Рей, воли и неволи по възпитанието и отглеждането

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
Потребителски аватар
Хулиган
Потребител
Мнения: 326
Регистриран: пет юни 29, 2007 1:49 pm

Рей, воли и неволи по възпитанието и отглеждането

Мнение от Хулиган » пет юли 27, 2007 12:41 am

Рей вчера направи 2 мeсеца ;)
вече е от 6 дена при нас и ето какво се случва до сега:
Ден 1-ви:
Проспа първите си 150 км возене. Подходи с явно недоверие към новия си дом (около 5 минути) както и към новите двама човеци. "Дали са кучета??? Надали, ходят на два крака, който обаче ухаят толкова апетитно ммм,! Стегни се cигурно е номер!"
Някъде четох, че един от триковете да спечелиш доверието на малко куче, е да му дадеш нещо за хапване, например бисквитка или дарадонка кучешка храна от твойта уста. Без много да му мисля, направо опитах, вероятно това не е за всеки но на мене не ми прави впечатление. Добре че Марта не е гнуслива (а може би се прави?). Рей го прие добре, почна да става все по смел и при първите захапвания реших че е крайно време да го сложа на мястото му. Избутвайки го с нос (моя не е за подценяване) го обърнах по гръб и го захапах аз мекото под шията.
Застина! Ho мисля, че вече влезнахме в кулба на "кучетата от порода човеци"

След всяко ядене го изкарвахме веднага, пишка, ака и така няколко пъти. Деня приключи без аварий в къщи.
Сложихме го в да спи в кашон, нямаше нищо против, първите 4 часа. После пак пишкане навън и ни обясни да забравиме за кашона, че просто не го харесавал щото му ораничавал личната свобода. Нямаше как, постоянно излизаше сам от кашона, а и не съм и сигурен, че съседите понесеха нашия спор стойчески
Ден 2-ри
Невероятно, но факт, сутринта пак нямаше нито локвичка нито тортичка. Гледа ни в очите, че мога да повярвам че му се лепна прякора " Хулиган", даже имам чувството че всеки момент ще му поникнат крилца и ще литне из кухнята. Почва да ме гони нервата, как разбираш ли кучето ще научи "НЕ!" като няма за какво да му се скарам. Малко по късно се сложи край на илюзията за хигиена - е, не намери тревичка но едно уютно килимче толква му приличаше на такава, че не се сдържа и се измочка. Едно от големите кучета го пренесе на едни вестници. Рей все още е на мнение, че е грехота да се похабява такъв хубав матерял за пишкане, като така хубаво може да се игреа с него, но се съгласи, сегааа зор-а си е зор!
Малко по късно го изкарахме на първа разходка. В Германия има само 2 ваксини, първата след 7-мата седмица, втората след 12-тата. Между двете си извеждат кучетата, питахме на няколко места и едва ли не се учудиха защо си мислиме, че трябва да си затваряме кучето до 2-рата ваксина. Тука няма и улични гадинки де и това вероятно намалява опасноста.
Второ пишкане, тоя път вече целенасочено в банята, е малко в уево от вестниците, ама все пак в банята!
Ден 3-ти.
Играхме си в къщи, тренирахме "тук" и "седни". Ужасно е схватливо и още не съм му се карал. Идва безотказно, сяда, чак почнахме да да тренираме на място. Гледам като влизам при него да не му се радвам, щото съм чел, че не трябва да се превръща в голям сейр, иначе кучето по-трудно остава само. Обаче, Рей явно същто е чел литература за възпитаване на човеци, защото също ме игнорира като влизам, поне от време на време.
Привечер пак разходка, почти всички кучкари дойдоха да ни видят и да ни поздравят, и тука вече ме изуми: една 8-месечна овчарка почна да си играе грубо с него, хапане тук-там, кучешки му работи, ама да се разбере че е нов и да не си мисли прави глупости в техния парк. Точно вече се чудех дали да зема Рей- се пак е много малък, няма много страх от кучета защото никой още не го е xапал като хората и не искам една от първите му срещи да стане повод за комплекс, когато той взе нещата в свой ръце: показа си няколко пъти зъбите, изщтрака със чене, при това не само във въздуха и удари младата овчарка със лапа! Овчарката би отбой и удължи дистанцията. Е вече не се сдържах и си погалих кучето, не искам да става побойник, ама е добре да има характер все пак.
Ден 4-ти.
Нещо е нервен. Почва да джавка през нощта, не знам, доста набира самоувереност и вече не слуша като преди. През нощта дяни по 4-5 часа без да пишка и си върши работата на вънка, през деня по 2-3, когато го хвана се извеждаме, коагто не - в банята, с едно - две изключения. Става нахлен, прави се че не зане какво е "тук", особено ако не е гладен, щото още се награждаваме. Седни обаче още е безотказно, за това се концентрирах върху "тук".
Ден 5-ти. Добре че има нещо като Рожден-Ден (2 месеца) и още му се радвам.
не знам какво сте си помислили за частта с крилцата, но да ви кажа - става въпрос за прилепче, русо, но прилепче.
Ден 6 - днес - пак така, новото е че почна и да ми бяга при разходки, особено като му кажа „не“ докато дъвче нещо. Не знам дали правя нещо грешно или просто придобива самочувствие, тука ще помоля за коментари за следните неща, ако някой все пак е стиганл до края на постинга ;)

