Защо да не купуваме куче от зоомагазин или борса

Всичко свързано с развъдната дейност на клуба. Правилници, кучила, съвети...
Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения:2134
Регистриран:нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение:София
Защо да не купуваме куче от зоомагазин или борса

Мнение от eli i maxi » ср ное 26, 2008 6:11 pm

Имаше идея да се създаде такава тема и реших,че аз мога да я започна,а другите да я допълват!

През един февруарси ден мой познат ми се обади,купил си куче(голдън),не може да се справи,ще го гледам ли!Естествено,взех го!
Прибирам се с бебчо в къщи-стой като препариран-не дава да го пипнат!Защо ли?Ами бит е,първо в "развъдника",после от "стопанина" си!
Защо ли!Ами защото е малко бебе,което пишка на всякъде!
До тък добре това са преодолими неща!
Става време за папкане!Куче яде и резултата разстройство с кръв!В последствие се оказва,че кучето от отбиването си досега е яло само най-евтините котешки консерви!И това не е толкова страшно преживява се,какво са два месеца разстройство,ходене по лекари и тъпчене с лекарства,нали все пак мечтаното куче е у дома!
Отиваме на вет,да ни прегледат като за първи път-всичко ли ни е както трябва!Естествено носим си и паспортчето с ваксинките!Оп,и тук проблем!
Кучо има 2 ваксини,има лепенки,но няма подписи и печати!
Вариянтите са два!Кучето е на два месеца и двайсет дни,да се започне имунизационната схема от начало или да се сложи трета ваксина-с риск кучо да се разболее!Отивам в магазина,питам за ваксините,отговорът естествено е че ги има,но за по-евтинко,ги слагали сами и за това няма подпис и печат!
Добре!Слагаме направо трета ваксина,на риск!Все пак,ако не я сложим и започнем от начало,кучо до шест месечен да стой в къщи не си е работа.Не за друго(пишкането и акането са най-малкия проблен),ами животното има нужда от контакти с хора,себеподобни,други животни!

Така вече имаме трета ваксина и излизаме-ооо,чудо!И какво става,кучо го е страх от всичко,което мърда и не мърда,за хора да не говорим!Т.е. изобщо не е социализиран,когато му е било времето.В момента е на точно 12 месеца и този проблем още го има!

Всичко това,което написах по-горе е малкия дявол!
Кучето ми е болнаво!С началото на хубавото време,направи жестока алергия!После последва бронхит!После последвах секрети от очите,от пишонката му-които в последствие се оказаха стафилококои!После последваха кожни проблеми!После последваха папиломи и какво ли още не!След консултации с доста много на брой ветове се стигна до извода,че всичко е в следствие на слаб имунитет!

Да обобщя:
Куче от магазин 750лв.
1.Недохранено.
2.Без ваксини.
3.Необезпаразитено.
4.Поведенчески проблеми.
5.Слаб имунитет-в повечето случай се дължи на нежеланието на "развъдчиците" да финансират задължителната ваксинация на майката по време на бремеността и качествената храна!
6.Куче от легетимен и регистриран развъдник:Пъти по-евтино


Това беше само началото!
После идва и по-страшното!
Възможната и почти сигурна тазобедрена дисплазия,катарактата!Те са наследствени!

Тук е момента да помоля да се влкючат другите "потърпевши"!

Ние си обичаме кучетата,такива каквито са!Но е много тежко да гледаш как любимото ти същество се мъчи,защото някой е решил да изкарва пари от него-с минимум средства,максимум печалба!

