Какво повече да направя?

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
Потребителски аватар
silviya
Потребител
Мнения: 52
Регистриран: чет май 12, 2011 6:18 pm

Какво повече да направя?

Мнение от silviya » ср мар 07, 2012 7:34 pm

Здравейте, предварително се извинявам за дългото писане, но ние с моя кучо от известно време имаме следния проблем и съм много притеснена:
Както си играе с друго куче или сме сами в градинката и играем, изведнъж вижда някой "интересен" човек,дете(много обича деца) или друго куче в далечината и хуква да проучи ситуацията....Тогава забравя всички команди и не реагира..аз търча след него и крещя като започвам с "не", ако не спре казвам "спри", а когато вече е стигнал целта - "ела тук", но не, той иска да стигне до своята цел се връща сам единствено ако не му е интересно или аз не го достигна..Уточнявам той е на 11 месеца, от малък гледам поне на една от дневните разходки да е пускан без каишка да играе с мен или с друго куче, за да не става ситуацията "като куче от синджир".И до скоро беше така.Играеше си в градинката и не се отдалечаваше.Даже имаме един съседски голдън, с който играят всяка вечер, понякога и сутрин.Аз го разхождам и извън тази градинка, за да не му става скучно да е само там и затова да бяга да търси приключения...И както си играят моя Марли вижда нещо и хуква.Опитвала съм да го примамвам с наградки, пробвала съм и като го стигна да му се скарам и да го набия, за да разбере че бягството му носи бой.Той чака да го напляскам и хуква към градинката да продължи играта с голдъна.Страх ме е, че освен че може да го блъсне някоя кола както пресича, може другото куче, към което се е устремил да е лошо и да го сдави(освен към домашни тича и към улични да играе).Една вечер видя по улицата един питбул и веднага тръгна и докато стигна оня искаше да го сдави, добре че беше на каишка и стопанката му ги разтърва.И проблема при такива ситуации е, че той е много добронамерен и иска с всички да играе, но когато започнат да му ръмжат или му скочат да го бият, не бяга и не търси спасение при мен, а решава че трябва да отговори и да се защити сам и това според мен е лошо.Дайте някакви идеи моля ви, как да се справим.Иначе трябва да си седим само на каишка и да не тича и да не играе.Още да поясня, че вкъщи е много послушен, не прави бели и изпълнява всичко, което му се каже.

Потребителски аватар
J&B
Потребител
Мнения: 13
Регистриран: нед ное 13, 2011 2:26 am

Мнение от J&B » ср мар 07, 2012 8:45 pm

Здравей,

Аз лично не мисля, че е проблем кучо да се защитава сам. Даже според мен е добре, защото ако някой път другото (лошо) куче е без повод и се сдавят той няма да се свие на земята и да го набият лошо или да хукне и да излезе на улицата където е също много опасно. Ние сме с обратния проблем и оценявам това кучето да може да се защитава само. Моята голдънка е на периоди, понякога не обръща внимание на кучетата в парка, а друг път хуква и не ме слуша, но с възрастта при нас тези случаи намаляват(ние сме на 4 год.). Аз лично когато ми избяга я връзвам на повода и й се карам и следващите няколко дена се държа строго, от момента, в който сгреши, за да знае какво е сбъркала и след две три разходки на къс повод я пускам и е послушна. Надявам се да съм била полезна :):):)

Потребителски аватар
silviya
Потребител
Мнения: 52
Регистриран: чет май 12, 2011 6:18 pm

Мнение от silviya » ср мар 07, 2012 9:14 pm

Благодаря, ще пробвам и това да го връзвам след бягство пък дано помогне.Няколко "кучкари" пред блока ми казаха, че с времето щял да улегне и се надявам да са прави :)Ако имам възможност ще го водя като се затопли и на голдънското училище.

marin4eto_50
Потребител
Мнения: 514
Регистриран: нед апр 25, 2010 11:29 am

Мнение от marin4eto_50 » ср мар 07, 2012 10:01 pm

Тази ситуация си е опасна, особено ако се натъкне на глутница или питбул, както е и станало. Дори да е вързан, когато вашето куче се бута в него, стопанинът на питбула няма какво да направи. Не съм много сигурна кое е за предпочитане-плахо или смело куче, което се отбранява. Според мен рискът да пострада е по-малък когато кучето се предаде, а не започва на свой ред да напада.
Най-добре наистина да посетите училището, където хора, които разбират ще ви дадат правилни съвети.