Как да го привикна да ходи на повод? Постоянно дърпа насам-натам, запъва се, души. Мойта тактика е, че спирам, опъвам повода назад докато седне, чакам да се успокои и тръгвам. Помага до някъде, стига да не реши че ще легне някъде, a e и ужасно бавно. Не знам дали ще има краен ефект.
Постоянно кльопа тревички или поне ги скубе. Понякога се чудя куче ли съм си взел или кравка. Страшен кеф му правят, също и да яде всякакви болуци. С боклуците се справяме някак си, реагира доста добре на "не", но какво да правиме с тревичките? Ако постоянно му казвам "не", забраната ще си изгуби смисъла, а не вярвам да разбира, че тревичките може да ги "гняви", а боклците не.
Малко ме притеснява, че почва да ми бяга при разходките. Предполагам, че се опитва да си играе, аз пък не го гоня, но това може да се превърне в проблем, особено като се светне, че като му забраня да изяде нещо може да ми избяга.

Уека вечер и до скоро ;)
Рей - Хулиганчето

freya
Потребител
Мнения: 994
Регистриран: вт ное 22, 2005 12:43 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от freya » пет юли 27, 2007 9:01 am

Здравей,
Интересно пишеш :D , ако я караш така ще бъде нещо като "ХаРей Потър в страната на странните кучета от порода човеци"! :wink: :D
Но има нещо, което не мога да разбера. :?:
Рей е на 2месеца+2-3-4-5-6 дни и се разхожда навън?????????? :shock: Да не говорим за мерака за ядене на боклуци и игра с други кучета. Според мен е МНОГО, много рано за това! :o Германия е наистина много по-чиста страна от БГ, но бактериите/вирусите нямат националност.
:idea: Имунната система на кученцата се изгражда постепенно след 3-4 месец и правилото е да се изчака задължителната трета ваксина в края на третия месец, след което още 10-15 дни, за да се изгради имунитет и чак тогава се излиза навън. Освен това се прави и обезпаразитяване. Осъзнавам колко е трудно и нетърпеливо да се изчака още толкова време, но повярвай ми, бързането може дори да бъде фатално. Кученцето му се играе, ядат му се боклуци, (а после и shit), светът му е интересен и малко страшен, но страшното е това, което не се вижда, болестите а тях не можеш ги предвиди. Не поемай излишни рискове. Поне в БГ такава е традицията и в 95% от случаите успяваме да опазим кученцата. Има случаи дори и третата ваксина да пробие и тогава.... :cry:
Не искам да те плаша прекалено, но все пак бях длъжен да те предупредя, защото самият аз съм си патил много, много сериозно с предишното ни куче от подобно нетърпение.
По въпроса за възпитанието и командите най-добре ще ти обяснят и съветват Пепи-Kreyz и Ели-Topsi, но според мен и за това е ТВЪРДЕ РАНО. Не бързай има време за всичко! Какъв повод, какви команди!? Това е все едно човешко бебе на 2-3 години, та и по-малко, да искаш да пише. Сега най-важното е да изградите връзка и любов помежду си с много игра, а командите идват после. След 3, а дори и 4 месец се започва и всичко си върви по план и нормално. В момента то опознава света, а ти очакваш от него да идва на "тук" , седни, легни и пр. не му опорочавй детството с прекалена дисциплина и очаквания. Има си технология и подход за това. Пепи-Ели най-добре ще ти обяснят когато му дойде времето.
