за Дисплазията

Всичко свързано с развъдната дейност на клуба. Правилници, кучила, съвети...
marin4eto_50
Потребител
Мнения:514
Регистриран:нед апр 25, 2010 11:29 am

Мнение от marin4eto_50 » пет дек 23, 2011 9:38 pm

Направихме й снимка, говорихме с д-р Георгиев..диагнозата е сигурна :( Притеснява ме това, че като беше малка, по време на игра два пъти си навехна крачето. Имаше един период, в който беше пълничка..Но съм я носила по стълбите до 6 месеца. Хранена е с хубава храна. Все се надявам да не сме допринесли за състоянието й :? Когато ни съобщиха резултатите бяхме толкова притеснени и не знаехме какво да правим..но д-р Георгиев каза, че е клинично здрава, което ни успокои поне малко. Сменихме й храната, с такава, в която има съставки, които действат като ставни протектори и се надяваме Кара да е добре и да не се появят болки.

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения:851
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение:София

Мнение от ana_crime » пет дек 23, 2011 9:44 pm

Недей да се обвиняваш, важното е, че в момента се чувства добре. След като не са ви насочили директно към операция значи положението не е толкова страшно. Много съжалявам за резултатите й, но за съжаление такива неща се случват, сигурна съм, че ще й осигурите най-доброто.

marin4eto_50
Потребител
Мнения:514
Регистриран:нед апр 25, 2010 11:29 am

Мнение от marin4eto_50 » пет дек 23, 2011 9:47 pm

Благодаря ти, Ани!

Потребителски аватар
miminicky
Потребител
Мнения:238
Регистриран:пон авг 23, 2010 3:30 pm
Местоположение:София

Мнение от miminicky » ср яну 04, 2012 5:11 pm

Много съжаляваме за резултата на Кара. Жалкото е, че някои неща не зависят от нас, колкото и да се стараем. Не се обвинявай - със сигурност си се грижила за нея с много любов и ще й дадеш най-доброто и за в бъдеще. Най-важното е, че тя се чувства добре.

Непослушни, невъзпитани, болни, дебелички... каквито и да са им кусурите, такива си ги обичаме нашите кучета, нали така :wink:

ohana
Потребител
Мнения:213
Регистриран:съб окт 29, 2011 9:15 pm
Местоположение:София

Мнение от ohana » чет яну 05, 2012 10:02 am

Много съжаляваме за резултата. Съгласна съм с miminicky, че това си е твоето куче и винаги ще е най-обичаното. Взимайки решението да си отглеждаме кученце е точно толкова голяма отговорност като тази да имаш и дете, а може би и по-голяма, защото кучето остава завинаги много зависимо от нас. Дори и да ми казват да не се вглеждам толкова в нашият юнак Аксел, аз пак ще си се притеснявам точно толкова, колкото и за дъщеря ми, защото си го обичам много. А каквото ни е писано, ще го изживеем заедно, като семейство. Дай боже, твоята принцеса да е добре и дълги години да ти носи радост, стискаме палци!! :D
'Ohana means family, family means no one gets left behind or forgotten'

Потребителски аватар
Jolly Rodger
Потребител
Мнения:384
Регистриран:вт яну 25, 2011 9:28 pm

Мнение от Jolly Rodger » чет яну 05, 2012 11:11 am

Много ви съчувстваме за резултата. Не мисля, че някой носи вина, най-малко ти, просто кофтите работи се случват... Убедена съм, че вашето момиче ще се справи, а и вие. Май засега пазене му е майката, щом не са ви насочили за операция ...
Прегръдки само от мен, щото Роджо е 40 кила и е тромчо - ще смачка Кара :wink: :lol:
Времето не лекува. Хъки, липсваш ми всеки ден

marin4eto_50
Потребител
Мнения:514
Регистриран:нед апр 25, 2010 11:29 am

Мнение от marin4eto_50 » нед яну 08, 2012 6:50 pm

Здравейте! Днес с Кара се прибрахме от провинцията и чак сега успях да вляза в сайта. Много благодаря на всички за подкрепата и милите думи! За мен Кара е най-прекрасното куче, надявам се всичко да е наред с нея и да си остане също толкова игрива и жизнерадостна. Ще отидем на още една консултация при д-р Георгиев, за да сме сигурни какво трябва да правим и какво да избягваме.

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Мнения:851
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am
Местоположение:София

Мнение от ana_crime » ср мар 07, 2012 3:47 pm

Една обещаващо започваща статия от списание Моят приятел кучето (http://www.mpkucheto.com/tema.html), не знам дали е точно за тук, но ми се стори подходящо място:
Присъдата на рентгена

Сложен растеж

За да бъде здраво и функционално, кучето трябва да притежава безупречни отвеси на крайниците, гъвкавост на движенията и съвършена походка – качества, които са резултат на един хармоничен растеж. За съжаление, понякога в развитието на скелета настъпват патологични изменения, засягащи в различна степен не малка част от породите. Всред най-често срещаните са остеодисрофиите на предните крайници.

Растежът на младото куче е бърз и забележителен по обем: кученце, тежащо 400-500 грама при раждането си, за една седмица удвоя теглото си, а в разстояние на една година се превръща във възрастен индивид с височина в холката 60 или 70 см. Следователно, кученцето за една година осъществява това, което човек достига за 20 години. При породите с едър ръст е възможно той да се увеличава месечно с по 10 см.!

Развитието на костта, отначало при зародиша и по-късно – при новороденото, е сложно явление, в което участват процеси на нарастване и повторно моделиране. При някои плоски кости като тези на черепа и на муцуната, вкостяването се извършва по един прост и лесен начин: първоначалните клетки на последователни слоеве се превръщат в костни клетки.

