на самостоятелно дишане и двигателна активност. Ако се налага можете да проведете процедурата по възбуждане на дишането.
Профилактика: следете в горещо време кучето винаги да има достъп до вода и сянка, не му поставяйте намордник, който затруднява дишането с отворена уста, също така се старайте да избягвате дълги разходки и пътувания с влак или автомобил.

СТРЕС
Всеки собственик на куче не веднъж се е сблъсквал със ситуация, когато животното трябва да бъде транспортирано. Понякога се налага кучето да бъде оставяно в специализиран хотел за животни.
Помнете! Всяко, даже кратковременно разделяне със своя стопанин се явява тежък емоционален стрес за кучето!
Стрес за кучето е самият факт, че ще бъде превозвано, независимо от вида на транспорта (автомобил, самолет, влак и т.н.). Необходимо е да го приучите към транспортиране от най-ранна възраст – животното не трябва да се страхува от клетка, автомобил, автобус, трамвай, и да изпитва само поло
Последна промяна от eli i maxi на нед яну 17, 2010 11:30 pm, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения: 2134
Регистриран: нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение: София

Мнение от eli i maxi » нед яну 17, 2010 11:03 pm

Принадлежности за оказване на първа помощ

Списък с пренадлежностите, с които трябва да разполагаме у дома:


ЛЕЙКОПЛАСТ
ОДЕАЛА
ДЪСКА ИЛИ КАПАК ОТ ПРОЗОРЕЦ
КОФА
КАРТОНЕНИ КУТИИ
ПАМУЧНИ ТАМПОНИ
ПАМУЧЕН БИНТ
ПАМУЧНИ ТАМПОНИ, ПРИКРЕПЕНИ КЪМ КЛЕЧКА
ЧАША
МАРЛЯ
СПИСАНИЯ, ВЕСТНИЦИ
НАМОРДНИК ИЛИ ПЛАТ С ПОДХОДЯЩИ РАЗМЕРИ
МЕДИКАМЕНТИ
АНТИБИОТИЧЕН МЕХЛЕМ НА ПРАХ
АСПИРИН
АКТИВЕН ВЪГЛЕН
КИСЛОРОДНА ВОДА (3% РАЗТВОР)
СИРОП ОТ ИПЕКАКУАНА (билкови корени, които предизвикват повръщане)
РАСТИТЕЛНО ИЛИ МИНЕРАЛНО МАСЛО
КАПКОМЕР
ПОСТЕЛКИ
МОЛИВ
НОЖОЦИ
ЧАРШАФИ
САПУН
ТЕРМОМЕТЪР
ХАВЛИЕНИ КЪРПИ
ПИНСЕТИ
ДУНАПРЕНЕНА ГЪБА

http://forum.dog.bg/-t4124.html

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения: 2134
Регистриран: нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение: София

Мнение от eli i maxi » нед яну 17, 2010 11:04 pm

ето още кратка информация от "Знаете ли всичко за кучето" от Веселин Денков и Янаки Караджов

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ РАНИ,ТРАВМИ,КРЪВОИЗЛИВИ

РАНИ

Трябва да се извърши спирнае на кръвоизлива,а след това-обработвае на раната и превръзка.
Венозната кръв е тъмна,а артерийната-ярко червена и излиза от ранта на тласъци.
При рани на крайниците кучето се поставя по гръб и кракът се връзва с носна кърпа,колан,вратовръзка,гумен шнур или маркуч.На всеки час шнуръс се освобождава за 1-2 минути.При други кръвоизливи се поставя тампонираща превръзка(може да се използва автоаптечката).При кръвоизлив от устата,носа(от белите дробове) кучето се оставя да лежи и се завива с одеало или чаршаф,напоен със студена вода.Кашлицата(ако я има)се успокоява с кодтерпин.На кучето се дава да пие студена вода,по възможност с парченца лед.
При вътрешен кръвоизлив кучето има учестен,едва доловим пулс.Усигурява му се пълен покой,а, в коремната област се поставя лед или студен компрес.
При наранямане на гръдния кош и излизане на въздух освен споменатите мурки ранта се покрива с целофан или полиетилен и се налга бинтово или друга превръзка.
При кръвоизлив от носа кучето се успокоява и се поставя студен компрес на носа и памучни тампони в ноздрите,напоени с кислородна вода.
При кръвоизлив от устата(избиване на зъби и др.)се поставя тампон мужду двете челюсти,а те се фиксират с намордник или бинт,който се връзва зад врата на кучето.
При влагалищен(маточен) кръвоизлив се усигорява пълен покой,а в областта на матката се поставя лед или студен компрес.На животното се дава вода с лед.
След спиране на кръвоизлива трябва веднага да се извика ветеринарен лекар или кучето да се отведе във ветеринарна лечебница.

