В НАЧАЛОТО БЕШЕ NOUS …

Голдън ретривърът е една от най-любимите и най-разпространените породи в света. Не би било грешно да се каже, че в Европа няма страна, където тази порода да не влиза в десетката на най-многочислените.

Разказът за създаването на породата обаче започва във Великобритания, имението Guisachan Estate в Шотландия някъде около 50-те години на 19 век.

Създаването на голдън ретривъра не е било случайно явление в природата. Напротив – то е резултат на дългогодишно старателно и добре обмислено развъждане, осъществено от човек посветил голяма част от живота си на тази задача. Този човек бил Дъдли Майорбанкс, по-известен като Лорд Туидмаут Първи. В края на 18 и началото на 19 в. ловът във Велиобритания бил както средство за препитание, така и спорт. Спортния лов разбира се бил привилегия на аристокрацията. Постепенното усъвършенстване на ловните оръжия давало възможност на ловците да отстрелват дивеча на все по-големи разстояния. Това довело до необходимостта от наличието на ловни кучета, “специализирани” основно в откриването и донасянето на отстреляните животни (retrieve -донасям, възвръщам) . Такива кучета били особено необходими при ловуване в труднопроходими блатисти местности. Много аристократи се опитвали да достигнат тази цел чрез заплождане на ловни кучета от различни породи. Един от тях бил и Лорд Туидмаут.

Lord Tweedmouth

Съществува романтична теория за произхода на голдън ретривъра от група руски циркови кучета, които били с жълт цвят и толкова впечатлили лорда със своя ум и ловкост, че той ги купил и започнал да ги развъжда. Тази теория била категорично опровергана през 1952г. , когато били открити оргиналните записки на лорда по създаването на породата .Книгата със записки, попълвана собственоръчно от лорда, станала достъпна благодарение на неговите потомци. Днес тя се съхранява в Анлийския Кенъл Клуб, където всеки желаещ може да я види. Книгата съдържа подробно описание на развъдените от лорда кучила в периода 1835-1890г. Никъде в нея не се споменава за покупка на каквито и да било руски циркови кучета. В нея обаче подробно е описана следната случка : Разхождайки се из Брайтън Първия Лорд Туидмаут и неговия син (бъдещия Лорд Туидмаут Втори) срещнали обущар, който водел със себе си прекрасно изглеждащ жълт ретривър.Човекът им разказал как получил кучето като отплата за дълг от Лорд Чичестър и че то било еднственото жълто куче в кучило от черни кученца. Лорд Туидмаут купил това куче и го нарекъл Nous (на езика на шотландските келти тази дума означавала “мъдрост”) . В началото на неговата племенна книга е записано :

” Nous – развъден от Лорд Чичестър , роден юни 1864 и купен в Брайтън “, а първите записи за ретривъри гласят :

“Gyp от Col и Steam роден юни 1850, Paddy купен в Брайтън през ноември 1854, род. 1854”.

Guisachan House estate
(напълно е възможно кучето отдолу в дясно да е легендарния Nous)

В селекционирнето на първите голдъни участват кучета от различни породи – ирландски сетер, флеткоутед ретривър ,както и особено популярните по онова време водни спаньоли (за съжаление загубени по-късно като порода). Nouse бил заплоден с женска от породата воден спаньол на име Bell и в кучилото се родили три жълти кученца – Crocus, Cowslip и Primrose – генетичните прародители на всички съвременни голдъни. Crocus бил подарен на Лорд Туидмаут Втори, а женските Cowslip и Primrose останали в развъдника . От второто кучило на Nouse и Bell се родила прекрасната кучка Ada, която лорда подарил на племенника си Лорд Илчестър Пети и тя станала родончалничка на неговия развъдник Melbury.

Повече от 20 години лорда прави стриктна селекция на кучетата ,които развъжда и подробно описва запложданията и кучилата в своята племенна книга.
В резултат на това през 1889г. на света се появяват PRIM и ROSE:

PRIM и ROSE

Порода: Жълт Ретривър;
Пол: Женски; Цвят: жълт; Дата на раждане: 1889
Собственик и производител: Лорд Туидмаут Първи.

Лорд Туидмаут Първи умира през1894г. Не са открити записки за кучетата, които е развъждал неговия син Лорд Туидмаут Втори, но от най-ранните родословия на голдъни може да се направи извода, че той също е дал голям принос за породата.

Тъй като Лорд Туидмаут принадежал към висшето общество много негови приятели аристократи получавали като подарък кученца от развъдника му и на свой ред започвали да развъждат собствени линии. Такъв бил и виконт Harcourt – придобивайки две кученца от лорда той с голям ентусиазъм се заел с развъждането на ретивъри и създал първия влиятелен развъдник за голдъни ‘Culham’ , който произвеждал както работни, така и кучета шоу-клас.

Culham Cooper

Виконта бил изключително горд с факта, че произведен от него голдън на име Balcombe Boy станал първия двоен шампион – на работни изпитания и шоу-шампион.