Докато е бебе не се очаква никой да го хапе. Кучетата просто умеят да показват, кой къде е в йерархията, а новобранците са най-отзад. Щом си взел голдън не очаквай въобще да има някога "боен характер". Това е извън чертите на тази добродушна и добронамерена порода. Естествено като мъж и той понякога се перчи, отстоява своето, но определено това не са кучета, с които ще се чувстваш "победител в битка". Всъщност в чистата Германия ще ти е малко скучно, защото там си нямате кал и shit (за овъргалване с аромат "Kenzo"). Тук в БГ има много емоции...
Желаем на ХаРей Потър много здраве и игри в този интересен свят, а на вас много радостни мигове с косматото сърчице.
Фрея-Белята-Мамата
Всички гризат, някои гризат повече!

Потребителски аватар
Хулиган
Потребител
Мнения: 326
Регистриран: пет юни 29, 2007 1:49 pm

Мнение от Хулиган » пет юли 27, 2007 11:24 am

Мерси за включването ;)
питахме = говорихме 2-пъти с ветеринарка и още веднъж се съветвахме със cемейството от което взехме Рей. Имал съм малко куче (овчарка) в БГ, нея я пазихме до 10-тина дена след 3-тата ваксина, отдавна беше, но някъде след 3 месец излезна за първи път. За Рей също бях с нагласата, че ще е каторжник един месец, но ни казаха, че няма сми.
Командите ги учиме с само много игра и само когато е на кеф, ако не му се играе или не реагира го оставям да си спи. Ученето е с лакмоства и жестове, като самите жестове карат кучето да изпълни команда без никъкви силови методи, побутвания или повишаване на тон, например повдигането на саламче над нослето на Рей с изправен показалец го кара да седне, звуковата команда е за да не реагира само на жеста.
Апропо, казват че кутеретата спят около 90% от времето, ако е така Рей прекарва неговите 10% не-спане между 5 и 7:30 сутринта :mrgreen:
Ако излизаме, свикването с повода е повече от необходимо, тои сега си изгражда навици.
Знам, че Блондитата не са агресивни кучета, това е и една от причините да си взема представител на марката. Последното ни куче в БГ беше намерено на улицата, с предполагаем произход Белгийска Овчарка на около година с доста добре изградени навици, беше гледано куче, за останалото - как, защо, изгубен или изгонен - можеше само да гадаеме. Та Мах беше такава душичка и толкова безпроблемен за гледане (това е без майтап и без ирония), че след него наистина не бих се и замислил за куче с тенденция към агресия, но това не пречи да съм щастлив когато Рей си отстоява неговото.
Колкото до кал и шит, споко и тука има в изобилие :)
Ето и още един въпрос, един приятал е в ДЕ от две седмици с двете си (български) немски овчарки и днеска ще ми дойде на гости за уиекнда. Има ли опасност кучетата да носят някакъв вирус или нещо, те са здрави и живеят предимно на Мусала, но това не значи че не може да са преносители на нещо. Ако някой има идея, плс да каже дали да ги пусна да си играят.
Рей -криминала :lol: :mrgreen:

freya
Потребител
Мнения: 994
Регистриран: вт ное 22, 2005 12:43 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от freya » пет юли 27, 2007 12:53 pm

