Преди да вземете куче - ПРОЧЕТИ!

Всичко свързано с развъдната дейност на клуба. Правилници, кучила, съвети...
Valia & Kara
Потребител
Мнения:3047
Регистриран:съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение:София
Контакти:
Преди да вземете куче - ПРОЧЕТИ!

Мнение от Valia & Kara » пет юни 20, 2008 5:28 pm

freya написа:Отдавна искам да засегна една тема.
Доста често чета във форума, как бъдещи собственици очакват и искат своите кученца.
Как се вълнуват и си представят съжителството с тях.
Всеки от нас е минал по този път.
Всеки от нас не е спал с мисълта, че утре за първи път ще гушне косматия си приятел, с който му предстои да прекара значителна част от живота си.

Даваме ли си обаче винаги пълна сметка какво предприемаме? Каква отговорност е това и какви задължения произтичат от него.
Бих искал поне веднъж да спомена някои опасения, които възникнаха от видяното през тази година.
Нямам предвид никого, не искам дори неволно да засегна никого, просто споменавам неща, които съм видял и установил от собствен опит и наблюдения и ги споделям само като Тема за размисъл и преценка на собствената готовност за това важно решение - да си вземеш малко кученце. Много моля, не ми отговаряйте, защото не съм имал нищо и никого предвид, просто преценете нещата за себе си.
Ето някои предварителни представи, които повечето от нас създават във въображението си:
Първа идилична картина: Детето да израсне с кучето. Звучи чудесно и сигурно в много от случаите става именно така, но.....
...., но все пак детето си е дете и в неговото въображение кучето често е подвижна пухкава играчка. Вдигаш го, мачкаш го, изпускаш го по пода, сърдиш му се, че не изпълнява разбираеми само за теб команди. Момченцата например, често проявяват желание да се борят и "бият" с кученцата (нали са момченца все пак!), което в зависимост от характера, преминава понякога в откровено жестоки удари и ритници. Лека полека кучето започва да изглежда в очите на детето "тъпо и гадно", то губи интерес към него, като дори ревнува големите, че вече поделят вниманието си върху него и кучето, а не само върху него. Започва умишлено да го тормози. Опитът на родителите да вразумят детето, пък в много случаи води до различни мнения и обтегнати отношения в семейството, което се пренася и върху животното. В доста случаи се взема решение, че са "сгрешили" и кученцето се дава другаде за добро или за лошо защото "не могат да го гледат повече", а в много други просто вече не му обръщат внимание и остава само едно нещастно досадно задължение. А то милото въобще не е виновно.
Друга представа в очите на бъдещите собственици - идиличната картина на разхождащите се стопани и щастливото им куче по зелена морава. Всички ви се радват и гордо продължавате нататък.
Какво става на практика - преди да стигнем до зелената ливада се минава в опустошителен период, през който кученцето ака и пишка в къщи, създава "аромат" в жилището, прави бели на воля. Все пак стискаме зъби и преминаваме този период. (Някои обаче така и не го преминават, а просто "дават" това непоносимо цапащо същество на други хора и се отказват.)
Нейсе, най-после стигаме до зелената ливада от представите ни.... обаче тя се оказва, през доста голяма част от годината, кална и неприветлива, (ако въобще я има тази ливада и каквото и да е разрешено място за разходка в бързо застрояващия се град), косматото се цапа като за световно, а отгоре на всичко трябва да се разхожда като минимум 365 х 2 пъти в годината.
Събота, неделя, по тъмно и светло, вали, гърми, духа, вее, бързате за работа, имате гости, болни сте, не сте на кеф - няма значение, кучето си иска (обикновено най-много си иска рано сутрин, точно когато най ви се спи) и заслужава разходката. Пускането в двора "само да си се разхожда" е палиативно, мързеливо решение и въобще не замества истинската разходка.
Когато се разхождате пък друг проблем-пълно е с озлобени, навъсени хора, които с яростен глас ви заповядват да :evil:"мани я тази гад, че ще я пребия", последвано от лични квалификации по ваш адрес и пожелания към роднини от женски пол. А те, нашата порода са любвеобилни и любопитни, очакват всеки да ги обича, ходят да се галят, и закачат.
На този етап установявате, че така щедро декларираната готовност от всички членове на семейството да споделят грижите и разходките на кучето, всъщност се падат само на вас, чувствате се разочаровани и ядосани. :x .....
.....Няма да продължавам повече, защото ще излезе, че ви отказвам. Няма такова нещо. Както писа веднъж Пепи - ние кучкарите сме странна порода хора и сме готови на почти всичко, за да обичаме и общуваме с косматите си приятели, защото щастието от това общуване не може да се сравни със следите от кални лапи върху килима.