Потребителски аватар
silviya
Потребител
Мнения: 52
Регистриран: чет май 12, 2011 6:18 pm

Мнение от silviya » чет мар 08, 2012 12:23 am

Мда, права си то не се знае кое е по-добре, зависи явно от случая.Най- добре би било да знае кога да се защити и кога да си плюе на петите :)
Хубавото в нашия случай е , че засега поне ако другото куче спре и той спира и продължава да върти опашка.С въпросния питбул, щом стопанката му ги разтърва и хвана питбула между краката си, Марли само стоеше отстрани и гледаше(чудеше се все пак ще има ли игра или не :) ) и аз вече като наближих и то викнах се върна обратно.

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения: 532
Регистриран: пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » пет мар 09, 2012 10:49 am

И ние имаме същия проблем и ще се радвам на съвет.

От няколко дни Дейв е невъзможен- прави си каквото иска на разходка, нито лакомства, нито каране помагат. Хуква си накъдето реши, няколко пъти и през улицата. Единият път имаше коли и ми се обърна сърцето, добре, че намалиха...

Преди седеше близо до мен и идваше (особено ако имам лакомство), преди да хукне нанякъде ме поглеждаше за одобрение и ако кажа "давай"- отиваше, ако му кажех "място", спираше и ме чакаше. Вече няма и следа от това поведение (само в редки случаи)- прави си,каквото сам реши. ЗНам, че трябва максимално бързо да го отуча от това, но става все по-зле и той разбира усеща моите яд и безсилие и ми се качва на главата...

Мисля си, че е от времето (топят се снегове и е пълно с миризми, вкл. на женски), но това не е извинение. Явно правя нещо много грешно, въпреки че не съм сменила подхода си. Ще се радвам на всякакви съвети,че вече изпадам в отчаяние (писах и в друга тема и се повтарям сигурно, извинете..)

Потребителски аватар
J&B
Потребител
Мнения: 13
Регистриран: нед ное 13, 2011 2:26 am

Мнение от J&B » пет мар 09, 2012 12:48 pm

Да има го и това, че не винаги е по-добре да отвърне на атаката. Аз го казах това, че е по-добре да може да се защитава, в случаи когато ще му трябва, не че всеки път когато му се озъбят да става бой :D. Както казах в предишното ми мнение, ние сме с обратния проблем. Иска да си играе с другите кучета, но я е страх, защото всеки път й се "качват" и стават агресивни и ако са отвързани става въргал. Тя разбра, че кучетата спират да я гонят, когато се отдалечи много и почна при всяко нападение да се прибира сама вкъщи (поне знам, че ако стане нещо ще ме чака пред входа), но има улици, улични кучета и умирам от страх като хукне. Почнах да я наказвам, когато бяга и сега пак бяга, но ме чака на съседната полянка, което е приемливо, все пак се е спасила. Водих я на ветеринари, не само един и ми казаха, че няма проблем с хормоните. И заради всички тези нападения, тя отказва да си играе с кучетата, предпочита хора. Дори и пинчер я е лаел и тя пак се стряска и бяга от пинчера :shock: За това казах, че е хубаво кучето да може и да знае как да се защити :):):):)

Потребителски аватар
KraaaS
Потребител
Мнения: 194
Регистриран: пон сеп 26, 2011 3:58 pm
Местоположение: София

Мнение от KraaaS » пет мар 09, 2012 1:42 pm

Ами моя като ходи сам да се бие с питбули, ротвайлери и Немски овчарки да не е по-добре :(
В квартала сме набили всякакви видове самоеди, хъскита, голдъни, питбули и каквото там се подвизава.
Единна рецепта за такива проблеми няма, всичко е индивидуално до самото куче.