Посъветвайте се с най-добре с вашата ветеринарка за контакта с други кучета. Щом няма сми, ОК, значи край на пленничеството и изолацията за малкия Рей. Все пак в БГ, аз не бих постъпил така, но това е може би, защото съм имал много негативен опит. А и Германия, в сравнение с БГ, си е направо стерилна страна. В нашият парк едно голдънче го разхождаха още от 2 месечен и си е добре и не е имало каквито и да било проблеми!
Просто попита и ти отговорих от личен, и отчасти клубен опит. Не го приемай като нравоучение.
Успех и здраве на Рей!
Ф-Б-М
ПП. Фрея по принцип най-много си е играла с овчарки. Любима закачка са ни!
Всички гризат, някои гризат повече!

Потребителски аватар
Хулиган
Потребител
Мнения: 326
Регистриран: пет юни 29, 2007 1:49 pm

Мнение от Хулиган » пет юли 27, 2007 1:18 pm

freya написа:...
Не го приемам като нравоучение, ако съм прозвучал кисело, то е от недоспиването, сори :roll:
Напротив, радвам се на всяко мнение, все пак с изключение на душичките на Фрея ние сме най младите във форума и всеки споделен опит е особено важен за нас, така че, мога само да благодаря за отговора!
Сега отиваме да наторим мюнхенската флора, до скоро ;)

freya
Потребител
Мнения: 994
Регистриран: вт ное 22, 2005 12:43 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от freya » съб юли 28, 2007 5:39 pm

Нещо, което мисля, че и другите ще подкрепят.
Щом така и така вече излизате, до около 7-8-9-10 месеца не допускай лъчезарният Рей да слиза по стълби (да качва може колкото си иска и дори е добре за развитието му), нито пък да скача от високо на ниско, например от пейка, легло и пр. на пода. По-добре го сваляй на ръка. Естествено не винаги можеш го озапти, но когато можеш го прави.
По принцип до 1 година не се препоръчваа и кучето да бъде принуждавано да тича (например да правиш крос с него и то да бяга твоите дистанции). Свободно може да си тича колкото си иска, но не е добре да го принуждаваш, особено след като например е уморено, играе му се,дъвче му се клечка и въобще не иска повече да търчи.
Поне у нас в БГ, това е нещо, което съветват всеки с малко кученце!
Костната им система още хрущялена, не е изградена, и много лесно се травмира.
Ф-Б-М
Всички гризат, някои гризат повече!

Потребителски аватар
Хулиган
Потребител
Мнения: 326
Регистриран: пет юни 29, 2007 1:49 pm

Мнение от Хулиган » съб юли 28, 2007 8:54 pm

здравейте и от щастливата собственичка на Рей :-) За излизането, излизаме. Питахме на много места и всички казват, че няма проблем да излизаме с малчо, не знам дали схемата на ваксините тука е друга или защото няма улични кучета, но ни увериха, че не е проблем. По стълбите се носиме, нагоре и надолу 5 етажа, май трябва да се заемеме сериозно с фитнес, защото Рей става все по-тежък. Не знаехме, че може да го пускаме да ги качва, но щом не е проблем, може лека полека да го пускаме да се качва сам. Мене даже ме е страх като иска да се качва и слиза от тротоари и ако не го изпусна го пренасям и тогава. Особено сладък е като го носи човек надолу по стълбите да се изпишка и той ни ближе ръцете, все едно ни благодари, на горе благодарности няма. Въобще малкия сладур е невероятен! Особено интересни са разходките когато има и други по-голями кучета, тогава е най-послушното куче на света. Гледа от по-големите, че изпълняват команди и гонят топки и се опитва и той да тича с батковците да хване топката, идва като го извикаме и се разхожда напред назад с горда стойка на голямо куче :-)
Имам и един въпрос ако може да ми помогнете. Храниме го с Роял Канин, т.е. все още минаваме към Роял Канин и киснеме гранулите във вода. До кога е необходимо да се киснат във вода? И до кога трябва да го храниме по 4 пъти на ден? На Роял Канин пише, че на 2 месеца може да се хранят по 3 пъти на ден, но ние все още се храниме по 4 пъти.
Много благодариме за всякакви съвети. Сега отивам да си поиграме още малко преди сън.
Рей-Сладура

