Проблем с разходките, непослушание и инатливост

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
rHathaway
Потребител
Мнения:2
Регистриран:вт юли 02, 2013 10:47 am
Местоположение:Sliven
Проблем с разходките, непослушание и инатливост

Мнение от rHathaway » вт дек 31, 2013 4:03 pm

Здравейте на всички, които са посетили темата! Казвам се Калина и съм от Сливен. Вкъщи от 8 месеца си имаме женски голдън на име Валъри. Проблемът, който се появи още от самото начало, който продължава досега и който е причината да искам помощ и съвет, са разходките. Когато излезем навън Вал никога не върви спокойно и нормално. Вечно се опъва, дърпа, инати и като цяло ходи там, където тя пожелае и дори няколко пъти си харесва някой човек на улицата и просто тръгва към него устремена. Това е голям проблем, който никой не може да превъзмогне с нея по никакъв начин. Пробвали сме със всякакви методи да я научим, дори се е стигало до крайности с леки шамари, когато е скачала на дете и го е плашила. Още по-голям проблем е, че вече е доста тежка и трудна за удържане. Това притеснява всички вкъщи, защото се редуваме да я разхождаме и се намираме в почти безизходна ситуация.. Благодаря предварително на тези, които са прочели темата и са дали мнение!

Потребителски аватар
Joana
Потребител
Мнения:1436
Регистриран:пет сеп 07, 2007 12:55 pm

Мнение от Joana » ср яну 01, 2014 12:43 pm

Здравейте и добре дошли!
Какво сте опитали до момента? Аз не съм привърженик на шамарите, не смятам че с тях се научава нещо, за това не съм изненадана, че и при вас не е дало резултат.
Колко дълги са ви разходките, как се държи момичето вкъщи?
Без допълнителни подробности на мен просто ми звучи, че кученцето му липсва дисциплина и че не ви приема за водач, съответно не ви слуша. За това и ви питам какво сте пробвали до момента, има ли други ситуации в които да не ви слуша?
I know tonight that there's an angel up on Heaven's highest hill
And no one there can hurt you baby, no one ever will

rHathaway
Потребител
Мнения:2
Регистриран:вт юли 02, 2013 10:47 am
Местоположение:Sliven

Мнение от rHathaway » съб яну 04, 2014 6:41 pm

Здравейте, разходките ни по принцип са 4, две от които са дълги за повече от половин-един час. Поведението като излезем навън е повече диво, игриво, а накрая когато тръгнем да се прибираме и е уморена чак тогава спира да се опъва и върви кротко до мен. Иначе, докато се разхождаме дори един гълъб може да й отвлече вниманието и да ме задърпа накъдето тя си пожелае. Вкъщи е долу-горе кротка, ако така мога да се изразя за все още малък и игрив голдън. Когато е време за игра, тя разбира. Научи се, кога трябва да играе и мога да кажа, че се съобразява с всички нас и свикна с режима ни. Единствения проблем вкъщи е, когато види познати хора на гости, било то баба и дядо (които вижда често) или някой непознат досега човек. Тогава настъпва голяма радост придружена със скачане и хапане на ръце и крака и като цяло започва да бяга и щурее като луда. С това се борим още от началото и за жалост не можем и до днес да я укротим в такава ситуация освен ако не я вържем. Навън е по същия начин, когато види познат за нея човек или било то просто някой, който се спре да говори с мен. Тя отново започва да му скача от радост и разбира се да се опъва много силно. Общо взето това са ни единствените проблеми. Иначе е много любвеобилна и послушна, когато сме вкъщи и обстановката е позната за нея и спокойна.

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » чет яну 16, 2014 8:10 pm

С нея работите ли по послушание- какви команди знае, яде ли под команда, качва ли се на дивана?
Ако я научите добре на команди като "ред" (ходене в крак с вас), можете да я разсейвате за известно време така навън (с лакомство под муцуната). Другото е като я видите превъзбудена, да я накарате да седне и да остане на място- и пак вкусна награда и радост.

Разбира се, всичко това може чак слд като знае добре командите, затова и започнах с този въпрос.

А като скача по някого нали знаете- силно НЕ и коляно напред, за да не може да скача. Можете да пробвате с ваши приятели като ги инструктирате и постепенно ще се отучи и от непознати.

Отговори