Агресивно хапане,доминиране??

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
marin4eto_50
Потребител
Мнения: 514
Регистриран: нед апр 25, 2010 11:29 am

Мнение от marin4eto_50 » нед яну 09, 2011 9:13 pm

Умственото натоварване става като му давате различни команди, които да изпълнява.
Само за това се включвам, като цяло и аз имам подобен проблем, така че не съм много компетентна.

Потребителски аватар
Lenard
Потребител
Мнения: 586
Регистриран: нед май 23, 2010 7:57 pm
Местоположение: Варна

Мнение от Lenard » нед яну 09, 2011 11:05 pm

Много сте меки (както и ние). От клипчето се вижда вашата реакция - викате му по име, докато той ви се злоби ( не че аз не съм имала такива и далеч по-абсурдни реакции). Колкото до физическото и умственото натоварване най-естественото нещо е да му хвърляте предмети и да ви ги носи. Така освен, че му намирате занимание го карате да ви дава неща. Не че това ще реши проблема от самосебе си, но ще помогне да изградите по-добра връзка.
Изображение

Потребителски аватар
veli777
Потребител
Мнения: 278
Регистриран: нед юни 06, 2010 9:08 pm
Местоположение: Варна

Мнение от veli777 » пон яну 10, 2011 9:16 am

Опитайте да подходите с лакомство. Играйте си с някоя играчка, подхвърляйте му я, карайте го да я носи, като я донесе - лакомство и много радости. Ако не иска да я даде, му предложете лакомството, със сигурност ще го предпочете, все пак е храна. Не виждам да посяга да хапе на клипчето, явно го е страх да не му отнемете плячката. Трябва да разбере, че да пусне играчката не е нещо лошо. С храна винаги се получава. Но внимателно, трябва да Ви има доверие. И като му поднасяте лакомството настойчиво му казвайте ПУСНИ. Както и Хриси е писала, не трябва да сте меки, тона Ви трябва да е твърд и сигурен, като види че няма накъде - ще пусне. Но без бой, викане, и т.н.
Това е мое мнение :) Нашата Вяра от първия ден я учихме да пуска предмети, да яде по команда и да носи най-различни играчки, започнахме дори да я учим коя играчка коя е и по име да я носи. Занимавайте го с такива игри. Карайте го да сяда, да ляга, да дава лапа. Четох в една книга за обучението на кучето, че е хубаво когато кученцето влезе за първи път в дома, да го приемете в глутницата, т.е. карате го да легне настрани и му придържате главата и тялото. С това се измерва и степента на доминантност - ако започне много да се сърди и да посяга да хапе, определено е доминантен тип, ако стои мирно - е подчинено, най-добре е да е среден вариант, да се опитва да стане, но без да ръмжи и да се сърди. Така стоите няколко секунди, то ще си покаже. Също съм виждала и като метод за успокояване на кучо, ако много се е наплашил и започне да се сърди и да посяга да хапе, пак по същия начин го карате да легне настрани и му задържате главата докато се успокои. Това и при Сизар Милан съм го гледала :) не знам колко може да е критерий :)

Ами дано сме Ви били малко полезне. И най-вече играйте си с него и му бъдете най-добри приятели. Кучетата не са глупави животни, но трябва да има подход.

Поздрави от нас :)
Изображение

Потребителски аватар
Lenard
Потребител
Мнения: 586
Регистриран: нед май 23, 2010 7:57 pm
Местоположение: Варна

Мнение от Lenard » пон яну 10, 2011 12:42 pm

При нас при тръшването беше спокоен , но за да се стигне до него той вече беше изгубил скъпоценната си плячка и по принцип след като отнема това, което пази му махам дразнителя и се успокоява веднага. Така че не мога да кажа дали тръшването всъщност е помогнало за нещо.При нас със сигурност не подейства така, че да спре следващи проблеми.
Не мисля, че има универсална рецепта и трябва да се действа според случея. Причината не е само че просто се страхува, че ще му се отнеме нещо, а е демнострация, че не може да му се отнеме. Ние сме имали демонстрации, че не може да се махне от някъде, не може да спре да прави нещо нередно, не може да го накарам да отиде някъде. В тези случей сме били супер строги и безкомпромисни и там номера не му е минавал и са останали еднократни опити. Та лекото шляпване е свършило работа при някои, защото е било при първия опит. Нашето първо озъбване протече така : Той си гризеше кокала един приятел се присегна да вземе обувките си и той изръмжа , след което приятелят ни се отдръпна стреснат и край нашият реши че е страшен. За да затвърдя това аз отидох да го погаля той ми се разръмжа, нямах никаква реакция продължих да го галя и ме захапа. След тази ми простотия и куп други стана много трудно, защото той знаеше че може да ме уплаши. Сега само при първия му поглед, най-малкото поръмжаване така здраво го насмотвам, че му се отщява да прави следващи опити. В момента като му вадя нещо ценно от устата ме гледа лошо и се позбръчква малко, стиска си челюстите, всичко това на инат, но не проявява агресия. Точно с кокалите гледах като ги дъвчи още като му го дам да е около мен и аз да го бутам, галя и тн. и той да види че това не пречи на дейноста му :) Важно е да знае че самото ви присъствие не е заплаха и да ви има доверие, но също така трябва да знае че зъбенето не води до нищо и си има последствия.
Хубаво е да намерите някой професионалист или човек с повече опит, които да ви помогне, защото наистина е много трудно и причината е в нас и нашето отношение. Между другото аз гледах много и как другите кучета му отнемат играчките - най често протича така: Кучето което се има за доминантно стои и си дъвче, истински доминантното куче отива до него излайва, той се стряска/разсейва и го поглежда. В следващия момент докато се усети какво се случва предметът му е отнет. Другото куче започва да го гризе, а прецаканото ходи и обикаля наоколо и се чуди как да си го докопа обратно. Другото усеща намеренята му и веднага скача и го размятва на всички посоки докато накрая е по гръб с захапан врат. Оттам нататък, където го хване го приятелски го набива профилактично:lol: Рабира се ние не сме кучета, но можем да си откраднем някой тактики :wink: Това с разсейването примерно действа добре. Ако трябва да се справяте сами анализирайте и експериментирайте, докато се научите да разбирате вашето куче.
Изображение

