Избрах тази тема да задам един въпрос...нормално ли е всички да искат да бият Дейв, а той да иска само да си играят? Вече е на една година, не е бебе, но се държи по бебешки, а другите, дори по-малки от него, ръмжат и го хапят...той почти никога не отвръща, а да започне сам абсурд. Казаха ми, че е нормално (особено като не е бил на поляната два месеца и всички са го забравили) и кучетата си търсят мястото в йерархията, но първо ме е страх да не го нахапят лошо, второ ми е тъпо, че вместо да играят и да тичат, другите само се бият, не се получава пълноценна разходка така...Открихме си само едно предимство: Дейв е много добър в отнемането и пазенето на пръчки, там всички го признават за "лидер" и пръчката все е у него, но ако са без пръчка, пак старата история. Цялата разходка минава в това да наблюдавам някой да не го сбие лошо (открихме една стара рана на врата, но може и да е от каишката, или от кърлеж, не знам дали е от хапане...). И друго“ какво е правилното поведение, когато кучето се крие зад нас като го бият другите? Ние се местим и го оставяме сам да се оправя, за да не стане страхлив, не мисля, че е редно да го утешавам и пазя. Нали така? Как минахте вие, останалите, през този период, ако изобщо го е имало? После пък сигурно предстои клатенето, направо не ми се мисли...