Надявам се поне един човек да се замисли и да се разубеди да си купи куче от зоомагазин или борса,след като прочете това!
Последна промяна от eli i maxi на ср ное 26, 2008 6:39 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения:2134
Регистриран:нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение:София

Мнение от eli i maxi » ср ное 26, 2008 6:27 pm

Ще си позволя без разрешение да добавя някои неща и ще се надявам авторката на темата да не ми се сърди много!
Един прекрасен ден, както си вървя по улицата спокойна и безгрижна се зазяпвам във витрината на зоомагaзин(винаги го правя,малките кученца просто ме разтапят) и понеже знаех че майка ми е наблизо-обадих и се да дойде да го види!Без изобщо да се надявам, че тя ще благоволи да го вземе,дори не съм я убеждавала да го прави, тя влезе в магазина, каза че е прекрасен (беше басетче) и започна с-Мислиш ли, че ще се грижиш за него,кой ще го извежда,кой ще го възпитава,кой ще чисти!След час аз бях с 1 малко ангелче в ръцете си,беше невероятно!Кученцето беше сладурче-спеше завито под бебешко одеяло,беше страшно гальовно,всички вкъщи се грижехме за новия член на семейството!Всичко беше идеално-три дни ! Повечето биха предположили какво се случи с кученцето... Предполагам това, че бяхме незапознати със състоянието на кучетата в зоомагaзините беше главния ни проблем,както и спонтанното решение ... последваха много сълзи-вкъщи сме
И точно в този така гаден момент се сетих за oбява, която бях видяла още докато Зак беше при нас!За голден ретривърчета!Последва убеждение на майка ми, че те с лабрадорите са видиш ли почти еднакви!Обадихме се на телефона от обявата,жената ни каза, че се връща от работа и ще ни чака след около час!Отново лъч надежда,Вени спря да плаче,тръгнахме ОТНОВО да си търсим кученце! Самата среща с майката на кученцата и самите палета...беше токова хубаво!9 малки пухкави топчици се въртяха около нас и махаха с opa64ici!Жената през цялото време говореше,за бащата , за майката-подозирам, че само баща ми я слушаше! Огледахме малките и си избрахме това кученце,което не спираше да се опитва да стигне до майка си,за да яде!Вени го гушна и така кучето дойде при нас Very Happy !
Йоана,ако не ти е приятно,тези цитати да са тук кажи ще ги махна!Но мисля,че е добре повече хора да видят какво може да стане когато купуват от зоомагазини,борси и случайни хора!
Получихме си снимката за дисплазия ,той е с С!
Последна промяна от eli i maxi на чет ное 27, 2008 8:39 am, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения:2134
Регистриран:нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение:София

Мнение от eli i maxi » ср ное 26, 2008 6:31 pm

Това пък е от потребител,купил кучето си от "развъдник"
"Здравей Красене,
казвам се Йоана и съм от София. Имам голдънче на 19-ти ще направи 3 месеца. Кученцето намерихме по обява в dalavera.net. Скоро отидохме до Плевен (на 3км от града е развъдника) и се видяхме с В. Конова (питомник за домашни любимци зоотехник- според печата в книжката на кучето). Условията, които видяхме в развъдника не ни направиха добро впечатление. Усъмнихме се и в цената, която предлагаше (доста евтино за породисто куче- 200лв).Държахме да видим маиката - оказа се, че има 2 кучета голдънки и още други породи. Голдънките ни харесаха, разбрахме че са родили общо 15 малки кученца. Част от тях са продадени по зоомагазините във Варна. Тя твърдеше, че майките са внос с родословие, но неможе да ни го представи, защото останало за проверка в клуба на голдъните, които пък го били загубили! Обяснението и за ниската цена се състоеше в това, че са и последните останали кученца и неможе да се грижи вече за тях, защото има току що родени мопсчета.
Взехме две кученца - за мен и за моя приятелка. Наскоро забелязахме, че има проблем с очите и ги заведохме при д-р Борисов в клиниката в Бъкстон. Той останови, че имат наследсвена катаракта и до 2 год. кученцата ще ослепеят. Посъветва ни да ги върнем на базата на наследствената болест, защото ще е тежко за нас и за кученцата.
Свързахме се с В.Конова и тя поиска потвърждение от така нар. "нейни лекари" в ж.к.Младост 1 А (Анемо). Те потвърдиха. Конова обаче отказа да вземе кученцата обратно и да се погрижи за тях, твърдейки че нямаме право да се оплакваме, защото било същото като "да влезеш в китайски магазин и да търсиш отговорност за стоката". Вместо това пусна обява в dalavera.net
за препродажбата им от наше име като предуприди да не оведомяваме бъдещите клиенти за болестта, за да си върнем парите.
Отказахме се да и дадем кученцата или пък да ги продадем по този начин. Незная дали ще се справя с гледането на малките Дара и Шери, да ги виждам как ослепяват и се блъскат навсякъде и нищо да не мога да направя, но друг избор не ми остана. Благодаря предварително."

