Агресивност

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am

Мнение от ana_crime » съб фев 25, 2012 8:04 pm

Или започвайте да коригирате веднага, или се примирете, че кучето ще управлява живота ви.

Gryffindor
Потребител
Регистриран:вт май 26, 2009 3:59 pm

Мнение от Gryffindor » съб фев 25, 2012 10:49 pm

Постигнали сте това, че кучето ви се мисли за човек. Трябва да започнете всичко отначало - правила и обучение, за да му покажете къде е неговото место в йерархията, и кое му е позволено и кое - не.
Във вашия случай трябва да спазвате следните неща:

1. Кучето задължително се храни последно, след всички хора.
2. Кучето се храни само след дадено от вас позволение - накарайте го да седне, или да легне, и тогава му дайте позволение/команда за ядене.
3. Абсолютно никаква храна от масата. Игнорирайте го напълно, когато се опитва да проси. Дори не му се карайте, това за него е пак получаване на внимание, инициирано от него. Избягвайте дори визуален контакт, не го гледайте в очите.
4. Когато минавате с кучето през някаква врата (при излизане за разходка, при прибиране у вас), винаги минавате първо вие, кучето задължително след вас.
5. След като вече сте допуснали кучето да се качва по легла и дивани, ще е трудно да му обясните защо вече не може, но поне се опитайте качването да става с ваше позволение.
6. Играта с кучето да започва по ваша инициатива, и да се прекратява пак от вас.
7. Започнете поне елементарно обуечние на кучето - команди седни, легни, редом, ела...
8. Когато кучето ви захапе по-силно, извикайте и вие силно "ах", "ох" или нещо от сорта, след което всички присъстващи в къщата игнорирайте напълно кучето - отдръпнете се от него, обърнете му гръб, и поне минута-две избягвайте всякакъв контакт с него, дори визуален. Дори хапането да стане по време на игра, прекратете моментално играта и пак го игнорирайте, така ще му покажете, че е направило нещо нередно.

Ако всички у вас имате желанието и решителността да въведете и спазвате правила, и да обучавате кучето, с малко помощ и много търпение и постоянство, нещата могат да се получат.

lusi4ka
Потребител
Регистриран:нед яну 22, 2012 9:49 am

Мнение от lusi4ka » нед фев 26, 2012 2:05 am

Gryffindor,благодаря за съветите и изясненията по точно.Днес цял ден съм се занимавала с него,включихме потупването с вестника и дава добър ефект.Утре отиваме на дълга разходка с помоща на приятеля ми.Тъкмо и времето е хубаво,мислим да прекараме много време навън и в обучение :).Вече доста неща ми се изясниха и сериозно се заемам.
Благодаря и на всички други,които дадоха мнения и съвети.

Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Регистриран:ср ное 09, 2005 4:38 am

Мнение от Красен » нед фев 26, 2012 2:11 pm

Аз не видях съвет за "потупване с вестника"...

lusi4ka
Потребител

Мнение от lusi4ka » нед фев 26, 2012 2:22 pm

Красен написа:Аз не видях съвет за "потупване с вестника"...

Чух го от много места и пробвах.

Сега се върнахме от "разходка".Просто с другите неща мога да се справя,но с това - не.Страшно много се дърпа въобще не чува нищо,не ни поглежда дори.Толкова много се дърпа,че очите му станаха червени,поспряхме да почине,но не стои спокойно.Някак си е неспокоен и се дърпа,иска да се прибира...Взехме и гранули,за да го подлъгваме,но уви!Той даже не поглежда гранулите.Имахме и друг такъв случай,като се връщахме от доктор един път,понеже му правиха кръвни изследвания и не беше ял и бях взела с мен гранули.След доктора му сипах в купичката му,пробвах в колата,навън,слагах му в устата,но той ги плюеше и не ги поглеждаше.Явно когато е на вън не иска да яде.:)Не знам на какво се дължи това,на характер ли??...
Та по какъв начин мога да го науча,след като не иска лакомство?И въобще не ме чува и не ме поглежда.

