Правилно ли възпитаваме

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
utro77
Потребител
Мнения: 7
Регистриран: вт сеп 23, 2014 1:31 pm

Правилно ли възпитаваме

Мнение от utro77 » ср окт 15, 2014 9:27 am

Здравейте!
Имаме си кученце на близо 4 месеца. Женско. Казва се Бела.
Тъй като породата е от едрите, още от първия момент сме се заели с възпитанието й.
Чета много и се опитвам да прилагам повечето съвети. Имам обаче някои проблеми и съответно въпроси.
От около две седмици излизаме на разходка. В началото кучето се страхуваше дори да излезе през входната врата. Постепенно започна да го прави. Не искаше да слиза и да се качва по стълбите. Сега вече се качва. Със слизането е по-трудно, но и там с подканяне и леко подръпване също се постига успех. Проблемът е, че край блока не иска особено да върви и да се разхожда. Което мен ме озадачава. Доколкото съм имала досег с малки кученца през живота си и доколкото имам наблюдения над поведението им на тази възраст, те са по-скоро неудържими навън, а не обратното. Та Бела като излезем от входа се отправя към най-близката тревна площ, където се изпишква и след това общо взето не иска да ходим никъде. Сяда на едно място и не помръдва. Подхвърлям й кестени, пръчки и т.н. Или пък се опитвам да я накарам да се затичаме. Тя тръгва, прави няколко крачки и отново се запъва като магаре на мост. А дори не я дърпаме с повода. Да каже човек, че е заради това. Обикновено гледаме да го държим отпуснат, все едно да не го усеща. Но тя така или иначе не помръдва от мястото си. В началото бях склонна да го отдам на някакъв вид страх от средата навън, но честно казано нямаме никакъв напредък откакто излизаме от две седмици насам. И започнах да се чудя да не бъркаме нещо. В друг форум ми писаха, че кучето нямало уважение към нас и затова не искало да върви с нас. :roll: Другите подробности са, че живеем на булевард, но смятам, че няма усилено движение. А наблизо до блока ни има едно бездомно куче, което я лае и това я плаши. Както и един ротвайлер в двор, който също я лае.
Когато ходим на разходка в парка, до който стигаме с колата, тя се разхожда по-смело. )Често срещаме там други кучета и тя има голям интерес. Когато обстоятелствата го позволяват - пускаме я да поиграе с тях. Обикновено през ден-два.
Посъветваха ме да я примамвам на разходката с лакомство, но не мога да кажа, че имаме голям успех дори и така.

Другото, което е:
Слава Богу, ностоятелни сме в НЕдаването на храна от масата. Смятам, че тя общо взето го знае това, въпреки че все още има моменти, в които се пробва. Като види обаче, че не й обръщаме внимание, по някое време се отказва и отива да си легне.
Знам, че не трябва първо на нея да давам да се храни и гледаме да го спазваме. За целта организираме нещата така, че тя да не е гладна, когато ние сядаме на масата. Примерно да се е нахранила преди час.
За влизането и излизането от вратата - също го спазваме в повечето случаи. Предполагам, че малки изключения са допустими.
За качването по диваните сега - ето на това не сме се научили. Децата й се радват и я викат да я гушкат. Тя в началото беше малка и не можеше да се качва сама, но вече го може. Иска ни се да у отучим докато е време. Та въпросът с мястото за спане : в друга тема четох, че за отучване трябва да се посочва мястото на кучето за спане. Това значи ли, че във всяка стая трябва да има такова място? Защото в едната стая не искам да й давам да се качва на дивана, в другата - на леглата. И така. Освен това все още съм в лека чуденка относно мястото за спане. Тя има едно одеало, сгънато на четири. Но честно казано рядко спи върху него. Май само, когато не сме си вкъщи. :? Иначе го хапе, дращи и т.н. Играе си с него по всякакви начини. Замислила съм се да й взема един малък матрак от бебешко легло с надеждата да й хареса да си спи там. :roll:
засега сме я научили като й кажем Долу да сяда. Разбира се, обикновено очаква лакомство. навън също й я казваме тази команда и горе-долу я изпълнява.
НЕ-то ми се струва, че вече го разбира.
Знае и "Ела тук".
като й давам храната, обикновено й казвам "чакай" и я държа с ръка докато й сложа в купата. Но не всеки път. Май трябва всеки път...