"разрешавам да разпространиш моя горчив опит, защото ако не бях взела аз кученцето,щеше да е друг и кученцето пак щеше да е болно.То не е трябвало да се ражда. все пак Дара има още 9 сестричета и братчета, част от тях виждат но носят болестта в себе си.
Доста поговорихме с Ваня(или Валя) Конова, но резултат няма. Щяла да приспи малките ако и ги занесем, но аз се опасявам, че ще ги препродаде. Нито едно от двете не ми допада.Реших да поема отговорност за Дара, но лошото е че не мога да гледам на нея като на здраво куче, даже вече не и се карам като сбърка. Вчера ходихме до връх Вихрен и се питах постоянно дали Дара би могла да идва с нас на подобни разходки?Обмислям идеята напролет да си взема още един голдън, но този път подборът ми ще е обстоен пък и ще имам повече опит Утре ще говоря с д-р Борисов за съвет.
Относно В.Конова не мога да направя почти нищо- не мага да я съдя ( въпреки че ми мина през главата), помислих че може да й идете на проверка (но тази мисъл отпада). Остана само да надам глас, за да не се лъжат наивните хора.
Поздрави и всичко най-добро."

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения:2134
Регистриран:нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение:София

Мнение от eli i maxi » ср ное 26, 2008 6:51 pm

Родословието-на кого ли му е притрябвало!!!

Родословието не е документ за качество,а за произход!
Чрез този документ се получава гаранция,че на родителите на бебето са направени всички необходими медицински изследвания т.е. направено е всичко възможно бебето да не е обременено с наследствени болести!

РОДОСЛОВИЕТО НЕ Е СНОБАРИЯ! То не се използва само за водене на кучетата по изложби - това е неговят АКТ ЗА РАЖДАНЕ, какъвто всеки един от нас хората притежава. Такъв трябва да притежава и всяко куче.
Последна промяна от eli i maxi на ср ное 26, 2008 7:03 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Rot
Потребител
Мнения:164
Регистриран:чет сеп 11, 2008 3:14 pm
Местоположение:София

Мнение от Rot » ср ное 26, 2008 6:56 pm

Ами ще разкажа и аз една история.Моето куче също не е с родословие,но не е купене от развъдник.
Та....за рожденият ден на една колежка решихме да подарим Лабрадорче,тъй като тя от много време искаше.Колегите се свързаха със някакъв развъдник от Стара Загора.Казаха ни че кученцата не са с родословие,но имат първата ваксина,обезпаразитени са и са в идялно здраве.Цената беше 400лв.Решихме да вземем от там.Колегите хванаха кола и отидоха до Стара Загора.След два дни кученцето беше при нас.Изглеждаше много добре,много радостно и дебеличко,беше добре гледано,но твърде малко.На мен лично ми изглеждаше най-много на месец.Подарихме кученцето всичко беше наред,до след два дни,когато то спря да яде и почна да повръща,лежеше,не пиеше вода дори.Лекарите казаха,че е болно от паровироза и вече е много късно да се излекува.Приспаха бебецето,защото беше по-добре за него.А ние се поинтересувахме какво е станало с другите кученца от това кучило.Оказа се че доста от тях са дошли в София и всички са починали от тази болест.
Жалко е какво се случва с такива животинки,но това няма да спре със писането на случки по форумите.Защото хората първо си купуват и след това търсят информация.

