Страница 1 от 1

Проблем с издаването на родословие...

Публикувано: нед ное 11, 2007 2:50 pm
от Joana
Ситуацията е следната:
Когато купувах Рей беше след като кученцето ми беше умряло и дори не се сетихме да питаме за родословие,ветеринарът го видя,каза че кучето е здраво, че е golden retriever и ние дори за секунда не се замислихме,че не сме получили никакви документи-като изключим паспорта разбира се!
и сега аз разбирам,че всъщност това листче е много важно ,а ние го нямаме,но се оказа,че майката няма издадено, собственичката ми обясни,че тя има родословието на бащата,и на бабата на Рей откъм майчина линия,но не е издала на майката,защото било скъпо-700 лв според нейните думи... ще ми прати всички документи с които разполага,а аз ще си блъскам главата в опити да разбера дали имам някакъв минимален шанс да взема родословие на кучето си!
Кажете ми какво мислите,толкова ли струва издаването на едно родословие,може ли аз да издам родословие на майката ,за да мога да взема и на Рей и от какви документи точно имам нужда...веднага щом получа нещата,които ми е обещала въпросната жена ще ви кажа с какво разполагам...

Публикувано: нед ное 11, 2007 6:29 pm
от vlads
Все по-често се сблъскваме с подобни проблеми, та може ли някой да обясни целия процес на издаване на родословие - кой го издава, въз основа на какви документи се издава, каква е таксата, как се проверява родословие издадено от чужбина, каква е процедурата за признаване на такова родословие от българските киноложки организации и т.н.? Наистина ще съм много благодарен, ако някой подробно обясни всичко!

Публикувано: нед ное 11, 2007 6:36 pm
от vlads
Хмм, вярно, че вече има подобна тема, която отговаря на доста от въпросите ми: http://bulgoldens.com/forum/viewtopic.php?t=236 , но все пак, като собственик на женско куче бих искал да знам каква е процедурата за издаване на родословие и какви са таксите, може и да ми наложи някога ... :wink:

Публикувано: нед ное 11, 2007 7:53 pm
от lgdani
В темата http://bulgoldens.com/forum/viewtopic.php?t=146 можете да намерите още малко информация, но се страхувам, че сте си взели куче на което няма да можете да извадите родословие. Не съм експерт, но това което съм чела във форума ме навежда на тази мисъл. Искрено се надявам да не съм права и ви желая успех Изображение

Публикувано: пон ное 12, 2007 9:42 am
от Красен
Освен темите във форума, не е лошо да поглеждате и документите, които се намират на главната страница: http://bulgoldens.com.

Всичко за развъждането и издаване на родословия можете да прочетете тук: http://bulgoldens.com/index.php?page=3.

До Джоана

Публикувано: вт ное 13, 2007 1:32 pm
от Stoilov
По въпроса за издаването на родословия. Аз също се блъскам с този проблем за моето куче. С помощта на клуба (страшно ви благодаря!) успях да открия развъдника в Сърбия. Човекът се оказа любезен и след няколко телефонни разговора пое ангажимента да ми издаде местно родословие по номера, който е татуиран на ухото на кучето. На основание на това родословие Сръбската федерация (или каквото там се води) щяла да издаде експортно родословие. Според развъдчика това струва около 50 евро. В сайта на сърбите всъщност са посочени точни цени, но не ги помня наизуст. Засега съм се обърнал с мейл директно до сръбскиата федерация с молба да проверят дали вече не са издавали родословие на моето куче (по номера на ухото) и името на развъдчика. Засега нямам отговор и скоро ще им пусна и факс.

Публикувано: вт ное 13, 2007 7:06 pm
от vlads
Браво, много се радвам за вас, дано скоро да ви издадат родословието! След като се получи такова експортно родословие трябва ли то да се завери тук в България?

Публикувано: ср ное 14, 2007 6:22 am
от stefani
Аз и Йоанка си взехме кучетата от една и съща собственичка,но в различни дни.Радоста ми беше голяма защтото това ми беше подаръка за Рожденя ден.И забравих да поискам рoдословие-имам само паспорт.Понеже кучето на Йоанка и мойто са бртчета аз имам сащя проблем с рoдословието.

Публикувано: ср ное 14, 2007 9:46 am
от Красен
stefani, грешката е, че не сте проверили предварително дали малките (ще) имат родословия. Ако имат издадени, "развъдчикът" е трябвало да ги предостави при взимането на кучето, или изрично да обясни, че ще ги получите по-късно.

Силно се съмнявам, че щом тя не е повдигнала изобщо въпроса, малките (ще) имат изобщо родословия. Разбираемо е, че под силната емоция от самото взимане на кучето вие сте забравили да попитате, но това не променя нещата. От друга страна, все пак предполагам, че и ти и Йоана сте си взели кучетата най-вече за приятелчета, а не с цел развъждане, нали? и аз съм минал по този път, и аз съм се оказвал във вашето положение.

И едно уточнение - родословната справка се издава на куче, на което не може да бъде издадено нормално родословие, но са спазили всички изисквания за развъждане на БГРК - изследвания за ТД и очи, 2 отлични оценки, тест за бруцелоза и прочие. НЕ се издава такава справка за куче, което е взето от неуточнена връзка, за която никой не може да докаже с документи, че е по правилника.

Публикувано: ср ное 14, 2007 3:23 pm
от Joana
Благодаря за отговорите на всички!Напълно осъзнавам, че грешката си е моя-трябвало е да питам и да се позаинтересувам!Няма да настъпи края на живота ми понеже Рей си няма родословие ... за мен той си остава най-хубавото голдънче :roll: ! Е бебета няма да имаме, при положение, че не знаем дали има някакви наследствени заболявания, а и не мога да карам и други хора да изпадат в моята ситуация :!: :!: :!:

Публикувано: ср ное 14, 2007 4:08 pm
от Красен
Браво, Йоана - правилно разсъждаваш! Поздравления!!!

Публикувано: вт ное 25, 2008 11:08 pm
от galinastanilova
аз искам да попитам в тази тема,колко е нормалната цена за изваждане на родословие на кучето? И освен това как може да си сигурен че родословието не е фалшификат например?

Публикувано: ср ное 26, 2008 11:46 am
от Красен
Цена за издаване на родословието в България по принцип няма. Ако кучето е "развъдено" по правилата, и клубът по порода е издал родословието - то същото би трябвало да се включва в цената, която се иска за палето. Ако говорим за внос от чужбина, националните или т.нар. "вътрешни" родословия също са безплатни. Пари може да се искат единствено за "експортните" такива, като за различната държава цената е различна. В Унгария, например, цената на експортно родословие е 50 евро, в Сърбия 25 (ако не бъркам) и т.н.

Дали родословието е фалшиво... тук е малко по-трудно. Самият аз притежавам експортно родословие за моето куче, което е на оригинална бланка с подпис и печат и все пак е фалшификат. Ако обаче кучетата се взимат от кучила от регламентирани клубни връзки (говоря за България), то тогава шансът да се получи фалшификат е почти равен на нула. За кучета, купени от зоомагазин, борса, посредник и прочие - гаранция няма.

Публикувано: ср ное 26, 2008 11:51 am
от Valia & Kara
Аз отговорих на тези въпроси в другата тема...

Публикувано: ср ное 26, 2008 11:53 am
от Красен
Нищо, не пречи. 8)