freya
Потребител
Мнения: 994
Регистриран: вт ное 22, 2005 12:43 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от freya » нед юли 29, 2007 10:44 am

Чудесно!
Щом няма проблем излизайте колкото може повече и общувайте с други кучета! Това ще го направи социален и общителен.
Очевидно Германия е много напред с хигиената, а и отсъствието на улични кучета явно е важно, защото в БГ подобно излизане преди 3 ваксина често е смъртоносно или поне много опасно 8) .
За Роял Канин не мога нищо да кажа, защото поне ние се храним от как се помним само с Purina Pro Plan.
В началото можете да ги киснете или овкусявате с малко мека кашеста храна от кучешка консерва, а после като прояде истински, си остава само на гранули.
3 или 4 пъти ще разберете сами от това как кученцето яде. Щом яде и 4-те пъти с апетит значи 4 пъти. Ако започне да "прескача" намалявате бройката. Важното е като цяло да спазвате дневната доза, защото тя е гаранция за пълноценно хранене без прехранване/недохранване.
Успех и много приятни мигове :D !
Ф-Б-М
Всички гризат, някои гризат повече!

Потребителски аватар
Хулиган
Потребител
Мнения: 326
Регистриран: пет юни 29, 2007 1:49 pm

Мнение от Хулиган » пон юли 30, 2007 2:18 pm

Рей днеска сутринта имаше поредния прилив на енергия, който за пореднен път е по-силен от вчера. Последните модни течения в дисциплината "разхождане на човек от породата куче" се състоят в хаотични и непредвидими подскоци във всички посоки, като това се извършва подскачайки едновременно на всичките 4 крака, точно като магаренцето от едно анимационно децко. Честно казано, не знам точно как го прави, но е доста динамичен, а вече дърпа и доста силно, чак ме е страх да не се обеси или по точно "саомобеси", защото тогава човеците спират и го чакат да се успокои. Това не ме озадачава толкова колкото въпроса, защо се изпишка на креватчето си :?
Прави го за 2-ри път. Първия път беше в събота вечер, имахме гости и той беснееше нещо. Дадох му кокал да се занимава, малко по късно му го взех - вече трябваше да спи. Тогава той отиде върху възглавничката си и демонстрира като по учебник позата "пикаеща крава". Изнесох го, облекчи се прибрахме се, кротна и заспа. Доста ми беше странно, първо защото беше пишкал наскоро, второ - в кухнята и при това на неговото си място! Реших, че е бил превъзбуден, прахме, обезмирисвахме и т.н. Обаче днеска сутринта пак същото и вече не мога да си го обясня :oops:
С хигиената сме на тактиката, че като даде признаци да е на зор, се изнася. Не че толкова се зори, защото ако не го изнесеме кляква в къщи, но в 90% и повече oт случайте бизнеса се прави вън, като досега нямаме голяма сделка в къщи. Ако вече е много късно за излизане (5 етажа без асансьор са мноооого време ;) ) го носиме в банята на вестници - стига да е останало нещо от тях. Ако е отворено към банята, по принцип си отива там, но умишлено когато можеме да го държиме под око му я затваряме, с надеждата да започне да изгражда навик да задържа и да не кляка когато му се пишка. Метода на наблюдение има известен успех, защото като е само в кухнята (където си спи) държи повече, иначе в момента в които подуши нещо в банята-тоалетна, пишка.
Обяснявам всичко със хигиената с молбата, ако някой намира грешка да ни каже, а и ми е много странно от къде тоя зор да е точно на възглавничката му. В литературата пише, че не е естествено да пишкат там където спят и предполагам, че нещо е объркан милия. Или пък просто му е топло и иска да престанат да го карат да си спи в леглото :P