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения:2134
Регистриран:нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение:София

Мнение от eli i maxi » ср ное 26, 2008 7:08 pm

За съжаление, точно е обратно от това което мислиш... По принцип кучета в БГ магазини пристигат основно от три дестинации и то:
-70% от Унгария
-10% от Словакия, Чехия, ...
-20% от Сърбия


Кученца купени от държавите от ЕС ( Унгария, Словакия, Чехия) обикновено идват с микробус ( по 50-60 парчета на веднаж) през Румъния и граничен контрол няма. Разбира се, то че им е потекло от държавите от ЕС изобщо не означава че са купени здрави и прави ( да не говорим родословни). Обикновено се купуват на едро по селски пазари в събота и неделя и то почти на кило. Обикновено това са кученца останали след купувачите на едро от Италия, Франция, Испания,..., щото тие повечко плащат.... За тяхно здравословно състояние, качество, възраст не искам ни да говорим... Много рядко се получава покупка на здраво и право куче...
Кученца от Сърбия идват през граница по вече отдавна утъпкани пътеки. Купуват се обикновено от развъдници и развъдчици който произвеждат колкото повече могат или предлагат евтино. Има по някой път и кученца от добрите родители, но за съжаление всичките имат една обща черта: докарват се тук на супер малка възраст, най вече от желание на производителите да се отърват от тях колкото е възможно по рано по много причини... Както се вижда и без ваксини преминават граници безпроблемно...

С написано изобщо нямам намерение да убеждавам когото и да е да не купува кучето от магазина или обратно. Всякой си знае и сам да си решава.

Което се касае до възраст на кученцата, мога отговорно да кажа че едвам ли има сериозен развъдчик който ще продаде кученце преди да има поне две ваксини и възраст поне два месеца. Причините има страшно много, но нека да ги нищим следващ път...

Потребителски аватар
goldroks
Потребител
Мнения:1240
Регистриран:съб ное 03, 2007 5:44 pm
Местоположение:Хасково

Мнение от goldroks » ср ное 26, 2008 7:11 pm

Ами аз ще допълвам с цитати освен... :roll: Ето няколко историйки, но от друг форум.
Какво става с тях ли - питай мен, аз имам такъв изтърсак у нас. Шест месеца подред го гледах как се гърчи в един аквариум на витрината на тогавашния "Зоосвят". Месец след месец ходех да купувам храна за костенурките и го гледах как чезне. Цената обаче оставаше същата - 600 долара - кой ще ти даде толкова за едно рахитично лудо куче на 7 месеца. Когато хвана парвовирус ги питах дали няма да намалят цената. Няма. Не купувай от зоомагазин, Стело, там ще се появи друго още утре - естествено, че си го мислех. А да го оставя да умре???

Като го купихме и го извадиха от клетката (в която той не можеше да се изправя) Шаро направи гърч и се наака и напика. Впоследствие стана ясно, че се страхува лудо от хора, обелва очите и получава припадъци. Едва по-късно разбрахме, че освен ужаса от хора си има и зависимост към Лексотана, който са му давали сутрин и вечер, за да не шава много-много на витрината.

