Възможно ли е да имаме криптохизъм?

Тук се говори за всичко свързано с Голдъните
Потребителски аватар
Nade
Потребител
Регистриран:вт дек 22, 2009 1:54 pm
Възможно ли е да имаме криптохизъм?

Мнение от Nade » ср яну 27, 2010 7:54 pm

Здравейте,

Днес Дарик получи втората си ваксина и едновременно с това навърши точно 8 седмици. По време на прегледа обаче, ветеринарката ни констатира, че тестисите му още не са "слязли" в торбичките. Според нея този факт е притеснителен, защото до този момент вече е трябвало да има придвижване. Опипа го и по коремчето по нагоре, тъй като някой път заставали там, но не откри нищо. Тъй като нямаме никакви съмнения за криптохизъм по наследство, въпросът ми е: Какво следва от тук нататък? Възможно ли е този процес да е индивидуален и "слизане" на топчетата все пак да има?
Благодаря предварително за всякаква информация, която би ни била от полза! :)

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Регистриран:нед фев 17, 2008 8:12 am

Мнение от eli i maxi » ср яну 27, 2010 8:05 pm

Изчаквате до 6 месеца, ако случайно още ги няма, правите снимка и ги виждате къде са!
А ако това е първото ви куче, съветвам ви и доктора да смените, защото предполагам, препоръчва операция!

Има случай когато този момент настъпва към 7-8 -я месец.

Потребителски аватар
Gigity
Потребител
Регистриран:чет яну 14, 2010 7:00 pm

Мнение от Gigity » ср яну 27, 2010 8:07 pm

Съгласна съм с Ели

Потребителски аватар
marina kojuharova
Потребител
Регистриран:вт яну 20, 2009 3:39 pm

Мнение от marina kojuharova » ср яну 27, 2010 8:27 pm

В нашия случай беше точно около шестия месец.Мъничък е още,изчакайте.

Потребителски аватар
Nade
Потребител

Мнение от Nade » ср яну 27, 2010 8:37 pm

Благодаря за бързите отговори!
Лекарката не препоръчва операция към момента, а изчакване. Когато се постави 3тата ваксина ще го види пак и предполагам тогава ще се говори за други варианти.

Марина, около 6тия месец при вас са се появили тестисите или тогава сте правили операцията?

При всички случаи ще изчакаме още, та дано "дойдат" да му се невиди...:)

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Регистриран:нед фев 17, 2008 8:12 am

Мнение от eli i maxi » ср яну 27, 2010 8:52 pm

Ренген или ехограф ще разсее съмненията! :wink:

П.С. На Марина на кучето, тогава са се появили.

Потребителски аватар
marina kojuharova
Потребител
Регистриран:вт яну 20, 2009 3:39 pm

Мнение от marina kojuharova » ср яну 27, 2010 9:03 pm

Да,при него всичко си беше наред и се появиха към шестия месец.

Потребителски аватар
joro9
Потребител
Регистриран:пет дек 12, 2008 11:20 pm

Мнение от joro9 » ср яну 27, 2010 10:22 pm

Напразно се притеснявате. Послушайте съвета на останалите - изчакайте! При Лъки се появиха около четвъртия месец и то не разбрах кога точно.

Gryffindor
Потребител
Регистриран:вт май 26, 2009 3:59 pm

Мнение от Gryffindor » чет яну 28, 2010 9:40 am

Нищо притеснително няма и според мен - на Грифката почнаха да му се появяват, и то от време на време, някъде след 4-тия месец.

Неси
Потребител
Регистриран:чет ное 10, 2005 2:51 pm

Мнение от Неси » чет яну 28, 2010 12:01 pm

Кученцето е малко, твърде рано е да се слага такава диагноза.
Засега препоръчвам спокойствие и силна храна ;)

Потребителски аватар
Nade
Потребител

Мнение от Nade » чет яну 28, 2010 11:54 pm

Благодаря на всички за мненията - сега ми е някак по - спокойно! :))
Поздрави от момчето и ще пиша пак, ако има или няма развитие.

Потребителски аватар
pekovi
Потребител
Регистриран:пон авг 17, 2009 10:32 pm

Мнение от pekovi » чет фев 11, 2010 8:35 pm

Аз съм Даниела Пекова - собственичката на Анук Snow Cool. Той вече навърши 7 месеца и има само един тестис. Искам да знам дали другите му братчета имат подобен проблем. Според собствениците на развъдника не сме само ние но пък те си мълчат. И сега накъде.....

Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Регистриран:ср ное 09, 2005 4:38 am

Мнение от Красен » чет фев 11, 2010 10:58 pm

Дали братчетата имат същия проблем - могат да кажат само собствениците им. А относно въпроса "а сега накъде" - мога смело да ви кажа, че кучето не става по-малко пълноценно, единствено не може да влиза в разплод, ако си няма два тестиса.

Никъде обаче не е казано, че всяко куче трябва да влиза в разплод. Така че ако си обичате кучето - то пак си е вашето скъпо приятелче, и нищо не може да промени този факт!

Потребителски аватар
pekovi
Потребител
Регистриран:пон авг 17, 2009 10:32 pm

Мнение от pekovi » пет фев 12, 2010 12:22 am

Имам най-прекрасното куче на света и взаимната ни любов не подлежи на съмнение. Дали ще се появи вторият тестис или не няма да промени отношението ни към кучо. Но все пак е красиво момче и не е редно да се лишава от хубави момичета. :lol:

Потребителски аватар
stanislava
Потребител
Регистриран:съб ное 01, 2008 9:59 pm

Мнение от stanislava » пет фев 12, 2010 9:01 am

ааа, ето къде сте я "скрили" темата :)
аз чак днес, случайно се осведомих от Nade на лични, че се очертава треперене с малкия и неговите тестиси.
уж чета, чета, но все към темите на малките забягвам, а там нищо не пише...

Nade, наистина е рано още да се съди. Стандартната практика е да се изчака до 6тия месец. Не е приятно, знам, и аз съм имала куче крипторх. Не че го обичаш по-малко, но някак ти е мъчно, че може да има проблем.

Нека почакаме и да видим. Всички стискаме палци!

Едно нещо обаче, трябва да кажа - тези неща не са срамни, трябва да се говори за тях открито и да не се скатава!
Именно така стават белите! Най-честите носители на крипторхизъм са именно расовите кучета, а не безпородните. А това става по два начина:

1. Собственикът на някой мъжки е покрил, че кучето му е крипторх, което е крайно неетично и винаги ме е изумявало. Що за чудо? Че кучето ти няма да може да разпложда! Имам си вкъщи една кастрирана Алегра - да ви кажа - много по-добре й е отколкото на Ерик. Няма грижи и е все така млада!

2. Собственикът на някоя женска не е знаел, че кучката е носител на крипторхизъм. При тях не се забелязва, за разлика от мъжките, нямат си тестиси и е по-трудно. Т.е. при женските не е задължително свързано с липса на етика, а по-скоро с незнание.

А най-лошото пък е, че най-често не става въпрос за самите родители, а за прародители в линиите, до доста назад във времето. Включително често се пропускат кучила: т.е. излизат няколко поредни без видими белези на крипторхизъм и после се появява някъде в линията. Изключително коварен генетичен проблем!

Все още няма ДНК тестове за крипторхизъм, макар че се работи усилено вече от няколко американски лаборатории, вкл. Оптиген.

Затова, с оглед на всичко казано по-горе и за да останем етични и коректни към хората, а и към кутретата, моля те дръж ни в течение, за да подхождаме по-внимателно с развъдната дейност занапред!

Заключена