Агресивност

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
lusi4ka
Потребител
Регистриран:нед яну 22, 2012 9:49 am

Мнение от lusi4ka » пет мар 09, 2012 5:48 pm

korneliq написа:Много е сладък :)
Може ли обаче да предложа да му направите тема и да преместите снимките в раздел "нашите любими кучета". Там е мястото за това по принцип :)

Как сте с възпитанието?
Ами не знам как да ги прехвърля...
За сега се разбираме по добре с него,след като взехме един кен и сложихме стотинки...много слуша :D

Gryffindor
Потребител
Регистриран:вт май 26, 2009 3:59 pm

Мнение от Gryffindor » пет мар 09, 2012 5:53 pm

Супер, това да се чува :)

По въпроса с разходките с други кучета направихте ли нещо? Ако да, как минават ?

lusi4ka
Потребител

Мнение от lusi4ka » пет мар 09, 2012 11:08 pm

Gryffindor написа:Супер, това да се чува :)

По въпроса с разходките с други кучета направихте ли нещо? Ако да, как минават ?
Не още не сме опитали,но скоро ще го направим и ще пиша. :)

lusi4ka
Потребител

Мнение от lusi4ka » съб мар 10, 2012 5:45 pm

Днес направихме много хубава и енергична разходка,но имаме един проблем,че около блока ни има 2 кучета(мъжко и женско),които му скачат,лаят го...Днес и двете от двете ми стани се стекоха към нас,Бари се уплаши тръгна да се дърпа да бяга,аз се уплаших също.С 300 зора ги изгоних и не знам какво да направим....Трябва да заобикаляме,не можем да минаваме навсякъде заради тях.

Gryffindor
Потребител

Мнение от Gryffindor » чет мар 22, 2012 3:08 pm

lusi4ka,

Как е положението ? До къде стигнахте с превъзпитанието?

За уличните кучета - първо трябва ти да се пребориш със страха си. Не са толкова страшни. Колкото повече тебе те е страх, толкова повече самочувствие и територия им даваш на тях.
Ако успееш да се справиш с уличните кучета, ще се издигнеш много в очите и на Бари, ще му покажеш, че можеш да разрешаваш критични ситуации и че може да си негов лидер.

Универсален метод за отвоюване на територия за преминаване от уличните кучета няма, но можеш да пробваш следните неща:

- симулираш хвърляне на камък - навеждаш се, все едно вземаш нещо от земята, и замахваш, все едно че хвърляш. Може дори да хвърлиш и някой малък камък, като не целиш кучето, а се стремиш да падне пред или до него, да го стреснеш и накараш да остстъпи;

- да се разхождаш с хубава голяма пръчка, дори по-скоро тояга. Повода на Бари в лявата ръка, пръчката в дясната. Не трябва да я размахваш безпричинно, просто се подпирай с нея като с бастун или щека. Така хем ще вървиш по-изправена и по-равномерно, хем ще имаш и допълнителна опора. А и оръжие в случай на крайна нужда;

- воден пистолет или нещо пригодено за пръскане с вода (пластмасова бутилка с пробита капачка);

- кучегон.

lusi4ka
Потребител

Мнение от lusi4ka » пет мар 23, 2012 11:47 pm

Gryffindor написа:lusi4ka,

Как е положението ? До къде стигнахте с превъзпитанието?

За уличните кучета - първо трябва ти да се пребориш със страха си. Не са толкова страшни. Колкото повече тебе те е страх, толкова повече самочувствие и територия им даваш на тях.
Ако успееш да се справиш с уличните кучета, ще се издигнеш много в очите и на Бари, ще му покажеш, че можеш да разрешаваш критични ситуации и че може да си негов лидер.

Универсален метод за отвоюване на територия за преминаване от уличните кучета няма, но можеш да пробваш следните неща:

- симулираш хвърляне на камък - навеждаш се, все едно вземаш нещо от земята, и замахваш, все едно че хвърляш. Може дори да хвърлиш и някой малък камък, като не целиш кучето, а се стремиш да падне пред или до него, да го стреснеш и накараш да остстъпи;

- да се разхождаш с хубава голяма пръчка, дори по-скоро тояга. Повода на Бари в лявата ръка, пръчката в дясната. Не трябва да я размахваш безпричинно, просто се подпирай с нея като с бастун или щека. Така хем ще вървиш по-изправена и по-равномерно, хем ще имаш и допълнителна опора. А и оръжие в случай на крайна нужда;

- воден пистолет или нещо пригодено за пръскане с вода (пластмасова бутилка с пробита капачка);

- кучегон.