Поздрави, Рей - дзверюухата

freya
Потребител
Мнения: 994
Регистриран: вт ное 22, 2005 12:43 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от freya » нед авг 05, 2007 8:43 am

:D Няма нищо странно!
Просто Рей е още много мъничко кученце!
С течение на времето от това ще останат само смешни мили спомени.
Както не може да се очаква едногодишно дете да говори 2-3 чужди езика, така и от Рей не могат да се очакват чудеса. Той си е бебе, макар, че вече ходи по улицата. Това, че сте започнали да го учите от по-малък е добре и сигурно доста бързо ще започне да прави нещата както искате, но не може да се очаква, че по бебешки, понякога няма да прави нещо "странно". Пишкало му се, пишкал си е сладунчото. А къде- ами където го напъне, няма да се стиска я.
Членовете на нашата група, които не са чак толкова "по-млади" от Рей, пишкат преди и след ядене, след събуждане и ... на случаен принцип. Най-обичат да пишкат върху току-що сменени завивки :? , на чисто. Когато са на купчина пишкат и един върху друг.
Така е, бебета са :wink: .
Пуснете някоя и друга снимка!
Ф-Б-М
Всички гризат, някои гризат повече!

freya
Потребител
Мнения: 994
Регистриран: вт ное 22, 2005 12:43 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от freya » пон авг 06, 2007 5:42 pm

Какво ново от приключенията на Рей Потър в страната на Гьоте и Шилер?
Има нещо, което написахте и много ме озадачи!
Абе къде ги намирате тези кал и shit в Германия :shock: !? Аз съм бил сума ти пъти там, пък не можах веднъж поне да си изцапам обувките за ориенталски кеф. Ама не може така! Убихте всичко детско в мен :cry: .
Как така shit и кал??? Ка я мислите вий, къде отива тази Германия? Към нас ли, питам аз???
Дъщеря ни (човешката :D ) е в Нюрнберг и там е доста чисто, а кучетата само дето не говорят на германски.
Всички с каишки, намордници, медальони.
Ама дебели и нещастни (поне на вид, не съм разговарял с тях, че не ми е добър немския :wink: ). Явно бая вурст се консумира!
Сега разбирам защо бързате с повода, ще вземе някой баварски служител, без чувство за хумор, да го обяви за свободно тичащ подрастващ вълкодав-людоед :? !
Според мен, щом вече го извеждате, с акането ще се справите до 3-4 месец, а пишкането също няма да ви представлява дълго проблем.
Успех млади стопани! И.... снимки, снимкииии!
Фрея Белята Мамата фон Редута aus Слатина, BG
Всички гризат, някои гризат повече!

Потребителски аватар
Хулиган
Потребител
Мнения: 326
Регистриран: пет юни 29, 2007 1:49 pm