С двугодишни усилия този отпадък от търговията стана сравнително нормално животно. Не че разрешава на чужди хора да го галят, но поне не се страхува от нас и макар и да не вдига опашка, той я размахва между краката си старателно вече няколко години. Виж със здравето нещата стоят иначе - колкото и да се старая не мога да му помогна нито с артрита, нито с рахита, нито с дисплазията и преждевременното състаряване. Шаро не израстна нито със сантиметър от ръста, който имаше, когато го взехме.
на 26 март подариха хъски за рожденния ден на моя приятелка - тогава той беше на месец и 26 дни...много сладко и жизнено същество! Бяха казали на момчето, което го е купило че трябва след 3 -4 дни да му се бие втората ваксина. Да обаче на 30 март малкия започна да отказва да яде,не му се играеше,постоянно спеше и лежеше. На 31 го заведохме в "Син кръст"(ние живеем в София) и там докторите се хванаха буквално за главата! Малкия на 2 месеца тежеше 1.7кг. и не са му били ваксина на 40 ден (в последствие разбрахме че е било на антибиотик понеже е имало проблеми с коремчето,но явно при продажбата никой от служителите не е счел за необходимо да го "спомене" Гневен). Също така беше вътрешно не обезпаразитен, дехидратиран, анемичен и с ниска температура...сложиха го на системи, взеха му кръв за пълни изследвания....на следващия ден сутринта нямаше никаква промяна и вечерта малкия е починал! Cry
Е питам аз няма ли някакъв контрол над тези хора? И за мое съжаление това не е първият случай за който знам!
Хора, уж не сте отскоро във форума а като ви чета - лошо ми става. Какво говорите? Дай да продаваме кучета за да има място пак за нова партида кучета и така като омагьосан кръг? Търговията на животни в зоомагазини трябва да се забрани, а не да подпомагаме приятели-комшии-познати. Колко народ изпищя на умряло с фалшиви родословия? А какво да кажем на децата, ревящи тук:"Кучето ми което взех вчера от зоомагазин, днес почина?"
Да ги потупаме по рамото и да им предложим друго куче, както правиха "продавачите"? Че това да не е кило домати.
Давате ли си ясната сметка колко нищожен процент от хората, закупили кучето си в ужасно състояние, го лекува правилно и продължително? А че от зоомагазин може да се закупи напълно здраво и добре гледано куче - НЕ ВЯРВАМ. Лео е от зоомагазин, на два месеца и половина тежеше 3.400 кг, а здраво бебе-чау трябва да тежи към 7 кг на тази възраст. Сега той ще навърши 3 години. От както го имам - все го лекувам. Две години и половина. Замислете се, колко стопани правят същото? При поредната му болежка се сещам за въпросния зоомагазин и ми се иска да извия врата първо на стопанина -идиот, създал куче-инвалид, а после и търгаша, който ми го продаде в окаяно състояние.

Изобщо не ми ги хвалете тези магазини, този, на който кучето му не е патило от търгашите, няма да ме разбере.
От този зоомагазин откъдето купихме Сара не са я хранили нито добре,нито са я ваксинирвали(както пише в паспорта),нито има вътрешно обезпаразитяване.Беше с разтройство и хрипове.Заведах я на ветеринар и там ми идваше да се грамна.Имала вирус като повечето кучета в зоомагазините.Точно от същия миналата седмица починало едно кокерче от същия магазин.Откриха и бронхит и възпаление на очичките.Сега вече трети ден и бият инжекции.

Потребителски аватар
Melina
Потребител
Мнения:2068
Регистриран:ср мар 19, 2008 1:35 pm
Местоположение:София

Мнение от Melina » ср ное 26, 2008 7:19 pm

Rot написа:Жалко е какво се случва с такива животинки,но това няма да спре със писането на случки по форумите.Защото хората първо си купуват и след това търсят информация.
Позволи ми да не се съглася с това. Ние, например, първо около 2-3 месеца четохме по разни форуми за кученцата. Така научихме всъщност "що е туй чудо родословие". От този момент нататък за нас вариант "куче от магазин" не съществуваше. Според мен зависи от човека. Има хора, които първо четат, след това купуват. И съответно - обратното. Така че тези теми съвсем не са излишни, а напротив - много полезни са за хора, които искат да се информират преди да вземат животинче.