Ааа, и още нещо - понякога се случва кучето да "откачи". Четох, че се случва и на други. Просто изведнъж се разиграва прекалено много и става някак неконтролируемо на команди. Става и малко агресивно в такива случаи - докато дивее ръмжи, ако се опитам да я спра, посяга да хапе. Струва ми се, че е на игра, но предвид едрата порода, малко се страхувам ако се случва и занапред. Та това ще за номер е? Притеснително ли е или се дължи на това, че кучето е малко? И двата пъти, в които го направи беше провокирана от звука на детска играчка - плачещо бебе.

По принцип специално надвечер се стараем да я заведем на изтощителна разходка. Като се умори е мн послушна.
Последна промяна от utro77 на ср окт 15, 2014 3:30 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Joana
Потребител
Мнения: 1436
Регистриран: пет сеп 07, 2007 12:55 pm

Мнение от Joana » ср окт 15, 2014 11:49 am

Първо - добре дошли!
Аз не виждам нищо тревожно от прочетеното, кученцето е малко.
На първо място бих ви посъветвала - не я насилвайте да прави нищо, ако я е страх да стой пред блока, седнете на една пейка, вземете наградки, топка или нещо което й грабва вниманието и я разсейвайте. Постепенно ще разбере, че няма от какво да я е страх. Дори и цялата разходка да се състой от седене на пейката, това ще й помогне да се отпусне, а след това ще започне да любопитства, да души и сама ще ви покаже кога иска да започне да се разхожда.
Ако има друго кученце с което да ги срещате пред блока направете го.
Що се отнася за командите, винаги трябва да е една й съща дума и винаги трябва да я изпълнява, особено ако сте вкъщи и нищо не я разсейва.
Тя е малко кученце, нормално е да се превъзбуда в играта, ръмженето в такива моменти и хапането не бих го изтълкувала като агресия, но ако видите че е превъзбудена недейте да я насърчавате, оставете я за малко, тя сама ще се кротне.
Моето куче ставаше много превъзбудено преди да излезем на разходка, скачаше, въртеше се в кръг. Аз изчаквах да се успокой и чак след това отварях вратата за навън. Сега нямаме такива проблеми.
I know tonight that there's an angel up on Heaven's highest hill
And no one there can hurt you baby, no one ever will

utro77
Потребител
Мнения: 7
Регистриран: вт сеп 23, 2014 1:31 pm

Мнение от utro77 » ср окт 15, 2014 12:31 pm

Много благодаря за бързия отговор!
В друг форум ме разтревожиха, че нещо не е наред. Не ме уважавало кучето, щом не искало да върви и т.н., което аз си го разтълкувах, че няма изгледи да започнем да се разхождаме нормално.
То общо взето насила не мога да я накарам да върви, но и аз се притесних, че вече около две седмици сме си все на едно ниво. Излиза с радост от входа, отива съвсем наблизо да се изпишка и толкова. :roll:
ОК, ще прекарваме вече и само не едно място. дано да се престраши скоро.

Потребителски аватар
Joana
Потребител
Мнения: 1436
Регистриран: пет сеп 07, 2007 12:55 pm

Мнение от Joana » ср окт 15, 2014 10:14 pm

След като в парка върви спокойно, а пред блока нежелае на мен ми се струва, че проблемът не е в това дали ви "уважава" или не. На едното място й е по-приятно, на другото е по-плаха, ако кучето беше доминантно и не ви слушаше, тя по-скоро щеше да ви тегли на поводът, а не да стои без да иска да мърда.
Отделно, че по форуми много съвети може да се дават, но без да се види проблемът на живо е малко трудно.
Ако се тревожите много може да говорите с учител, който да дойде на място и да види какъв е проблема. :wink:
I know tonight that there's an angel up on Heaven's highest hill
And no one there can hurt you baby, no one ever will

utro77
Потребител
Мнения: 7
Регистриран: вт сеп 23, 2014 1:31 pm

Мнение от utro77 » пет окт 17, 2014 10:12 am

Благодаря за включването!
Аз мисля още малко време да й дам. Пък учителя го имам предвид.

Inna S
Потребител
Мнения: 1
Регистриран: съб ное 15, 2014 9:10 pm

Мнение от Inna S » съб ное 22, 2014 7:30 am

Здравейте,
Моят Арчи, когато беше малък, също сядаше по време на разходка и започваше да ме гледа с леко присвити очи и не искаше да върви. Аз заставах до него, погалвах го по главичката и му казвах ,,хайде миличък да тръгваме'' и той тръгваше. Беше много сладък :D

Отговори