Мнение от Хулиган » пон авг 06, 2007 8:49 pm

Ето го и Рей Потър от страната на вурстовете. Малкия палавник така ни е обсебил, а ни и изпива цялата енергия, та не стигаме много много до разкази от нашите патила, но сега сте се опитам да наваксам набързо. Та така, Рей беше вчера за пръв път на езеро. Първото нещо, което го подлуди беше огромното изобилие на пръчки, езерото се намира в Алпите, в една гора, и милия не знаеше коя пръчка да захапе и след това много бързо я пускаше, защото се появяваше следващата, която му се струваше още по-интересна. Към водата подходи много плахо отначало, джапаше с лапи, но не се осмеляваше да влезе в нещо толкова по-голямо от познатата му вана. След това настана страшна забава с околните хора, които страшно много му се радваха до момента, в който той почна да става досаден и да им тича щастлив през кърпите и да се опитва да яде ушите и косите на легналите. Разходихме дзвера с надеждата да се умори малко и да поспи, но неуспешно. След това последва поредния опит да докаже, че е един истински ретривер и да влезе във водата и този път се натопи до главичката, постоя малко на хлад, излезе и се разположи по средата да кърпата дето беше предназначена за човеците и заспа доволен и разхладен.
Сега по въпроса за shit-овете. Имааааа. До сега не показвахме интерес към кучешки, но в петък опитахме нещо много по-вкусно... човешки. Бяхме в един парк, където се разхождаме обикновено и гадината изчезна в едни големи гъсти храсти и дръвчета, след около 5 минутно викане и след като гадта не се появи отидох да го измъкна и го намерих как вкусно вкусно похапва едно л..но, което не приличаше на кучешко. След кротко пошляпване продължихме разходката вонящи на парфюм. След това програмата беше допълнена с повръщане на изяденето, опит да изядем наново върнатото, въобще... няма фира при нас... Лошото е, че милото същество имаше разстройство още от преди това, не знам дали и shit-a допринесе за влошаване на положението, но чак днеска почва да се затяга положението, след като сме от снощи на варено пиле и ориз - така ни препоръчаха.
Ами това е в общи линии. Опитваме са да се учиме лека полека на команди, играеме като луди с други кучета и растеме. От време на време е най-голямото ангелче на света, от време на време е ужасна гад, но ние си го обичаме и си се гушкаме и радваме.
За снимки за съжаление ни се счупи фотоапарата и чак вчера взехме на заем. Сега сте се опитам да кача снимки във форума или в някоя онлайн галерия и сте пратя линк.
Рей-Дзверюхата
п.с. а кал също си имаме в изобилие, то тука си вали ли вали...

freya
Потребител
Мнения: 994
Регистриран: вт ное 22, 2005 12:43 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от freya » вт авг 07, 2007 7:53 am

Еееее :D !
Представям си го! Нямате си представа колко е добре да играе с колкото може повече кучета като малък! Те по принцип са си социални, а когато започнат от малки си стават направо истински голдъни, преливащи от дружелюбност, приветливост, усмихнати такива едни!
Това с shit-addicted doggies си ми е стара болка. Фрея стана на 2 и кусур, стана мама и пак налита на shit. Няма отърване! Все пак винаги му се карайте с леко перване по муцунката и главно със стряскащ гневен, забранителен вик. Да знае, че след всяко нарушение има нещо неприятно. Не помага много, но все пак, не може без никаква реакция.
А за плуването, нека само стане на 6-7 месеца (то пък тогава ще стане зима, мамка му), но от другото лято ще видите как плуват гадовете. На Фрея поне рекордът и е 55 мин без дъно (всъщност тя не се умори, аз се уморих и излязох). Много обичат водата и пукането на дюшеци. Има кучета, които просто не излизат и все гледат да са натопени. Впоследствие, по мои наблюдения, мъжките (на 3-4-5 години)започват малко да крънкат и плуват колкото за престиж, но винаги обичат водата и плуването.
Късметлия си е този Рей! Чудесно е, че сте се посветили така на него, ще ви се отплати с хиляди хубави моменти и любов в следващите години!
фРейа-Белята-Мамата фон Редута
Всички гризат, някои гризат повече!

Потребителски аватар
Хулиган
Потребител
Мнения: 326
Регистриран: пет юни 29, 2007 1:49 pm

Рей нюуз чанел

Мнение от Хулиган » пон авг 20, 2007 4:43 pm

--------------------------------------------------------------
Рей и грижите
След като изтезавахме Рей близо 10 дена с гладна диета (24 ч), ориз с пиле, ориз без пиле, пиле без ориз, оризова водичка и какво ли още не в опити да "втвърдиме" положението, решихме накрая, че ще си пробваме с неговата си храна. Както често се случва, най простото решение е най-правилното :) с гранулките и прахчетата за оправяне на фолрата на коремчето, след няколко полу-течни самосвалчета, най-накрая "ахнах" и изпаднах в умиление когато първото твърдо, смрадливо "а ла Рей" видя светлина.

