Агресивност

Всичко свързано с обучението и отглеждането на Голдъна
Потребителски аватар
gvpekov
Потребител
Мнения:751
Регистриран:вт авг 11, 2009 7:25 pm
Контакти:

Мнение от gvpekov » вт юни 26, 2012 8:58 pm

Ами до колкото схващам проблема е с млади кучета които не възприемат предупредителните сигнали... при такива ситуации зависимост от собствениците се реагира. Ако виждам че възпитанието и обучението е нещо което за хората не е важно просто предупреждам моите кучета да се махнат(тоест викам ги да се поместят от там и следващия път като се приближат просто казвам "внимавай" и моите /то по скоро Рик, Анук хич не му пука за други кучета/ се обръщат и игнорират кучето). Ако пък хората имат желание да си учат и възпитават кучето просто отивам при тях и им обяснявам ситуацията и че всъщност това е начина да се научат кучетата да общуват правилно. За пример мога да дам Брего че напоследък с него и собствениците му ходим на разходки. В началото хич не се съобразяваше с другите кучета , но ги оставихме да се разберат за да се научи как да се държи. Мисля че само веднъж му се случи да се опита да вземе топката на Рик по настоятелно пренебрегвайки ръмжането. Рик клопна много близо до него (не съм много сигурен дали и не го захапа - последствия нямаше) малкия изпищя и от тук нататък се съобразява с всички предупреждения. И Анук така се научи като малък и Рик така се научи - общуване с по-големи кучета. НО не всички биха го позволили и биха разбрали какво се случва. Просто трябва да имате контрол над кучето постоянно и вече да прецените на място как да действате - за вас най-важното (поне според мен и за мен е най-важното) е кучето ви да не предизвиква конфликта и да е под контрол.ПП
За пример за значението на стопаните мога да дам една от последните разходки които правих с кучетата на една поляна над Враца. Там винаги има пуснати кучета (поляната над хижата за тези които знаят града)(от около месец не съм се прибирал за това не е съвсем актуална). Отиваме там с моята приятелка и двете ни кучета като те са пуснати да си ходят. При наближаване на поляната ни среща едно куче което е някакъв микс и честно казано доста красиво - има структурата на сетер. Та идва кучето подушкват се с Анук и застават да се душкат с Рик . Съответно Рик вирнал опашката и седи и не мърда другото го душка после си размениха ролите - съвсем нормално запознаване. Тръгват да се разминават вече запознали са се, но проблема се зададе от горния край на поляната. Собственичката (всъщност с нея сме се засичали и знам че когато тя е до кучето то става силно неспокойно и скача да хапе) тича колко сили има по поляната и крещи истерично "Сега как да го хвана преди да се сбият?". Е както и чу гласа това куче се върна 3 метра назад към нас и скочи на врата на Рик ( Рик е на команда редом до крака ми) . Рик се извъртя да се защити, за 1 секунда имаше ръмжане, зъби и тн докато не хванах кучето. В този момент Рик се дръпна на 2 метра и само седеше без да реагира по никакъв начин. Е жената си върза кучето и преди да успея да и кажа защо така се случи тя си беше тръгнала. Та продължаваме ние след това вълнуващо преживяване и сядаме на пейка. След 5 мин се появява ново куче идващо от гората и човека попита агресивни ли са нашите че преди малко се сбили неговото с въпросния "сетер" . Отговарям му че не са, но имаше проблем със сетера и е леко превъзбуден и ако пробва неговото куче да доминира може да стане проблем. Той каза че неговото куче не е агресивно пуснахме ги подушиха се . Обаче неговото куче беше доста неспокойно. Всичко беше ок 10 мин когато човека тръгна да се радва на Рик. В тоя момент неговото куче скимтейки се пробва да се качи на гърба на Рик . Съответно след предишния случай Рик подскочи настрани изръмжавайки - човека видимо знаещ за какво става на въпрос директно коригира кучето си извини се и каза че ще си ходят без това вече им е време да се прибират. И тук интересното беше че всички тия неща се наблюдаваха от странични хора + един младеж с бебе бигъл. Та човека с бигъл се насочи към нас и хората почнаха да му обясняват да не ходи към нас защото белите кучета са много агресивни и ще го захапят. Той ги погледна усмихна се и каза да не се притесняват. Дойде човека Рик се направи на голям (или иначе казано изложбена стойка с леко вирната опашка), остави бебето да го подушка той подушка бебето и стана луда игра след това. Та идеята ми е че е много важно какви са стопаните на кучетата на поляната - дали имат реална преценка над нещата които се случват или виждат само повърхностно нещата.

