Страница 1 от 2

Кучетата и снегът!

Публикувано: вт дек 14, 2010 2:20 pm
от mi6eto_i_ashley
Исках само да ви припомня, да държите кучетата си под по-голям контрол, коагато се разхождате по току-що падналия сняг. Поради това, че снегът е "изтрил" маркировката, кучетата не се ориянтират добре къде е тротоарът и къде е улицата, къде е тревната площ за пишкане и т.н., и лесно могат да изкочат на улицата докато играят без повод!
Яденето на сняг може да предизвика повръщане, а ледът под пухкавия сняг- често порязване на меката част на лапите.
Тъй като Голдъните имат ципа между пръстите, там се намират и едни пухкави и гъсти косми, които събират снега на топка и кучето може да откаже да ходи, поради замръзали лапи и неудобството от топката сняг, която "държи" в лапите си. Редовно преглеждайте лапите, докато тича из снежните преспи. Можете преди разходка да намажете лапите със свинска мас, за да не задържат толкова много сняг.

Публикувано: вт дек 14, 2010 2:45 pm
от veli777
Много полезна информация! Благодаря ти, Мише! Сега ще сме подготвени за снега, който засега ни подминава във Варна :)

П.С. Обърках имената :oops:

Публикувано: вт дек 14, 2010 3:10 pm
от marina kojuharova
Наистина,много полезна информация.Сутринта на разходка моят дивак яде сняг.И миналата година понякога ядеше,но мислех,че сега е попораснал.. :oops: :oops: :lol: Иначе с ядене на боклуци проблеми нямаме..Та мисълта ми е,как да го отуча,той за секунди го изяжда.И това само до еднократно повръщане ли може да доведе,или до по-сериозни работи?

Публикувано: вт дек 14, 2010 3:19 pm
от mi6eto_i_ashley
Повръщането малко шашка, за това го споменах... принципно става до няколко минути след "хапването", но не и много след това. Не води до други проблеми до колкото знам... все пак е само сняг, ако не е прибавено нещо друго покрай снега. Много бъдете наблюдателни, доста са изобретателни. :wink:

Публикувано: вт дек 14, 2010 3:21 pm
от vesi_burt
А какво ще кажете за лежането в снега - Бърт просто ляга по гръб и не ще да мърда от снега - имам чуство, че заспива от удоволствие :shock:

Публикувано: вт дек 14, 2010 3:31 pm
от mi6eto_i_ashley
Това вече са поведенческите проблеми, които не са животозастрашаващи :lol: Кучетата обичат много снега и обичат да тичат и лежат от удоволствие. За това казвам да бъдете внимателни- при падането на снега, ушите на кучетата все едно са пълни със сняг- никое не слуша :lol:

Публикувано: пон дек 20, 2010 10:06 pm
от tonsan
Абсолютна лудост беше на снега последните 2 дена, нашият бандито ровеше тунели в снега като къртица. :)

Публикувано: ср дек 29, 2010 4:34 pm
от Gryffindor
Темата със снега и студа е пак актуална, и затова ще споделя малко опит.

Въпреки че снега и студа се отразяват много позитивно върху настроението на кучетата ни, те имат и някои дребни негативни последици.
Например порязването или цепването на лапите. По мои наблюдения е по-добре в студените периоди да не се подстригват много лапите, защото козинката все пак предпазва от наранявания, въпреки че така пък се събира повече сняг.
Освен това е добре да се мажат лапичките с нещо - като се почне от свинска мас, гъша мас, дефламол, пантенол, разни кремове като Бочко, чочко и т.н., и се стигне до специалните кремове за кучешки лапи.
Аз съм ползвал следните два крема:
Възстановяващ и предпазващ балсам Dermoscent Bio Balm, както и
Кераторегулиращ крем за лапи Pro-Pad на Candioli
Изображение

Много съм доволен от този крем, обаче... всички гореизброени средства за мазане на лапи на практика се оказват и идеални средства за омазване на подовете вкъщи. Чудните мазни стъпчици, в комбинация с перманентния космопад, мен лично ме е довеждало до отчаяние при опитите да се почисти у нас.

И затова тази зима минахме на спрейове за лапи. И съм супер доволен. Ние ползваме Защитен лосион за лапи на Armonie Naturali:
Изображение

Напръскваме лапите, и като полежи кучето няколко минути, лосиона попива/изсъхва, и няма мазни следи по пода после.

