Козината
Добър вечер на всички, имам едно въпросче. Трябва ли голдъните да ядат специална храна, за да се развива правилно козината им? Например като това pedigree,което го рекламират, че подпомага за козината, за костите и т.н.?
Както при хората така и при кучетата има генетично предразположение за повече или по малко козина (при хората коса) . Или иначе казано има кучета които не се нуждаят от някакви специални добавки , но има и такива които се нуждаят. Има много различни марки добавки и цените им варират от няколко лева до над 100 лева . Има и храни които имат вещества които подпомагат растежа на козината - и тук въпроса е кое ще подейства на вашето куче ако то има нужда от добавки (всяко куче е индивидуално). Аз лично не знам да сме ползвали храна Pedegree, но пък на други марки като Eukanuba и Royal Canin има специализирана храна за голдъни. Най-елементарния вариант за добавки за козина е бирена мая от аптека , евтино и ефикасно средство (давайте го поне в периодите на сменяне на козината).
Главната причина, поради която питам е това, че моето куче е с малко по-къса и не толкова гъста козина от братчето му и от сестричката му, а техните стопани не ги хранят с нещо по-специално от това, с което аз го храня, затова питам. Но явно наистина може и да е от генетиката, защото майката има по-малко козина от бащата, може да е хванал гените на майка си. Благодаря за изчерпателния отговор