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am

Мнение от ana_crime » нед фев 26, 2012 2:27 pm

Гранулите не са лакомство. Пробвайте с кашкавал, кремвирш, филе или саламче (без подправки), нарязани на малки хапки.

lusi4ka
Потребител

Мнение от lusi4ka » нед фев 26, 2012 2:44 pm

ana_crime написа:Гранулите не са лакомство. Пробвайте с кашкавал, кремвирш, филе или саламче (без подправки), нарязани на малки хапки.
Ще опитам,но той дори не ми поглежда ръката.Гледа си на другата страна,извърта се...не знам.Ще опитам все пак.
Благодаря.

Потребителски аватар
Красен
Председател на БГРК
Регистриран:ср ное 09, 2005 4:38 am

Мнение от Красен » нед фев 26, 2012 5:16 pm

Има голяма вероятност да сте попаднали на следа от разгонена женска... При нас непрекъснато има.

lusi4ka
Потребител

Мнение от lusi4ka » нед фев 26, 2012 9:08 pm

Красен написа:Има голяма вероятност да сте попаднали на следа от разгонена женска... При нас непрекъснато има.
Не вярвам да е от разгонена женска,защото той от началото си е така.И е много може би по точно уплашен,не стои на едно място,от колите го е страх много и мисля,че заради това се дърпа така и се паникйосва.

Gryffindor
Потребител

Мнение от Gryffindor » пон фев 27, 2012 3:42 pm

Нормално е кучето да не се интересува от лакомства, когато е превъзбудено или стресирано.

Има две условия, за да 'слуша' кучето - да ви приема като по-високо стоящ в йерархията, и да разбира какво точно искате от него.

lusi4ka, дотук изброихте доста неща, които са проблемни.

Разкажете още за това как протича деня ви обикновено.
Как излизате на разходка? Кога слагате нашийника, кога слагате повода? Навън кога пускате кучето от повода и кога слагате повода пак. Превъзбудено ли е кучето преди да излезете навън? Какво правите вие, когато кучето се дърпа?
Как викате кучето да дойде при вас, когато сте навън? Какво правите, когато то не дойде, или дойде на десетото викане?

Какво правите, когато кучето направи беля, като изяде нещо - мебели, стени, и т.н. Викате ли му, карате ли му се, удряте ли го ?
Какво правите, когато почне да ви хапе силно?
Кога и как точно се обучавате?

Навън играе ли си с други кучета, и как се държи с другите кучета ?

Само да уточня, че задавам тези въпроси просто за да намерим причините за проблемното поведение, и за да можем да дадем съвети какво да направите.

lusi4ka
Потребител

Мнение от lusi4ka » вт фев 28, 2012 3:56 pm

Gryffindor написа:Нормално е кучето да не се интересува от лакомства, когато е превъзбудено или стресирано.

Има две условия, за да 'слуша' кучето - да ви приема като по-високо стоящ в йерархията, и да разбира какво точно искате от него.

lusi4ka, дотук изброихте доста неща, които са проблемни.

Разкажете още за това как протича деня ви обикновено.
Как излизате на разходка? Кога слагате нашийника, кога слагате повода? Навън кога пускате кучето от повода и кога слагате повода пак. Превъзбудено ли е кучето преди да излезете навън? Какво правите вие, когато кучето се дърпа?
Как викате кучето да дойде при вас, когато сте навън? Какво правите, когато то не дойде, или дойде на десетото викане?

Какво правите, когато кучето направи беля, като изяде нещо - мебели, стени, и т.н. Викате ли му, карате ли му се, удряте ли го ?
Какво правите, когато почне да ви хапе силно?
Кога и как точно се обучавате?

Навън играе ли си с други кучета, и как се държи с другите кучета ?

Само да уточня, че задавам тези въпроси просто за да намерим причините за проблемното поведение, и за да можем да дадем съвети какво да направите.

