До новите потребители - малко факти за развъдната дейност

Всичко свързано с развъдната дейност на клуба. Правилници, кучила, съвети...
Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения:851
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение:София
До новите потребители - малко факти за развъдната дейност

Мнение от ana_crime » съб яну 21, 2012 12:15 am

Нека не забравяме, че това е форум на Български Голдън Ретривър Клуб. Естествено е тук да ви предложим варианти, които са по правилата на БГРК и кученцата са с международно признати родословия.

Също така не си мислете, че легитимните развъдници нарочно завишават цените си. Ето горе долу какви разходи прави един развъдчик:

- такса за заплождане, дължима на собственика на мъжкия;
- могат да се наложат тестове за определяне на овулация и разходи за изкуствено оплождане;
- пътни разходи, ако мъжкият е в чужбина или в различен град, поне 2 нощувки в хотел;
- преглед на ехограф около месец след осъществяване на връзката;
- евентуални разходи за ветеринар, ако се наложи помощ при раждането или цезарово сечение;
- адаптирано мляко за бебетата при недостиг на кърма и специална храна за захранване;
- 1 или 2 ваксини (30+30 лева), вътрешно обезпаразитяване (5-10 лева), чипиране на бебетата (40-50 лева) и издаване на паспорт (15 лева), цените са ориентировъчни;
- издаване на родословие (винаги за сметка на развъдчика).

Преди връзката женската трябва да е била на минимум 2 изложби и да е получила оценки отличен. Също така собственикът да е с платен членски внос за съответната година към БГРК.

Правят се и следните медицински изследвания (да допуснем, че въпреки че са необходими за допускане до разплод, ние ги правим просто, за да се убедим, че кучето ни е здраво):

- изследване за тазобедрена и лакътна дисплазия (еднократно);
- изследване за наследствени заболявания на очите (всяка година);
- изследване за бруцелоза, непосредствено преди заплождането.

Същото важи и за мъжкия (ако е от чужбина, трябва да отговаря на изискванията на клуба в съответната държава, но всеки разумен развъдчик ще предпочете мъжки с горепосочените изследвания).

Дори да приемем, че някой развъдчик е склонен да ви даде кученце на много по-ниска цена (рядко става дума за печалба, развъждането е хоби, а хобитата обикновено са скъпо платени), трябва да сте подготвен за следните разходи:

- храна висок клас;
- вътрешно обезпаразитяване на всеки 3 месеца;
- външно обезпаразитяване всеки месец през най-опасните периоди, евентуално през месец зимата;
- годишна ваксина.

Това са минималните разходи за отглеждане на куче, според бюджета ви може да се увеличат значително за глезотии, а ако се случи кученцето да е податливо към разни сезонни вирусчета, погълне боклук, възпали му се ухото, влезе му осил в лапата и какво ли още не - пишете редовни посещения при ветеринар на сметката.

Трябва да можете да осигурите адекватно място за живот на кучето, повечето предпочитаме то да живее на закрито. Също така ежедневни прилични разходки и поне минимално обучение и социализация. Важно за развъдчика би било дали имате ветеринар наблизо, ако не - може ли да разчитате на сигурен транспорт при нужда. Освен това бебето куче пишка и ака вкъщи (някои се научават още с първите разходки, други го пратят до 8-9 месечни), някои гризат повече, други по-малко, като порасне се скубе 2 пъти годишно по много, през другото време – достатъчно, замислете се дали сте готови за всичко това.

Не си мислете, че взимайки куче от развъдник, някой ще ви задължава да ходите на изложби – на всеки развъдчик му се иска, но това не е най-важното за нас – любов, грижи и добри условия на живот са напълно достатъчни.

Всичко това е писано, писано и писано във форума, четете, информирайте се и не се предоверявайте!

ohana
Потребител
Мнения:213
Регистриран:съб окт 29, 2011 9:15 pm
Местоположение:София

Мнение от ohana » съб яну 21, 2012 9:38 am

Браво, Ани! Много подробно и стегнато! :D Благодарение и на такива пояснения във форума, аз се запознах предварително с много от важните моменти, които трябва да се научат преди да се вземе кученце.
'Ohana means family, family means no one gets left behind or forgotten'

marin4eto_50
Потребител
Мнения:514
Регистриран:нед апр 25, 2010 11:29 am

Мнение от marin4eto_50 » съб яну 21, 2012 12:48 pm

Много полезна и важна тема! Браво :)

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения:851
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение:София

Мнение от ana_crime » съб яну 21, 2012 1:09 pm

Сигурна съм, че пропускам много от съпътстващите разходи и грижи като човек, който пряко не се е сблъсквал с отглеждане на новородени - кошарка, постелки, памперси, редовно дезинфекциране на къщата, обитателите и мама, отпуск за наглеждане на бебетата и много безсънни нощи.

Бих се радвала миналите по този път да споделят опит и съвети.

Потребителски аватар
Dessi199
Потребител
Мнения:475
Регистриран:пет яну 22, 2010 2:34 pm
Местоположение:Варна

Мнение от Dessi199 » съб яну 21, 2012 2:58 pm

Да продължа - като човек, много скоро минал по този път :D
леглото - никъде не се продават готови - размерите, а и специфичните елементи, които предпазват някое бебе да не се окаже притиснато до стената и задушено - могат да се направят само по поръчка - на мен ми излезе 100 лв.
кошарата - след като започнат да щъкат, трябва бебетата по някакъв начин да се държат в леглото - с цел безопасност - 150 лв.
памперсите - огромни количества - докато са малки могат да се сменят по 2 пъти на ден, но после! Когато започнат да ги късат - смените стават неограничен брой :D
препаратите - трябва да са без белина, за да не дразнят нежните лапички
калцуни за посетителите - вярвайте - много са
перилни препарати - когато памперса е накъсан... познайте къде отиват отпадните продукти :D
това се сещам от раз, както се казва :lol:


И нека всеки, който е решил кучето му "да роди веднъж, за здраве" си извади елката и да смята...