Много по-сложно е развитието на дългите кости. При тях първичните клетки се организират по начин да образуват една „чернова” на кост, която има строежа и плътността на хрущял. В началния стадий „черновите” са невидими при рентгенография. Ето защо до 45-ия ден след оплождането не е възможно да бъдат видени скелетите на зародишите чрез рентгенография на корема на бременното куче. Във вътрешността на костната „чернова” се развиват ядра на вкостяване: в центъра се образува един костен цилиндър, от който по-късно ще се получи тялото (точният термин е диафиза) на костта, след това в двата и края се образуват подобни ядра на вкостяване, които на свой ред нарастват.

През цялото времетраене на растежа на животното, между диафизата и епифизите на дългите кости продължава да съществува една хрущялна зона: това е свързващият хрущял и т.нар. „плочка на растежа”. В съответствие именно с този хрущял се осъществява нарастването на костта по дължина. Клетките на плочката на растежа постепенно се вкостяват. Процесът се развива от центъра на костта към периферията, което позволява самата плочка да бъде изтласкана към краищата (епифизите).

Нарастването на епифизите, от своя страна, е осигурено както от плочката на растежа, така и от собственият им ставен хрущял, чиито дълбоки пластове постепенно се заместват от костна тъкан. Нарастването на дебелина се извършва откъм костно-мозъчния канал, както и откъм надкостницата (периост), влакнеста на вид тъкан, която покрива костта.

Присъдата на рентгена

В случай, че възникне съмнение относно възможността за растеж на едно младо куче (най-често защото то едва достига ръста, изискван от стандарта, или обратното – защото заплашва да стане прекалено едро или извън нормата), достатъчно е да се направи рентгенография: ако се установи, че все още съществуват хрущялите на растежа, видими под формата на една прозрачна за рентгеновите лъчи ивица (т.е. ивица по-тъмна на снимката, между диафизата и епифизите, възможността за растеж все още е на лице. И обратното, ако хрущялът е изчезнал и костта е напълно споена и вкостена, кучето е достигнало своя окончателен ръст.

Нарушение на костите

За нещастие, тези процеси не винаги протичат по идеалния начин, било поради присъщи на самото животно (хормонално състояние, генетични предразположение) или най-вече поради грешки, допуснати през първите месеци след раждането.

Темата ще продължим в мартенския ни брой


Потребителски аватар
ГОЛДИ
Потребител
Мнения:60
Регистриран:ср сеп 14, 2011 1:40 am
Местоположение:София
Контакти:

Мнение от ГОЛДИ » чет мар 22, 2012 12:39 am

Ами, какво да кажа и аз... вече споделих, че снимаха Голди точно преди кастрацията й в петък. От "101 любимци" разчетоха снимката като чиста. Моят вет я видя и с уговорката, че не му е специалност ни препоръча да се консултираме с проф. Амигов (Ами Вет). Още същия ден родителите ми занесоха снимката, като Голди също бе с тях. Професорът казал, че вижда лека форма на дисплазия на лявото краче, като дори не прегледал как ходи кучето. Не е назначил лечение, само е дал рецепта за разни витамини и подсилващи работи... Още не съм ги купила, но тази седмица ще свърша и това. И все пак, ако има дисплазия, дори лека форма, наистина ли просто така ще си я оставим?

забравих да кажа: професорът е казал, че след 6 месеца (тогава Голди ще е на 20 месеца) е пожелателно да направим втора снимка на кучо.
Последна промяна от ГОЛДИ на чет мар 22, 2012 12:53 am, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
gvpekov
Потребител
Мнения:751
Регистриран:вт авг 11, 2009 7:25 pm
Контакти:

Мнение от gvpekov » чет мар 22, 2012 12:43 am

До колкото знам леката форма се наблюдава и се поддържа с витамини и разни добавки, вече при тежка форма се налага операция... и все пак това са ми скромните познания по темата :) има проекто ветеринари във форума нека се изкажат малко по-компетентно :)
Георги Пеков
www.milinkamuk.com

If you think dogs can't count, try putting three dog biscuits in your pocket and then giving Fido only two of them. ~Phil Pastoret

Math is like love : a simple idea but it can get complicated.

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения:2134
Регистриран:нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение:София

Мнение от eli i maxi » чет мар 22, 2012 4:44 am

Занесете снимката на д-р Георгиев в "Син кръст" да я разчете.

marin4eto_50
Потребител
Мнения:514
Регистриран:нед апр 25, 2010 11:29 am

Мнение от marin4eto_50 » чет мар 22, 2012 7:27 am

Мога да Ви кажа, че моето куче е с тежка форма на дисплазия и въпреки това според д-р Георгиев за момента не е необходима операция. Така че това, което д-р Аминков Ви е препоръчал мисля, че е напълно адекватно и то при лека форма. И все пак е хубаво да занесете снимката и на д-р Георгиев или Димов(Бест Вет). Винаги е добре да се чуе още едно мнение.

Потребителски аватар
svetlana_ahladova
Потребител
Мнения:502
Регистриран:вт юни 17, 2008 6:18 am
Местоположение:гр.София
Контакти:

Мнение от svetlana_ahladova » чет мар 22, 2012 8:11 am

Освен с д-р Георгиев от "Син кръст", може да се консултирате и със специалистите по въпроса от Централна ветеринарна клиника.

Потребителски аватар
ГОЛДИ
Потребител
Мнения:60
Регистриран:ср сеп 14, 2011 1:40 am
Местоположение:София
Контакти:

Мнение от ГОЛДИ » чет мар 22, 2012 9:53 am

Благодаря ви, предполагам, че наистина е достатъчно. Просто малко се ошашавих заради различните мнения. Най-много ще се радвам, ако дори с лека дисплазия нямаме проблеми ;)

Отговори