Очи на четири лапи и клубът

Важни теми и въпроси свързани с клуба
Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm
Очи на четири лапи и клубът

Мнение от korneliq » чет авг 01, 2013 11:31 am

Здравейте, не знам дали темата е за този раздел и дали ще ме подкрепите, но нищо не пречи да опитам.

Темата е подтикната от дискусия, на която попаднах във фейсбук между член на клуба с 4 голдъна, граждани и фондацията "Очи на 4 лапи".

Оказа се, че "Очи на 4 лапи" НЕ работи с родословни кучета, основна причина доколкото тазбрах е липса на средства. Чудех се дали не може да измислим начин да ги подкрепим. На всички ни е ясно, че с родословни кученца шансовете да стане спокойно, уверено куче с всички качества за водач са по-големи. Сега много от кучетата отпадат от програмата, защото са много плахи или агресивни. Повечето от "нашите" кучета не са такива и са идеални за водачи.

Как да стане връзката между клуба и фондацията- варианти много. Въпросът е, че едва ли ще има "финансова изгода" за клуба (освен реклама например), т.е. трябва да има готовност (от членовете и ръководството) това да стане безвъздмездно.

Като за начало ми идва наум клубът да дарява при възможност на фондацията някое от женските кученца, които не намират веднага дом. Т.е. да има уговорка с развъдника и да го подарява на фондацията. Разбира се, като проверим в какви условия ще живее- предполагам ще живее в приемен дом първата година, ще взима участие в тренировките навън, ще се развъди не повече от 2 пъти и след това ще стане куче-водач.


Мисля, че доста хора, пишещи/четящи тук (без значение членове на клуба или не) биха се включили с финансова и всякаква подкрепа. Аз лично бих участвала в някаква компенсация за развъдника, който ще предостави кученцето. А много хора (вкл. и аз, ако не кастрираме) биха дали мъжкия си за разплод с родословна женска от фондацията, отново безвъздмездно.

Може и да греша и само аз да имам желание за подпомагане на инициативата, но ще ми е интересно други потребители да споделят какво мислят и какви идеи имат и най-вече ръководството да каже дали смятат подобна идея за добра.

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения:851
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение:София

Мнение от ana_crime » чет авг 01, 2013 12:17 pm

Повечето развъдници с удоволствие биха предоставили подходящо за обучение във фондацията бебе. Не мисля и че някой би търсил финансова изгода. За съжаление обаче знам каква е успеваемостта на програмата им, при липса на добри кандидати за приемни стопани първата година изначално обучението се саботира. Отделно ако фондацията има желание да работи с отделните развъдници, смятам че трябва да поемат инициативата, да ни се дадат извесни гаранции как ще се гледа бебето, какво ще се случи с него, ако не се окаже подходящо за куче-водач. Защото доста от "скъсаните" им по една или друга причина кучета, веднага влизат в разплод. Което е доста кофти, в крайна сметка характер се унаследява.

Все пак не искам да изглежда, че съм против, просто искам, ако някога дам бебче там да съм 100% сигурна, че ще му се даде максимален шанс да стане куче-водач и че няма да се експлоатира, ако не стане.

Това би била добра тема за обсъждане на Общо събрание, но в крайна сметка по толкова деликатен въпрос всеки решава сам за себе си и наистина не знам каква точно би била ролята на клуба в случая.

Интересно ще ми е да чуя мнението на хора участвали в програмата, на приемни стопани, а до колкото имам спомени има родословни бебета поверени на фондацията.

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » чет авг 01, 2013 12:46 pm

ana_crime написа: За съжаление обаче знам каква е успеваемостта на програмата им, при липса на добри кандидати за приемни стопани първата година изначално обучението се саботира.
Ами може би оттук трябва да започнем- да разпространим информация и може някой от форума, отгледал и обучил успешно голдън, да се заинтересува да стане приемен стопанин.

Аз лично проверих въпроса днес, в момента имат свободно женско лабрадорче на 2.5 месеца, което търси приемен дом за обучение. Мога да дам и телефон, ако някой се интересува. За съжаление ние сме с мъжко куче и не можем да гледаме женско, плюс това още не сме го решили на 100%, но сериозно ще си помисля за следващото им кучило.

Разбира се, ангажиментът е сериозен и не се взима лесно такова решение, но би било страхотно, ако някой от форума се реши- повечето можем да се справим доста добре с обучението, предполагам.

Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Мнения:3198
Регистриран:ср ное 09, 2005 4:38 am
Местоположение:Бургас/София

Мнение от Красен » пет авг 02, 2013 9:13 am

Да кажа и аз няколко думи по въпроса. Преди няколко години член на клуба пожела да подари на фондацията кученце от собствено кучило за обучение на куче-водач. Беше му отказано с мотива, че фондацията вече има собствена "развъдна" програма от голдъни и лабрадори и не приемат външни кучета. Е, вярно, тогава Мобилтел все още ги спонсорираше, сигурно нямаха нужда от дарения, но като ти откажат веднъж, чувството не е много приятно... Явно програмата им е претърпяла провал, щом пак са склонни да приемат кученца.

Клубът може да работи с тях без проблеми, но не може да им обещае кученца, тъй като това вече си е решение на всеки развъдник. Ако имат желание да си поговорим - аз съм насреща.

Заключена