Благодаря за препоръките,водния пистолет ми се струва най-добре да опитам.За сега през деня Бари се държи много добре,откакто му показвам,че аз съм шефа не скача да ме хапе при игра,стоя си спокойно на компютъра без да ми се качва по гърба,не ме е КАЧВАЛ :).Само като говоря по телефона идва и почва да ме хапе и да ме дърпа,но ще го преборим и това.Но преди 2 вечери разбрахме,че си имаме все още голям проблем,защото не сме му забранили да се качва по диваните и в спалнята,и той легна преди мен на спалнята и аз посегнах да го преместя и той ме изръмжа...мисли си,че спалнята си е негова и си защитава територията.Но ще работим още по това доминантно поведение и вече няма да му позволяваме да се качва така без наше разрешение.
С разходката още не можем да се оправим,много се дърпа,преди няколко дена се бях заблеяла на някъде и той като тръгна и ме гътна :D , направо умрях от срам един съсед ме видя :) .Ходихме и на стадиона да бягаме,наистина като се измори беше много по послушен,но на отиване го беше страх да се качи в колата,като върви пък го е страх от колите.Общо взето има голям страх от коли,не знам как да го накарам да го пребори този страх.Страх ме е да не го стресирам още по-вече ако постоянно го изкарвам на оживени улици,с коли.Обикновено,като мина някоя много бръмчаща кола и той започне да се дърпа и да се ослушва го карам да седне и му говоря нещо с радостен тон,и като отмине колата тръгваме,но все още го е страх и то много.Това му е основния проблем,за да не върви нормално при разходка.

Ох,мисля,че е това.Аз пак изписах ферман с проблемите ни,а уж всичко беше наред. :)

wolfy_
Потребител
Регистриран:пет яну 20, 2012 6:38 pm

Мнение от wolfy_ » съб мар 24, 2012 1:03 pm

Искам да запитам и аз нещо свързано с агресията..тъй като с моя голди сме заедно вече от 2-3 седмици.. първите дни не отразявахме нито едно куче , с изключение на голдън или лабрадор...само се душеха и си се радваха...но се започна едно скачане, дърпане, лаене (и то не какво да е ами..със злоба...) започнахме да скачаме на всички кучета..от йоркита та даже вчера се хвърли на една каракачанка...Казвам строго : Не!! но никаква реакция, направо ме завлича...На 2 години е, и е живял сред други кучета , а също ми казаха ,че няма проблем с тях както и с тези на вън..Онзи ден се хвърля по един питбул .. лае, дърпа се и след това се изправя на задните си крака и един вид ме гушка и е горд с това..казаха ми ,че може би ме пази..но ми е малко странно не знам.. моля ви изкажете някакво мнение... : /

Потребителски аватар
gvpekov
Потребител
Регистриран:вт авг 11, 2009 7:25 pm
Контакти:

Мнение от gvpekov » съб мар 24, 2012 3:29 pm

wolfy_ според мен при теб става на въпрос за доминантно поведение (разбира се не се ангажирам че това е 100% вярно , само предполагам - не съм виждал кучето) . Прочети малко по въпроса и ако има нещо неясно питай във форума или пиши на Gryffindor, на мен или на някой от по-опитните съфорумници. А ако си от София най-добре отскочи до училището или потърси вариант за индивидуално занимание.

Gryffindor
Потребител

Мнение от Gryffindor » нед мар 25, 2012 2:18 am

wolfy_,

Дай повече информация. Кучето е на 2 години, а е от 2-3 седмици с теб, разкажи подробно - откъде, как и т.н.. Всеки детайл е важен. Ако не се лъжа, сте от Пловдив.
Ако се притесняваш да пишеш всичко тук, в темата за учлищилето има моя мейл и телефон.