СЧЕПВАНЕ НА КОСТИ
При счупване на черепа се осигурява пълен покой,а на главта на кучето се поставя мехур с луд.
При счупване на гръбначния стълб и тазовите кости кучето се полага на импровизирана носилка и се пренася да ветеринарната лечебница.
При счупване на крайниците се прави шинна превръзка.На бедрените кости се поставят две шини(едната отвътре,а другата-отвън),след което здраво се превръзват с бинт.Вместо шини могат да се използват молви,пръчки,летви и други.При счупване на ребра се налага щадяща превръзка на гръдния кош.
За поттискане на болката на кучето се дава аналгин по 0,1-2,0 г в зависимост от породата.
След като е оказана първата помощ,кучето трябва да се пренесе във вет.лечебница.

ЕЛЕКТРОТРАВМИ
Прекратява се действието на ел.ток.Ако кучето е изгубило съзнание,прави се изкуствено дишане,масаж в областта на сърцетои бърза се пренася във вет.лечебница.
ИЗГАРЯНЕ
Изгореното от огън и химикали място си промива с вода и неутрализиращ разтвор(при изгаряне с киселини-сода бекарбонат или амоняк,а основи-оцет-1чаена лъжица на чаша вода).При изгаряне с негасена вар мястото се намзва с олио,вазелин и частиците вар внимателно се отстраняват.При изгаряне с нагрят предмет мястото се намзва със спирт,одеколон,разтвор на калиев перманганат.На кучето се дават аналгин и кофеин.
ИЗМРЪЗВАНЕ
Кучето се поставя в топло помещение,а замръзналият участък се намзава със спирт и му се поставя съгреваещ компрес.Кучето се затопля,нахранва и напоява с топъл чай.
УХАПВАНЕ
Раната се дезинфекцира,а ако има съмнения за бяс,нападащото куче трябва да се постави под наблюдение 14 дни.
УЖИЛВАНЕ ОТ ПЧЕЛИ И ОСИ
Пчелите жилят кучетат най-често по носа и горните устни.Мястото на ужилването бързо се поддува.Жилото трябва да се отстрани и да се постави за 20-30 минути тампон със спирт,амоняк,калиев перманганат или кислородна вода.


http://forum.dog.bg/-t4124.html
Последна промяна от eli i maxi на нед яну 17, 2010 11:31 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения: 2134
Регистриран: нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение: София

Мнение от eli i maxi » нед яну 17, 2010 11:09 pm

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ОТРАВЯНИЯ


При остри отравяния се вземат неотложни мерки но долекраска помощ и веднага се давт антидотни(противоотровни)средства.
Долекарската помощ трябва да се осигури евакуирането на токсичните вещества от организма и изземането но подозрителните храни и вещества.На кучето трябва да се даде вода за пиене в достатъчно количество.

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ОТРАВЯНЕ С:

Аналгин,пирамидон,фенацетин---(признаци)-вялост,подвигане,разширени зеници,затруднено дишане---(мерки)-активирна въглен,мляко,чай

Анилови бои(химически молив)---(признаци)повръщане,вялост,бледи лигавици,понижена температура---(мерки)чист въздух,мляко,чай,лед на главата.

