За кучешкия пубертет или израстване :)

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm
За кучешкия пубертет или израстване :)

Мнение от korneliq » чет яну 13, 2011 5:23 pm

Амии заглавието засега не е много точно, че може би сме далече от пубертета, но не ми хрумна по-добро, а и тази тема май е важна и ще има много да питам скоро.

Та, конкретно по въпросите ми. Дейв напоследък е на някакви странни настроения. Има дни, в които е супер послушен и направо е страхотно, идва винаги на повикване, с радост изпълнява команди и т.н. Има обаче и други дни, в които сякаш прави напук или се прави на глух. Няма да коментирам тук яденето на боклуци, а командата "тук". Днес от 10 викания я изпълни сигурно 2 пъти. Имаше други кучета, с които да играе, и когато го виках, изобщо не чуваше (уж). Така и не дойде при мен, а аз отидох при него след известно време, плеснах го и му се скарах,даже го свалих на земята, но не знам дали разбра, че е защото не е дошъл на командата (?). Вързах го и за кратко на каишка. След това го пуснах и той пак не идваше, докато не приближих на 2 метра от него с лакомство и тогава чак реши да дойде. Много глупаво се чувствам да крещя по 20 пъти това смешно " тууук", и което е по-лошо, някой път наистина е опасно (улица, бездомни кучета) и трябва да знае да идва. Знае си добре командата, ако няма нищо разсейващо си идва, но с кучета или нещо за ядене е ужас. Както казах е на настроения, има и послушни периоди, но дали заради наближаващия пубертет (скоро прави 7 месеца) е такъв напоследък? Иначе няма никакви признаци на доминантост,не е това, но като децата не иска да оставя играта заради дъртите си родители :) Как се лекува това :))

Втори въпрос, пак свързан с подрастването. Имате ли идея как се минава най-безболезнено (сиреч без много чистене и без проблеми за кучето) от 3 на 2 разходки? Сега сме на 3 и ако спазваме точни часове (+- половин-един час), всичко е наред. Тази година сме имали само 2 инцидента. Извеждаме го в 8, в 13 и в 20ч. Днес реших да изместя обедната разходка с един час, за да може постепенно да я правим все по-късно, докато станат само 2 (имате ли други идеи?). Но като не го изведох до 2 и нещо, той след като ми показа многократно, че иска да излиза, се изпишка в коридора, където го затваряме по принцип (аз си бях виновна, защото го оставих сам, а той като е сам е по-склонен да "съгреши".).
И щом не може и два часа повече да издържи от "разписанието", не знам как ще свикне на разлика 10 часа между разходките :( (идеята е да излиза в 8-9 и в 7 вечерта). А искам до края на месеца да минем на 2, тъй като няма да има кой да го разхожда по обяд.

И трето- кога всъщност е пубертетът и какво да очакваме тогава :)) Тъй като има вероятност докато е на 10-11 месеца да остане за месец и нещо само със свекървата, с която иначе не живее, и дали може да избяга, или да й се качи на главата, или не знам..?

Ами това е, може да пишете и свободни съчинения на тема подрастването и периода 6-12.. месеца :)

Потребителски аватар
veli777
Потребител
Мнения:278
Регистриран:нед юни 06, 2010 9:08 pm
Местоположение:Варна