Valia & Kara
Потребител
Мнения:3047
Регистриран:съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение:София
Контакти:

Мнение от Valia & Kara » ср ное 26, 2008 8:07 pm

Браво Ели за създадената тема! Супер, че и други я допълват. Ще се радвам да стане до толкова полезна, че да я закача като важна.
Аз също ще добавя моята история, но ще я допълня, че съм я писала преди година и половина.

Потребителски аватар
Joana
Потребител
Мнения:1436
Регистриран:пет сеп 07, 2007 12:55 pm

Мнение от Joana » ср ное 26, 2008 9:21 pm

Няма никакъв проблем Ели, аз самата щях да се включа в темата, но си ме изпреварила ! Не съм сигурна че примера с дисплазията на Рей е подходящ, от гледна точка на това, че и кучета от регламентирани врръзки страдат от тази болест, не казвай на хората че ако си вземат родословно куче то НЕПРЕМЕННО ще е здраво! Рискът е по-малък, но не е изключен! Може би звуча така сякаш защитавам подобен вид продажби - не, не го правя, никога не бих повторила тази своя грешка и никога няма да посъветвам някой да купи от такова място куче, но смятам, че човек трябва да е наясно, че тази болест се среща (пренася се през 14 поколения за съжаление) при нашата порода!
Относно писането по-форумите - помага, само покрай мен, всичките ми приятели и познати разбраха от къде идват кучетата в зоомагазините и какво е това нещо родословие! Покрай мойта немърливост много хора си извадиха бележка и в крайна сметка дори и аз, която имам куче с неясен произход съм осъзнала, защо не трябва да се взима животно от обява, което допринася за съботирането на подобна търговия! Благодарение на четене по форумите (макар и с известно закъснение) аз знам защо моето куче, макар и прекрасно за мен не бива да има поколение!
Трябва да се пише, трябва да се обяснява, трябва да се говори с хората, които незнаят тези неща, това е начинът да събудиш някаква отговорност в някого!

Потребителски аватар
Rot
Потребител
Мнения:164
Регистриран:чет сеп 11, 2008 3:14 pm
Местоположение:София

Мнение от Rot » ср ное 26, 2008 9:22 pm

Melina написа:
Rot написа:Жалко е какво се случва с такива животинки,но това няма да спре със писането на случки по форумите.Защото хората първо си купуват и след това търсят информация.
Позволи ми да не се съглася с това. Ние, например, първо около 2-3 месеца четохме по разни форуми за кученцата. Така научихме всъщност "що е туй чудо родословие". От този момент нататък за нас вариант "куче от магазин" не съществуваше. Според мен зависи от човека. Има хора, които първо четат, след това купуват. И съответно - обратното. Така че тези теми съвсем не са излишни, а напротив - много полезни са за хора, които искат да се информират преди да вземат животинче.
Съгласна съм с теб! Но са много малко тези като вас,който първо четат и после решават какво да вземат.Повечето хора минават по край зоо магазин,виждат сладките животинки и си взимат.Без да знаят,без да четат каквото и да било преди това.

Valia & Kara
Потребител
Мнения:3047
Регистриран:съб ное 19, 2005 2:08 pm
Местоположение:София
Контакти:

Мнение от Valia & Kara » ср ное 26, 2008 10:05 pm

Това, че не си прочел, не си потърсил, не е оправдание. Кой е виновен - пак ти! Защото като си избираш кола ще обиколиш всички автокъщи, докато намериш жълта на червени точки. Обаче за кучетата, които са живи същества, ще прекарат 15 години от живота ти, ще решиш някой слънчев ден на път за парка, ей искам куче и без да помислиш, хайде в първия зоомагазин. Ама как да го гледаш, с какво да го храниш, колко време за разходка е необходими, дали се поддава на обучение, това после го мислим. Ми не става така и не трябва и така!
Аз мисля, че единственият начин да се намали бройката на излъганите хора и нещастните животинки, е да се говори, обяснява. Аз научих нещата по трудния начин, ако успея да предпазя някой от моите грешки, защо да не се опитам?

Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Мнения:3198
Регистриран:ср ное 09, 2005 4:38 am
Местоположение:Бургас/София

Мнение от Красен » ср ное 26, 2008 10:43 pm

Искрено се радвам, че вече и по-новите членове на форума започнаха да агитират в посока "Не на кучетата от зоомагазини и борси". В началото бяхме малко подобни "мохикани", и в повечето случаи оставахме неразбрани. Надявам се, че и БГРК е допринесъл за подобряване на ситуацията. Все повече са хората, които първо четат и се информират, после питат и чак тогава преминават към фаза "взимане на куче".

Аз моята история съм я разказвал много пъти за последните 6 години, така че само в резюме - моят Арчи е "внос от Словакия", с родословие на "оригинална Словашка" бланка, внесено от "сигурен посредник" . Всъщност се оказва, че най-вероятно е развъден в двор в София, или ако наистина е от Словакия, то е от някоя долнопробна "puppy mill". Да чукна на дърво, поне откъм здравословно състояние е здрав като бик.

Дори и като мен да търсите "само приятел, не ми трябва родословие", моят съвет е да премислите.

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения:2134
Регистриран:нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение:София

Мнение от eli i maxi » чет ное 27, 2008 8:37 am

Joana написа:Няма никакъв проблем Ели, аз самата щях да се включа в темата, но си ме изпреварила ! Не съм сигурна че примера с дисплазията на Рей е подходящ, от гледна точка на това, че и кучета от регламентирани врръзки страдат от тази болест, не казвай на хората че ако си вземат родословно куче то НЕПРЕМЕННО ще е здраво! Рискът е по-малък, но не е изключен! Може би звуча така сякаш защитавам подобен вид продажби - не, не го правя, никога не бих повторила тази своя грешка и никога няма да посъветвам някой да купи от такова място куче, но смятам, че човек трябва да е наясно, че тази болест се среща (пренася се през 14 поколения за съжаление) при нашата порода!
Относно писането по-форумите - помага, само покрай мен, всичките ми приятели и познати разбраха от къде идват кучетата в зоомагазините и какво е това нещо родословие! Покрай мойта немърливост много хора си извадиха бележка и в крайна сметка дори и аз, която имам куче с неясен произход съм осъзнала, защо не трябва да се взима животно от обява, което допринася за съботирането на подобна търговия! Благодарение на четене по форумите (макар и с известно закъснение) аз знам защо моето куче, макар и прекрасно за мен не бива да има поколение!
Трябва да се пише, трябва да се обяснява, трябва да се говори с хората, които незнаят тези неща, това е начинът да събудиш някаква отговорност в някого!
направено е всичко възможно бебето да не е обременено с наследствени болести!
Пишейки това имах в предвид,че отговорните развъдчици правят всичко възможно да сведат до минимум опасността от наследствени болести!

Потребителски аватар
Tino1904
Потребител
Мнения:425
Регистриран:съб сеп 29, 2007 8:16 pm
Местоположение:Sofia

Мнение от Tino1904 » чет ное 27, 2008 9:17 am

Самата аз щях да купя голдън от зоомагазин. Искам да благодаря на жена , името не и го знам - срещнах я на улицата на която живея , водеше голдън и ми каза за този сайт . В резултат на дълго и обстойно четене се сдобих с две прекрасни диванета , от български развъдници са , имам вътрешно спокойствие , че са здрави и читави . Покрай вас няма да си купя повече животно от зоомагазин / купували сме водна костенурка , която седеше в тиня и беше мека , като гъба , като я взех не искаше да яде цяла седмица , накрая се оправи и гордо си носеше името Здравка още много години . А също и едно сиамско коте от магазина на " Славейков " , което само ние си знаеме , как го върнахме от ония свят /. Не знам дали други бъдещи собственници на кучета четат форума ви , но на мен лично ми спестихте доста грижи , за което ви благодаря .

Заключена