danielamarinova1998
Потребител
Регистриран:вт яну 24, 2012 10:32 pm

Мнение от danielamarinova1998 » съб мар 31, 2012 5:23 pm

Още в началото се извинявам за дългия роман, който ще напиша :D
Та здравейте и от мен! Аз съм нова в отглеждането на кученце. Имам един проблем, който не знам как да реша. Моля за помощ като: съвети и критики в начина, по който ние със семейството ми отглеждаме новото ни кученце :oops: . Нека Ви разкажа за проблема си. Преди шест дни си взехме голдънчето Марк Антоний от една ветеринарна клиника, като е бил малък стопаните му са го оставили "уж на хотел" за известно време и после не са си го взели. Кученцето е чистокръвно както родителите си и когато го видях, моите родители решиха да си го вземем, така и така иначе за рожденният ми ден щяха да ми звимат голдънче, но малко по рано ни срещна съдбата с нашия любимец. На пръв поглед кученцето изглеждаше мирно и послушно, но всъщото време и готово за игра :) . Така си беше и в първите два дни: научихме го на седни, мирно и легни(само че на легни малко се гивези ама ще се научи :lol: ), яде само при команда, даже мога да му дам купата пред носа му и пак не докосва нищо докато не му се каже, мога да му бъркам в купата докато яде без никакви проблеми, така е и до сега с всичо това, ОБАЧЕ :roll: се оказа, че Марк слуша само баща ми и малко по-малко майка ми, мен ме възприема само като партньор за игра. Когато излизам да го разхождам, при самата разходка се дърпа изключително много, че чак ръцете ми се претриват да го удържам, четах много неща за това как да го коригирам и се опитвам да ги прилагам (получава ми се от време на време, като не е толкова възбуден), давам му наградки (едни специални за кучета) и той много се радва като му ги давам, но като му кажа "до мен" т.е да стои до мен без да се дърпа или не ме чува или спира за 3-4 секунди и пак на неговото. Разхождах го 4-5 пъти с женския двегодишен бигъл на една приятелка, обаче кучо много се хвърля отгоре на бигъла, иска да си играе, но Бекито(бигъла) се плаши от толкова превъзбудено куче и го ръмжи (предупредително, не със злоба) обаче Марк не разбира и пак на неговото. На всички кучета се хвърля да си играе с тях и е адси превъзбуден, аз го успокоявам, но не винаги се получава. Когато на разходка си свърши роботата (голямата) толкова се радва, че чак почва да скача по мен и да ме хапе на игра, но стиска много силно и не разбира, че ме боли :oops: . Гледам "Говорещият с кучета" и знам, че като почне да скача по теб трябва да го бутнеш с три пръста така, че да го изненадаш и да се спре, на мен не ми се получава то почва да мисли, че си играя с него и почва още по силно да хапе (много боли), като го шляпна по дупето пък или се спира и ме лае или почва пък да ръмжи или се отказва въобще (каквото му скимне). Кошмарно е когато му слагам нагръдника и повода, понеже във ветеринарната клиника са му ги давали вместо играчка и той като му ги слагам се побърква, започва да скача да се мята, да се ежи, да хапе каишката, като му кажа"пусни" почва да я дърпа и да ръмжи (като на игра) и ако му я взема почва мен да хапе, почти ми скъса якето. Като се прибираме от разходка пак е същото като му свалям повода и нагръдника, иначе като му мия лапите в душкабината стои и ми ближе ръката и душа, почнали да му подсушавам лапите със салфетка отново става зверче :evil: , тупам го по дупето (не по муцуната, защото баща ми ми каза да не го удрям по нея, за да не се озлоби и после да ме хапе с агресия като порасне). Освен това като го разхождам с някоя приятелка почва да скача по нея и да я хапе по ръцете (уж пак на игра, ама и тях ги боли), а още по-лошо е, че мен не ме хапе само по ръцете ами и по краката :cry: . Случки много! Веднъж като му казах строго "не" като почна да ме хапе спря и почна да ми хапе чехлите и да ме лае. Днес даже ме "качва" по крака ми (ако ме разбирате какво имам предвид), веднага му се скарах, но не знам дали ще продължи. На диваните, леглата и мебелите, в спалнята и в детската е категорично забранено и си спазва правилото, само два пъти направи опит за едния диван, но не му се получи работата и се кротна.
Та ето това е проблемът ми: хапенето и разходите. Отворена съм за препоръки, съвети и критики относно възпитнието на кучето. Благодаря предварително!!! :) :) :)
P.S. Притеснява ме също, че кучо е на 5 месеца, а тежи едва 12кг. (май не са го хранили много във ветеринарната клиника), как да напълнее малко, но без да превишава дневната дажба на гранули (лекарите казаха най много 350гр на ден)
P.S2 Не го пускам още без повод, защото го имаме от 1 седмица и се страхувам да не хукне подир някое куче или човек!