А сега искам да споделя и няколко открития, които доста улесниха моя живот в ролята на разхождащ куче в студа и леда. На всеки му е ясно, че в студеното време трябва да се облече добре за разходка, както и че най-доброто средство срещу премръзване е интензивната игра с кучето, особено тичане и дърпане на въже или играчка. Да де, ама в този лед, като човек не може да си стои на краката, камоли да хукне ...
Докато съвсем случайно в "Бриколаж" попаднах на следното нещо - ледоходки за сняг и лед !
Изображение
Биха били съвършени, ако имаха шипове и на петите, но дори и така вършат супер работа. Отново ходя като нормален човек, а не ситня като гейша.

Другото ми откритие е една на пръв поглед смешна джаджа, ама също върши работа. Уж ръкавици, уж ходене, тичане, ама все се случва на човек да му замръзнат ръцете. И намерих тези "Топли ръце":
Изображение
За да си спестя обясненията, ще цитирам какво пише в рекламата на това чудо:
"Представяме ви едно от най-новите достижения на съвременната химия. Пакетчетата са пълни с прозрачна течност. В нея плува малка метална пластинка. Когато щракнете с пластинката, течността вътре се втвърдява и след 5 секунди започва да отделя енергия.
Пакетчето се затопля до 54° C и остава топло до 45 минути. Мушнете по едно такова пакетче в джоба си, докато разхождате кучето, когато сте на ски, на зимен риболов или просто чакате на спирката вечно закъсняващия автобус.
Когато накрая енергията в пакетчетата свърши, те трябва да се поставят във вряща вода за около 15 минути, където възвръщат състоянието си на свръхохладеност, като същевременно акумулират в себе си енергия за следващото затопляне. Процесът може да се повтаря стотици пъти."

Едно такова нещо струва 6 лева, и не топли чак 45 минути, а около 20-30, но пак е достатъчно.

Та това е моят опит в улесняването на живота на кучето и разхождащия кучето при зимни условия :-)

Публикувано: ср дек 29, 2010 7:40 pm
от Golden Maxxi
От къде намерихте тези "топли ръце", че сериозно се нуждая от нещо такова?
С ръкавици съм, като все едно с отрязани пръсти, така, че ще се радвам на малко топлина в джобовете и да не се налага да се "размразявам" гушкайки кучо!

Публикувано: ср дек 29, 2010 8:05 pm
от Lenard
http://www.bezpanika.com/index.php?opti ... Itemid=134

На много места ги има

Публикувано: чет фев 02, 2012 2:42 am
от magdalena
Имам проблем!
Когато се разхождаме кучетата започват да куцат и да лягат по земята, защото не искат да вървят. До скоро мислех, че това е защото лапите им замръзват, но вече не вървим по снега, а те продължават да го правят. Имам теория, че това е заради солта, хвърляна по улиците и тротоарите. Някой от вас сблъсквал ли се е с такъв проблем и има ли решение ? :roll:

Публикувано: чет фев 02, 2012 7:57 am
от marin4eto_50
И при нас го има това. През 1-2 минути спира и вдига някоя от лапичките във въздуха. В повечето случаи няма събран сняг и ми е странно на какво се дължи. Може би и на тях им е студено?

Публикувано: чет фев 02, 2012 8:34 am
от ana_crime
И на нас ни се случва, най-лесното решение е да намалите разходките, нищо няма да им стане 1-2 седмици на облекчен режим. Аз се бях замислила по едно време за кучешки обувки, като тези на работещите хъскита, но май тази година ще пропуснем.

Публикувано: чет фев 02, 2012 9:47 am
от KraaaS
При нас на поляната си е от снега. Когато не искам да му чистя лапите, го карам да бяга, скача, нещо да се занимава и после той забравя че има някакъв проблем с лапите...

Публикувано: чет фев 02, 2012 9:53 am
от ana_crime
Попитах Гери с Джек за някакви подходящи обувки и тя ми прати този сайт:

http://www.manmat.bg/manmat.bg-%D0%B0%D ... B5-comfort

Друг е въпросът до колко са удобни тези обувки и дали кучето ще ги приеме.
Има интересни неща, включително за разни спортове с кучета - каникрос, байкджоринг и скиджоринг.