ааа, ето къде сте я "скрили" темата

аз чак днес, случайно се осведомих от Nade на лични, че се очертава треперене с малкия и неговите тестиси.
уж чета, чета, но все към темите на малките забягвам, а там нищо не пише...
Nade, наистина е рано още да се съди. Стандартната практика е да се изчака до 6тия месец. Не е приятно, знам, и аз съм имала куче крипторх. Не че го обичаш по-малко, но някак ти е мъчно, че може да има проблем.
Нека почакаме и да видим. Всички стискаме палци!
Едно нещо обаче, трябва да кажа - тези неща не са срамни, трябва да се говори за тях открито и да не се скатава!
Именно така стават белите! Най-честите носители на крипторхизъм са именно расовите кучета, а не безпородните. А това става по два начина:
1. Собственикът на някой мъжки е покрил, че кучето му е крипторх, което е крайно неетично и винаги ме е изумявало. Що за чудо? Че кучето ти няма да може да разпложда! Имам си вкъщи една кастрирана Алегра - да ви кажа - много по-добре й е отколкото на Ерик. Няма грижи и е все така млада!
2. Собственикът на някоя женска не е знаел, че кучката е носител на крипторхизъм. При тях не се забелязва, за разлика от мъжките, нямат си тестиси и е по-трудно. Т.е. при женските не е задължително свързано с липса на етика, а по-скоро с незнание.
А най-лошото пък е, че най-често не става въпрос за самите родители, а за прародители в линиите, до доста назад във времето. Включително често се пропускат кучила: т.е. излизат няколко поредни без видими белези на крипторхизъм и после се появява някъде в линията. Изключително коварен генетичен проблем!
Все още няма ДНК тестове за крипторхизъм, макар че се работи усилено вече от няколко американски лаборатории, вкл. Оптиген.
Затова, с оглед на всичко казано по-горе и за да останем етични и коректни към хората, а и към кутретата, моля те дръж ни в течение, за да подхождаме по-внимателно с развъдната дейност занапред!