Мнение от veli777 » пет яну 14, 2011 9:45 am

Хах, ние май сме с подобни на вашите притеснения :) Към момента добре се справяме де, от скоро сме двечките и още 4-5 месеца ще сме така :( батко й замина да работи и ще трябва да се синхронизираме с Верчето. Във вторник изпратих Ники в София, и се наложи Верката да бъде разхождана от дядо ми - вечерта във вторник и сутринта в сряда. Може и защото не го познава, или пък от страх е пишнала. В сряда се върнах и направихме разходка в 4 и после в 5 и 30 една голяма 2-часова разходка в морската градина (трябваше да се компенсирам за дългото отсъствие :) ) и така се върнахме в 7 и 30. Не я разхождах повече вечерта, а сутринта излязохме в 10(т.к. все още бях отпуска), толкова й се пишкаше, на паркинга я свърши работата, не удържа до тревата :) После я разхождах в 5 и 30, пак в морската, издържа, но пишка около минута милата :) и пак не я разхождах вечерта, чак днес в 6. Дано издържи докато се върна от работа - 5.30. Иначе Ники докато си беше тук режима беше с 3 разходки - в 8 сутринта, към 4 и после към 8-9. Между другото постепенно станаха нещата при нас, дори неусетно, не сме се уговаряли, тя просто започна да издържа повече. Въпреки, че както казах, и ние имаме инциденти от време на време. Надявам се все повече да намаляват.. А с идването и Вяра много тежко чува - поне 4-5 пъти и викам докато дойде. И аз се нервирам, но май трябва по-спокойно да се отнасяме, че и те усещат нашата нервност, а това може да ги отблъсне и да се отдръпнат. Все пак искаме да си имаме доверие, а не да се страхува... затова с лакомства :) въпреки че когато сме на разходка с братята и сестрите й, даже и лакомствата не вършат работа. Всички идват, само Вяра не, ходи и си дъвче пръчка :lol: луда работа! Кой заменя кашкавалче за пръчка?!?! :shock:
Но иначе пък слуша, изпълнява си всички команди, апортира без проблем, сяда, ляга, търкаля се, стои на място и т.н. в къщи сме културни - знае си мястото, не се качва, проси от време на време (но ние сме железни и не й даваме нищо :) ), от мебелите и кабелите нищо не е яла (пу пу), дано и така да остане за напред :) ходи в крак, не избързва (всичко това беше постигнато благодарение на Ники и неговата упоритост, аз не знам дали щях да успея, особено с тая моя работа...). Единствения ни проблем към момента е големия косморъс :( :cry: направо е ад :( тъкмо изчистя персийския килим в моята стая и след 30 мин пак е наръсен :( а преди това съм я ресала 3 пъти с четката и съм смъкнала доволно количество козина :( направо не знам. Чудя се каква четка да взимам? :?:
Дейв и Вяра са горе долу на една възраст таа че предполагам това с чуването е всеобщ проблем. Предполагам трябва да се заредим с голямо спокойствие, търпение и лакомства :) друг начин не виждам :)

Поздрави от нас и целувки на Дейв :)

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » пет яну 14, 2011 1:39 pm

Здрасти, радвам се да чета за ежедневието на Верчето :) Иначе доста сходни характери са с Дейв, да не би да имат някаква роднинска връзка ;–) И той така с пръчките изпада в Нирвана, може цял ден това да прави и винаги си носи пръчка към вкъщи и го караме да я пусне чак пред блока (1-2 пъти направихме грешката да му позволим да си я занесе вкъщи, че беше много сладък и горд с нея, но после имаше хиляди малки трески навсякъде и беше ужас). С командите и ние сме така послушни, само ходенето в крак от скоро го тренираме сериозно и го карам по няколко минути и после го оставям да ходи по-свободно. Но за тези няколко метра си ходи добре, чак се учудвам как това диване можело да ходи така бавно и спокойно- те лакомствата чудеса вършат ;) Ние на разходка без лакомство не излизаме.

А с храненето как сте? Ние от седмица- две сме на 2 хранения дневно, като в началото давахме по-малко, сега по 200 грама на хранене + лакомства през деня.

Това вашето с разходката звучи добре, само че при нас ще са малко по-различни часовете, тъй като повечето дни преди 7 няма да има никой вкъщи- но ще се учим постепенно. По принцип вечер издържа доста- един път се наложи да го изведем към 6 вечерта за последно, после издържа до 8 на другия ден- рекорд :lol: Но денем не е така железен...

topsi
Потребител
Мнения:774
Регистриран:пон ное 21, 2005 6:02 pm

Мнение от topsi » пет яну 14, 2011 1:53 pm

Команда се дава веднъж и след това трябва да бъде изпълнена.Не се вика 10-15 пъти и да чакате , да се сети .Ако кучето се е заиграло по-добре не давайте команда когато сте на 90% сигурни че няма да дойде.Така само обяснявате на кучето че вие си викате , на него не му пука.Давате в началото команда когато нищо не прави и ще дойде и така 1000 пъти и постепенно и когато прави , но на малко разтояние и постепенно се увеличава дистанцията .Но ако не знае да идва , далече е и си има интересно занимание, по-добре не викайте а отидете до кучето и с лакомство со го приберете.
За пишкането е индивидуално , някой по-дълго могат да издържат, на други и трябва още време.Когато се приберете и е свършено нещо не трябва да се карате, просто го почистете.Ако сте там и го хванете преди или в началото на действието, на повод и навън и браво и лакомство.