----------------------------------------------
С Рей на море (е почти де)
С риск да бъда порицан за небрежност разказвам и събитията от последната седмица
Още преди дори да знаеме, че ще взимаме Рей планувахме малко пътешествие с приятели, през Италия - Франция. Когато се появи Рей плановете се промениха до степен, че решихме ако се ходи някъде, то да е на къмпинг в Германия за 4-5 дена. Докато се борехме с разстройството си мислехме, че няма да ходиме никъде ако не се оправи, но в понеделник, след прегледа при ветеринарката и преглед на прогнозата за времето в Германия, съвета на старейшините реши, че няма значение дали Рей ще дриска в немско или в италианско, а и в Италия поне вероятноста да го навали по време на зора е по малка, така че по добре там.

Откакто Рей разбра, че ще ходи в Италия доста се наду. След кратък спор с Марта за предна дясна седалка обаче му се наложи да се примири да си делнат мястото за краката. Това впрочем им се отдава все по трудно, защото Рей расте доста бързо и според Рей, Марта скоро ще трябва да се вози на друго място.
Нямам представа дали е от гранулираната храна, прахчетата или от смяната на климата (ей, това може да е нов похват в борбата с разстройство!), но горе споменатото творение "а ла Рей" тропна още с влизане (в нашия случай със слизане, демек изнасяне от колата) на италиянска земя и от тогава (вече седмица) сме отличници в дисциплината!
Мисля, че на къмпинг като цяло много му хареса, с изключение на висенето по задръствания, когато му ставаше доста топло. Откри и нова забава - езерните патки. Всъщност трябва да им е доста благодарен, защото докато ги гонеше на подскоци (и му късаха нервите, че не може да ги хване а на всичкото отгоре и му се присмиваха), без да се усети започна да си джапа смело в езерото и откри още една ГОЛЯМА благина - водата. Като загворих за водата трябва да спомена, че Рей откри и още нещо което му прави страхотен кеф - изпишкване във водата сред плажуващите. Направи го няколко пъти и все като го видех беше доста късно да предприема каквито и да е мерки, а и ме е страх да не объркам само горкто куче. Проведохме дискусия с Марта, какво ще стане ако следващия път "не само се изпишка". Според мене би било неестествено, но Марта твърдеше, че нищо чудно да го направи. Не знам какъв е вашия опит, нашия е че Марта спечели спора. Последния ден след гоненето на патки, Рей реши да им отмъсти като им контаминира района, а после се искрено забавляваше от сърце наблюдавайки как кучето-човек гони 5 малки подводници из водата и си ги прибира в пликче.
Много емоций, много чудо тая Италия. На връщане спа като къпан (което си беше така :)), та чак се разкиселя като го събудихме когато пристигнахме. Иначе натрупа още самочувствие и ходи и се фука насам - натам на другите кучета, не го знам точно колко им разказва и колко ги лъже, но по-малките му се връзват.
Благодаря още веднъж на всички за мненията в тази и в "нааканата" тема и обещавам да пусна линк със снимки веднага щом ги качиме в интернет.
Поздрави,
Рей хулиганчето

elle
Потребител
Мнения: 11
Регистриран: пон юли 23, 2007 8:45 am
Местоположение: Pazardzhik

здравейте и от Лео

Мнение от elle » ср авг 22, 2007 3:21 pm

Зачетох се във вашата тема и като чета за хулигана все едно за моя Лео става въпрос! На два месеца е и върти същите номера. Вчера бяхме на доктор за ваксина и докторът каза, че нещо много висок върви :? При вас как е положението? Иначе тежи близо 3 кг. и бързо качва.

Отговори