Страница 1 от 1

Изпит за вродени качества и CACT

Публикувано: ср яну 27, 2010 11:15 am
от Valia & Kara
СС към БНКЛР организира изпит за вродени качества и CACT на 8-ми май 2010г. в местноста Широка Поляна. Съдия ще бъде Зоран Чуричич от Сърбия.
Проявата е за всички ретривъри и не се ограничава само до лабрадорите!

За допълнителна информация тук:
http://www.dcforum.info/viewtopic.php?f ... &sk=t&sd=a

Публикувано: ср яну 27, 2010 11:33 am
от Melina
ПРАВИЛНИК
за изпит за вродени качества и ловни състезания за ретривъри

Изпитът за вродени качества за ретривъри е задължителен за всички ловни ретривъри и най-вече за тези, които служат на ловци.

Изпитът трябва да се положи на възраст от 9 месеца до две години. Само в изключителни случаи се допускат изключения със съгласието на републиканския или областен киноложки съвет и тогава се допускат и кучета над двегодишна възраст.
Полагането на изпита за вродени породни белези се вписва в родословието на кучето и е условие за допускане до развъдна дейност. Мъжките трябва да получат минимална оценка много добър, а женските добър. Ако собственикът на ретривъра не е ловец, може да пусне кучето си за разплод ако има издържан изпит ISPA за служебни кучета, който ще замени изпита за вродени породни белези.

Точки
Ходене на повод 10 точки
Поведение при изстрел 5 точки
Апортиране в поле 15 точки
Апортиране в дълбока вода 15 точки

Условието за взимане на изпита е кучето да получи минимум 15 точки от всички дисциплини и положителна оценка за всяка отделна дисциплина.
Всичките класирали се кучета на изпита за вродени породни белези получават следните оценки за съответния брой точки:
от 35 до 45 точки – отличен
от 25 до 34 точки – много добър
от 16 до 24 точки – добър

1. Водимост на повод
Водимостта на кучето се оценява в съответствие с начина, по който кучето следва стопанина в обрасло поле и в присъствието на хора. Правилото е кучето да следва левия крак на водача. Най-високият резултат е 10 точки, а всяко отклонение от описания начин намалява броя на точките.

2. Поведение при изстрел
Кучетата застават на 10 метра от съдията, който ще стреля, от лявата страна на водача. За нормално поведение се смята, ако кучето не покаже страх, не иска да избяга, не се дърпа на повода и пр. Максималният брой точки е 5, а куче, което получи 0 точки не може да вземе успешно изпита за вродени породни белези.
3. Апортиране на пернат дивеч
Апортирането на пернат дивеч (яребица, фазан, патка) се провежда в открито поле, кучето трябва да е до крака на водача и на около 15-30 метра от съдията. Дивечът се хвърля така че кучето да може да го види. Теренът трябва да е или с висока растителност или с висока трева. По команда на водача кучето трябва да тръгне да търси дивеча и да го донесе и по команда да го даде на водача.

Тук се оценява бързина на търсене, начин на търсене и апортиране и начин на предаване на дивеча. Максимален брой точки 15, а всяко отклонение от описанието води до намаляването им.
4. Апортиране на патка от дълбока вода

Работата на кучето при вадене на патка от дълбока вода се оценява по следния начин: хвърля се умряла патка от брега възможно най-далече във водата. По команда на водача кучето трябва да отиде до патката, да я вземе и да я извади на най-малко два метра от брега без да се тръска и без да я изпуска. Водата трябва да е толкова дълбока, че кучето да може да плува. За правилното изпълнение на задачата кучето получава максимален брой 15 точки, а всяко отклонение води до намаляване на броя.

А ако кучето е на 2 години и 5 дни? :roll:

Публикувано: ср яну 27, 2010 12:11 pm
от Valia & Kara
Аз съм само пощенски гълъб, всички въпроси може да се задават във форума, чийто линк съм дала.

Публикувано: ср яну 27, 2010 3:00 pm
от mi6eto_i_ashley
To това го пише в твоя пост:
Само в изключителни случаи се допускат изключения със съгласието на републиканския или областен киноложки съвет и тогава се допускат и кучета над двегодишна възраст.

Публикувано: ср яну 27, 2010 3:07 pm
от Gigity
Сигорно е много интаресно :roll: .

Публикувано: пет яну 29, 2010 4:37 pm
от Valia & Kara
Изображение

Публикувано: пет яну 29, 2010 10:14 pm
от Alb
Melina написа:ПРАВИЛНИК
за изпит за вродени качества и ловни състезания за ретривъри
..............................................................................
Melina, исках да попитам откъде е този правилник? Предполагам превод на някой. Нa сръбския ли?
Питам, защото сега превеждам точно "International Regulations for Field Trials for Retriever Breeds" и ми стана интересно. :)
Различни са нещата, но това, което аз превеждам е всъщност правилника за CACIT.

Публикувано: пет яну 29, 2010 10:24 pm
от Melina
От форума, към който е даден линк.
Мисля, че това е само за изпита за вродени качества. А за САСТ май няма възрастови граници...

Публикувано: съб яну 30, 2010 1:24 am
от Alb
Благодаря за отговора. Melina.
За CACT и аз чух, че няма възрастови ограничения, макар и да не съм го прочела, но е логично да е така. В това, което сега чета и се опитвам да превеждам има, но то е за CACIT и е само минимум.

Много хубаво, че има все по-голям интерес и стремеж да се направи нещо по въпроса с работните изпитания при ретривърите. :)