От къде да купим кученце - наръчник за бъдещи стопани

Всичко свързано с развъдната дейност на клуба. Правилници, кучила, съвети...
Потребителски аватар
DogPerson
Потребител
Мнения:657
Регистриран:вт фев 03, 2009 4:16 pm
Местоположение:Sofia
От къде да купим кученце - наръчник за бъдещи стопани

Мнение от DogPerson » пон фев 06, 2012 9:44 pm

Купуването на кученце е дългосрочен ангажимент, който трябва е съобразен и да се приема от всички членове на семейството.

Наистина важно е да отделите време, за да проучите кои са най-грижовните и надеждни развъдници и да влезете във връзка с тях, за да разберете кога очакват следващото си кучило. Знайте, че може да се наложи да изчакате, докато малките се родят или достигнат възраст за взимане между 7 и 8 седмици. Продължете търсенето ако човекът срещу вас бърза да ви даде кученцето по-рано или не ви покани да посетите дома му и да видите цялото кучило и майката в средата, в която живеят.

Сериозният развъдчик ще ви задава много въпроси, част от които лични – къде живеете, от колко члена се състои семейството ви, каква е професията и свободнто ви време, имали ли сте преди куче и др. Отговорете му откровено, ако това е вашият развъдчик и изградите стабилни и открити отношения той може да ви бъде много полезен през целия живот на вашето куче.

Поинтересувайте се какви са задължителните здравни изследвания за породата и проверете дали кучетата, от чието кучило обмисляте да вземете са тествани и дали резултатите са добри. При голдън ретривъра това са изследвания на очите и изследвания за тазобедрена и лакътна дисплазия. Никой не може да ви гарантира как ще се развие вашето кученце и дали няма да страда от здравословен проблем през живота си. Но това е минимумът, който трябва да спазите, за да знаете, че сте свършили това, което е зависело от вас.

Кученцата стандартно се дават обезпаразитени, с поставени ваксини според възрастта на взимане, с поставен микрочип, с международен паспорт, в който са отразени ваксинациите, обезпаразитяването и номера на чипа и с родословие, заверено в Български Голдън Ретривър Клуб и в Българска Федерация по Кинология.
Не се притеснявайте да задавате всички въпроси, които ви вълнуват. Грижовният развъдчик ще ви отговори с желание, а ако въпросът ви е много специфичен, той ще знае къде да намери отговор, така че да получите търсената информация.

НИКОГА не купувайте куче от зоо магазин или зоо борса. Търговците в тези магазини имат достатъчно артикули, които да продават и живите същества не са едни от тях. Там кученцето е напълно невъзможно да се отглежда нормално. То е отделено прекалено рано от майка си, за да е сигурно, че ще има достатъчно време да се продаде. Ранното отделяне води до проблеми като страхливост, фобии, паника, агресия, неспособност да общува правилно с други кучета или с хора, постоянна превъзбуда и др. В голяма част от случаите такива животинчета се оказват болни/заразени и умират скоро след взимането им или носят тежък здравословен порок през целия си живот. Търговците от подобни борси и магазини естествено търсят най-евтината „стока”.

Хората, които продават на зоо магазини или т.н. ферми не са развъдчици. Те извършват търговия, отглеждат при мизерни условия кучетата си, не се грижат за здравето им, женските раждат при всяко разгонване, това за тях е просто бизнес, като разчитат на голямо количество за сметка на качеството.

За кучетата от зоо магазини, ферми и междусъседско развъждане няма информация към коя порода принадлежат, дори и да приличат на дадена порода. Продавачите не могат да ви дадат тази информация, защото те самите не разполагат с нея, независимо от това, което твърдят, за да пласират стоката си.
За запазването и развитието на която и да е порода по света се грижат единствено регистрираните развъдници. Те спазват правилата на породните клубове, които отчитат дейността си към федерацията по кинология за конкретната държава, която пък е под ръководството на Международната Федерация по Кинология.

След като вземете вашето кученце развъдчикът е естествено да продължи да се интересува от съдбата и развитието му. Проверете дали има организирано училище за обучение на голдъни. Помолете развъдчика си за няколко срещи, на които да ви даде насоки за обучението и да коментирате всичко, което ви вълнува около новия член на семейството ви.

Всички ваши преживявания, проблеми и въпроси можете да споделяте тук, в клубния форум на породата.

Желая ви успех!

Заключена