Тук мога да отправя един съвет към всички - научете кучето ви да седи на дистанция когато се радвате на друго куче , или поне да може да го прави по команда. Така могат да се избегнат проблеми с "ревност" към стопанина.

M&R
Потребител
Мнения:154
Регистриран:пет окт 14, 2011 10:02 am
Местоположение:София/Козлодуй

Мнение от M&R » ср юни 27, 2012 10:01 am

Аз с другите стопани няма да мога да се разбера на този етап, така че варианта е да контролирам Ривър. Не мисля че бих го оставила да се разберат, защото те са от дребна порода и все пак не искам да стане беля. Едното вече схвана идеята за йерархия, но пък и стопанката му е ОК и го оставя да се оправя сам. gvpekov ти как научи Рик и Анук да игнорират натрапниците, защото тук ми е притеснението. Когато го викна той идва, ако не дойде си го взимам, но като дойде при мен, те тръгват по него и му се въртят то тогава всъщност става проблема.
:( А днес на сутрешната разходка пък си игра с един младеж, който дори се опита да го покатери на няколко пъти. Ривър дори не се и обърна да го погледне.Определено реакцийте му са избирателни към определен тип кучешко поведение.

Потребителски аватар
gvpekov
Потребител
Мнения:751
Регистриран:вт авг 11, 2009 7:25 pm
Контакти:

Мнение от gvpekov » ср юни 27, 2012 12:56 pm

Ами как ... първо командата "не" при нас е закон . Общо взето даде ли се тази команда това което прави кучето е грешно и спира да го прави. Другото е че общо взето им казвам строго командите когато трябва да си коригират поведението и едно "внимавай" с леко заплашителен тон е достатъчно на кучето да разбере че не искам да мисли и да се фокусира върху натрапника. След като няколко пъти се разминат на поляната и всеки път аз предупреждавам те сами започват да игнорират. А иначе това че са дребни породи няма никакво значение . Въпроса е със останалите стопани да няма проблем . Иначе това че на някои дава на други не , ами Ривър усеща кои са "по-силни" от него и позволява да го доминират и обратното.

M&R
Потребител
Мнения:154
Регистриран:пет окт 14, 2011 10:02 am
Местоположение:София/Козлодуй

Мнение от M&R » ср юни 27, 2012 1:21 pm

ОК Разбрах на какво трябва да наблегна и се надявам скоро да се похвалим с добри новини :D Хиляди благодарности още веднъж за съветите - определено са полезни и определено самата аз трябва малко да се пренастроя за сериозна работа :D

lusi4ka
Потребител
Мнения:29
Регистриран:нед яну 22, 2012 9:49 am
Местоположение:България

