Страница 1 от 1

История на породата ГР в България?

Публикувано: пон дек 03, 2007 10:09 pm
от Valia & Kara
Интересно ми е кога са внесени първите голдън ретривъри в България, от коя страна са внесени...дали от някъде може да се получи такава информация?В БРФК, дали я имат и дали всеки има достъп до нея? :?:

Публикувано: вт дек 04, 2007 9:28 am
от Красен
Веднъж бях помолен да напиша история на породата в България, и криво-ляво успях да събера някакви данни - ставаше въпрос за поредното издание на "GOLDEN RETRIEVER 4TH BOOK OF CHAMPIONS" на г-жа Valerie Foss. Имаше обаче доста "дупки" в информацията.

Мисля, че Ива има доста данни, както и доста други хора. Досега обаче не е правен класифициран подбор и проучване, или поне аз не знам. Добре е, който има желание, да помогне за съставянето на една такава статия. Аз ще помагам с това, което имам събрано, естествено.

Съмнявам се, че в БРФК имат събрана история на породата. Може би могат да ни кажат кое е първото регистрирано куче в племенната книга, но надали могат да помогнат с кой знае каква информация. Но ще проверя.

P.S. Валя, четеш ми мислите 8) . В неделя разглеждах книгата за далматините в България и си мислех, че е добре да напишем и "нашата" история.

Публикувано: вт дек 04, 2007 12:59 pm
от Valia & Kara
Ей, супер! Значи, поне има желание да се направи нещо подобно.
А текста за г-жа Valerie Foss пазиш ли го? Може ли да го сложиш тук?
Аз може да отскоча до БРФК, като имам време, за да проверя какво имат там. Мисля, че далматините имат най-добрата база данни за развитието на тяхната порода в България.

Публикувано: вт дек 04, 2007 1:15 pm
от Красен
Сигурно го пазя някъде, но не мисля, че мога просто да го "плесна" тук. Предпочитам да го използвам за база на ново проучване, защото сигурно има доста неточности.