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения: 532
Регистриран: пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » пон яну 10, 2011 2:34 pm

Ще се включа по темата с една интересно за мен наблюдение. Кучето реагира най-вече според характера и отношението на стопанина. Дейв досега никога не е проявявал агресия, не е ръмжал, камо ли опити да хапе. Дори на игра като се дърпаме и ръмжи понякога му се карам и той млъква. За лакомства- или ги пуска, или ги гълта бързо, или бяга- имаме проблем с това, но не е свързан с доминантност в никакъв случай. Освен това като беше много малък (на 3-4 месеца) се опита да "клати" 2-3 пъти, скарах му се и сега вече е на 6 почти никога не съм го виждала. Казвам всичко това заради една случка от вчера. Оставихме го за 5 минути на майка ми, докато влезем в един магазин. Тя не живее с него, но се виждат често. Много се обичат, галят се и се глезят- но тя е твърде добра и спокойна с него, не повишава тон и не знае как да поиска нещо от него. И като излязохме от магазина разбрахме, че Дейв бил налапал парче место от земята и при опит да му го извадпт не само, че не е позволил, ами е изръмжал агресивно! Накрая половината месо било извадено, но аз много се шашнах от това той да ръмжи по този начин. Но след това пак не го е правил с нас. Т.е. излиза, че кучето се има за по-високостоящо от някои хора и засега само мен и приятеля ми е приел като "над" него. Не знам дали трябва да го учим, че всички хора са "над", или напротив- да си остане така и да слуша предимно нас? И дали има шанс да започне да ръмжи така и на нас, или си прави разлика между хората? Това е, просто видях темата и реших да разкажа тази случка, че ми беше странно и малко притеснено, като разбрах. А пък беше късно да му се караме след това и нищо не направихме.

danielamarinova1998
Потребител
Мнения: 8
Регистриран: вт яну 24, 2012 10:32 pm
Местоположение: Варна

Мнение от danielamarinova1998 » пет мар 30, 2012 11:50 pm

Здравейте, понеже преди 5 дни си взехме кученце. То е на 5 месеца (голямо го взехме защото го взехме от ветеринарна клиника иначе си е чистокръвен голдън), обаче имам един проблем с него. Бих желала хора с опит да споделят мнението си по въпроса. Та проблема ми е в това, че когато взехме Марк всичко беше наред първите 2 дни и команди го научихме на седни, мирно и легни и нито ръмжи като яде и като посегнеш в купата му нито нищо, но пък на третия ден вече и досега все като го разхождам или пък като съм в къщи той уж почва да си играе с мен, обаче почва да ме хапе много силно, при майка ми и баща ми не е така само като му кажат да спре и се кротва, обаче аз, понеже съм на 13 и явно мисли, че при мене минават номерата. Като почне да ме хапе(особено като го разхождам като си сварши работата и нещо мозъка му превключва и почва да скача по мен и да ме хапе по ръцете и краката) аз го удрям леко по дупето и му казвам строго"не" , но тогава той почва да ръмжи и лае и пак продължава още по силно да ме хапе. Не знам какво да правя, МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ МИ , защото както казах съм нова и макар, че гледам да ме слуша като реши да хапе си ме хапе (и приятелките ми ,с които излизам да го разхождам). Имам чувството от време на време, че завинаги ще си остане така. Поръчах си на СофтПрес книгата за обучение на кучето и се надявам в нея да пише нещо, но пък и да питам.
Предварителни благодарности.

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения: 851
Регистриран: нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение: София

Мнение от ana_crime » съб мар 31, 2012 6:46 am

Какво точно правите на разходка? Това по принцип е време, когато е добре да тренирате команди и да си играете. В момента Марк се опитва да се издигне над теб в семейната глутница, дано успееш да не му позволиш, трябва постоянство, ред и ограничения - да не му се подава храна от масата, да не се качва по легла и дивани и най-вече ти да определяш правилата в къщата.
Прочети внимателно тази тема:
http://bulgoldens.com/forum/viewtopic.p ... sc&start=0

simona623
Потребител
Мнения: 7
Регистриран: ср мар 14, 2012 2:05 pm
Местоположение: Плевен

Мнение от simona623 » чет авг 16, 2012 10:54 pm

Здравейте! :) Рядко пиша, но пък за това често влизам и чета. Ето че дойде момента, в който и аз ще се сдобия с кученце. Вярно, че няма да е от така желаната порода, както си мислех, но пък за сметка на това ще спася една душица от улицата. И точно тук идват проблемите... Кученцето е на приблизително около два месеца, но доста хапе. Пробвах да си играя с него само с помощта на играчки, но много често се изплъзва на някъде играчката и кученцето решава да си начеше зъбчетата на мен. Какво още мога да направя за да намалят тези инциденти? Притеснява ме, че ако продължи така може да добие навика да хапе и като порасне.
I'll have my golden friend someday! :)

Отговори