Потребителски аватар
veli777
Потребител
Мнения:278
Регистриран:нед юни 06, 2010 9:08 pm
Местоположение:Варна

Мнение от veli777 » пет яну 14, 2011 1:53 pm

И ние сме така с храненето, от близо седмица е на 2 хранения, трябва да свиква, т.к. няма как да я храним 3-ти път, просто няма никой през деня. И ние сме на 200 гр. на хранене, но то това зависи от храната.
Иначе и Вяра така, вечер издържа много, за през деня е по-сложно, все пак не спи през цялото време, даваме й кожени кокали да си гризе, а тя много ожаднява от тях и пие доста вода. Надявам се сега като се върна да няма поражения :)

Потребителски аватар
veli777
Потребител
Мнения:278
Регистриран:нед юни 06, 2010 9:08 pm
Местоположение:Варна

Мнение от veli777 » пет яну 14, 2011 2:02 pm

topsi, така е, тя си идва, обаче при ситуацията, в която се е затърчала към най-близките храсти с ясната мисъл да хапва някакви "вкусотии" как да не се съдереш да викаш :( по някое време идва, зависи в кой момент съм забелязала намеренията й. При команда: "не там" се спира и се връща, но трябва няколко пъти да го извикам... Но ще пробваме и така, по принцип знам, че не е хубаво да се вика на кучето когато се е заиграло, но то трябва да знае, че когато му се извика трябва да дойде. Иначе може да се заиграе с някое улично и да духне нанякъде.. как да я гоня после? Командата много добре я знае, но се прави на приятно разсеяна.

topsi
Потребител
Мнения:774
Регистриран:пон ное 21, 2005 6:02 pm

Мнение от topsi » пет яну 14, 2011 2:10 pm

Не я знае.Една команда се знае когато се изпълнява безпрекословно.Ако се изпълнява само когато , няма какво друго да прави и е скучно, значи не я знае.

Потребителски аватар
veli777
Потребител
Мнения:278
Регистриран:нед юни 06, 2010 9:08 pm
Местоположение:Варна

Мнение от veli777 » пет яну 14, 2011 2:18 pm

Ок, значи ще работим по затвърждаването й :) Благодаря!

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » пет яну 14, 2011 2:19 pm

Мерси, топси, не се бях замисляла за това- че по-добре да не го викаме, когато шансът да дойде е малък. Но понякога наистина се налага, например последния път тръгна към едни бездомни песове, които пресякоха улицата и Дейв- след тях, аз бях далеч и се скъсах да викам, за да НЕ пресече (тъй като няма страх от коли и спокойно могат да го блъснат, като знам, че има хора, които умишлено газят "гадините" по пътищата...дамм друга тема). Та в такива случаи дори да знам, че може да не дойде, викам, тъй като докато стигна, е твърде късно (хванах го 100-200 метра по-надолу, след като пресече...). Но ще започнем така с викане от близо и докато не почне да идва всеки път. А наказанието като не е изпълнил команда има ли смисъл? Мисля си, че разбира, тъй като нарочно си прави оглушки, ама може и да греша...

topsi
Потребител
Мнения:774
Регистриран:пон ное 21, 2005 6:02 pm

Мнение от topsi » чет яну 20, 2011 1:17 pm

Кучетата, НЕ правят на инат или други човешки емоций който сме склонни да и приписваме.Те реагират на стимули.Ако кучетата за него са по-силният стимул то отива там.Ако знае че при теб може да получи , игра ,храна , любов кучетата няма да са толкова силен стимул.Повечето собственици излизат на разходка и оставят кучето да се забавлява с други кучета , пък те пият кафе и си говорят с другите собственици.След това решават да си тръгнат и "прихващат " кучето по някакъв начин:) Когато си на разходка това е времето за теб и кучето ти , вие сте важните , не хората или другите кучета.
Корнелия, когато го вика силно то така или иначе не дойде , значи нямаше смисъл да крещиш а е трябвало да отидеш по най-бързият начин към него и като си близо да го викнеш , тогава вероятноста да дойде е много голяма и награда.Да наказваш за неизпълнение е ОК ако кучето знае командата, но когато се учи се обяснява, показва но не се наказва.Когато наказваш в 99% от случайте си ядосан и нервен , а това преведено на кучешки език значи -СЛАБОСТ.Никой не слуша слабите и не се съобразява с тях.

