Страница 1 от 1

С куче на път

Публикувано: съб апр 21, 2007 9:55 am
от Peter_Topsi
Позволих си да копирам тази тема от

http://bglabrador.borda.ru/?1-1-0-00000 ... 1177140955
Много хора си задават тези въпроси и накрая се оказва, че сме забравили нещо :lol:

Какво ни е нужно, когато заминаваме с кучето си:

1.Повод, нашийник,медальон, намордник.

Лично аз винаги нося и резервен повод и нашийник всичко може да се случи, нещо да се скъса, да се загуби. Повода и нашийника са мнго важна част от екипировката на кучето. Медальона също е важен. На него трябва непремено да са гравирани данните на собственика. Когато се разхождаме сред природата кучето най-често е пуснато и съществува опасност да се изгуби. Случвало ни се е със щурака Лео, който от разходка в планината сам се прибра в хотела. Намордника е необходим, ако пътувате с влак или автобус.

2.Медикаменти, аптечка за кучето – противоалергична доза, неща за първа помощ, медикаменти, които кучето регулярно са необходими, пинсети за кърлежи,термометър, нещо против повръщане, ако кучето повръща в колата.

Противоалергичната доза ( една или две ) е много важно да присъства в аптечката на кучето.Ако не дай си боже се случи, ожилвание и се окаже, че кучето е алергично, трябва да се реагира светкавично. Когато си на непознато място няма как в мига да намериш ветеринар. Затова е добре да имаш под ръка противоалергичната доза. Тя се поставя подкожно – манипулация която може да извърши всеки в случай на нужда. За кучета , като Ашли, която е доказано алергична, противоалергичната доза трячва да ходи навсякъде с кучето. Нещата за първа помощ са обикновено риванол и кислородна вода, за рани, турникет, бинт, марли, антибиотична пудра. Дано не ви се налага и тези неща да използвате, но когато стана инцидента с Топси в Чачак се оказа, че ние нямаме дори чиста вода да почистим раната. Под регулярно небходими медикаменти имам придвид, такива, които често ви се налага да използвате. Например при Баркли винаги сред природата се възпаляват лапите – долу между пръстите. С нас винаги си пътува Блкобатола, с който това възпаление много бързо минава.

3.Панички за вода и храна.

Паничката за храна оже и да е прибрана на дълбоко в куфара, понеже по време на пътуването не е препоръчително да се яде. Но паничката за водата трябва да е на удобно и достъпно за вас място. Колкото по-дълго е пътуването, толкова повече пъти се налага кучето да пие вода. Особено, ако се пътува в жешко слънчево време.

4.Храна – достатъчно за целия престой.

Обикновено нямате информация дали на мястото, където отивате има от същата храна, която кучето яде или дали въобще има зоомагазин с каквато и да било храна. Вземете си от вкъщи достатъчно за целия престой та и от горе, понеже, може да решите да останете още н някой друг ден.

5.Тоалетни принадлежности –гребен, нокторезачка, хавлиена кърпа.

Гребен ще ви е необходим на 100 %, особено ако отивате някъде, където кучето ще плува. Водата стимулира падането на козината. Нокторезачката ще ви трябва само в случай, че оставате за дълго на друго място. Хавлиената кърпа е добре да ви е под ръка. Може да се случи, вашия глупчо да се измокри в крайно неподходящо време – например много студено. Трябва да има с какво да го подсушите. Също, когато миете лапите след разходка ще трябва да ги посушавате.

6. Пликчета за почистване след кучето.

Дори и по принцип до ни чистите след кучето си, по време на пътуването трябва да имате пликчета. Не знаете на какво място ще скимне на вашия любимец да се изходи, а не е редно просто да е направите на разсеяни.

7 Няколко играчки и постелка, където ще спи кучето.

Постелката трябва да е чиста, но все пак позната на вашето куче.нещо на което е спал и преди това, за да го почувства, като част от дома. Играчките също да са му любими .

8 Снимки в случай, че кучето се изгуби

Надявам се да не ви се налага да разлепвате обяви, но всичко се случва, а когато се случи, започвате да описвате кучето си, като един такъв ... по-добре е да имате снимки.

9 Ветеринарен паспорт – чип, ваксини, външно обезпаразитяване.

Ветеринарния паспорт е документа за самоличност на кучето, добре е да е винаги с вас. Преди да тръгнете на път проверете дали не е време за поставяне на годишната ваксина, ако сте я забравили, поставете я поне 10 дни преди пътуването. Не забравяйте да обезпаразитите външно, особено ако ще пътувате сред природата.