Втори случай на лакътна дисплазия в 'By Victoria Goldens'

Всичко свързано с развъдната дейност на клуба. Правилници, кучила, съвети...
Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm
Втори случай на лакътна дисплазия в 'By Victoria Goldens'

Мнение от korneliq » чет мар 26, 2015 8:19 pm

Здравейте, отдавна не съм се включвала, но за съжаление съм с лоши новини, затова не ми е и до снимки и подобни.

От няколко месеца забелязахме накуцване в едната лапа при Дейви. Първо мислехме, че е от трънче или позата за сън, но когато продължи, го заведохме на рентген. Оказа се лакътна дисплазия. Направиха му едно скъпо изследване- артроскопия- за да видят колко е тежко състоянието му. Оказа се най-лошият сценарий и се налага тежка операция, при която ще режат част от костта. Пластината дори я няма в България и ще я поръчват от Америка, още чакаме подробности, цени и т.н.

Всичко това го пиша не да се оплаквам (нямам думи да опиша какво ни е, кучо е само на 4 години, винаги е бил добродушен и весел, а сега го гледам с обръсната лапа, не може да ходи и най-лошото дори не е започнало). Пиша го за да предупредя останалите от кучилото да си прегледат профилактично лапите на рентген (най-добре в ЦВК). Колкото по-рано, по-добре. Ние имаме снимки от 2 годишна възраст, които са чисти, но явно междувременно се е развило.

И втория съвет- според мен не бива да си развъждаме кучовците (за който не е късно). Сестричката на Дейв Кара също прояви лакътна дисплазия още като кутре, на около годника. Според мен е твърде голямо съвпадение и има генетична обремененост, дори да не е проявена при другите (дано не се и прояви). Решението ни за кастрация явно е било правилно.

Надявам се няма никой да се разсърди, че споделих тази информация, Ако някой е имал подобна операция на кучето си ще помоля да ми пише- тук или на лични- какво да очакваме- предупредиха ни за тежко възстановяване 4-5 месеца и ме притеснява това рязане на костта...

Потребителски аватар
Joana
Потребител
Мнения:1436
Регистриран:пет сеп 07, 2007 12:55 pm

Мнение от Joana » съб мар 28, 2015 6:05 pm

Ужасни новини :(
Много съжалявам, не мога да си представя какво ви е.
Не мисля, че трябва да има расърдени или вие да се чувствате зле от споделената информация.
какво казват докторите, не е ли очаквано да се види дисплазията на първата снимка? Какви са резултатите там?
Той имал ли е някакви травми, падания?
Знам че е добре да закрепите мускулатурата - плуване, смъкнете теглото, ако е възможно, за да му е по-леко на лапата.

Mariella
Потребител
Мнения:66
Регистриран:съб дек 18, 2010 10:15 pm
Местоположение:София

Мнение от Mariella » пон мар 30, 2015 4:47 pm

Много ми е мъчно за Дейви. Дано се възстанови бързи . Все пак съм много изненадана, че се е появил подобен проблем. Сигурно ли е че проблемът е дисплазия? Боно, който е братче на Дейви е в чудесно състояние. Правихме му всички възможни изследвания и резултатите са отлични.

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Мнения:532
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » вт мар 31, 2015 6:57 pm

Благодаря за подкрепата.

Joana, оказа се, че на снимките от "Син кръст" на 2г. също са се виждали начални изменения, но никой не ни е казал нищо. Имаме си сертификат с 0. Според някои доктори (няма да цитирам имена, но повече от един) не за първи път сертифкатите от Син Кръст са недогледани/преувеличени. Така че явно си е отдавна проблемът,просто чак сега при накуцването се забеляза.

Дейви сега ходи почти нормално, получило се беше нетипично усложенение от артроскопията. Аз сехга чета за тази операция в чужди сайтове, тя е нова и отзивите са противоречиви. Ще мислим и ще проучим още малко и тогава ще решим дали да го подлагаме (възстановяването е бавно и месеци наред кучето не бива да се движи свободно, това ме притеснява много)

Мариела, то не е казано, че всички кученца ще имат това заболяване. Дано никой друг да няма, аз само казвам да си имате едно наум и който не е минал рентген на предни лапи и показване на снимките на поне две клиники, да го направи. Също бих кастрирала и не бих развъждала при такива съмнения.

Atess
Потребител
Мнения:163
Регистриран:вт апр 17, 2012 4:40 pm
Местоположение:Sofia, Младост 4

Мнение от Atess » пон апр 13, 2015 2:36 am


marin4eto_50
Потребител
Мнения:514
Регистриран:нед апр 25, 2010 11:29 am

Мнение от marin4eto_50 » съб дек 12, 2015 4:57 pm

Ани, много съжалявам....знам какво ви е :cry: Колкото до това, че може да има разсърдени, не виждам защо и от какво... Това са факти и е хубаво да се знаят, за да се предотвратят такива бъдещи случаи и за да може останалите стопани на кученцата от Б-кучилото да го имат предвид.
Как е Дейви? Операцията мина ли или предстои?

Заключена