Какво повече да направя?

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
Потребителски аватар
ГОЛДИ
Потребител
Мнения: 60
Регистриран: ср сеп 14, 2011 1:40 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от ГОЛДИ » чет апр 05, 2012 11:55 am

Здравейте, от скоро и аз имам сходни проблеми с Голди.

В момента тя е на 14 месеца, не е ходила на училище и освен да дава лапа и да сяда, срещу награда-храна, друго не може да прави. Не ми е било проблем, защото по принцип е кротка, мързелива и послушна. Когато я взехме, с родителите ми решихме да изчакаме малко време и в зависимост от това как се държи да преценим дали да наблегнем на разни обучения. Но тя беше толкова добра, а и за нас никога не е било важно да гони патици, да лази и разни такива.

Както казах кученцето беше съвсем кротко като малко и освен нормалното дъвчене на играчки и изкореняване на цветя, друго не е правило. През декември обаче настина, беше й лошо, не искаше да яде и скимтеше, защото я болеше коремът. Михахме на антибиотик и след седмица беше като нова. Не знам дали има връзка или е случайност, но след като оправи, изведнъж се промени в някои отношения. Например, започна да дърпа повода по време на разходка (преди това бяхме успели да я научим да ходи съвсем добре). В момента положението е много зле, тя дърпа, а аз буквално подтичвам след нея. Вчера забелязах, че като е хвана изкъсо, и ходи по-добре. Може би трябва да й купя по-къса каишка?

По време на разходки пък започна да се шляе на ляво на дясно около градинката. Гони кучета, пресича улица, днес дори е изчезнала от погледа на баща ми и слава богу, че някаква непозната дама му казала, че я видяла да влиза в една близка изоставена къща. Всичко това, понеже кучето, с което Голди си играла, подгонило някакъв кон :shock: Баща ми едва успял да я хване, все пак не може да търчи като нея... Междувременно у дома е много кротка. Денем често остава сама и въпреки това, спи като къртица.

Започвам да се чудя какво трябва да правим. След днешната сутрин решихме да играем повече на двора, за да изразходва енергия, а сутрин баща ми да я пуска само с избрани кучета - такива, за които знаем, че предпочитат да се въргалят на топка, а не да търчат като луди. Голди по принцип също предпочита да е на топка, но ако другото куче иска да тича, тя също тича.

Извинявам се за дългия пост, но реших да опиша ситуацията. Притеснявам се най-вече да не стане беля някой път, като е отвързана. Другото с дърпането на повода мога да го преживея.
Малката Голди вятъра гони... Всичко е само игра, ха-ха...

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения: 851
Регистриран: нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение: София

Мнение от ana_crime » чет апр 05, 2012 12:07 pm

Аз смятам за наистина полезни само няколко команди - седни, легни, редом, ела тук. Научена команда е такава команда, която се изпълнява до отмяната й - тоест като му кажеш да седне, то седи, докато не го освободиш. Лазенето (което пък им е ужасно противопоказно в ранна възраст), аджилити и даване на лапа са за хора, които се кефят на такъв тип обучение и обичат кучето им да прави забавни номера. Патиците и ловното обучение са съвсем различно нещо и нямат връзка с общото послушание.

Като затегнете малко дисциплината и въведете кратка тренировка на команди на повод, после и без повод ще се оправят нещата.

Потребителски аватар
ГОЛДИ
Потребител
Мнения: 60
Регистриран: ср сеп 14, 2011 1:40 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от ГОЛДИ » чет апр 05, 2012 12:23 pm

ana_crime написа:Като затегнете малко дисциплината и въведете кратка тренировка на команди на повод, после и без повод ще се оправят нещата.
Мерси за отговора. Изглежда ще трябва да я понаучим на някои основни неща, колкото и да е трудно. Много е разсеяна и нито реагира на свирни, нито на викане, като е пусната дори името си често не регистрира. Сигурно вината си е наша, казват, че няма лоши кучета, само стопани, но не съм допускала, че може така да се промени. Ще пробвам тепърва да я възпитавам.
Малката Голди вятъра гони... Всичко е само игра, ха-ха...

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения: 851
Регистриран: нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение: София

Мнение от ana_crime » чет апр 05, 2012 12:38 pm

Никога не е късно, ако имате нужда от помощ или демонтрация сме насреща :)

Отговори