Още в началото се извинявам за дългия роман, който ще напиша
Та здравейте и от мен! Аз съм нова в отглеждането на кученце. Имам един проблем, който не знам как да реша. Моля за помощ като: съвети и критики в начина, по който ние със семейството ми отглеждаме новото ни кученце
. Нека Ви разкажа за проблема си. Преди шест дни си взехме голдънчето Марк Антоний от една ветеринарна клиника, като е бил малък стопаните му са го оставили "уж на хотел" за известно време и после не са си го взели. Кученцето е чистокръвно както родителите си и когато го видях, моите родители решиха да си го вземем, така и така иначе за рожденният ми ден щяха да ми звимат голдънче, но малко по рано ни срещна съдбата с нашия любимец. На пръв поглед кученцето изглеждаше мирно и послушно, но всъщото време и готово за игра
. Така си беше и в първите два дни: научихме го на седни, мирно и легни(само че на легни малко се гивези ама ще се научи
), яде само при команда, даже мога да му дам купата пред носа му и пак не докосва нищо докато не му се каже, мога да му бъркам в купата докато яде без никакви проблеми, така е и до сега с всичо това, ОБАЧЕ
се оказа, че Марк слуша само баща ми и малко по-малко майка ми, мен ме възприема само като партньор за игра. Когато излизам да го разхождам, при самата разходка се дърпа изключително много, че чак ръцете ми се претриват да го удържам, четах много неща за това как да го коригирам и се опитвам да ги прилагам (получава ми се от време на време, като не е толкова възбуден), давам му наградки (едни специални за кучета) и той много се радва като му ги давам, но като му кажа "до мен" т.е да стои до мен без да се дърпа или не ме чува или спира за 3-4 секунди и пак на неговото. Разхождах го 4-5 пъти с женския двегодишен бигъл на една приятелка, обаче кучо много се хвърля отгоре на бигъла, иска да си играе, но Бекито(бигъла) се плаши от толкова превъзбудено куче и го ръмжи (предупредително, не със злоба) обаче Марк не разбира и пак на неговото. На всички кучета се хвърля да си играе с тях и е адси превъзбуден, аз го успокоявам, но не винаги се получава. Когато на разходка си свърши роботата (голямата) толкова се радва, че чак почва да скача по мен и да ме хапе на игра, но стиска много силно и не разбира, че ме боли
. Гледам "Говорещият с кучета" и знам, че като почне да скача по теб трябва да го бутнеш с три пръста така, че да го изненадаш и да се спре, на мен не ми се получава то почва да мисли, че си играя с него и почва още по силно да хапе (много боли), като го шляпна по дупето пък или се спира и ме лае или почва пък да ръмжи или се отказва въобще (каквото му скимне). Кошмарно е когато му слагам нагръдника и повода, понеже във ветеринарната клиника са му ги давали вместо играчка и той като му ги слагам се побърква, започва да скача да се мята, да се ежи, да хапе каишката, като му кажа"пусни" почва да я дърпа и да ръмжи (като на игра) и ако му я взема почва мен да хапе, почти ми скъса якето. Като се прибираме от разходка пак е същото като му свалям повода и нагръдника, иначе като му мия лапите в душкабината стои и ми ближе ръката и душа, почнали да му подсушавам лапите със салфетка отново става зверче
, тупам го по дупето (не по муцуната, защото баща ми ми каза да не го удрям по нея, за да не се озлоби и после да ме хапе с агресия като порасне). Освен това като го разхождам с някоя приятелка почва да скача по нея и да я хапе по ръцете (уж пак на игра, ама и тях ги боли), а още по-лошо е, че мен не ме хапе само по ръцете ами и по краката
. Случки много! Веднъж като му казах строго "не" като почна да ме хапе спря и почна да ми хапе чехлите и да ме лае. Днес даже ме "качва" по крака ми (ако ме разбирате какво имам предвид), веднага му се скарах, но не знам дали ще продължи. На диваните, леглата и мебелите, в спалнята и в детската е категорично забранено и си спазва правилото, само два пъти направи опит за едния диван, но не му се получи работата и се кротна.
Та ето това е проблемът ми: хапенето и разходите. Отворена съм за препоръки, съвети и критики относно възпитнието на кучето. Благодаря предварително!!!
P.S. Притеснява ме също, че кучо е на 5 месеца, а тежи едва 12кг. (май не са го хранили много във ветеринарната клиника), как да напълнее малко, но без да превишава дневната дажба на гранули (лекарите казаха най много 350гр на ден)
P.S2 Не го пускам още без повод, защото го имаме от 1 седмица и се страхувам да не хукне подир някое куче или човек!