Относно оголоването на зъбите...

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
Потребителски аватар
pkolev
Потребител
Мнения: 54
Регистриран: пет юли 08, 2011 3:52 pm
Местоположение: София, Младост 4
Контакти:

Относно оголоването на зъбите...

Мнение от pkolev » вт сеп 18, 2012 7:12 pm

Здравейте,

С развитието на нашите взаимоотношения с Аря се появиха и първите проблеми. Част от тях решавам благодарение на форума и съвети, но един основен си стои като голям камък и не знам как да подходя. Става въпрос за хапане (което е нормално на нейната възраст - 3 месеца) и по-сериозното за оголване на зъбите при игра.

Нека уточня няколко неща:
1. Принцесата си ми е приела за водеща фигура - бъркам си в храната и в устата й (основно за да извадя някоя глупост) без никакви проблеми;
2. Няма проблем да я "тръшна" на една страна и да задържа - не шава;
3. Основно преди храна е най-послушното дете - изпълнява "Седни" даже още докато го мисля;
4. Отново преди храна няма проблеми с хапането и оголването на зъби.

Всъщност основния проблем е, че оголва горната си устна бърчейки нос. По форумите срещам различни мнения и ще съм благодарен за споделени мнения.

Най-лесно ще е да погледнете клипчето. Ситуацията на клипа е симулирана, с цел всичко да може да се види.

Линк -> http://www.youtube.com/watch?v=boU3G-i7vqI

Това й поведение се наблюдава при игра, основно след храна. Прави впечатление огромната й любов към ръцете ми, като средство за гризане, но защо показва и агресия оголвайки си зъбите - нормално ли е на тази възраст, доколко може да се толерира, как да се възпитава?

Ще съм благодарен за съвет, понеже съм пълен новобранец във възпитаването на принцеси ;)

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения: 851
Регистриран: нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение: София

Мнение от ana_crime » вт сеп 18, 2012 7:22 pm

Мойте съвети ги знаеш, ще помоля приятелите да помагат на Пламен, друго си е да събереш повече мнения ;)

Gryffindor
Потребител
Мнения: 564
Регистриран: вт май 26, 2009 3:59 pm
Местоположение: София

Мнение от Gryffindor » вт сеп 18, 2012 7:25 pm

Първо да кажа, че малката е прелестна !

Второ, не виждам аз да има проблем, това си е игра, която е доста провокативна и възбуждаща за кучето, и не би било нормално ако не оголва зъбите при такъв дразнител.

Ако все пак нещо те притеснява, ще говорим в неделя на училище, по-лесно и бързо ще се разберем, отколкото тук ;-)

Потребителски аватар
pekovi
Потребител
Мнения: 327
Регистриран: пон авг 17, 2009 10:32 pm

Мнение от pekovi » вт сеп 18, 2012 7:43 pm

Не мога да повярвам че сериозно си задавате въпроса . При такова провокативно поведение към кучето какво очаквате то да прави? 8) Мога да ви кажа че ако имахте котка и се държите по този начин щяхте да питате в котешкия форум защо котката ми ме дере с нокти. :)
Просто вие се закачате с кучето и то си играе с вас, съвсем нормално е да се зъби и да се опитва да хапе. Кучетата си играят по този начин и реагират на дразнене по този начин (мисля че все още не се е научила да лае добре иначе щеше и да ви лае).
Съветите ми са следните:
Започвайте играта когато вие искате , а не когато кучето дойде и започне да се закача (просто като започне да се закача игнорирайте малката за известно време докато се откаже и се успокои след което я викнете да си играете - идеята е кучето да се научи че не всичко се случва когато то поиска). Постарайте се когато си играете с кучето то да има мярка и да знае с каква сила да хапе . Задължително го научете на команда с която играта спира. Така кучето ще знае разликата между игра и нормално поведение. Разбира се всеки сам си обучава и възпитава кучето и не е задължително да приемате съветите които ви се дават.

ПП
Идете на училището и поговорете с хората там , и задължително като пуснат кучетата да играят се дръпнете на страна и гледайте внимателно как играят и общуват по между си.

Потребителски аватар
pkolev
Потребител
Мнения: 54
Регистриран: пет юли 08, 2011 3:52 pm
Местоположение: София, Младост 4
Контакти:

Мнение от pkolev » вт сеп 18, 2012 7:56 pm

Може би аз не обясних добре.
Клипът е симулиран от мен, тоест дразненията в него са нарочни. Такава игра НЯМАМЕ.

Проблема е, че понякога тя го прави (напоследък все по-често) когато се мачкаме, когато играем на кокал и прочие. И не е проблем самото хапане, а оголването на зъбките.

@Пекови, благодаря за съветите, всъщност на последните училища (три или четири) бях, макар и без Аря :) А за приемането на съветите - винаги са добре дошли.

Потребителски аватар
Dessi199
Потребител
Мнения: 475
Регистриран: пет яну 22, 2010 2:34 pm
Местоположение: Варна

Мнение от Dessi199 » вт сеп 18, 2012 9:13 pm

Аз не виждам нищо необичайно в поведението на малката принцеса. Тя си е бебе и играе, а е и куче - значи си показва зъбките. Единствено от вас зависи да и покажете, че не е това начина да се играе. Вярно, толкова е сладка, че трудно може да и се забрани нещо, но пък съм сигурна, че и също толкова умна :) Просто и покажете, че това не ви харесва и ще спре. Като си покаже зъбките спрете да играете - игнорирайте я. Много бързо ще разбере, че ако иска да играе с вас, трябва да е нежна :)

Джинджър
Потребител
Мнения: 64
Регистриран: съб сеп 01, 2012 11:16 pm

Мнение от Джинджър » вт сеп 18, 2012 9:16 pm

ana_crime написа:Мойте съвети ги знаеш, ще помоля приятелите да помагат на Пламен, друго си е да събереш повече мнения ;)
Тъй като и аз събирам мнения и опит, не спирам да ви чета- въпреки че не питам постоянно за да не ставам досадна, мога ли да те помоля Ани да разкажеш и на нас , тъй де един вид на глас да споделиш и твоето мнение.

