Кожни проблеми при голдъните

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
Потребителски аватар
hera
Потребител
Мнения:85
Регистриран:вт юли 10, 2007 9:57 pm
Местоположение:Sofia

Мнение от hera » чет юли 26, 2007 2:25 pm

Благодаря на Sami i Yani за съдействието. :wink:

Grimma
Потребител
Мнения:11
Регистриран:вт фев 21, 2012 6:23 pm
Местоположение:Варна

Проблем с гъбички

Мнение от Grimma » ср фев 22, 2012 3:17 pm

Здравейте! Нашият Оскар е на 2 месеца и половина и още преди да ни го донесат се беше изгорил на лампата, с която са го отоплявали като бебе. В раничките са попаднали спори и се развиха гъбички. Преди да се усетим какво се случва малкият от чесане (чрез хапане) си направи цялата опашка на рани - буквално за 2 дни. Заведохме го на ветеринар, сложихме ограничителна яка да спре да се наранява, мажем го с мехлеми, раничките зарастнаха почти и коричките паднаха. Сега цялата му опашка е гола и не знам дали гъбичките все пак не продължават да се разпространяват. Та, след толкова обяснения, искам да попитам - има ли нпкой, на когото са му се случвали такива неволи и ако не се преборим с мехлеми, какво правим? Разбрах нещо за инжекция, но не е ли опасно при положение, че е толкова малък? И има ли опасност опашката да си остане така гола заради гъбичките и нахапаното? Мнохо съм притеснена, ще се радвам да получа отговор :?

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения:2134
Регистриран:нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение:София

Мнение от eli i maxi » ср фев 22, 2012 3:30 pm

Гъбичките се доказват само и единствено с взимането и излседване на кожна проба, ако това не е направено, то вие мажете нещо с някакъв мехлем, който не само че може да не помогне, но може и да навреди.

Относно ваксините, има много противоречиви мнения. Те обаче се поставят само при доказана микроспория, не действат на останалите видове гъбички - тук пак ще повторя, че е необходимо да се вземе кожна проба.

Действието на ваксината не е лечебно или превантивно, тя просто повишава локалния имунитет на кожата, нещо което може да постигнете и без нея.

Това, което аз правя при такова случай е даването на хомеопатични имуностимулиращи препарати, но задължително след консултация с ветеринарен лекар.

Изискайте от ветеринаря си да направи кожна проба, ако откаже сменете го. В момента не лекувате животното си, а си правите опити с него.


П.С. Голяма част от противогъбичните препарати са много силни и не щадящи другите системи и органи в организма!

Grimma
Потребител
Мнения:11
Регистриран:вт фев 21, 2012 6:23 pm
Местоположение:Варна

Мнение от Grimma » ср фев 22, 2012 3:39 pm

Ветеринарят му взе кожна проба и установи гъбички. После ни даде 3 вида мазила - едно да размекне коричката и други 2, които се нанасят след това и имат антимикотичен и антибактериален ефект. Sега кожата заздравява, но в момента, в който му махнем дори за малко яката пак си погва опашката и започва да се хапе и разкървавява :S

Заключена