Отново Бари

Мнение от lusi4ka » ср дек 19, 2012 11:02 pm

Здравейте.Скоро не съм ви писала.Бари доста се кротна,стана много послушен.Обаче!Първо лятото имахме един случай едно момиче искаше да го погали,но я беше страх и като се просегна той почна да ръмжи.Скарахме се и спря.Забравихме за това.След това,след няколко месеца,на разходка с приятеля ми, Бари се нахвърлил на едно момиче и я захапал за якето,ръмжал я е...Ужас.Приятелят ми веднага му сложил нашийника и го ударил със синжида ( не много силно ) и му се скарал.И предната седмица бяхме на почивка в една вила,хазяина ни влезе за нещо и Бари тръгна към него,но спокойно.Човека се уплаши и се дръпна,а аз му казах,че няма проблем и че той не хапе.Бари тръгна към него и скочи да му се зарадва,но човека се уплаши и аз докато стана да го хвана Бари го захапа за ръкава и почна да го дърпа и да го ръмжи.Хванах го веднага,скарах му се много и го затворих в другата стая.Много ми стана неудобно,човека имаше и кръв на ръката...Днес на разходка видях,че се задава едно момиче и понеже вървяхме по много тясна пътечка му казах да седне,за да изчакаме да мине момичето, че да не я уплаши нещо като се разподскача.Седна и го хванах за нашийника.Обаче момичето се спря,за да му се порадва и той скочи на нея - също радостно и после седна,тя посегна да го погали и той пак започна да я ръмжи.Просто не знам на какво се дължи това.Първоначално си мислехме,че понеже съм чувала,че кучетата усещат страха в човека и не знаят какво да очакват от него и скачат за да се защитят.Но днес с това момиче,което видимо не я беше страх....Не знам и как да процедирам.Ако можете пак да ми помогнете :) Замислям се да му взема наморник,но ми е много жал да му сложа.

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения:2134
Регистриран:нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение:София

Мнение от eli i maxi » чет дек 20, 2012 9:51 am

Замислям се да му взема наморник,но ми е много жал да му сложа.
Пълна безотговорност е, че до сега не сте го направили!

Недопустимо е куче, което веднъж е посегнало и не са взети никакви мерки да се разхожда спокойно, само с "надеждата", че това няма да се повтори.

lusi4ka
Потребител
Мнения:29
Регистриран:нед яну 22, 2012 9:49 am
Местоположение:България

Мнение от lusi4ka » чет дек 20, 2012 5:29 pm

Не знам от какво се е породило това.До сега винаги се е радвал страшно много на всеки човек.Скача,търкаля се,върти опашка...А сега това от какво не знам... :shock:

Потребителски аватар
Joana
Потребител
Мнения:1436
Регистриран:пет сеп 07, 2007 12:55 pm

Мнение от Joana » съб дек 22, 2012 12:18 am

Намордник задължително! Кастриран ли е?
Освен намордника по време на разходка ще трябва много да работите вкъщи, за да можете да спрете това поведение, което освен че е опасно за околните, може да докара проблеми и на вас! Не знам каква е санкцията за куче захапало човек, но съм сигурна, че никой не би й се зарадвал!

lusi4ka
Потребител
Мнения:29
Регистриран:нед яну 22, 2012 9:49 am
Местоположение:България

Мнение от lusi4ka » съб дек 22, 2012 1:01 am

Не е кастриран все още.На 1г. и 2мес. е.Не сме решили дали ще го пуснем на женско,но в скоро време и това ще решим и ще се кастрира.На мен не ми е проблема санкциите,а просто ми е гадно това, че може да захапе човек.То намордника е факт,но как да работя в къщи с него,от какво се е породило това му поведение?Не е бит.Винаги се е радвал на чуждите хора...

Gryffindor
Потребител
Мнения:564
Регистриран:вт май 26, 2009 3:59 pm
Местоположение:София

Мнение от Gryffindor » съб дек 22, 2012 4:15 am

Кастриране. По най-бързия възможен начин.
Да го пуснете на женска е все едно да пуснете педофил в детска градина.
Нямате ли съвест бе хора!

Кучето не е виновно. Гледайте го, грижете се за него, обичайте го. Намерете някой да ви помогне. Междувременно използвайте двете най-прости средства - повод (или синджир, както му викате), и намордник.