С две думи, човек трябва да си дава сметка каква отговорност поема, колко важно е това решение и да бъде подготвен.
А за щастливите моменти и радостите от общуването с косматото сърчице - едва ли мога да добавя нещо повече от написаното във форума.
Фрея-Белята

Valia & Kara
Потребител
Мнения:3047
Регистриран:съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение:София
Контакти:

Мнение от Valia & Kara » пет юни 20, 2008 5:36 pm

Обмисляте да си вземете Голдън Ретривър за домашен любимец?
13 причини да НЕ вземете Голдън Ретривър

Търсите си куче, което да е само „дворно” – Част от това, което прави Голдъна „златен” е неговия привързан, обичащ хората характер. Този отличителен породен белег ги прави МНОГО нещастни, когато не получават достатъчно количество внимание от вас. Голдън, който е ограничен само в задния двор, може да стане разрушителен и ШУМЕН. Това е същото като да оставите децата си сами почти през цялото време, докато не достигнат зрелостта си. Дивото дете, които си представяте е подобно на това да оставите Голдъна си сам толкова дълго време. Ако не възнамерявате кучето ви да стане част от семейството ви – Голдънът не е породата за вас!

Не обичате косми навсякъде – Голдъните си сменят козината 2 пъти в годината по 6 месеца. Ако имате проблем с това Голдънския мъх да стане част от вашите храна или обичате да се обличате в черно – това е не породата за вас! Голдъните изискват ежедневна грижа, който да поддържа кожата и козината им в добро състояние. Вие лесно може да се научите да го правите сами или да изберете някой, който да го прави професионално, но трябва да сте подготвени да отделяте време за тази грижа за кучето ви.

Нямате чувство за хумор – Голдъните са родени да измислят лудории. Ако не виждате нищо смешно в това да се събуждате до студена, лигава тенис топка до лицето си или в това да се будите в 2 посред нощ, защото кученцето ви смята този час за идеален за игра – вероятно друга порода или по-възрастно куче е подходящо за вас.

Луди сте на тема чистота – Кални лапи, нос, който оставя следи на всеки прозорец в къщата или колата ви, а споменах ли за козината? Достатъчно казах…Ако не може да сте спокойни и да му се насладите, както вие така и кучето ви ще сте нещастни.

• Залепени сте за канапето си и се надявате, че и кучето ви ще е съгласно да ви прави компания там
– Голдъните са ловни кучета и са селекционирани да носят дивеч цял ден. Те се нуждаят от редовни занимания, особено когато растат, и ако ги лишите от това,те ще се превърнат разрушители и ще са нещастни. Ако най-дългата ви разходка пред последните месеци е била от канапето до леглото ви – може би не толкова активна порода ще съответства на нуждите ви?

Обичате всичко да стои точно там, където сте го оставили – Фамилията на Голдъните е „Ретривър”, което произлиза от латински и означава „ Да сложим ВСИЧКО, в устата си и да танцуваме около вас”! Инстинктът да донася ТРЯБВА да е част от характера на всеки Голдън, затова ако силно възразявате срещу появата на кучето си, гордо разнасящо бельото ви пред другите – предлагаме да продължите да търсете перфектната порода за вас.

Вие възнамерявате да си вземете кучето като временна прищявка – Голдъните не само се привързват, те се надяват да живеят дълго с вас. Притежанието на куче е обвързване с живота му. Ако си мислите, че вашето куче ще поема към приюта, щом децата тръгнат на училище – моля, обмислете отново решението си за взимане на куче. Приютите за голдъни са пълни с кучета, които са изгубили домовете си в резултата на промяна на условията на живот. Някои не са предотвратими, а отдадените доброволци, които се грижат за тези кучета са готови и с желание да помогнат – но промени, които СА предвидими трябва да се вземат под внимание, ПРЕДИ да се обвържете с куче.

Не обичате да се срещате с нови хора – Вашият нов член на семейството ще се нуждае от курсове по послушание, които да му помогнат да се превърне в куче с добро поведение. На такива места е ужасяващо лесно да се срещате и контактувате с нови хора. Почти е невъзможно да вървите по улицата с красив Голдън и да НЕ ви спрат непознати. Голдъните са магнити за хората. Ако това е проблем за вас, по-добре си изберете куче-охранител.

Искате да направите лесни пари, като развъждате кучета – Статистиките показват, че приютите за кучета харчат стотици хиляди, за да намерят домове за изоставени кучета. Повечето от тях се озовават там, защото техните собственици не са имали реална представа за времето, отговорността и усилията, които са необходими, за да имаш куче. А хората, които ги развъждат са имали малка представа от правилните начини за задомяване на кученца в ПРАВИЛНИЯ дом. Тези спасени голдъни са доказателство на факта, че има прекалено много небрежно развъдени Голдъни. Ако развъждането на голдъни е направено правилно, то е РЯДКО доходоносно приключение. Изследвания на очи, ветеринарни грижи и средства за кученцата са само няколко от многото разходи, които изникват в резултата на „протичащо без усложнения” кучило. Ако обмислите възможните проблеми, които може да срещнете, лесно ще забележите защо развъждането НЕ е доходоносна авантюра.