t3ss
Потребител
Мнения:8
Регистриран:нед окт 31, 2010 9:13 am

Тинейджърка

Мнение от t3ss » пон фев 07, 2011 10:46 am

Здравейте! Имам женски ретривър на 5,5 мес. Както до сега сте писали и при нея има смяна на настроенията. Понякога си стои по цял ден и не иска да излиза, а тези дни когато се повишиха температурите през цялото време се мотае на двора и играе и си се занимава. Понякога се гушка, а понякога хапе и рави белички. Карам се и даже като вляза в нейната стая и погледна към поразийката й тя се снишава и застава в поза " виновно килимче" . Разбира ли не разбира ли, а само проявява актьорско майсторство - не знам. Но със акането и пишкането от месеци сме на едно ниво. Храна я 3 пъти на ден и прясна вода има през цялото време. След хранене я извеждам или я пускам на двора. Т.е. 8, 13 и 18 часа се случва това. Направих й като моят режим на хранене и тн. Но не винаги ака навън и дори винаги да пишка навън си пиша и вътре. Не разбирам защо. А през ноща ака също даже и да е акала при последната разходка. Веднъж се прибрах късно и отидох да я погледна, някъде около 1-2 през ноща и имаше купчинка, изчистих я, а на сутринта още. Иначе от малка си се изхожда под масата в нейната стая и никъде другаде а точно под задния десен крак, който вече е жълт. Карам се когато съм я пускала, а тя междувременно е свършила нещо и вкъщи. Посъветветвайте ме нещо и къде греша??? Благодаря предварително!

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » вт фев 08, 2011 12:41 am

Доколкото знам женските кучета имат нужда от повече пишкане от мъжките. Т.е. опитайте се да я извеждате например 4-5 пъти на ден с голямо хвалене след всяко пиш навън (с лакомство). А ако го направи вкъщи- карайте се, но без бой и твърде голям стрес. За масата има спрейове, капки и т.н. с тази цел, вижте по магазините. Според мен просто й трябва повече време и разходки, докато свикне, че това се прави само навън.

Потребителски аватар
pekovi
Потребител
Мнения:327
Регистриран:пон авг 17, 2009 10:32 pm

Мнение от pekovi » вт фев 08, 2011 8:58 pm

Е много е мъничка още. Проявете повече търпение - все по-рядко ще се случва и накрая съвсем ще спре. Все едно си имате бебе в къщи :D

t3ss
Потребител
Мнения:8
Регистриран:нед окт 31, 2010 9:13 am

:)

Мнение от t3ss » нед мар 20, 2011 5:13 pm

Здраейте!
Четох някои неща за Карина. Мисля,че имаме подобни проблеми. Либърти е почти на 7 месеца. Разходки, на двора е половин ден, излизам и я прибирам за 3 часа, пишкала е няколко пъти. Спря за окло седмица, след като промених подредбата на мебелите й. Сега пак пишка вътре. Не ака, но не стиска с пишкането. Беше престанала и с белите пак за около седмица, но сега всичко е на нов "глас".Започвам да се отчайвам. Мисля да я накажа и да не я храня тази вечер и да я оставя да спи навън. А последния ми вариант е клетка, в която да я затварям вечер. Помогнете ми. От Велико Търново съм и не съм чувала за училище...

Потребителски аватар
marina kojuharova
Потребител
Мнения:1592
Регистриран:вт яну 20, 2009 3:39 pm
Местоположение:София-Ситняково

Мнение от marina kojuharova » нед мар 20, 2011 5:48 pm

Моля Ви,не удряйте кучето(знам,че сигурно не е силно,но все пак..),не го оставяйте гладно и не го затваряйте навън.То няма да разбере защо го правите.Само ще е нещастно.Имайте търпение.С женските кучета понякога е по-трудно с пишкането.Може би чисто физиологически.Неприятно е,но това не е начина.Оставяйте кучето,щом имате двор,навън по-дълго през деня,ако е хубаво времето.Хем ще се наиграва.Имате голям коз с двора-ползвайте го.Така би трябвало да намалеят белите.Ако на такова мрачно и дъждовно време го затворите навън(особено нощем)може и да се разболее.Голдъните болезнено обичат хората и кучето ще страда изолирано.Прибирайте го задължително.Търпение и само търпение,както бе казал един герой.

Заключена