Кошара за през нощта

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
Grimma
Потребител
Мнения:11
Регистриран:вт фев 21, 2012 6:23 pm
Местоположение:Варна
Кошара за през нощта

Мнение от Grimma » вт мар 06, 2012 9:58 pm

Здравейте! Нашият кучо минава през бебешката фаза много бурно - хапе, унищожава...държи се хулигански. Остане ли без надзор се развихря! Още не ходим по разходки, кипи от енергия и я влага в разрушения. Чудя се дали да не взема една кошара (с размер да речем 160 см в диаметър) и да го оставям там да не баладжийства докато ме няма.

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения:851
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение:София

Мнение от ana_crime » вт мар 06, 2012 10:20 pm

Говорите за кошара само през нощта или когато ви няма вкъщи?
Мойто куче прекарва на практика цялата нощ в леглото си, но тя все пак вече не пишка вкъщи, не знам доколко на едно бебе ще му е приятно цяла нощ да спи там, където е пишало.

Намерих това по темата:
Поставянето на кучето в клетка не означава, че го бутате в затвор и не е проява на жестокост, ако следвате посочените съвети. Кучетата се чувстват спокойни в малки затворени пространства, сякаш са в бърлога. Кучешките клетки са отлични за тази цел. Клетката предоставя на кучето ви сигурност, бърлога с покрив и място, което е само негово и където може да избяга от всичко останало. Клетката е и безопасно място, където то стои, когато ви няма или не може да го наглеждате.
Основни стъпки в обучението:

1.Изберете клетка с размерите на кучето/ кутрето. То трябва да има точно толкова място, колкото да стои, да се обръща и да ляга. Клетката служи за спане или функционира като безопасно място, когато ви няма. Ако имате кутре от едра порода, е добре да купите две клетки с различен размер или клетка с преграда, която да местите с растежа му.

2.Използвайте една-единствена дума, за да накарате кучето да влиза в клетката, и хвърлете вътре лакомство, за да го примамите вътре. Когато влезе, го похвалете и затворете вратата. Постепенно увеличавайте времето, което прекарва в клетката, преди да го пуснете навън. Помнете, че кучето ви все още се нуждае от време за игра и изхождане. Поддържайте редовен график за разходки навън, за да не го ограничавате прекалено много.

3.Има едно основно правило, според което кутрето ви може да престои в клетката спокойно няколко часа, и то се определя от възрастта. Вземете възрастта му в месеци, прибавете 1 и ще получите времето, през което би трябвало да престоява в клетката (до около 8 часа). Например двумесечно кутре принципно следва да издържи кротко 3 часа в клетката.

4.Осигурявайки на кучето клетка, която е твърде голяма за него, на практика му позволявате да се изхожда в единия край и да спи в другия. Поставянето на храна и вода в клетката не му дава друг избор, освен да се облекчава в нея. Правете всичко възможно кучето/ кутрето да се разхожда навън редовно. Винаги го извеждайте на каишка в една и съща зона на двора, за да може да го похвалите, когато си свърши работата. Така то ще свикне с определеното място и няма всеки път объркано да търси подходящо място.

Не забравяйте да играете с кучето си и да го обучавате. Тази стимулация е необходима за доброто му умствено и физическо здраве.

Grimma
Потребител
Мнения:11
Регистриран:вт фев 21, 2012 6:23 pm
Местоположение:Варна

Мнение от Grimma » вт мар 06, 2012 10:52 pm

Ей, много ценна информация! Огромно благодаря! :) А в този случай какъв размер клетка е удачен? Така, че да може да се ползва, когато се налага няколко месеца. Нашият звяр сега е малък - 3 месеца, но ще расте и то като гъбка :) И също така ако някой продава нещо подходящо...отворена съм за предложения :)
И хора, не ме разбирайте грешно, не съм някакъв откачен садист - има 2 варианта - клетка, докато не мога да го държа под око или да го пратя на село, където никой няма да се занимава с него :?

Потребителски аватар
Dessi199
Потребител
Мнения:475
Регистриран:пет яну 22, 2010 2:34 pm
Местоположение:Варна

Мнение от Dessi199 » ср мар 07, 2012 7:01 am

Защо да те приемаме за садист? Това е съвсем обичаен начин за възпитание на куче. Аз съм с две кучета - и двете си имат собствени клетки, които не само не приемат като затвор, а напротив - както пише в цитата на Ани. Това си е тяхното място и дори сами си прибират играчките вътре. Едното е бебе, но никога не се изпуска в клетката си - плаче да я пусна, ако има нужда. Разбира се, не я оставям сама там за повече от три часа. И не на последно място - нямам нищо изядено в къщи! Голямата не я затварям отдавна, малката - скоро и нейните решетки ще махна. Предимството е, че се научават на нещо много важно - когато са сами - спят :D
Аз лично ползвам Atlas Car 100 на Ferplast. Успех! :lol:

Потребителски аватар
veli777
Потребител
Мнения:278
Регистриран:нед юни 06, 2010 9:08 pm
Местоположение:Варна

Мнение от veli777 » ср мар 07, 2012 9:40 am

Ние пък оставяхме Вяра на терасата - там си беше нейното място като малка и свикна. Сега спокойно я оставям в помещенията и знам, че няма да прави бели (освен да вади пуха на някоя играчка :lol: ).