Потребителски аватар
silviya
Потребител
Мнения: 52
Регистриран: чет май 12, 2011 6:18 pm

Мнение от silviya » пет мар 09, 2012 4:11 pm

Моят снощи видя едно малко куче на каишка да минава покрай нас, аз до хванах казах "не", "мирен" и изчаках да си отиде зад блока.Нашия изчака спокойно и щом го пуснах се втурна след него и го намирам зад блока да си играе и стопанката на другото седи, чака и се смее :) Днес пак докато си душеше в градинката само вдигаше глава, наостряше уши като види някой или нещо с готовност да се хвърли да проучи.Аз го дърпам рязко и казвам "не", но ако е пуснат ще хукне.Затова моето решение е да ходи само на къс повод до мен в по-оживени места(алеи,паркове, до пазара), за да свикне с хора и животни и да спрат да му правят впечатление и да будят такъв интерес у него.А ще играе с приятелите си само късно вечер или на обяд, когато почти няма хора и животни.

Потребителски аватар
J&B
Потребител
Мнения: 13
Регистриран: нед ное 13, 2011 2:26 am

Мнение от J&B » пет мар 09, 2012 9:53 pm

silviya аз лично харесвам повече късите поводи, но пак си е до куче, но моята повече ме слуша на къс. С него по лесно я научих на командата "до мен". С дългия ме дърпа и по-трудно я контролирам, не знам защо така :D Аз не съм голямата познавачка, но мисля, че за това всеки трябва да си казва какво е било решението за неговото куче и тези, които са стигнали до този проблем да решат кой метод е най-добрия за тяхното куче. Поне така мисля :):):)

Потребителски аватар
Jolly Rodger
Потребител
Мнения: 384
Регистриран: вт яну 25, 2011 9:28 pm

Мнение от Jolly Rodger » пет мар 09, 2012 10:12 pm

вие поне с кучета се биете ... наш Роджо е набелязал за враг номер едно движещи се пазарски и по-лошото бебешки колички. Настръхва като дракон и се почва едно лаене - не си е работа. Хората с бебета ме гледат на кръв, ужас умирам от срам....
Времето не лекува. Хъки, липсваш ми всеки ден

Потребителски аватар
marina kojuharova
Потребител
Мнения: 1592
Регистриран: вт яну 20, 2009 3:39 pm
Местоположение: София-Ситняково

Мнение от marina kojuharova » пет мар 09, 2012 10:54 pm

С количките и ние имахме проблем.Не че е лаел някога нашия,но се впускаше,защото..ами иска да вижда бебетата. :) Обаче решихме,че не е подходящо някак и почнахме да се учим още около годинка-количка,или малко дете,значи сядаш,овладяваш се :lol: (да бе да,когато Бел срещне детенце на 3 от нашия вход,което все го гали сяда и трепери :lol: )и чакаш.И така кучето се съсредоточва малко в друго и се успокоява.При нас действа супер. :) Същото е и ако някое куче го лае-сяда и напълно спокоен. :)
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
Jolly Rodger
Потребител
Мнения: 384
Регистриран: вт яну 25, 2011 9:28 pm

Мнение от Jolly Rodger » съб мар 10, 2012 11:12 am

ооо много благодаря - ще се пробваме. Пазарските колички са особено кръвожадни в нашия квартал .... :lol:
Времето не лекува. Хъки, липсваш ми всеки ден

Потребителски аватар
Jolly Rodger
Потребител
Мнения: 384
Регистриран: вт яну 25, 2011 9:28 pm

Мнение от Jolly Rodger » съб мар 10, 2012 11:14 am

Jolly Rodger написа:ооо много благодаря - ще се пробваме. Пазарските колички са особено кръвожадни в нашия квартал .... :lol:
С малките деца също е гадно, защото Роджо смята, че всички хлапета са като неговия Нико - значи стават за игра на бутаница и дърпаница. Ще се пробваме със сядането непременно
Времето не лекува. Хъки, липсваш ми всеки ден

Потребителски аватар
silviya
Потребител
Мнения: 52
Регистриран: чет май 12, 2011 6:18 pm

Мнение от silviya » нед мар 11, 2012 2:39 am

Мен това с децата ме притеснява най-много, особено сега, когато идва топлото и майките ще наизлязат :) Когато види деца(особено тия дето тичат и пищят), Марли се спуска срещу тях и иска да се включи в играта и оттам започват проблеми с майките.Особено сега ,когато има забрана да се разхождат кучета без каишка( незнайно как всички знаят закона) и не знам как ще се оправя с тоя луд голдън :)

Отговори