Потребителски аватар
monkata95s
Потребител
Мнения:74
Регистриран:нед мар 08, 2009 2:08 pm
Местоположение:Перник

Мнение от monkata95s » съб яну 21, 2012 11:55 pm

А г/д каква е цената на изследванията за наследствени болеси?
Кучетата са като човека , но с по-малко недостатъци

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения:851
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение:София

Мнение от ana_crime » пон фев 20, 2012 10:06 am

Ето и какво получих днес:

До

Г-жа Ана Борисова


Относно:

Ваше запитване, получено на електронната поща на министъра на официалния сайт на министерството minister@mzh.government.bg
получено на 07.02.2012г.


УВАЖАЕМА ГОСПОЖО БОРИСОВА,

Във връзка с Ваше писмо, постъпило в Министерство на земеделието и храните по електронната поща на министър д-р Мирослав Найденов, Бихме искали да Ви информираме, че:
Благодарим Ви за изразената гражданска позиция и заинтересоваността Ви по отношение на хуманното отношение към животните.
Важен елемент от цялостния подход на държавата по намаляване на популацията от безстопанствени животни е стриктния контрол върху регистрацията и идентификацията на домашните любимци, както и регулярен контрол на зоомагазините и развъдниците. В тази връзка по инициатива на МЗХ бяха приети изменения в Закона за защита на животните (ЗЗЖ) и в Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), които спомагат за завишаването на контрола – размерът на глобите при неспазване на изискванията за регистрация и идентификация на домашните любимци е увеличен многократно. Решаващо значение има и засилването на контрола от страна на Общинските администрации върху регистрацията на домашните кучета – интензивно извършване на проверки от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) по този контрол с последващо прилагане на всички законово разписани норми. БАБХ и ОДБХ следва да извършват регулярни проверки на всички развъдници и зоомагазини в страната. За постигане на ефикасен резултат в дългосрочен план, Министерство на земеделието и храните счита, че са нужни редица съвместни усилия между следните звена: държавните структури, местните власти, съсловните организации и неправителствения сектор. Овладяването на популацията от безстопанствени животни изисква комплексен подход и в тази връзка принос информационната кампания, за която пишете, би била полезна с оглед повишаване информираността сред обществеността.
Още веднъж благодарим за изразената подкрепа и всички Ваши бъдещи предложения за подобряване на хуманното отношение към животните в страната са добре дошли.

С уважение,
Кабинет на министър д-р Мирослав Найденов

PS: Определено нямат особена представа какво е развъдник и пишат само общи приказки, но ние ще упорстваме :)

Потребителски аватар
svetlana_ahladova
Потребител
Мнения:502
Регистриран:вт юни 17, 2008 6:18 am
Местоположение:гр.София
Контакти:

Мнение от svetlana_ahladova » пон фев 20, 2012 10:52 am

От "Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на животни - домашни любимци /кучета и котки/ на територията на Столична община":


"(3) Собствениците на кучета - домашни любимци, които ги използват за развъждане, ги регистрират на основание чл.137 от ЗВД и освен таксата за притежаване на куче, заплащат в районната данъчна служба такса, съгласно чл.35, ал.5 от ЗЗЖ, в размер на 300лв.

(4) Таксата по ал.З на чл.10 от настоящата наредба в размер на 300 лв. не се заплаща от развъдници и членове на киноложки клубове, членове на Български и международни организации, които извършват развъдна дейност на чистопородни кучета, удостоверено със съответните документи за регистрация."P.S. То закони и наредби си има, ама кой да ги прочете. Аз не съм чула някой от псевдоразвъдниците да е плащал 300лв. данък.

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения:851
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение:София

Мнение от ana_crime » пон фев 20, 2012 1:41 pm

Мен призивът ми беше точно да се спазват въпросните закони и наредби и да се затегне контролът върху нерегламентираното развъждане (плодене) и продажба, както и да подкрепят информационната кампания (когато нещата се оформят и започне по-сериозно разпространение).

Потребителски аватар
svetlana_ahladova
Потребител
Мнения:502
Регистриран:вт юни 17, 2008 6:18 am
Местоположение:гр.София
Контакти:

Мнение от svetlana_ahladova » пон фев 20, 2012 2:10 pm

Ани, подкрепям призива ти на 100%, адмирации, че си им писала. Мисълта ми е, че първо на овластените трабва да отваряме очите, май :) !

Потребителски аватар
Raven
Потребител
Мнения:91
Регистриран:пон юни 06, 2011 11:44 pm
Местоположение:София

Мнение от Raven » пон фев 20, 2012 2:20 pm

ana_crime написа:..... както и да подкрепят информационната кампания (когато нещата се оформят и започне по-сериозно разпространение).
Тук съм много съгласен, и подкрепям с две ръце! Най-голямия проблем е, че ние българите сме голями разбирачи, и обикновенно разчитаме на мнението на местния " специалист " в дадена област. Вследствие на което си взех куче без родословие с проблеми който надявам се да не се задъбочат. Информационна кампания е наистина необходима!

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения:851
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение:София

Мнение от ana_crime » пон фев 27, 2012 7:58 pm

И в UK имат проблеми с нерегламентираното развъждане, ето една статия по темата:

http://www.thekennelclub.org.uk/item/4186/23/5/3

Отговори