Та, конкретно по въпросите ми. Дейв напоследък е на някакви странни настроения. Има дни, в които е супер послушен и направо е страхотно, идва винаги на повикване, с радост изпълнява команди и т.н. Има обаче и други дни, в които сякаш прави напук или се прави на глух. Няма да коментирам тук яденето на боклуци, а командата "тук". Днес от 10 викания я изпълни сигурно 2 пъти. Имаше други кучета, с които да играе, и когато го виках, изобщо не чуваше (уж). Така и не дойде при мен, а аз отидох при него след известно време, плеснах го и му се скарах,даже го свалих на земята, но не знам дали разбра, че е защото не е дошъл на командата (?). Вързах го и за кратко на каишка. След това го пуснах и той пак не идваше, докато не приближих на 2 метра от него с лакомство и тогава чак реши да дойде. Много глупаво се чувствам да крещя по 20 пъти това смешно " тууук", и което е по-лошо, някой път наистина е опасно (улица, бездомни кучета) и трябва да знае да идва. Знае си добре командата, ако няма нищо разсейващо си идва, но с кучета или нещо за ядене е ужас. Както казах е на настроения, има и послушни периоди, но дали заради наближаващия пубертет (скоро прави 7 месеца) е такъв напоследък? Иначе няма никакви признаци на доминантост,не е това, но като децата не иска да оставя играта заради дъртите си родители

Втори въпрос, пак свързан с подрастването. Имате ли идея как се минава най-безболезнено (сиреч без много чистене и без проблеми за кучето) от 3 на 2 разходки? Сега сме на 3 и ако спазваме точни часове (+- половин-един час), всичко е наред. Тази година сме имали само 2 инцидента. Извеждаме го в 8, в 13 и в 20ч. Днес реших да изместя обедната разходка с един час, за да може постепенно да я правим все по-късно, докато станат само 2 (имате ли други идеи?). Но като не го изведох до 2 и нещо, той след като ми показа многократно, че иска да излиза, се изпишка в коридора, където го затваряме по принцип (аз си бях виновна, защото го оставих сам, а той като е сам е по-склонен да "съгреши".).
И щом не може и два часа повече да издържи от "разписанието", не знам как ще свикне на разлика 10 часа между разходките

И трето- кога всъщност е пубертетът и какво да очакваме тогава

Ами това е, може да пишете и свободни съчинения на тема подрастването и периода 6-12.. месеца