Търсите си куче за охрана – Споменах ли частта, в която Голдъна обича всички? Те с готовност ще помогнат на крадците, които са разбили дома ви, вероятно помагайки им дори да изнесат среброто. Ако търсите защита, това навярно не е умението да си гальовен…може би охранителното куче, ще е по-добре за вас.

Търсите си 5 килограмова топка от козина и отправяте тихи молитви, че то ще запази този си размер – Голдъните варират на височина от 51 см до 61 см, а на килограми са обикновено между 30 - 40 кг. Това е голямо куче. Ако нямате намерение да се вслушате в съвета ми за курсовете по послушание, може да се окажете с неконтролируемо, космато, въртящо се насам-натам чудовище с опашка, която може да почисти маса с един чудесен замах. Като алтернатива има няколко прекрасни по-малки породи (някои от тях дори без опашка), от които да изберете.

Мислите си, че кучетата са чудесни бавачки на малките деца и прекрасен урок по отговорност за по-големите деца – До известна степен сте прави. Голдън ретривърите и децата често имат мила, неразделна връзка. Обаче основната отговорност за всяко живо, дишащо същество трябва винаги да бъде поемана от възрастния. Децата може чудесно да се справят с подстригването на кучета, да бъдат треньори и най-добри приятели, но винаги се нуждаят от ръководството на възрастен. Трябва да запомните, че голдъните са достатъчно големи – дори и като кученца – за да съборят малко дете. Малките деца и кучетата трябва ВИНАГИ да са наглеждат, когато са заедно, в името на доброто и на двамата.

И НОМЕР ЕДНО ПРИЧИНА ДА НЕ СИ ВЗИМАТЕ ГОЛДЪН РЕТРИВЪР:
• Ако си мислите, че зоомагазин или борса са идеалното място, което да си вземеш куче – При породата Голдън Ретривър са възможни сериозни здравословни заболявания. Сред тях са – лакътна и тазобедрена дисплазия, различни очни болести, сърдечни заболявания, епилепсия и поведенчески проблеми като хиперактивност. Важно е да потърсите отговорен развъдник, от който да вземете кученце!

Ако на всичките въпроси сте отговорили с „НЕ” – Честито, вие сте готови да бъдете притежавани от Голдън Ретривър :D

Източник:
http://www.grca-nrc.org/GAP-TOP10.htm

Благодаря за помощта при превода на Жени/Janis/!!!

Marini
Потребител
Мнения:427
Регистриран:ср авг 16, 2006 1:44 pm

Мнение от Marini » пон юни 23, 2008 1:50 pm

БРАВО, БЕ, ВАЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ!!!
ВАААААЛЯЯЯЯ - ПРЕЗИДЕНТ, ША-ЛЯ-ЛЯ-ЛЯ!
И Вааааааляяяяяяя-президент, шаааа-ля-ля-ля-ля-ля!

Потребителски аватар
Snejanka
Потребител
Мнения:82
Регистриран:пон мар 10, 2008 2:59 pm
Местоположение:Перник

Мнение от Snejanka » пон юни 23, 2008 2:43 pm

Хахах... статията е супер! Браво!

freya
Потребител
Мнения:994
Регистриран:вт ное 22, 2005 12:43 pm
Местоположение:Sofia

Мнение от freya » вт юни 24, 2008 8:24 am

Чудесна статия!
Едва ли има какво да се добави!
Всъщност има...., но и това стига като за начало. :wink:
Отношението към кучетата и в частност тези златни душички - голдените, е като цяло израз на сериозен проблем в обществото ни.
Тотален дефицит на отговорност и толерантност.
Фрея-Белята

Valia & Kara
Потребител
Мнения:3047
Регистриран:съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение:София
Контакти:

Мнение от Valia & Kara » вт юни 24, 2008 5:15 pm

Темата беше почистена, моля тя да остане важна и информативна!

eliccaaa
Потребител
Мнения:4
Регистриран:пет дек 26, 2008 11:54 am

.

Мнение от eliccaaa » нед юли 12, 2009 3:19 pm

Аз искам да попитам дали в България някъде има приют за Голдъни :?:

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения:2134
Регистриран:нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение:София

Re: .

Мнение от eli i maxi » нед юли 12, 2009 3:30 pm

eliccaaa написа:Аз искам да попитам дали в България някъде има приют за Голдъни :?:
Приют за голдъни няма!
Има развъдници!

Потребителски аватар
Melina
Потребител
Мнения:2068
Регистриран:ср мар 19, 2008 1:35 pm
Местоположение:София

Мнение от Melina » вт юли 14, 2009 3:27 pm

Eй, използвате времето докато съм на изпити и веднага!
Темата е почистена като оставям само полезната информация.

Потребителски аватар
arabia
Потребител
Мнения:192
Регистриран:пон апр 06, 2009 9:03 am
Местоположение:Димитровград

Мнение от arabia » ср юли 15, 2009 7:23 am

Добре де , добре ням да спамим... :shock:

Заключена