Потребителски аватар
Jolly Rodger
Потребител
Мнения:384
Регистриран:вт яну 25, 2011 9:28 pm

Мнение от Jolly Rodger » ср мар 07, 2012 1:22 pm

Това с кошарата е страхотна идея и ако знаех, докато Роджо беше малък, вероятно щях да го обзаведа с подобна. То е и безопасно за самото куче, особено ако гризе кабели, като някои мои познати на времето :)
Като гледам има и достатъчно големи кошари - те са по-скоро оградки - така че да не се притеснява кучето

Grimma
Потребител
Мнения:11
Регистриран:вт фев 21, 2012 6:23 pm
Местоположение:Варна

Мнение от Grimma » пон мар 12, 2012 9:34 pm

Така, мисията - изпълнена. Имаме си нещо като заграждение за кучо, но не е клетка, а е с размери 1,5х1,5 метра. Изработена е от талашитени плоскости с прозорци от здрава мрежа. Затворим ли го, обаче, се почва едно бясно скимтене, лай, вой до небесата. Сега влизам при него, играем си там, давам му наградки, но пак - затворя ли го, пак се почва. Как да свикне по-бързо?

Потребителски аватар
veli777
Потребител
Мнения:278
Регистриран:нед юни 06, 2010 9:08 pm
Местоположение:Варна

Мнение от veli777 » пон мар 12, 2012 10:39 pm

Не му обръщайте внимание и до няколко дена нещата ще се наредят. Като вижда, че го съжалявате ще пищи повече. Просто няколко дена пълен игнор - ще е неприятно, но после ще свикне. Вяра като я взехме първия месец основно на терасата я държахме, сутрин скимтеше, но като не й обръщахме внимание, след няколко минутно циврене почваше да си играе с някоя играчка и да се забавлява сама. Така постепенно свикна. Трябва да сте твърди и упорити. :wink:

Grimma
Потребител
Мнения:11
Регистриран:вт фев 21, 2012 6:23 pm
Местоположение:Варна

Мнение от Grimma » вт мар 13, 2012 9:20 am

ух, то хубаво на нас ще ни скимти, но най-големият проклетник в блока живее под нас...иначе как да е...

Потребителски аватар
veli777
Потребител
Мнения:278
Регистриран:нед юни 06, 2010 9:08 pm
Местоположение:Варна

Мнение от veli777 » вт мар 13, 2012 5:42 pm

Това ще е няколко дни :) а на проклетника му намерете слабото място и го подкупете с някоя блага ракия :wink:

simona623
Потребител
Мнения:7
Регистриран:ср мар 14, 2012 2:05 pm
Местоположение:Плевен

Мнение от simona623 » ср мар 14, 2012 9:09 pm

Здравейте! :)
В момента нямам куче, но се надявам в най-скоро време да се решим и да си вземем, а до тогава се интересувам от всичко свързано с правилното отглеждане на тези сладури. Въпросът ми е относно тези клетки, с какви размери горе-долу трябва да са за един голдън? До колкото разбирам могат да са полезни за обучението на кутрето и за безопасноста им, когато са сами. И дали са подходящи за нещо като лично пространство на порасналото куче?
Благодаря! :)

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения:851
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение:София

Мнение от ana_crime » чет мар 15, 2012 5:42 pm

Моето лично мнение е да вземете възможно най-голямата и да я ползвате и по-нататък. При правилно обучение това е много безопасен вариант и за кучето, и за дома. Според пола на бъдещото куче може би 107 х 71 х 81 см или 118 х 76 х 88 см (размери на налични в България метални клетки). Има и пластмасови с подобни размери, преценете какво ви допада повече. Когато решите да вземете кучо, ще дадем конкретни съвети, ако се колебаете :)

simona623
Потребител
Мнения:7
Регистриран:ср мар 14, 2012 2:05 pm
Местоположение:Плевен

Мнение от simona623 » чет мар 15, 2012 6:25 pm

Благодаря за отговора :) Куч предпочитаме да е момче, но каквото дойде в последствие. В близките дни ще решаваме дали да вземем сега или по-нататък, понеже точно в моента не сме в достатъчно добро финансово състояние, може би взимането на кучо ще е след някой друг месец, а до тогава ще имам достатъчно време да чета и да се обучавам за стопанка на златните :lol: Точно тези клетки ги гледах по онлайн магазините, гледам имат и дюшечета за тях, значи ще оставя покупката за последно, че да видим пола на бъдещото дете какъв ще е. :D

Потребителски аватар
ГОЛДИ
Потребител
Мнения:60
Регистриран:ср сеп 14, 2011 1:40 am
Местоположение:София
Контакти:

Мнение от ГОЛДИ » чет мар 15, 2012 6:57 pm

veli777 написа:Ние пък оставяхме Вяра на терасата - там си беше нейното място като малка и свикна. Сега спокойно я оставям в помещенията и знам, че няма да прави бели (освен да вади пуха на някоя играчка :lol: ).
Голди пък от съвсем малка е свикнала, като е сама през деня, да стои в коридора. Там си спи и... ами, всъщност не знам какво друго прави, обаче няма нанесени щети. Като се приберем от работа, вече настоява да е плътно до нас. :)

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения:851
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение:София

Мнение от ana_crime » чет мар 15, 2012 7:33 pm

Имали сте късмет :) И мойто момиче беше в коридора и кухнята като беше малка и нямам поражения, но какви зверчета има...

Заключена