Излизаме по 2 или 3 пъти на ден - сутрин след обед(не всеки ден) и вечер.Отначало си стоеше с нашийника в къщи,за да свикне и да не го дразни,после вече го махнахме.Стои си закачен за повода и го слагаме при излизане.Той е много превъзбуден преди да излезем,дори почти винаги се напишква като му слагаме повода,защото се радва,че ще излиза.Като слизаме надолу по стъпалата се дърпа страшно много,защото няма търпение да излезе.Като слезем пред блока е много превъзбуден,бяга,скача...Преди му махахме повода пред блока,но съседите започнаха да се оплакват,защото се радва на всеки човек и скача по него,а не ме слушаше като кажа НЕ.За това сега сме с такъв повод,където се разтяга(мисля че не е подходящ за учене да върви с мен...),за да може да бяга.След като се поуспокои се опитвам да тръгнем на НЯКЪДЕ,за да се разходим,но обикновено успяваме само да обиколим блока, и да побяга на полянката до него...Има 2 варианта на дърпане - напред или назад :).Когато ме дърпа назад и не иска да тръгне,го викам по име,казвам му ела,ии каквото ми дойде наум...Когато тръгне напред да се дърпа,.дърпам рязко повода назад и казвам НЕ или БАРИИИ!.Казвам му да седне,за да се поуспокои и пак тръгваме,но обикновено си е същото.Когато е пуснат някъде(обикновено пред блока...) му казвам "Бари ела",попринцип идва,ако не е много превъзбуден и бяга и скачааа....
Когато направи някоя беля вкъщи,ако го видя на момента му казвам НЕ! и ако спре му казвам БРАВО.А ако не сме си били вкъщи и заварим апартамента преобърнат(което се случва доста често...)прсто в яда си почвам "Виж какво си направил,защо така...много си лош." Но знам,че той не знае защо му се карам.Не го удряме,само сега вече с вестник по дупето,от което има ефект.Когато почне да ни хапе казваме НЕ,нооо той не винаги спира(за това вече с вестника започна да спира).
За обучението,използваме всеки удобен момент,когато мислим,че ще има интерес.Например когато ядем нещо от сорта на ядки... или нещо такова и той стои до нас с нетърпение да му дадем,го караме да направи нещо винаги,за да затвърди това което знае.През деня когато си е с мен също се опитвам да го обучавам.Когато си играем на "донеси",понеже той изгаря от нетърпение и тръгва да бяга още преди да съм го хвърлила,му казвам първо да седне,хвърлям го и тогава му казвам да го донесе,след като го донесе му казвам "браво" и му казвам да го пусне(това още не иска много много да го прави).В къщи попринцип използвам за лакомство гранулите,защото преди му бях взела кучешки бисквитки и той получи разтройство от тях и вече не му вземам.Или пък му давам нещо друго,примерно фъстъци ( многоооо ги обича :) )Общо взето е това.
Наистина осъзнах много много грешки,които съм допускала,за да се стигне до това доминантно поведение.Сега се опитвам да ги поправям.
Само 2-3 пъти се е срещал с други кучета,много му беше любопитно :).Просто нямаме познати,които имат кучета.Имаме един познат,който си има дворно куче,с което не се занимават много,но си е послушно.Когато е излизал с него навън върви с него и го слуша.Мислим тази седмица да излезем с него,защото съм чувала,че с друго куче ще се научи много по лесно да върви,като му е интересно и като го гледа него.Сега вече като се затопля и мисля да го викам този приятел по често да се опитваме да се разходим,зависи как ще протече първата разходка.И забравих да спомена,че кучето му е женско и се отнася много добре с други кучета.

П.С Сигурно имам много грешки относно отглеждането на кучето си,но ми е първото досега съм имала котка,и осъзнавам,че няма нищооо общо.Благодарна съм на всякакви съвети и критики.

Потребителски аватар
korneliq
Потребител
Регистриран:пет май 08, 2009 3:19 pm

Мнение от korneliq » вт фев 28, 2012 4:26 pm

Аз няма да коментирам всичко, не съм специалист и моето куче също не е идеално...но забелязах няколко неща от последните постове:

1. Оставили сте кучето да командва- как така "докъдето успеем да стигнем", наистина ли не можете дори да го накарате да отиде до градинка/парк? Как така той решава къде и кога да се разхождате? Той ли е господарят, или вие?
2. Кучето ви не тича достатъчно. На дълъг повод според мен не е достатъчно. Няма ли къде да го пускате свободно, без да има много хора наоколо- поляна или пуст парк? Дори един път на ден да е. То и моето куче ще се държи като лудо, ако изобщо не го пускам да тича свободно. Така не си изразходват енергията и остават гризането, дърпането на повода и т.н. Според мен минимум час свободно тичане на ден е необходимо на младо куче, а ако е на повод, над 2 часа.
Добра идея е да се учите да върви до вас СЛЕД разходка- на отиване са много превъзбудени,но на прибиране (ако е имало тичане и игра) са спокойни и гладни и с лакомство можете да го карате да ходи до вас. За тези цел- къс повод, кучето до левия ви крак, с дясната ръка лакомството пред муцуната и команда "ред", 'до мен", каквото си изберете.

3. Опитвайте да играете с него и да го обучавате в различна среда с наслагване на разсейващи фактори. Например няколко дни у вас когато имате гости, след като затвърди командата няколко дни на площадката пред стълбите, после пред блока, на поляната сами, на поляната с други хора и най-тежкото- на поляната с други кучета :)

4. Обучението е добре да е редовно и за кратко, например всеки ден по 2-3 пъти по 10 минути. ВИЕ решавате кога да започне и кога да спре. За лакомство както ви казаха се използват меки малки хапки- кашкавал, кренвирш.

Има и още,но съм сигурна, че Грифиндор и другите могат да обяснят по-добре от мен, аз самата имам доста съвети да искам :) Според мен ще се справите, щом сте готови да приемате съвети и да промените доста неща в отношенията си с кучето. Важно е да сме последователни- не един път така, друг път хайде по изключение...трудно е, но се налага.

Gryffindor
Потребител

Мнение от Gryffindor » вт фев 28, 2012 5:46 pm

Критики няма да има, каквото било - било. Сега трябва да се опитате да въведете и спазвате някои правила, и да поработите с кучето. Не всичко наведнъж, а стъпка по стъпка, с търпение и постоянство.

В по-предния си пост ви написах основните правила, които могат да ви помогнат да пренаредите йерархията у вас. Започнете с тях. Храната е много силен стимул за кучето, използвайте го. Предполагам, че знаете, че кучето трябва да се храни поне 30 минути след разходка. Освен това трябва да се храни след вас. Като му сложите купата с храната, го накарайте да седне. Задръжте го с ръка за няколко секунди, дайте команда за ядене, и го пуснете. Постепенно увеличавайте времето за задържане, много бавно обаче, примерно с 5 секунди на седмица. По съпротивлението на кучето върху ръката ви, ще прецените кога може да започнете да го карате да чака командата за хранене без да го държите. Това се нарича "задръжка". Когато кучето започне да чака командата за хранене без да трябва да го държите, започвате пак от 5 секунди задръжка, и постепенно увеличавате времето. Следващата стъпка ще бъде да карате кучето да чака командата за хранене легнало.

Ако тази част е ясна, ще ви пиша и за следващите неща, които е необходимо да правите.

Grimma
Потребител
Регистриран:вт фев 21, 2012 6:23 pm

Мнение от Grimma » вт фев 28, 2012 7:50 pm

Пиша само да благодаря за многото информация и съвети, които давате...нашият бяс е още малък (2,5 месеца), не го разхождаме, държи се хулигански като се разиграе, хапе, дъвче, луда работа, притеснявам се, че не разбира от "не"...благодаря пак за хитринките, които ще прилагаме, а на теб, lusi4ka, много силно стискам палци! Търпение и успех с кучо :)

lusi4ka
Потребител

Мнение от lusi4ka » вт фев 28, 2012 10:06 pm

Благодаря.Ние попринцип му казваме да седне преди да му дадем да яде, и му казваме НЕ и го задържам с ръка известно време,след което му казвам "яж".Той стои и си чака,но трябва да му се каже НЕ преди това,иначе е като невиждал.Вече се храни след нас.Направо е нетърпим докато ядем ние.Стои до масата,казваме му да слезе,той се изправя,лае ни за да му обърнем внимание,но ние не му обръщаме. :) И така,за два дена имаме голям напредък.Вчера имахме гости и той си стоя при нас(иначе го затваряхме в коридора) и беше много послушен. :)

Заключена