Една от най-знаменитите личности, свързани с развитието на породата несъмнено е Mrs. Winefred Maud Charlsworth, посветила на това дело 50 години от живота си. Написаната от нея книга за отглеждане, развъждане и обучение на голдън ретривъри дълги години била единственото професионално четиво за породата. Основавайки развъдника Noranby , Mrs. Charlesworth целенасочено се заела с развъждането и популяризирането на голдъните.


Mrs. Charlesworth, 1934 г.
CH. Noranby Diana,
CH. Noranby Dutiful
CH. Noranby Deirde

През 1911г. под нейно ръководство група от пет ревностни привърженици на голдъните основава Клуб на Жълтите Ретривъри и създава първия стандарт на породата. Независимо от малкия брой членове започнала да тече активна работа по популяризацията на породата. Членовете на клуба представяли своите питомци на всяка изложба, пътуването до която можели да си позволят (по това време голдъните участвали в изложби като кучета порода “флеткоутед ретривър с жълт цвят”) . Участавйки на изложби и работни изпитания златните кучета нямало как да не привлекат вниманието на съдиите със своя ум, послушание и отлични работни качества. И така, стигаме до 1913 г. , която може би е една от най-важните в историята на породата – през тази година Британският Кенъл Клуб признава голдъните за самостоятелна порода под името “Голдън или Жълт Ретривър”.

В този период популярността на голдъните започнала бързо да расте. През 1921 год. Британският Кенъл Клуб регистрирал 120 кучета от породата голдън ретривър, през 1925г. били регистрирани 375 кучета, а през 1937г. регистрираните голдъни вече са 1073.

В периода от 1939г. до 1946 г. във Великобритания не се провеждат нито работни изпитания, нито шампионати. След края на войната обаче у британците, известни със своята любов към кучетата отново се възражда интереса към кинологията. С още по-голяма сила се възродил и интереса към голдъните, както се увеличил и броя на развъдниците.

Развъдникът YЕО бил един от водещите във Великобритания през 40-те и 50-те години. Първият шампион, произведен там бил Ch.Masterpiece of Yeo . Титлата Шампион Masterpiece получил през 1951 г. , намирайки се на почтената деветгодишна възраст. Друг известен шампион произведен там бил Pandown Poppet of Yeo. Той и неговия син – Ringmaster of Yeo били много търсени производители по онова време и оказали голямо влияние върху развитието на породата.

Сред съврменните голдъни в общи линии е трудно да се открие шампион, който да няма предци от някой от трите най-влиятелни развъдници във Великобритания през 60-те и 70-те : CAMROSE , STYAL и SANSUE.

Не може да се описва историята на голдън ретривърите без да се отдели специално внимание на развъдника CAMROSE . Първото куче в него била Golden Camrose Tess – родена през 1946г . Teс била от кучило от девет кученца и струвала огромната за онези времена сума от 9 фунта. Собственичката й Mrs. Joan Tudor я купила като домашен любимец, но изучавайки родословието й открила в него много шампиони и знаменити произодители. Това, че Тес била внучка на забележителния Anningsley Stingo , притежател на титлата Dual Champion (шампион на работни изпитания и шоу-шампион) подтикнало г-жа Тюдор към по-задълбочено изучаване на породата. Четейки и препрочитайки единствената по онова време книга за голдъни на Mrs. Charlsworth, наблюдавайки кучетата по изложбите и заслушвайки се в разговорите на специалистите около ринговете г-жа Тюдор стигнала до извода, че Тес има всички необходими качества , за да стане шампионка и отлична производителка. Което съвсем скоро се случило.

Golden Camrose Tess

Г-жа Тюдор изключително внимателно подбирала мъжките кучета, с които заплождала Тес и това дало прекрасни резултати. Името Golden Camrose Tess завинаги ще остане в историята на породата именно заради постиженията на нейното многочислено потомство. Кучетата от развъдника са завоювали неизброимо количество CACIB-и, победи на престижни изложби и на работни изпитания.

Започвайки с отглеждането на голдън в качеството на домашен любимец Mrs. Hazel Hinks постепенно преминала към професионално развъждане и основала развъдника STYAL .

Ch.Styal Scott of Glengilde

В първото кучило на шампионката Styal Sibella се родила известната прозводителка Ch.Styal Susila. Тя станала майка на много титуловани кучета : Sh.Ch.Styal Shelley of Maundale, Ch.Styal Scott of Glengilde. Нейна дъщеря също така е Ch. Styal Stefanie of Camrose, която спечелила рекордно количество CACIB-и.

Развъдникът SANSUE е собственост на Mrs.Val Birkin . Първият си голдън на име Tingel Concord г-жа Биркин закупила през 1964г. След него в развъдника се появява великолепния производител и шоу-шампион Sansue Camrose Phoenix , притежател на 14 титли CACIB , а след него идва цяла плеяда знаменити шампиони : Sh.Ch. Milo Hollybrush of Sansue, Sh.Ch. Sansue Wrainbow, Ch. Gaineda Consolidator of Sansue, Ch. Sansue Golden Ruler , Ch.Sansue Xtra Polite ….

Нейно Величество Кралицата на изложба на голдъни, 1969г.