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител
Регистриран:нед яну 25, 2009 10:31 am

Мнение от ana_crime » съб мар 31, 2012 5:37 pm

С нагръдник няма как да направите корекция, трябва да се води с нашийник. Помислете дали на първо време след като слуша баща ви не е по-добре той да го разхожда, за да се наложат някакви правила. Ако имате познат, който знае как се обучава куче, нека ви помогне. Има писано много по всички въпроси, които задавате, продължавайте да се ровите във форума и ще откриете отговори.

danielamarinova1998
Потребител

Мнение от danielamarinova1998 » съб мар 31, 2012 8:58 pm

Изчетох почти всичко и благодаря, че има хора като Вас за да можем все пак до някого да с допитваме. Благодаря Ви! Опитвам се да прилагам съветите, които намерих за хапането да речем този, че когато кучето ни ухапе по-силно трябва да кажем по силно "Ах" "ОХ" или нещо от сорта. Пробвах, но това още повече го накара да ме хапе. Моля споделете още някоя полезна хитринка за коригиране на поведението му при хапане и как да направя така, че когато си играем и да речем аз да кажа кога спира играта и той да спре, а не да продължава. Чак не смея да почна да си играя с него, защото той не ме слуша и хапе грубичко.
P.S Ани месри за съвета за нашийника. Още в понеделник си купувам! :)

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител

Мнение от ana_crime » съб мар 31, 2012 9:07 pm

Ще споделиш ли как точно си играете?

danielamarinova1998
Потребител

Мнение от danielamarinova1998 » нед апр 01, 2012 9:19 am

Ами, да речем вземам някоя тенис топка(или гумена няма значение) и му я хвърлям да ми я носи. Той я гони и после идвам ъм мен и аз му казвам "пусни" (за да му я хвърля пак) обаче той не я пуска и като я хвана с ръка да я взема той почва да я дърпа и да скача по мен и ако случайно я взема почва да ме хапе по ръцете. После му я хвърлям и той я взема идва до мене ляга и почва да я дъвче и аз пак му я вземам (нали за да му я хвъля и да си играем), обаче той пак почва да ме хапе (ама силно) и аз азвам "Не" "мирно" ама той нещо не чува :( и продължава, същото е и с кокала му за дъвчене. И по някое време спира да иска играчката и почва по мен да скача и ако се изправя или се кротва или още повече се възбужда и тогава ми гфизе чехлите и панталона :oops: :cry: ама като ми хапе панталона ми хапе едновременно и крака, отнема ми към 5 минути да го спра, обаче ао почне да лае го оставям и отивам в другата стая :oops: . Сега в Събота и Неделя нещо ме слуша доста и не си позвалява да ме хапе толкова (и то благодарение на Вас и съветите Ви, защото разбрах, че той не е много лошо куче просто като е бил малък никой не си е играл с него, но въпреки това не му позволявам да минава границата и че като порасне, ако го уча на послушание ще се кротне). Продължавам и с тренировките "седни" "легни" "мирно" (засега най-простичките докато ги схване), мисля вече сряда дапочваме с "дай лапа". Вярвам, че с тренировки ще е по-послушен.
Моля и за малко помощ при разходките. Почна да лапа постоянно някакви боклуци от земята и ги гълта, било то пластмаси или листа или някакви кокали, дето са ги давали на уличните кучета. Четох и за този проблем при кучетата и разбрах, че трябва да му дам наградка взамяна на това да пусне боклука. Е пробвах ама почва да се мятка наляво надясно и стиска боклука в устата си, ако е някаво листо го оставям, защото скоро го пуска ама като е хартийка или нещо по опасно му отварям устата и бъркам в нея да извадя боклука (ще неще ама няма избор) по добре да го извадя отколкото да го глътне въпреки, че и такива случки имаме с найлонови торбички (само парченца). Ще бъда благодарна за още съвети, критики и хитринки :)
P.S имаме напредък със слагането на нагръдника и повода :D :D вече по-малко хапе

Потребителски аватар
ana_crime
Потребител

Мнение от ana_crime » пон апр 02, 2012 10:09 am

Предполагам, че някой от по-опитните ще се включи и ще даде съвет. При вас основният проблем е, че ще ти е много трудно да му се наложиш; трябва родителите ти също да положат големи усилия, за да си знае всеки вкъщи мястото.

Заключена