Внос и износ на дом. любимци след 29-12-2014

Всичко свързано с развъдната дейност на клуба. Правилници, кучила, съвети...
Потребителски аватар
Danyna
Потребител
Мнения:1293
Регистриран:ср май 07, 2008 1:31 pm
Местоположение:Plovdiv
Внос и износ на дом. любимци след 29-12-2014

Мнение от Danyna » чет апр 02, 2015 12:13 pm

От 29 декември 2014 г. влизат в сила и ще се прилагат следните актове на Европейския парламент, Съвета и Комисията във връзка с движението с нетърговска цел и внос на кучета, котки и порове в ЕС.

Новите изисквания се определят нормативно от:

0 Регламент (ЕС) N576/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 12 юни 2013 г. относно движението с нетърговска цел на домашни любимци и за отмяна на Регламент (ЕО) N998/2003 ("новия регламент за домашни любимци");

0 Директива 2013/31/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 12 юни 2013 г. за изменение на Директива 92/65/ЕИО на Съвета по отношение на ветеринарно-санитарните изисквания, уреждащи търговията и вноса в Съюза на кучета, котки и порове;

0 Регламент за изпълнение (ЕС) N577/2013 на Комисията от 28 юни 2013 г. за образците на идентификационни документи за движение с нетърговска цел на кучета, котки и порове, създаването на списък с територии и трети държави и изискванията за формата, оформлението и езика на декларациите за удостоверяване на съответствие с някои условия, предвидени в Регламент (ЕС) N 576/2013 на Европейския парламент и на Съвета;

0 Решение за изпълнение N2013/519/ ЕС на Комисията от 21 октомври 2013 г. за установяване на списъка с територии и трети държави, от които е разрешен вносът на кучета, котки и порове, и на образеца на здравен сертификат за такъв внос. Този списък на страни и образецът на здравен сертификат се прилагат също по отношение на движението с нетърговска цел, при влизане в някоя от 28-те държави членки на Европейския съюз, на повече от пет домашни кучета, котки и порове, които не попадат в обхвата на дерогациите, предвидени в член 5 от новия Регламент за домашни любимци.

0 Официалният ветеринарен сертификат, изготвен в съответствие с образеца, посочен в Регламент (ЕС) N577/2013 и удостоверяващ валидна ваксинация против бяс, приложена на правилно идентифицирани животни, остава единственото изискване спрямо големия брой домашни кучета, котки и порове, които влизат в някоя от 28-те държави членки на Европейския съюз от територии или трети страни.

0 Във връзка с приложение II към Регламент (ЕС) N577/2013 за животни, идващи от следните територии и трети страни: Андора, Швейцария, Фарьорски острови, Гибралтар, Гренландия, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино и град държава Ватикан, не е необходимо да се извършва проверка на ефективността на ваксинацията (титър на антитела за бяс). За всички останали трети страни продължава да важи изискването за проверка на ефективността на ваксинацията, като тестът за титър на антитела за бяс трябва да е извършен в одобрена за серологични изследвания за бяс лаборатория и кръвната проба да е взета от упълномощен ветеринарен лекар. Тези изисквания се прилагат само до присъединяването на тези държави към Европейския съюз.

0 В допълнение е необходимо предварително (преди придвижването) обезпаразитяване за "Echinococcus" на кучета, предназначени за Финландия, Ирландия, Малта и Обединеното кралство, в съответствие с делегиран Регламент (ЕС) N1152/2011.

0 Домашни кучета, котки и порове, идващи от следните територии или трети държави: Остров Възнесение, Обединени арабски емирства, Антигуа и Барбуда, Аржентина, Австралия, Аруба, Босна и Херцеговина, Барбадос, Бахрейн, Бермуда, Бонер, Синт Еустациус и Саба, Беларус, Канада, Чили, Кюрасао, Фиджи, Фолкландски острови, Хонконг, Ямайка, Япония, Сейнт Китс и Нейвис, Кайманови острови, Сейнт Лусия, Монтсерат, бивша югославска република Македония, Мавриций, Мексико, Малайзия, Нова Каледония, Нова Зеландия, Френска Полинезия, Сен Пиер и Микелон, Русия Сингапур, Света Елена, Синт Мартен, Тринидад и Тобаго, Тайван, Съединени американски щати, Американска Самоа, Гуам, Северни Мариански острови, Пуерто Рико, Американски Вирджински острови, Сейнт Винсънт и Гренадини, Британски Вирджински острови, Вануату, Уолис и Футуна, трябва да са преминали през определените контролно-пропускателни пунктове за пътници, където подлежат на проверка за идентичност и документални проверки.

Други ветеринарномедицински изисквания за внос на кучета, котки и порове включват предварителен клиничен преглед в страната на изпращане, която трябва да бъде територия или трета страна, посочени в приложение I към Решение 2004/211/ЕС; част 1 от приложение II към Регламент (ЕС) N206/2010 или в приложение II към Регламент (ЕС) N577/2013).

Пристигането в една от 28-те държави членки на ЕС на кучета, котки и порове се съобщава предварително на одобрения граничен инспекционен пункт, където любимците трябва да се подложат на необходимите ветеринарни проверки. Тези условия се прилагат и за движение с нетърговска цел в една от 28-те държави членки на ЕС, на повече от пет домашни кучета, котки и порове, които не попадат в обхвата на дерогациите, предвидени в член 5 от новия регламент за домашни любимци.

Заключена