Потребителски аватар
eli i maxi
Потребител
Мнения:2134
Регистриран:нед фев 17, 2008 8:12 am
Местоположение:София

Мнение от eli i maxi » съб дек 22, 2012 7:23 am

Нрава, в това число и агресивността е нещо, което се предава в поколенията. Не мисля, че е редно да създавате още и още агресивни кучета.

За справяне с агресията, освен кастрацията ви съветвам да потърсите помощ от специалист. Колкото и рядко да се случва, това поведение ще се повтаря отново и отново.

От кой град сте?

lusi4ka
Потребител
Мнения:29
Регистриран:нед яну 22, 2012 9:49 am
Местоположение:България

Мнение от lusi4ka » съб дек 22, 2012 9:00 am

Не знаех, че се предава по поколение,за това и не бяхме решили дали да го пуснем на женска.Имаме съвест,просто до сега не е бил агресивен, и не сме знаели, че се предава на поколението.Благодаря Ви за отговорите.
От Свищов сме.

Потребителски аватар
KraaaS
Потребител
Мнения:194
Регистриран:пон сеп 26, 2011 3:58 pm
Местоположение:София

Мнение от KraaaS » съб дек 22, 2012 10:40 am

Като Ви зачетох мненията от самото начало, виждам че той още от малък си е такъв буен. И нашия в началото го мислехме за агресивен, но той се оказа не социализиран и не беше свикнал с нас (взехме го голям, на около 1 г.). Кастрирахме го преди точно 1г. Кастрацията не гарантира, че кучето изведнъж с магическа пръчка ще се оправи, но поне ще му "нормализирате" хормоните и поставите началото на това което искате да постигнете.
В момента нашият е толкова добър, че никой не може да го познае че е същото куче отпреди 1 г. Преди 2 дни, върха на задоволството от работата с него беше, че го пуснах до една мъжка немска овчарка, която беше пазач на паркинг и имаше ясно изразена територия, в която Голди влезе и почти се бяха заиграли, ама в 1 през нощта няма кой да го чака да играе.
Във Вашият случай, първото с което трябва да започнете е кастрация, след това много работа по "общото послушание".
3те най-важни команди, които трябва да знае, като за начало са НЕ; ЕЛА ТУК; СЕДНИ (езика на командите не е важен, някой хора предпочитат да е чужд- немски, френски, английски) и РЕД (РЕДОМ) когато е на каишка.
Командата ЕЛА ТУК (ЕЛА, ТУУК, или каквато си ви е там) е ясна.
НЕ също е ясна, в момента на изговарянето трябва да спре да прави неправилното действие
СЕДНИ е много важна за успокояването на "страстите" когато се превъзбуди.
Няма ли общо послушание кучето, каквото и да правите е безсмислено.
Бой на Голдън- НИКОГА, било то и потупване с вестник.
Аз съм го бил 2 пъти когато си изпуснах нервите- не помага и до ден днешен съжалявам за това.

lusi4ka
Потребител
Мнения:29
Регистриран:нед яну 22, 2012 9:49 am
Местоположение:България

Мнение от lusi4ka » съб дек 22, 2012 11:22 am

Благодаря Ви много!Командите ги знае, и ги изпълнява,само без РЕДОМ.Нея не сме я учили.От време на време само се прави на ударен,че не чува,но като повторя командата и взема,че я чува :)

Потребителски аватар
KraaaS
Потребител
Мнения:194
Регистриран:пон сеп 26, 2011 3:58 pm
Местоположение:София

Мнение от KraaaS » съб дек 22, 2012 11:29 am

Само да допълня, изпълнението на командите вкъщи, нямат нищо общо с командите, които трябва да изпълнява в присъствието на други хора и животни.
едит: Командите трябва да ги изпълнява безпрекословно точно когато нещо му е супер интересно- примерно рови дупка, играе с друго куче, лигави се на някой човек, яде ...
Тогава вече може да кажете че изпълнява командите.

Заключена