Вератрин(при борба с бълхи)---(признаци)слюнотечение,жажда,повръщане,диария---(мерки)силен чай,2 капки йдна тинктура в 1чаша вода

Отровни гъби---(признаци)повдигане,повръщане,болка в стомаха,диария(често кървава)жажда,понижена температура---(мерки)стомашна промивка,активет въглен,кофеин(чай,кафе)

Железен сулфат---(признаци)повръщане,диария с черни изпражнения,колики---(мерки)мляко,яйчен белтък,сода бикарбонат

Йод---(признаци)слюнотечение,повръщане на кафяви или сини маси,диария,сив език---(мерки)стомашна промивка,нишесте,мляко,въглен

Карболова киселина,креолин,лизол(при къпане сруще ектопаразити)---(признаци)повръщане,свиване на зениците,понижение на пулса и температурата,при кожен дипир-мехуриуекземи---(мерки)магнезий,вода с лед,яйчен белтък,въглен,глауберова сол(10 г в чаша вода),компреси с олио,вазелин.

Калиев перамнганат---(признаци)оток на устната лигавеца и глътката---(мерки)кислородна вода,въглен,мляко,яйчен белтък

Нафталин---(признаци)жажда,повръщане,възбуда---(мерки)вода с калиев перманганат(бледорозов р/р),въглен,солево слебително

Никотин(при къпане против краста или изяждане на угарки)---(признаци)слюнотечение,повръщане,треперене,свиване на зениците---(мерки)стомашна промевка въглен,солево слабително

Хранителни отравяния---(признаци)жажда,диария,повръщане,повишена температура---(мерки)въглен,р/р на калиев перманганат,слабителни,клизма

Калиева селитра---(признаци)диария,повръщане,колики,нарушение на дишането и пулса---(мерки)въглен,сода бикарбонат,вода с лед

Олово---(признаци)повръщане,диария,жажда,колики---(мерки)стомашна промивка,мляко,кофеин(чай,кафе),яйчен белтък,сода бикарбонат

Соланин(прорастнали картофи)---(признаци)повръщане,диария,колики,тежко дишане,аритмия---(мерки)стомашна промивка,клизма,очистително кордиамин 5-30 капки,кофеин

Стрихинин---(признаци)изпънати мускули,спазми---(мерки)стомашна пормивка с 10 капки йод в 0,5 л вода,въглен,р/р на калиев перманганат

Сулфадимезин,стрептоцит(сулфонамиди)---(признаци)вялост,тръпки,повръщане,възможна е жълтеница---(мерки)рициново масло,сода бикарбонат,кардиамин(5-30)капки

Пестициди---(признаци)вялост,диария,тръпки и др---(мерки)при вдишване чист въздух,памук с амоняк,изкуствено дишане,през кожата прамиване вода и сода бикарбонат,изкъпване,през усата промиване с р/р калив перманганат,въглен,солево слабително

При отравяне се дават на кучето следните средстава:
1.Адсорбенти-активе въглен,бяла глина и др.Обезврежсат токсичните вещества,попаднала и в стомаха и червата
2.онтидотни средства-0,2% татин вътрешно-против отровни растения;ЕДТА-при отравяне с тежки метали;витамин С-при отравяне с нитрати:витамин Е-при отравяне с хлорорганични пестициди;витамин К-при отравяне със зоокомарин и т.н.
3.Средства подпомагащи лекуването-прасно мляко,чай,глюкоза,кофеина,калциев хлоридувитамен С.


http://forum.dog.bg/-t4124.html

Потребителски аватар
Gigity
Потребител
Мнения: 179
Регистриран: чет яну 14, 2010 7:00 pm
Местоположение: зимата живея в София латото в Кокаляне

Мнение от Gigity » пон яну 18, 2010 9:46 am

Благодаря за полезната информация. ;)
Изображение
Изображение
Skype : avril_geri

Отговори