Относно тази ситуация, мога да споделя че и при нас имаше подобен период от няколко дни, в който искрено се бях притеснила- ясно ви е, никой не иска кученцето му което ще стане голяяямо куче да е агресивно- имам две прелестни дъщери които по никакъв начин не го закачат и дразнят, толкова са добри в старанието си да не го притесняват, обаче той първо на тях се опита да ръмжи и оголва зъбки, после и на мен. И нас ни познава, ами когато започнем да се разхождаме?

Говорих с приятели, те както и мъжа ми твърдяха че не е агресивен- едно твъро слагане (преносно) на място с категоричното "не" на няколко пъти ще свърши работа. Не вярах, но стана!!! Както при ецата- пробва докъде как колко му е разрешено! За всичко останало при нас нещата стоят като при вас, pkolev. Няколко пъти моментално спиране на играта с твърдото "не" и се усещат милите наистина. Виж на два пъти го тръшнах когато ръмжеше по децата, но за отношенията към деца и хора съм безкомпромисна.
Яде послушно по команда (колкото и да е гладен), като м/у другото все повече увеличавам времето на задръжка, вече и виш пилотаж прилагам- правя се на разсеяна, че съм "забравила". Никакъв проблем да му бръкна в устата. Даже , не знам дали не му развалям психиката, но когато котката яде (слагам на двамата едновременно, но той е прахосмукачка, дето ако някой измисли такава на пазара ще забогатее мигновенно от "продукт за почистване за мигване време"), стои милия до нея и я гледа, но НЕ пипа храната и- разбира се чака удобен момент да се разсея и да забравя случайно да кажа НЕ. Изпълнителен е- в тоалетната НЕ влиза- стои на прага, гледа жално как котката сервира десерта, но не влиза (и колко гадно от моя страна да му го отнема като изчиствам веднага ) :lol:

Аз имам друг проблем , но все още чета и се уча как да се справя с една команда!( всъщност две) И съм решила във неделя да присъствам на училище, без него! Искам да се запозная с вас :) Надявам се да ме приемете!

PKOLEV, извинявай акосъм прекалила дразнещо с повечкото си писане! :oops:

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения: 851
Регистриран: нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение: София

Мнение от ana_crime » вт сеп 18, 2012 9:23 pm

За мен най-важното в отношенията с кучетата, особено бебета, е спокойствието. Те са невероятни психолози и малко да сме разбалансирани усещат и се възползват. За секунда са се разконцентрираме и действат. Редът вкъщи трябва да е железен, не може днес да се радваме на леко подгризване по време да игра, а утре да ни е кофти като захапва силно. Те винаги ще се пробват да се наложат, поне до годинка ситуацията често е на кантар.

И наистина всичко вкъщи трябва да става както и когато го искаме. И мен ме е боляло сърцето Рая да ми подмъцва да играем, а аз да се правя на много заета, но това е начинът да има мир, ред и дисциплина.

На училище ще получите ценни съвети, при упоритост и постоянство нещата лека полека се нареждат.

И както Ели обичаше да казва "Умно куче не значи послушно, значи, че може да ти скъса нервичките по 100 различни начина" :)

Джинджър
Потребител
Мнения: 64
Регистриран: съб сеп 01, 2012 11:16 pm

Мнение от Джинджър » вт сеп 18, 2012 9:29 pm

значи действам в правилна посока! :)

И аз така разсъждавам- не може днес да е позволено защото сме на кеф, а после не. Така направих и с едни чорапи- не и давам и това е. Сестра ми като ни бяха на гости- вика дай на бебето един стар чорап, не ти ли е жал, виж го какво е чаровно и му се играе. Попитах я как то ще знае разликата между този чорап и другия който си намери (вкъщи чорапите сами се разхождат, честно)

П.П пак се извинявам! Изчезвам- само ще чета, за да не разсейвам темата!

Потребителски аватар
joro9
Потребител
Мнения: 760
Регистриран: пет дек 12, 2008 11:20 pm
Местоположение: София - Люлин

Мнение от joro9 » ср сеп 19, 2012 2:35 pm

Аз също не виждам нищо притеснително. Това с оголването на зъбите би трябвало да е проблем, ако го прави когато и дадете забранителна команда и отказва да я изпълни. Свиквайте - оголването на зъбите е основен похват използван в играта. Като всяко бебе то възприема почти всичко като игра.Ако не ви е приятно - спирате и казвате НЕ . След време ще свикне да не оголва зъби на вас .
Изображение

Потребителски аватар
Danyna
Потребител
Мнения: 1293
Регистриран: ср май 07, 2008 1:31 pm
Местоположение: Plovdiv

Мнение от Danyna » ср сеп 19, 2012 4:55 pm

Извинете ме, но е толкова сладка, че на мен ми иде да и отхапя ухото :lol: Това, което показва клипчето е нищо повече от игра, колко трябва да продължи и как да завърши, това зависи само от вас :!:

Потребителски аватар
pkolev
Потребител
Мнения: 54
Регистриран: пет юли 08, 2011 3:52 pm
Местоположение: София, Младост 4
Контакти:

Мнение от pkolev » чет сеп 20, 2012 10:01 am

Благодаря на всички за отговорите и съветите. Определено са от полза. С нетърпение чакаме (основно аз) да започнем да излизаме навън. Даже обратното броене вече почна. 21 days to go!

Отговори